RitimBlog Koşu Postası #21
Merhaba...

Koşu Postasının 21. yayınındasınız. Keyifli okumalar.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

30 Ağustos 2018

UTMB Haftası

Evet, yılın o zamanı geldi. Patika koşucularının hac mevsimi... Binlerce koşucu Fransa'ya akın etti. Ben de postanın bazı sayılarında adından, yaklaşan edisyonundan, favorilerinden bahsettim. UTMB hafta sonundan söz ediyorum. Önümüzdeki hafta sonu demek biraz yanlış olacak çünkü etkinlikler, yarışlar başladı bile. 

UTMB yarışı ile başlayan, ardından TDS ve CCC parkurlarıyla yarış sayısı üçe çıkan, sonrasında OCC, son olarak da MCC ve YCC yarışları ile iyice kalabalıklaşan etkinlikler bütünü, patika koşusu festivali şeklinde her yılın Ağustos ayının sonunda Fransa'nın küçük kasabalarını tıka basa dolduruyor.  

Siz bu postayı okumadan önceki gün yani 29'unda (çarşamba günü) sabah saat 6'da TDS başladı. Siz postayı okurken, 30'unda sabah 8:15'te OCC, 31'inde sabah 9'da CCC, aynı gün akşam üstü 18'de ise ana yarış olan UTMB başlayacak. Cumartesi günü saat 15 gibi UTMB'nin ilk bitirenleri bekleniyor olacak. Programın tamamını burada görebilirsiniz. Yarışlar başladıkça ve sürerken şuradan canlı olarak takip edebilirsiniz.

Parkur bilgileri artık herkesçe çok iyi biliniyor ya da kolayca bulunabiliyor ama burada kısaca listelemeden geçmek istemedim.

  • UTMB: Ultra-Trail du Mont-Blanc (166 km +9,600 m)
  • CCC: Courmayeur - Champex - Chamonix (101 km +6,100 m)
  • TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km +7,250 m)
  • OCC: Orsières - Champex - Chamonix (53 km +3,300 m)
  • MCC: De Martigny-Combe à Chamonix (40 km +2,300 m)
  • YCC: Youth Chamonix Courmayeur (15 km +1,100 m)
  • PTL: La Petite Trotte à Léon (approx. 300 km +28,000 m)

Daha önce 18. sayıda "UTMB'de ne olur?" başlığıyla gazeteci ve habercilerin tahminlerine değinmiştik. Bu hafta fotoğrafçı, blogger ve podcast sunucusu Ian Corless da kendi izlenimlerini/beklentilerini toparladığı bir yazı yayınladı. Bence çok güzel toparlamış, şurada İngilizce okuyabilirsiniz. Ana yarışta Killian Jornet, Jim Walmsley, Luis Alberto Hernando ve Tim Tollefson en iddialı isimler. Ama onlar dışında da çok fazla sayıda olası kazanan ya da kürsü adayı var. Kadınlar listesi de bu sene çok heyecan verici. Yukarıdaki bağlantıdan canlı izlemeye, hatta yine o bağlantıdaki canlı görüntülere odaklanmaya değer bir yarış olacak gibi. Şimdiden iyi seyirler.

Her yıl Türkiye'den katılım da artıyor. Yarışların sayısının da artmasıyla katılım bu yıl epey çok. UTMB'de 7, CCC'de ve OCC'de 16, TDS'de 3, MCC'de 6 kişi kayıtlı görünüyor. Birkaç kişinin koşamayacağını biliyorum ama koşacak isimlerin sayısı çok fazla. Tüm listeye şurada Türkiye'yi seçerek ulaşabilirsiniz. 

Kima Trophy Koşuldu

Skyrunner World Series'in parçası olan Kima Trophy koşuldu. Epey teknik parkuruyla biliniyor. Bazı yerlerde kayalardan zincirlere tutunarak geçmenin gerektiği korkutucu bir parkuru var. Geçen haftalarda bu serinin kategorilerinden söz etmiştim; bu yarış Extreme kategorisinde. Italya'da Val Masino'daki yarışın parkuru 52 km ve 4.200 metre kazanımı var. Eskiden her yıl koşulan yarış 2008'den bu yana iki yılda bir koşuluyor. 

Yarış geçtiğimiz hafta koşuldu. Yani UTMB'den 5-6 gün önce. Parkurun zor ve çok teknik olduğunu da söyledim. Peki yarışı kim, parkur rekoru kırarak kazandı dersiniz? Bir üstteki haberde UTMB'nin favorisi olduğunu yazdığım ve her hafta adını muhakkak postada gördüğünüz Killian Jornet. Normalde taper döneminde olmasını ya da bu yarışı antrenman niyetine sakince koşmasını beklersiniz değil mi? Ama o 6:09:19 ile parkur rekoru kırarak birinci oldu. Her hafta inanılmaz sonuçlarından bahsediyorum, demek ki inanılmaz formunda. UTMB'de kendisini çok yakından izlemek şart oldu. Onun ardından Fransız Alexis Sévennec 6:11 ile ikinci, İspanyol Pere Aurell ise  6:20 ile üçüncü oldu.

Kadınlar yarışında Amerika'dan Hillary Gerardi 7:37 ile (parkur rekorundan 1 dakika yavaş) kazanan isim olurken (geçen hafta da Trömsö'yü kazanmıştı anımsarsanız) onu Güney Afrikalı Robyn Owen (7:39) ve Nepalli Mira Rai (7:41) izledi. [Tüm sonuçlar]

Matterhorn Ultraks Koşuldu

Skyrunner World Series'in başka bir yarışı da yine geçen hafta İsviçre'de Zermatt'da koşulan Matterhorn Ultraks idi. Yarışın parkuru efsanevi Matterhorn'un yakınından geçiyor ve ünlü Gornergrat'a (3130 m irtifa) tırmanarak 49 kilometrede 3600 m kazanıyor. 

Erkeklerde ilk 3 sadece 2 dakika içinde bitişe geldi. Bu isimler 5:00 ile 5:02 arasında sırayla yarışı bitiren Martin Anthamatten, Marc Casal ve Genis Zapater oldu. Kadınlarda ise kürsü şöyle oldu: Virginia Perez(5:56), Laia Andreu (6:01) ve Mayi Mujika (6:22).

[Tüm sonuçlar]

Appalachian Trail FKT

Artık The Appalachian Trail'in (AT) bilinen en hızlı geçişi 41 gün, 7 saat ve 39 dakika. Ünlü Scott Jurek'in kırdığı rekoru daha sonra Joe “Stringbean” McConaughy kırmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Belçikalı bir diş hekimi olan Karel Sabbe bu uzun patikayı Jurek'in süresinden 5, McConaughy'nin süresinden 4 gün daha hızlı geçerek "destekli" bilinen en iyi süreyi yaptı. Aslında bilinen en iyi süreyi darmadağın etti demek daha doğru olur. Geliştirdiği zaman inanılmaz. GPS kayıtlarını dikkatle tutan, Strava'dan izlenmesini sağlayan ve her gün en az iki kişiyi rekor şahidi olarak koşuyu görmeye ve gördüklerini tarih ve saatle kaydetmeye çağıran ekip işi epey ciddiye almış. 

Sabbe daha önce de Amerika'nın diğer çok ünlü patikası olan PCT'nin (Pacific Crest Trail) FKT'sini (fastest known time-bilinen en hızlı süre) yapmıştı. Hala orada onun derecesini geçen olmadığından Sabbe her iki devasa patikanın FKT'sini de elinde bulunduran tek isim olmayı başarmış oldu. Aslında tek isim değil, tek erkek demek daha doğru olur çünkü Heather Anderson da kadınlarda hem AT hem de PCT FKT'sini elinde tutuyor.

Not: Sabbe'nin FKT'si destekli olduğundan ve  Joe McConaughy'nın denemesi desteksiz yapıldığından "desteksiz fkt" halen McConaughy'de.

Not2: Daha önce postanın bazı sayılarında FKT'ler hakkında daha detaylı bilgi verdiğimden burada yinelemiyorum.

Fotoğraf: outsideonline.com

Persenk Ultra 2018

Geçen haftaki postada vermeyi atladığım bir haberi çok geç kalmadan bu hafta yazmak istiyorum. 18 Ağustos'ta Bulgaristan'da Persenk Ultra koşuldu. Persenk Ultra (160 km), Wild Boar Ultra (110 km) ve Orehove Ultra (50 km) isimlerinde üç yarışın koşulduğu etkinliğe daha önce Türkiye'den katılanlar olmuştu. Zorlu parkuru ile bilinen Persenk Ultra yakınlığı nedeniyle tercih edilebiliyor. Bu yıl üç parkurda da Türkiye'den katılan isimler vardı. Bunların arasında Aladağlar'da yarışmaya gelip (kürsü gören) oraya yerleşen Oral Akköse 52.8 kilometrelik Orehovo parkurundaydı. Yarışı kazanmayı 1 saniye ile kaçıran Akköse 5:38:33 ile ikinci oldu. 173 bitirenin olduğu parkurda birinci olan isim Alexander Dimov idi. Orehovo parkurunda kadınların kazananı ise Mariya Nikolova (5:35:15)

Persenk Ultra'yı kadınlarda Maya Taneva (31:12:29), erkeklerde ise Rosen Rusev (23:18:16) kazandı. Wild Boar Ultrayı kazananlar ise kadınlarda Konstantsa Ivanova (20:07:06), erkeklerde Ivaylo Hadzhiev (14:42:57) oldu.

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite