Snöklädda viner...

På väg mot våren, grönskande vinrankor och så småningom en ny årgång...

Snöklädda toppar, nya druvor och en stjärna...

Théoule sur Mer, 1 april 2021

Bästa vinvän,

Så var det äntligen dags för årets 3:e nyhetsbrev från oss i södra Frankrike, din vinhandlare i etern. Beskåda ännu en uppvisning i kort och kärnfullt nyhetsbrev....

Som brukligt är butiken fylld till bredden med spännande hantverk från småskaliga vinmakare och den här gången välkomnar vi tillskottet Adrien Berlioz från Savoie. En helt ny vinregion, nya druvsorter och en ny, talangfull ung vinmakare gör entrée.

Här uppe i Alperna bland fjällkor, skidliftar och snöklädda toppar gör Adrien underbara viner som börjar bli mer och mer upmärksammade utanför området. Det är dags att nollställa smaklökarna och öppna alla sinnen, välkommen till en ny del av vinvärlden i Frankrike (för en del kanske). Vinerna här kan knappast kallas mainstream och vi har som en del anat vid det här laget en viss förkärlek till att lämna mittfåran av strömlinjeformade viner...du hittar druvor som Altesse, Jacquère, Mondeuse....Bienvenue till en ny resa, en bit från likformighetens upptrampade stig!

Utöver Adrien kan vi konstatera att intresset för Château Cantenac i St Emilion var överväldigande och vi ser fram emot en lång relation med slottet och dess härliga viner. Läs mer HÄR om vingården och historien.

Dessutom hälsar vi Domaine des Gandines i Mâcon tillbaka, njuter åter av Vieux Télégraphe 2016 och tro det eller inte, Coudoulet de Beuacastel 2016 på Magnum har hittat till butiken, plötsligt händer det..

Sist men inte minst, La vie en Rosé knackar på dörren....

FÖR LEVERANSEN I MAJ BEHÖVER VI DIN BESTÄLLNING

SENAST 11 APRIL

Välkommen in i butiken !

Våren knackar på dörren, fylld med hopp (just nu i form av en knopp) om blommande vinrankor och fina druvor framåt hösten. Årgång 2021 tittar fram helt enkelt....

Nyhetssammanfattning.

Vår nya vinmakare Adrien Berlioz från Savoie där vi inleder med 3 ytterst välgjorda vita viner, tar upp en del plats den här gången av naturliga skäl men vi har som vanligt lite annat smått och gott att bjuda på:

- Från Château Cantenac i St Emilion kan vi nu erbjuda de magnifika vinerna på Magnum, den perfekta flaskan för lagring och fest och vinerna från Bordeaux är som bekant hyfsat lagringsdugliga. Johan på Château Cantenac erbjuder oss en trälåda med 3 årgångar på Magnum (13,14 och 15), Voilà!

- Ny årgång av Vieux Télégraphe "La Crau", 2018, och dessutom återkomsten - 2016 års version av samma vin finns åter att beställa (den bästa årgången sedan 1978 enligt bröderna Brunier...) !

- Från samma vinmakare, en hyllning till Grenache, Châteauneuf du Pape cuvée Piedlong i den ryktbara årgången 2012, perfekt mogen nu och med många år kvar att växa...

- Det mesta hos Beaucastel är slut för tillfället men vi fick tillfälle att reservera några röda Coudoulet de Beaucastel 2016 på Magnum! Dessutom har vi lyckats fylla på med lite fler Château de Beaucastel 2011 och Clos des Tourelles 2018 så grattis vinälskare, först till kvarn som vanligt.

- Bröderna Florent och Benjamin på Domaine des Gandines och deras underbara viner från Mâcon är tillbaka, njut sval, förbryllande välgjord Chardonnay från Clessé.

- Årstiden börjar andas rosé och vi inleder med den klassiska vinlådan "La vie en Rosé - Haut Gamme", nu fylld med seriös matvänlig rosé från Gigondas, Bellet, Rhône och Bandol (allt som glimmar rosa är inte Provence...)

- Bröderna Arnaud och Nicolas på Château Viranel introducerar en helt ny serie viner som ersätter Cuvée Tradition, vi hälsar "Intuition" välkommen. Passa på att fynda de sista 2017 Tradition Rouge, underbart välgjort och härligt moget vin till sommarens alla begivenheter. Efter 4 års optimal lagring i de svala valven under Viranel är detta på topp!

- På champagnefronten har vi fortfarande kvar den magnifika årgången 2008 av Le Brun-Servenay Chardonnay Vieilles Vignes (årgången kommer att bytas under 2021, så passa på). Le Brun-Servenay är en familjägd "odlarchampagne" i Avize där traditionen och hantverket står i centrum. Grand Cru i mäktig skrud.

- "Champagne Penet-Chardonnet: När champagne är mer än bara bubblor" - skriver Britt karlsson på BKWine om Maison Penet. Själv säger Alexandre Penet ”the ultimate terroir experience” och han borde veta. Han är en av ytterst få som gör extremt terroir-driven ”single plot” champagne.

- Årgång 2015 från Domaine Henri Bonneau, mästaren, förebilden och legenden i Châteauneuf-du-Pape är tyvärr slutsåld. Vi "tjatar" konstant på dem men vi får nog hålla oss till 2016 släpps ut.

- En del nya årgångar har vi som vanligt, du ser vilka i prislistan.

Bienvenue Adrien Berlioz och Savoie.

Nu blir det spännande på riktigt......

Adrien Berlioz i Savoie, en ung talang på stadigt uppåtgående och tveklöst en blivande stjärna (som redan lyser starkt). Han trivs bäst på fälten där grunden till hans stolta viner läggs. Han fick sin första stjärna i La Revue du Vin de France för 4 år sedan och 2021 var det dags igen för ytterligare en...Mycket välförtjänt!

Adriens stora passion för vin och för arbetet i vinfälten går tillbaka till barndomen. Dofterna av druvjuicen, ljuden av den gamla manuella pressen och de fantastiska helgerna vid skörden har skapat outplånliga minnen hos honom.

2006 tog Adrien beslutet att återvända till sina älskade barndomstrakter i Chignin. Han bestämde sig redan från starten för att skapa sitt eget vin och han grundade vingården Adrien Berlioz le Cellier des Cray. Redan första året fick Adrien "Coup de Coeur" av Guide Hachette...

Adrien odlar idag ungefär 9 ha utspridda på ett antal vinfält som breder ut sig i Chignin, Montmélian och Arbin. Odlingarna är certifierad ekologiska och biodynamiska. Majoriteten är gröna druvor som Altesse, Bergeron (Roussanne), Jacquère och Malvoisie. Han odlar även några hektar röda druvor, Mondeuse noire och de lite ovanligare Persan och Douce noire. Adrien värnar de gamla druvsorterna som är ett arv som inte får försvinna.

Kort om vinerna.

"På knappt 10 år har Adrien lyckats ta sina viner till en exceptionell nivå. Alla cuvéer ger genomgående en annan dimension av Chignin Bergeron, viner med rikedom, precisa viner, mycket komplexa och med lagrinsmöjligheter." - Bruno Bozzer, sommelier

På grund av mångfalden i terroir och de stora skillnaderna i mikroklimat gör Adrien ett förhållandevis stort antal olika viner. De flesta är vita viner och alla har sin personliga prägel och karaktär.

Vi har valt ut 3 vita viner, som vi inleder resan med, alla med sin egna karaktär och personlighet. Läs mer i butiken.

- La Cuvée des Gueux är ett elegant vitt vin i en liten produktion på de spännande, ovanliga och lokala Savoie-druvorna Jacquère och Altesse.

- Cuvée Zulime görs enbart på den lokala druvan Altesse (lokalt kallad Roussette).

- Cuvée Raipoumpou är något så oväntat som ett 100% Roussanne, här uppe i bergen kallad Bergeron.

Kort om Savoie.

Välkommen till Alperna, snöklädda berg och Savoie! Här uppe på gränsen till Schweiz hittar vi inte bara skidliftar och fjällkor utan även vinodlingar med udda druvor, underbara viner och stora talanger.

Savoie (Savoyen) är ett alpdistrikt beläget i den östra delen av Frankrike, söder om Génèvesjön. Här är det mycket bergigt och landskapet är sanslöst vackert med sina vinodlingar omgivna av Alperna, charmiga byar och magiska sjöar. Ett besök är att rekommendera!

Den lilla vinregionen är inte så stor och omfattar endast ca 2200 hektar och de 23 olika druvsorterna man odlar bidrar till en stor mångfald och rikedom. Det finns en hel del egna lokala druvsorter som i princip bara odlas i området, men det finns även mer kända druvor som Pinot Noir och Roussanne. Savoies viner är lite okända för många och rymmer spännande skatter.

I samband med OS i Albertville fick många upp ögonen för området och dess viner. Det har sedan dess gradvis blivit mer känt och omskrivet men trots det konsumeras majoriteten av vinerna än idag lokalt och exporten är försvinnande liten.

Läs mer HÄR!

Lite övrigt...

Vinrankan knoppar med obruten framtidstro, lyckligt ovetande om vad som händer i världen runt omkring. Det blir vin i år också, tryggt i dessa tider...

Vad händer i vingården?

Äntligen vår i vingården och som alltid är det bråda tider!

Det mödosamma arbetet med beskärningen är så gott som överstökat, optimalt är att beskära senast under mars månad, innan saven stiger i plantan Det är ett hårt manuellt arbete, inte desto mindre viktigt arbete då det lägger grunden till vilket vin man vill åstadkomma till hösten.

Vinbönderna ägnar sig nu åt att plöja fälten, rensa bort oönskade skott, beskära grenar, ordna med uppbindningarna, buteljera och nyplantera....

Det är dessutom nervösa tider; både frost och sjukdomar är ett hot. Saven stiger upp under våren och knopparna på vinrankan börjar svälla. Naturen är finurlig; för att skydda knopparna från kyla är de omgivna av små blad men natt-frosten slår till på många håll och vid den här tiden är vinrankan känslig.

Ost och vin i Savoie.

Franska ostar är som alla vet ganska gott till franska viner...det gäller inte minst vinerna från Savoie, så voilà vi fortsätter vår färd i ostarnas rike. Denna gång tipsar vår egen osthandlare i vår lilla by härnere, "Madame Fromage", om några lokala ostar från Savoie: Abondance, Reblochon, Tomme de Savoie, Beaufort och Raclette de Savoie.

Tomme de Savoie är en pressad halvhård ost som görs av komjölk. Den har en grå, grov skorpa runt om den fasta osten. Osten drar mot beige, är fylld med små hål och har mycket smak utan att var stark. När osten lagras en längre tid framträder en starkare smak. Förr sågs osten som en "fattigmans" ost på grund av att den tillverkades på en stor andel skummjölk och där mjölken användes till de finare ostarna. 

Abondance tillverkas i byn Abondance mellan Génève och Annecy i Haute-Savoie. Namnet Abondance betyder överflöd. Osten görs på traditionellt vis för hand på komjölk från alpkor som under sommaren betar på hög höjd. Den är ljusgul, har en rödbrun skorpa och en fyllig smak.

Beaufort tillverkas på komjölk från Tarine eller Abondance kor som betar på 1500 meters höjd. Osten tillverkas i en linneduk och formas till en konkav klack. Den påminner om Gryère och har en hård skorpa med kittyta. Den vanliga Beaufort-osten tillverkas under november till maj. "Sommar-Beaufort" tillverkas när korna är på bete och osten får då en gulare yta och fruktigare smak.

Reblochon tillverkas på komjölk i Haute-Savoie eller i regionen du Val d´Arly i Savoie. Korna måste vara av rasen Abondance, Tarine eller Montbélliarde kor. Ostens namn kommer från "reblacher" som innebär att mjölka om. Historien går långt tillbaka till 1300-talet, då bönderna betalade arrende beroende på hur mycket mjölk korna producerade. När markägarna kom för att verifiera hur mycket mjölk korna gav lät man bli att mjölka korna fullt ut. På så sätt fick bönderna billigare arrende. När ägarna åkt iväg mjölkade man om korna på den sista mjölken som också är fetare. Osten Reblochon tillverkas på denna mjölk. Innan lagringen tvättar man osten med saltlake. En mild ost med mycket karaktär med ett kraftigt skal.

Raclette de Savoie är en pressad ost som görs på komjölk. Den görs i Savoie och Haute Savoie och i några kommuner i l´Ain och L´Isère. Det är en rund ost som väger ca 5 kg. Skorpan är gul till brunorange. Används oftast när osten är varm till fondue eller raclette då osten smälter lätt.

Nästa gång det kommer ett nyhetsbrev närmar vi oss sommaren och kanske blir det blir mer sommarklädda viner då, vem vet? Bara den som prenumerar på detta lilla nyhetsbrev. Du anmäler dig HÄR om du inte redan får detta alster i din brevlåda.

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren.

För snart 10 år sedan blev längtan efter Frankrike för stor och vi sadlade om mitt i livet, slog ner bopålarna i södra Frankrike och startade vår lilla vinhandel. Härifrån har vi en unik möjlighet att botanisera i den franska vinskatten och leta upp de där små pärlorna som annars inte gör mycket väsen av sig.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2021

Facebook Instagram

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com