Ny vinmakare - Adrien Berlioz

Adrien Berlioz i Savoie, en ung talang på stadigt uppåtgående och tveklöst en blivande stjärna (som redan lyser starkt). Han trivs bäst på fälten där grunden till hans stolta viner läggs. Han fick sin första stjärna i La Revue du Vin de France för 4 år sedan och 2021 var det dags igen för ytterligare en...

"På knappt 10 år har Adrien lyckats ta sina viner till en exceptionell nivå. Alla cuvéer ger genomgående en annan dimension av Chignin Bergeron, viner med rikedom, precisa viner, mycket komplexa och med lagringsmöjligheter."

Bienvenue Adrien Berlioz - Vår nya vinmakare i Savoie.

Vi hälsar vår nya vinmakare Domaine Adrien Berlioz Cellier des Cray i Chignin, Savoie mycket välkommen till oss.

Här uppe i foten av Alperna bland fjällkor, skidliftar och snöklädda toppar gör Adrien briljanta viner som börjar bli mer och mer uppmärksammade utanför området. Det är dags att nollställa smaklökarna och öppna alla sinnen, välkommen till en ny del av vinvärlden i Frankrike (för en del kanske). Är du nyfiken på lite ovanligare vin så törs vi lova att här finns en mycket spännande värld att upptäcka!

Vinerna här kan knappast kallas "mainstream" och vi har som en del anat vid det här laget en viss förkärlek till att lämna mittfåran av strömlinjeformade viner...du hittar druvor som Altesse, Jacquère, Mondeuse....Bienvenue till en ny resa, en bit från likformighetens upptrampade stig!

Vinområdet är relativt okänt och mycket av vinet som produceras i regionen konsumeras lokalt. Exporten är mycket liten. I detta bedårande vackra alp-distrikt finns det en hel del egna lokala druvsorter som i princip bara odlas här och som dessutom har lokala namn. I skickliga vinmakarens händer som Adrien blir dessa ovanliga druvor till fantastiska viner i en liten produktion och i helt egen stil.

Adrien är en sympatisk, ödmjuk och mycket talangfull vinmakare med passion i blicken. Och Adriens kunnande, hårt arbete och kärlek har givit resultat; han fick sin första stjärna för 4 år sedan och i år, 2021, var det dags igen för ytterligare en i guiden Guide Vert de la Revue du Vin de France. Mycket välförtjänt! Adriens arbete och viner utgör en referens i området.

"Vi beundrar diversiteten, energin och uppriktigheten på hans cuvéer, nutida men med rötterna i Savoies identitet, som utvecklas varje år och åldras med behag. Vingården fick sin första stjärna för 4 år sedan och hans andra stjärna är verkligen berättigad." - La Revue du Vin de France.

Historien..

Adriens stora passion för vin och för arbetet i vinfälten går tillbaka ända till barndomen. När han var liten odlade hans far några hektar vindruvor som en hobby och det är tack vare honom och kärleken till naturen som Adrien började som vinmakare.

Minnena av barndomen när han och hans två äldre bröder hade "vindruve-krig", dofterna av druvjuicen, ljuden av den gamla manuella pressen och de fantastiska helgerna vid skörden och skördefesterna har skapat outplånliga minnen hos honom.

2006 tog Adrien beslutet att återvända till sina älskade barndomstrakter i Chignin. Tillsammans med sin far införskaffade han några vinfält och det hårda arbetet med att dra upp plantor och nyplantera inleddes strax därefter.

Adrien bestämde sig redan från starten för att skapa sitt eget vin och inte att sälja druvorna som hans far gjort i många år. Han grundade vingården Adrien Berlioz le Cellier des Cray och det var början på en lång kärlekshistoria och resten är historia. Redan första året fick Adrien "Coup de Coeur" av Guide Hachette...

Adrien går från klarhet till klarhet och hans arbete och viner utgör numera en referens i området. Adrien är ung och tänker nyskapande men hela tiden i tätt sällskap med traditionen och Savoies unika identitet.

Odlingarna.

De vackra vinodlingarna på ungefär 9 hektar är utspridda på ett antal vinfält som breder ut sig i Chignin, Montmélian och Arbin. En del av dessa ligger på mycket branta sluttningar. Många av de vinrankor som idag växer på fälten har Adrien själv planterat redan från starten som vinmakare.

Byarna Chignin, Montmélian och Arbin ligger i Combe de Savoie, en vacker dalgång omgivna av höga bergsmassiv, och de har tillsammans med några andra byar Cru-status.

Adrien berättar att det han älskar med vinfälten är förhållandet till jorden, till mikroklimatet och dofterna. Han odlar ekologiskt/biodynamiskt och ser i princip alla kemiska produkter som en sorts aggression eller övergrepp mot naturen.

Adrien är högst delaktig i arbetet på fälten och är ytterst omsorgsfull när det gäller arbetet med jorden. Odlingarna är ekologiskt och biodynamiskt certifierade och han skördar manuellt. Arelaen är nästan för stor med tanke på allt manuellt arbete som krävs i fälten berättar Adrien. Han är extremt noggrann med kvaliteten på rankorna och håller ett uttag på endast ungeför 35 hl/hektar (betydligt mindre än vad som är tillåtet enligt reglerna), kvalitet framför kvantitet i allt han företar sig.

Det finns inte en detalj som inte förtjänar hans uppmärksamhet.

Här råder ett svalt klimat som kan vara mycket mycket ombytligt. Jordmånen består av kalksten och lera och här har Adrien en fördel; hans vinfält innehåller olika andel kalksten vilket bidrar till vinernas specifika särdrag. Adrien har därmed möjlighet att ta fram en rad olika cuvéer i en begränsad produktion. Han föredrar lägen som är lite svalare för att få en längre mognad på druvorna och mer komplexitet i vinerna.

De gröna druvorna utgör huvuddelen och består av Altesse, Bergeron (Roussanne), Jacquère och Malvoisie. Han odlar även några hektar röda druvor, Mondeuse noire och de lite ovanligare Persan och Douce noire. Adrien värnar de gamla druvsorterna som är ett arv som inte får försvinna.

Majoriteten av Adriens odlingar finns i Chignan. Den fridfulla byn har en lång historia och är känd för sina cru viner med appellationen Chignin-Bergeron. Bergeron är det lokala namnet på druvan Roussanne.

Vinodlingarna i Arbin, mellan Chambéry och Albertville, ligger på en sluttning med en sydlig exponering, granne med Montmélian. Vinområdet är känt för den blå druvan Mondeuse, vars vinstockar växer i en "svart jord". 

Montmélian är ett litet vinområde där det produceras vita viner och en begränsad mängd röda på druvan Mondeuse. De branta sluttningarna med rasmassor av kalk ligger på en syd-östlig exponering och det gynsamma läget med mycket sol ger vinerna dess särprägel.

Vinerna.

Adrien gör ett förhållandevis stort antal viner, runt 13 stycken, lite beroende på årgången, varav de flesta är vita viner.

Efter manuell skörd där druvorna transporterasi små backar till vinkällaren så pressas druvorna direkt vid ankomst (i en sval miljö) och flyttas sedan till tankarna med gravitation dvs de rinner självmant ner i tankarna, Adrien vill undvika pumpning då det stressar vinet, omsorgen om detaljer är smått overklig och hur oansenlig en detalj än må verka så får den full uppmärksamhet av Adrien i sin strävan mot perfektion.

Jäsningen sker enbart med den naturliga jästen.

Vi har valt ut 3 vita viner, som vi inleder resan med, alla med sin egna karaktär och personlighet.

- La Cuvée des Gueux är ett elegant vitt vin i en liten produktion på de spännande, ovanliga och lokala Savoie-druvorna Jacquère och Altesse.

- Cuvée "Zulime" görs enbart på den lokala druvan Altesse.

- Cuvée "Raipoumpou" är något så oväntat som ett 100% Roussanne, här uppe i bergen kallad Bergeron.

 

La Cuvée des Gueux.

La Cuvée des Gueux är ett elegant vitt  vin i en liten produktion på de spännande, ovanliga och lokala Savoie-druvorna Jacquère och Altesse. I skickliga och passionerade vinmakares händer som Adrien blir dessa ovanliga druvor till fantastiska viner. Vinrankorna växer i en lerig, kalkrik jord på en södervänd sluttning ”Les Châteaux" i Chignin, där berget ligger på bara 15 centimeters djup....Något besvärliga men optimala förutsättningar för dessa lokala druvor som odlats här i generationer och hunnit vänja sig vid förutsättningarna. Arealen är liten, endast 0,55 hektar. Vinet har fått Coup de Coeur av den ansedda guiden "Frankrikes bästa viner" som ges ut av La Revue du Vin de France.

Man slås av friskheten och smakrikedomen och vinet har en härlig fräschör och balans. I aromerna kan skönjas fina örter, vita blommor, gräs, citrus, mogna äpplen, mandel och lite sälta som blir mer märkbar med åldern. Den läckra blommigheten för tankarna till en prunkande äng på våren. I munnen är vinet välsmakande med en lång och behaglig smak av mogen frukt, citrus och gula äpplen. Druvorna kompletterar varandra perfekt, Jacquère ger en spännande livlighet och spänst medan Altesse bidrar med fin frukt och förfining. Syran är behaglig och sticker inte ut. 

Vinet är njutbart som ungt och kan lagras några år. Lufta vinet före servering så att det öppnar upp sig och servera vid 10-12 grader.

Zulime.

Zulime görs på den lokala druvan Altesse. I skickliga och passionerade vinmakares händer som Adrien blir dessa ovanliga druvor till fantastiska viner. Altesse är en grön druva som huvudsakligen odlas i Savoie och lokalt kallar man den för "Roussette". 

Vinrankorna lever ett stillsamt liv på ”Les Brugnons” i byn Chignin. De 20-åriga vinstockarna trivs utmärkt här i den leriga, silt-jorden med en södervänd exponering. 

Vinet bjuder som alla Adriens viner på den sympatiska kombinationen av friskhet, smakrikedom och koncentration. Vinet bubblar av aromer av päron och citrus, aprikos, väldoftande örter, honung och mandel som tillsammans med en fin blommighet ger ett strålande resultat. I munnen slås man av den fina syran, den långa smaken och de härliga smakerna.

Sammantaget ett torrt, stramt, syrligt, smakrikt och väluppfostrat vin som vi njuter som ungt och 6-7 framåt (drick 2021-2025). Vinet vinner mycket på luftning, så låt det stå i karaffen en stund innan avsmakning.

Raipoumpou är något så oväntat som ett 100% Roussanne, här uppe i bergen kallad Bergeron. Vinrankorna växer i en lerig, kalkrik jord på en södervänd sluttning ”Les Châteaux" i Chignin, där berget ligger på bara 15 centimeters djup och lutningen är hela 40%. Något besvärliga förutsättningar men vinrankor älskar som bekant utmaningar.

Vinet är mycket aromatiskt och i aromerna hittar man exotiska frukter, persikor, aprikos, citrus och en läcker blommighet. Den långa smaken är koncentrerad, intensiv och härligt balanserad. Roussanne är ju en druva med medelhög syra och kan ibland upplevas som lite "tung" men här uppe i den friska alpluften presterar druvan enastående och ovanlig friskhet.

Vinet har den sympatiska egenskapen att vara fullt njutbart som ungt och att kunna lagras i många år (10 år, drick 2021-2030). Lufta vinet före servering så att det öppnar upp sig och servera vid 10-12 grader. La Revue du Vin de France ger vinet hela 93/100!

Kort om Savoie.

Välkommen till Alperna, snöklädda berg och Savoie! Här uppe på gränsen till Schweiz hittar vi inte bara fjällkor och skidliftar utan även vinodlingar med udda druvor, underbara viner och stora talanger, lite i det dolda

Savoie (Savoyen) är ett alpdistrikt beläget i den östra delen av Frankrike, söder om Génèvesjön. Här är det mycket bergigt och landskapet är sanslöst vackert med sina vinodlingar omgivna av Alperna, charmiga byar och magiska sjöar. Ett besök är att rekommendera!

Den lilla vinregionen är inte så stor och omfattar endast ca 2200 hektar och de 23 olika druvsorterna man odlar bidrar till en stor mångfald och rikedom. Är du nyfiken på annorlunda vin så finns här en spännande värld att upptäcka i form av ovanliga druvor och vinernas karaktär.

Här har vin odlats sedan romartiden och kanske ännu längre tillbaka. Det finns en hel del egna lokala druvsorter som i princip bara odlas i området och som dessutom har lokala namn, men det finns även mer kända druvor som Pinot Noir och Roussanne. Savoies viner är lite okända och rymmer små skatter.

I samband med OS i Albertville fick många upp ögonen för området och dess viner och det har sedan dess gradvis blivit lite mer känt och omskrivet. Än idag konsumeras dock majoriteten av vinerna lokalt och exporten är försvinnande liten.

Man finner vingårdarna på några hundra meters höjd (200-500 meter) på sluttningar oftast på morän från istiden eller på rasmassor/rasskred. 

Det kontinentala klimatet mildras till viss del av floderna och de stora sjöarna, men vädret kan vara mycket ombytligt med kraftiga regn (ibland mer än 1000 mm per år) och östliga samt sydostliga vindar. Områdets olika terroir varierar mycket med tanke på vingårdarnas utspridda lägen och diversitet, dess mikro-klimat och exponering för sol.

Savoies viner har mycket personlighet och egen karaktär och är formade efter sin terroir och mikroklimat. Gemensamt är att vinerna oftast är friska med en fin syra på grund av det lite svalare klimatet. Här finns fantastiska stilla vita viner med olika personlighet beroende på druva, terroir, tillverkning och som utvecklas med åren. Här produceras också röda viner, allt från mer lättdruckna och lite enklare till mer komplexa med fin lagringspotential. Området erbjuder också roséviner och mousserande.

I området produceras huvudsakligen vita viner där druvan jacquère dominerar. Andra gröna druvor är bland annat altesse, chasselas, gringet och roussanne (som i Savoie lokalt kallas för bergeron). Bland de blå druvorna finns bland annat den gamla druvan mondeuse, gamay och pinot noir.

Den lilla vinregionen, som är mycket bergig, inkluderar departementen Savoie, Haute-Savoie, Ain och Isère som tillhör regionen Auvergne-Rhône-Alpes.

Vi finner många av vingårdarna söder om Chambéry på sluttningarna vid Massif des Bauges och vid Mont Granier upp mot Albertville, men vi hittar också vingårdar öster om Génève vid Génèvesjön. Mellan dessa områden breder vingårdarna ut sig väster om Annecy och Aix-les Bains. Området i Savoie med störst andel planteringar av vinstockar ligger i en dalgång omgivna av höga bergsmassiv som heter Combe de Savoie, strax söder om Chambéry.

De fyra appellationerna i Savoie heter:
- Vin de Savoie eller Savoie
- Roussette de Savoie
- Seyssel
- Crémant-de-Savoie

I appellationen Vin de Savoie räknas ett 50-tal kommuner in som ligger i departementen Savoie, Haute-Savoie, Ain och Isère. Appellationen kan följas av by-namnet (cru). De vita vinerna dominerar i viner med denna appellation, men det finns även röda och roséviner. Vinområdet sträcker sig  från Génève-sjön i norr tiill dalen Isère i söder.

Byarna som har cru-status för de vita vinerna här heter Abymes, Apremont, Chignin, Chautagne, Cruet, Jongieux, Montmélian, Saint-Jeoire-Prieuré, Crépy, Marin, Marignan, Ripaille, Chignin-Bergeron och Ayze.

Cru-byar för de röda vinerna är: Arbin, St-Jean-de-la-Porte, Chautagne, Chignin och Jongieux.

Roussette de Savoie inkluderar torra vita viner på druvsorten altesse, som lokalt kallas roussette. Här finns 4 cru-byar: Monthoux och Marestel vid Bourget sjön, Monterminod och Frangy.

Väster om Annecy finns den äldsta appellationen i Savoie, Seyssel. Här framställs torra vita och mousserande viner. Druvan altesse dominerar medan den lokala druvan molette tillsammans med altesse och chasselas används till de mousserande vinerna.

Appellationen Crémant-de-Savoie fick sin appellation 2014. Den görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och med lagring på flaska minst 12 månader.

Haute-Savoie-områdets mest kända vin heter Crépy, huvudsakligen gjord på den gröna druvan Chasselas. Vingårdarna runt Crépy är små och ligger vackert vid södra delen av Génèvesjön.

Och några av druvorna..

I Savoie odlar man hela 23 druvsorter vilka bidrar till en stor mångfald och rikedom. Här produceras huvudsakligen vita viner där druvan jacquère är störst arealmässigt. Andra gröna druvor är bland annat altesse, chasselas, gringet och roussanne (som i Savoie lokalt kallas för bergeron). Bland de blå druvorna finns bland annat den gamla druvan mondeuse, gamay och pinot noir. Nedan beskriver vi några av dessa.

Jacquère är den största gröna druvan vad gäller areal i Savoie. Den knoppas tidigt och mognar relativt sent. Druvan är medelstor och ganska produktiv. Den odlas på branta sluttningar vid Mont Granier, nord-öst om massif de la Chartreuse nära staden Chambéry men även i Bugey för vita viner och mousserande viner. Vinerna blir ofta relativt friska, mindre alkoholstarka och med en bra syra utan att vara påträngande.

Altesse är en liten till medelstor grön druva som huvudsakligen odlas i Savoie och lokalt kallar man den även för roussette. Den ingår i appellationen Roussette de Savoie som enda druva, men druvan kan även blandas i andra appellationer. Arealen är liten i området. Den uppskattar att växa i en kalk och lerrik jord på kraftiga sluttningar. Druvan är känslig för en rad sjukdomar, så vinbonden får sköta den omsorgsfullt. Vissa år när vädret tillåter kan man göra söta viner med välmogna druvor rika på socker. Vinerna blir aromatiska, smakrika och klarar en lång lagring.

Den lilla vinregionen är inte så stor och omfattar endast ca 2200 hektar, de 23 olika druvsorterna man odlar bidrar till en stor mångfald och rikedom.

Bergeron är det lokala namnet på druvan Roussanne. Odlingarna brer ut sig på de branta sluttningarna vid Massif des Bauges. Bergeron knoppas sent och skördas också sent. Den älskar magra ler- och kalkstens jordar med sten och soliga lägen. Leran tillåter druvan att suga upp vatten, vilket är nödvändigt då den fruktar torka. Druvan klarar sig emellertid även på jordar med mer skiffer, granit och sand i sig. Druvan ger ett aromatiskt vin som klarar lagring.

Den röda druvan Mondeuse är en gammal druva som nästan höll på att dö ut på grund av phylloxerans intåg. I Savoie odlas ca 300 hektar av denna druva. Det är en produktiv och motståndskraftig druva som kan hantera många sjukdomar och den tål även torka bra. Den knoppas tidigt och har ellipsformade bär i medelstorlek. Druvan ger viner med karaktär med bland annat mycket mörk frukt och en uttalad strävhet och som åldras fint. Vinerna passar utmärkt till mat.

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com