Château Cantenac

"Château Cantenac är platsen där mina rötter, barndom och passion finns", berättar Nicole Roskam-Brunot på Château Cantenac i Saint Emilion. Här är Nicole omgiven av sina söner Johan, Frédéric och Frans som idag tillsammans driver vingården.

Château Cantenac i Saint Emilion - en kärlekshistoria.

Vi hälsar varmt välkommen till vår nya vinmakare Château Cantenac i Saint Emilion, Bordeaux.

Vingården har en anrik historia och det klassiska vinet Château Cantenac St Emilion Grand Cru sågs på borden redan i början på 1870-talet.

Slottet Château Cantenac och de vackra vinodlingarna är beläget i hjärtat av Saint Emilion. "Cantenac" betyder förtjusande och charmerande plats och man förstår varför slottet döptes till sitt namn.

Det ståtliga slottet höjer sig i det bedårande landskapet omgivna av de frodiga vinrankorna. I denna vackra oas verkar tiden stå stilla. Man kan riktigt ana historiens vingslag och drömma sig tillbaka hur livet en gång tedde sig på dessa magiska marker...

Det vackra slottet omgivet av odlingarna där Nicole gör sin egen cuvée, Sélection Madame, här i full färd med att provsmaka från ekfaten.

Historien.

Historien går långt tillbaka. Slottet är från 1870-talet då man också påbörjade framställningen av det ursprungliga vinet Château Cantenac.

Och resten är endast början på historien som är en kärlekshistoria till platsen, till rötterna och till vinerna på Château Cantenac.

Att vinerna redan från början var av mycket hög kvalitet bekräftas av guiden "Le Guide Bordeaux et ses Vins" som omnämner egendomen redan i 1898 års utgåva.

Jean Baptiste Brunot är pionjären som inledde familjens vintradition. Hans son, Albert Brunot, köpte vingården 1937 och förde därmed traditionen vidare från sin far. Verksamheten utökades succesivt och 1970 förvärvades Château Moulin de Grenet i Lussac.

Alberts två barn, Jean-Baptiste och Nicole tog över när Albert drog sig tillbaka.

Nicole tog sedermera över helt och 1995 vinner vingården en guldmedalj vid ”Concours de Bordeaux”. Hon driver och utvecklar vingårdarna bland annat med att skapa nya cuvéer, utöka arealen och förbättra kvaliteten i vingårdarna och i vinkällaren.

Gradvis under denna period börjar också hennes söner med familjer att arbeta på vingården och idag är Frans och Johan de aktiva bröderna. Mellanbrodern Frédéric har ett annat arbete men är engagerad i vingårdens utveckling.

2020 drog sig Nicole tillbaka och lämnade (nästan) över till sönerna. Johan berättar att Nicole fortfarande är engagerad framförallt med sitt ”eget” vin, Sélection Madame.

Idag värnar 4:e generationens vinmakare all samlad kunskap, tradition och historia. Den stolta familjehistorien fortsätter med samma passion och stolthet som tidigare generationer. Bröderna har idag sammanlagt 6 döttrar så i nästa generation blir det kvinnliga vinmakare igen vid rodret.

Odlingarna.

Regionen Saint Emilion ligger på 45:e breddgraden, vilket innebär att vingårdarna kan dra nytta av ett tempererat Atlantklimat, det är förhållandevis milt och påverkan från Atlanten och golfströmmen är påtaglig. Namnet Bordeaux härstammar från "au bord de l´eau" vilket kan översättas med "längs med vattnet" och Bordeaux omges mycket riktigt av vatten.

Floderna Garonne och Dordogne delar in distrikten i Bordeaux i högra och vänstra stranden. Familjens odlingar ligger på den högra stranden, öster om den lilla charmiga staden Saint Emilion från medeltiden. 

Odlingarna på Château Cantenac omfattar 19 hektar, till största del Merlot (75 %) följt av Cabernet Franc och en liten mängd Cabernet Sauvignon. Man kan räkna till ungefär 6600 vinstockar per hektar och medelåldern är runt 40 år. Vinstockarna trivs utomordentligt i jordmånen som är rik på grus och lera. En solig exponering bidrar till att druvorna får en fin och tidig mognad som bidrar till vinernas karaktär.

Château Moulin de Grenet, familjens mindre vingård, ligger norr om byn Lussac. Odlingarna, som ligger på en kalkrik platå, Lussac St Emilion, är omgivna av en 84 meter hög pittoresk kvarn som uppfördes 1711. Vingårdens Lussac Saint Emilion vin får sin speciella karaktär av den kalkrika jorden.

Odlingarna drivs med största respekt för naturen och är Agriculture Raisonnée. Sedan årgång 2019 har vingården certifieringen Haute Valeur Environnementale.

Vinerna.

Vingården tillverkar 3 olika cuvéer med appellationen Saint Emilion Granc Cru: Château Cantenac, Château Cantenac Sélection Madame och Château Cantenac Climat.

Slottets viner är mycket eleganta och balanserade med en imponerande struktur, längd och smakrikedom. De har genomgående en fin fruktighet, rundhet och är förhållandevis tillgängliga redan som unga även om de kommer att utvecklas i många år framöver.

Bland druvorna dominerar Merlot som blandas med Cabernet Franc och/eller Cabernet Sauvignon. Man har en traditionell vinifiering och jäsning sker på betong eller ekfat beroende på Cuvée, därefter lagras vinerna på ekfat 12 månader eller längre.

Bröderna samtalar, i färd med en av många provsmakningar.

Château Cantenac Saint Emilion Grand Cru

Château Cantenac är vingårdens klassiska vin som såg dagens ljus redan 1870. Ett mycket inbjudande och klassiskt Saint Emilion Grand Cru vin som än idag är gårdens huvudsakliga vin och här värnar 4:e generationens vinmakare kunskap, tradition och historia.

Vinet görs på Merlot (75 %) och Cabernet från gamla vinrankor. Vinstockarna lever i en jordmån dominerad av kalksten och lera från tiden som havsbotten. Lagring under 12 månader på ekfat från Bordeaux, varav 40 % är nya.

"The 2019 Cantenac offers pleasant brambly red fruit on the nose, hints of loam and tobacco coming through with time. The palate is fresh on the entry, a little old school with tertiary/undergrowth notes, but it wears its heart on its sleeve and is delicious. Looking for traditional Saint-Émilion? Step this way." -  Vinous, Neal Martin

Château Cantenac Saint Emilion Grand Cru, Cuvée Sélection Madame

En elegant och mycket behagfull Grand Cru i en old-school stil i en fin årgång. Cuvéen är gjort på 95 % Merlot och resten är Cabernet.

Vinet är Nicoles "egna" speciella cuvé och såväl platsen Cantenac och vinet står henne varmt om hjärtat. Vinet skapade hon redan år 2000 och hon är noga med att det inte ett andra-vin, bara ett annat vin, så som hon ville göra det. Hon har aldrig varit intresserad av att göra ett "andra-vin", hon letade bara efter en annan stil med elegans och balans.

-"Det är min sélection, som står för generositet, savoir-faire och en blinkning från min pappa"!

Vinet har vunnit medaljer och bland annat har årgång 2017 fått guldmedalj av Gilbert&Gaillard och av guiden DVE.

Château Cantenac Saint Emilion Grand Cru, Cuvée Climat

Vingårdens sällsynt eleganta préstigevin som görs i små mängder och där druvblandningen beslutas från år till år, allt för att få fram det unika med varje årgång och odlingarnas förutsättningar. En synnerligen välgjord St-Emilion Grand Cru.

Namnet Climat är inspirerat av vinfältens mikro-terroir där varje fälts speciella förutsättningar och förhållanden varsamt tas i beaktande.

Endast de finaste druvorna, plockade för hand på vinrankor som lever ett harmoniskt liv i en grusig sandjord och blå lera, väljs ut. Vinifiering och lagring (18 månader) sker på ekfat.

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com