En iyi yol her zaman bilinen yol mudur? Tarayıcıda görüntüle
abs kör kalıp logo

ABS #Evdekal Bülteni - 2

Değerli takipçilerimiz,

İçerisinde bulunduğumuz bu günlerde sizleri bir nebze olsun meraklandıracak yeni bir e-bülten serisi planladık. Bu seride aylık referans bültenlerimize ilaveten sizlere kör kalıpların kullanıldığı pek çok farklı uygulama detayını ve teknik uygulama bilgisini sunmak istiyoruz.

Umarız okumaktan keyif alırsınız, hepinize sağlıklı günler dileriz.

EN İYİ YOL HER ZAMAN BİLİNEN YOL MUDUR? İÇ MEKAN GERİ DOLGULARINA FARKLI BİR BAKIŞ
ABS Plus H60, temel kirişleri arasında kör kalıpla dolgu - Kürkçüoğlu Fabrika İnşaatı - Tuzla, İstanbul

İç mekan geri dolgusu hem sabır hem de özen gerektiren bir işlem olmakla beraber şantiye ortamında genellikle pek de özen gösterilmeden icra edilir. Normalde 20 cm'de bir serilip kompaktör ile sıkıştırılması gereken geri dolgu malzemesi ya hiç sıkıştırılmaz ya da iyi sıkıştırılmaz. Dolayısı ile bu riske girmek istemeyen şantiye sorumluları dolgu üzerine hem daha kalın bir betonarme döşeme yaparlar hem de aralara döşemeyi taşıyacak dolgu perdeleri oluştururlar.

Betonarme yüzeylerde çatlak oluşmasının pek çok sebebi olmakla birlikte, bu tarz dolguların (kum+mıcır karışımı, moloz vb.) olduğu alanlarda dolgunun zamanla çökmesinden dolayı özellikle yük altında betonarme döşemeler yapısal olarak çatlayabilir.

Betonarme Yapılarda Karşılaşılan Çatlaklar, Doç, Dr. Hasan Yıldırım

ABS Plus Kör Kalıpları kullanılarak yapılan uygulamalar ise geri dolgu olarak kullanılmakla beraber, teknik olarak dolgu değil yapısal bir 'betonarme yükseltilmiş döşemedir'.

Mevcut zemin üzerine yerleştirilen kör kalıpların içine beton doldurulur ve m2'ye iki koloncuk üzerinde birbirine kemerler ile bağlanmış devamlı bir kubbeler sistemi oluşturulur. Oluşturulan yapı sürekli olduğu için dolgu perdesi gibi ilave elemanlara ihtiyaç yoktur.

Bir önceki bültenimizde oluşturulan bu betonarme yapının nasıl ve neden çok yüksek bir yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu açıklamaya çalışmıştık. Tekrar hatırlamak için bu linkten okuyabilirsiniz: ABS #Evdekal Bülteni - 1: Bu sistem, bu kadar az betonla, bu kadar çok yükü taşır mı?

Evet! Ayaklara da beton doluyor 😊

ABS Plus kör kalıpları ile yapılan betonarme yükseltilmiş döşemenin geleneksel geri dolguya göre avantajları yüksek yük taşıma kapasitesi ve yapısal çatlak riski oluşturmamasına ilaveten;

  • Beton tasarrufu: kör kalıpların betona verdiği kolon-kemer-kubbe formu sayesinde normal döşeme kalınlığı yarı yarıya azaltılabilir.
  • Lojistik ve elleçleme: kör kalıplar sahaya iç içe geçmiş şekilde getirilirler; 1 metre dolguda 50 kamyon geleneksel dolgu hacmine kıyasla 1 kamyon plastik kör kalıp hacmi yeterlidir.
  • Tesisat geçişleri: kör kalıpla oluşturulan hacmin içi %95 oranında boştur, dolayısı ile bu hacim tesisat geçişleri veya gri su deposu olarak kullanılabilir.
  • Zamanlama: pek çok geri dolgu daha işin başında üst katlar inşa edilmeden önce yapılmalıdır. Oysa beton pompasının hortumu bir şekilde alana girdiği sürece kör kalıpla yapılacak dolgu istenildiği zaman yapılabilir.
Referans Proje: Sancaktepe'de Bir Site Projesi

Sonradan dahil olduğumuz bir site projesinin otopark girişinde bir kısım dolgu stabilize toprak ile yapılmış, bize ise farklı eğimlerin olduğu rampa alanı ayrılmıştı. Uygulama 2014 yılının Mayıs ayında bitirildi. 18 ay sonra bize zeminde çatlaklar ile ilgili bir kontrol talebi geldi. Yaptığımız incelemelerde stabilize toprakla yapılmış dolguda oturmaların meydana geldiğini, kör kalıpla yapılmış betonarme yükseltilmiş döşemenin ise sapa sağlam durduğunu gördük. Maalesef bu çatlaklar oldukça zahmetli ve masraflı bir şekilde müteahhit tarafından tamir edildi.

Daha fazla bilgi almak ister misiniz?
facebook youtube instagram
ABS Yapı Elemanları San. Tic. Ltd. Şti.

Centrum Plaza, Aydınevler Mh., Sanayi Cd., No:3/Z03 Maltepe 34854, Istanbul - Turkey

+90 216 518 02 55
info@absyapi.com.tr

Bu maili sayfamıza giriş yaptığınız için ya da bizden alışveriş yaptığınız için aldınız.

E-posta listesinden çık