Domaine des Gandines

I hjärtat av Mâcon i södra Bourgogne hittar vi den lilla vingården Domaine des Gandines. Den grundades redan 1925 av Joseph Dananchet och har sedan dess gått i generation till generation i familjen Dananchet.

Här i den lilla byn Clessé är det otroligt vackert, tyst och fridfullt såväl i byn som i de omgivande vinfälten. Allt är litet här förutom Gandines viner som är storartade! Vinerna är förbryllande välgjorda och de utmärks av en imponerande friskhet, parat med en stor rondör och ett imponerande djup.

Historien

Joseph Danachet startade sina odlingar med endast 1,5 hektar mark i Clessé och det exceptionella vinfältet ”Les Gandines” var familjens första plantering som också fick ge namn till vingården.

Gården var från början mångsysslande, som de flesta gårdar i området var vid den här tiden. De hade kor, grisar, getter och odlade spannmål tillsammans med några få hektar vinrankor. Långt senare planterade Josephs son Marc ytterligare 1,5 hektar vinrankor. Marcs son Robert tog över i slutet på 70-talet och utökade försiktigt odlingarna under 15 års tid med ytterligare 3 hektar. Robert var den första i familjen som började buteljera och sälja sitt vin i eget namn.

Roberts son Benjamin började arbeta på allvar på gården 2003 och arbetade parallellt med sin far och utökade odlingarna till ca 10 hektar. Efter några år anslöt Benjamins bror Florent och idag drivs gården vidare av bröderna med samma passion och energi som tidigare generationer.

Pappa Robert har svårt att hålla sig borta och är med och stöttar sönerna i det dagliga arbetet. Såväl odlingarna som vinifieringen utförs hantverksmässigt.

Odlingarna

Idag förfogar vingården över 15 hektar och vid vårt senaste besök berättade Florent att man är mycket stolt över den nya moderna vinkällaren. Nu kan bröderna förfina sina skapelser och fortsätta utforska sina idéer och visioner än mer.

Sedan lång tid tillbaka har familjen odlat ekologiskt dvs utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. De tog tacksamt emot sin certifiering 2009 efter mycket möda och slit. Sedan 2012 arbetar de även efter biodynamiska principer.

“At Gandines, the grapes make the wine”

Odlingen bygger på naturligt kretslopp utan konstgödsel eller gifter. De plöjer ogräset i raderna, adderar organiskt material och använder naturliga metoder för att göra jorden mer levande och rik.

De motiverade vinrankorna med Chardonnay och Pinot Noir trivs utomordentligt bra under dessa förutsättningar och tackar genom att producerar druvor av absolut högsta kvalitet och Florent lägger till "..vilket självklart ger mer komplexa viner".

Appellationer  

AOP Mâcon är bas-appellationen men de flesta viner produceras under Mâcon-Villages med lite strängare regelverk. Endast vita viner är tillåtna i Mâcon-Villages. Som brukligt i Bourgogne är det ett lapptäcke av appellationer som även den mest erfarne kan gå vilse i.

Viré-Clessè är kanske den mest eftertraktade appellationen i hierarkin Villages. Viré och Clessé är två byar i söder, mellan Tournus och Mâcon. Clessé har ett utsökt läge med maximalt solexponering i syd-östliga lägen och här har gården ca 6 hektar utspridda odlingar.

Gandines har även ca 1,5 hektar odlingar i Perrone, en liten by norr om Clessé, på vägen mot Viré. Jordmånen är ungefär densamma som i Clessé men fälten ligger lite högre och klimatet är lite svalare vilket ger friska härliga viner.

Terroir

De bästa fälten ligger på sluttningar runt dalarna Bourbonne och Mouge. Jordmånen är kalkhaltigt och fossilrik och ibland uppblandad med lera, perfekt för erfarna Chardonnay-plantor.

På en del fält hittar man mycket sten "Galet de grès" som dränerar utmärkt och adderar ytterligare förutsättningar för druvor i toppklass.

Vinifiering

Druvorna skördas för hand med största noggranhet. Druvorna transporteras i grunda backar för att förhindra spontan jäsning på vägen till vinkällaren. Väl där, i vinkällaren, sorteras druvorna ytterligare en gång och pressas sedan direkt, utan att kylas ner för att underlätta jäsningen med den naturliga jästen. Druvorna pressas långsamt med stjälkarna för att underlätta för musten att rinna ut ur pressen.

Även jäsningen sker långsamt och man förlitar sig helt på den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Jäsning sker i ståltankar eller ekfat beroende på vin.

Varje fält vinifieras separat för att dess terroir skall uttrycka sig på bästa sätt.

Vinerna lagras sedan 12 till 24 månader, ibland på sin jästfällning och ibland inte beroende på vinerna och årgången. Vissa viner får vila på ståltank och andra i stora ekfat (228 eller 500 liter).

Buteljeringen sker som allting annat på gården.