RitimBlog Koşu Postası #18
Numara 18

Koşu Postasının 18. yayınından merhaba. Bu hafta da seçtiğim haberlerle posta kutunuza konuk oluyorum.

Öncelikle kısaca değinmek istediğim bir konu var. Biliyorum benim gibi spor meraklısı bir kişi için çok geç oldu; geçen hafta sonu Icarus isimli belgeseli izledim. Bir yandan iyi ki bu kadar geç izledim diyorum, çünkü belgeseli seyrettiğimden bu yana takip ettiğim spor müsabakalarından eskisi kadar zevk alamıyorum. Umuyorum -aslında biliyorum- bu durum geçecek, ama yine de derinde bir iz kalacak. Belgesel dopingle, özellikle de Rusya'nın organize biçimde yarattığı büyük doping skandalıyla ilgili. Evet, aklımızın bir yerinde bu performansların kirli olabileceği düşüncesi her zaman var, ama bu denli detaylı bir belgeseli izleyince insan çok etkileniyor. Sporda doping konusu çok geniş, burada yazmak veya detaylandırmak imkansız, yine de belgeselden söz etmek istedim.

Keyifli okumalar.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

9 Ağustos 2018

Tromsø Skyrace koşuldu

Tromsø Skyrace denilince akla ilk gelen kelimeler "zor" ve "teknik". Norveç-Tromsø'de 2014'ten beri düzenlenen organizasyonda 4 adet yarış var: Hamperokken Skyrace (57 km - 4800 m), Tromsdalstind SkyRace (28 km - 2000 m), Blamann Vertical (2.7 km - 1044 m) ve Bøntuva tour-race (15 km - 800 m). Ana yarış olan Hamperokken Skyrace, Skyrunner World Series'in parçası. Skyrunner World Series, skyrunning (yüksek irtifa dayanıklılık yarışları) kategorisinde yıllık olarak düzenlenen, koşucuların katıldıkları yarışlardan puan aldıkları bir şampiyona. 2008'den beri ISF (International Skyrunning Federation) tarafından düzenleniyor. Daha önce, 2002'den 2008'e kadar, FSA (Federation for Sport at Altitude) tarafından düzenleniyormuş. Şampiyona yarışları 4 kategoride ele alıyor, Sky (50 km'den az, kazanan 5 saatten hızlı bitirir), Extreme (süper teknik), Ultra (50 km'den uzun ve kazanan 5-12 saat arası bitirir) ve Vertical (kısa ama 1000 m kazanımı olan yarışlar). Bu yıl Skyrunner World Series, Extreme ve Ultra'yı bir arada ele almaya karar verdi, o yüzden bu yıl iki kategori var: Sky Classic ve Sky Extra. Bu yılın yarışlarını şuradan, şu anki puan durumunu da şuradan görebilirsiniz.

Tromsø, bu yılki kategoriler arasında Extra olana dahil bir yarış. 57 km'lik parkuru 4800 m yükseklik kazanımına sahip. İki zirveden geçiyor: Tromsdalstinden 1238 m ve Hamperokken 1404 m. Parkur, 3 km yol, 9 km patika, 25 km teknik patika, 6 km patika dışı ve 5 km teknik tırmanış gerektiren bayır içeriyor. Bir resim bin kelimeye bedel derler, peki bir video kaç cümleye bedel acaba? Parkur hakkında fikir sahibi olmak için şu videoyu izlemek yeterli. 

Ana yarışta bu yıl kadınlarda kazanan Amerikalı Hillary Gerardi oldu. 8:14'lük sonucu aynı zamanda parkur rekoru. İkinci Hollandalı Ragna Debats 8:27 (geçen yıl da ikinci olmuştu) ve üçüncü Brittany Peterson (o da Amerikalı) 8:40 koştular. İlk üç geri kalan kadınlardan 1 saat önde bitirdi. Dördüncünün süresi 9:44.

Erkeklerde ise Jonathan Albon son 4 yılda üçüncü defa kazanmayı başardı; süresi 7:04. İkinci ve üçüncü sırayı ise Pere Aurell (İspanya) ile Andy Symonds (İngiltere) 7:28 ve 7:32 sürelerle aldılar. [Tüm sonuçlar]

Bu arada Skyrunner World Series'in bir sonraki ayağı 25 Ağustos'ta İsviçre'de koşulacak olan Matterhorn Ultraks.  

 

UTMB'de ne olur?

Biliyorsunuz büyük yarışa üç hafta kaldı. Geçtiğimiz hafta organizasyondan bir eposta geldi. 4 uzmana (ultramaratonları izleyen habercilere, fotoğrafçı ve bloggerlara) yarış hakkındaki tahminlerini ve favorilerini sormuşlar. Eposta detaylı cevapları içeriyordu. Trails Endurance Mag'dan haberci Fransız Fred Bousseau, Revista Trail'den İspanyol fotoğrafçı Quim Farrero, Spirito Trail dergisinden haberci İtalyan Maurizio Scilla ve iRunFar'dan Bryon Powell'ın favoriler hakkındaki düşüncelerini ve açıklamalarını şurada İngilizce okuyabilirsiniz. Ben burada kısaca özetlemeye çalışayım. Kadınlarda fikirler Mimmi Kotka, Núria Picas ve Magdelana Boulet isimlerinde ortaklaşıyor. Bu isimlere Caroline Chaverot, Francesca Canepa ve Uxue Fraile ekleniyor. Erkeklerde ise de tartışma çok değil, Kilian Jornet ve Jim Walmsley ilk akla gelen isimler, ardından herkes Luis Alberto Hernando ve Tim Tollefson diyor. Tim Freriks ve Zach Miller da anılan isimler arasında.

4. Kez Aladağlar

Yukarıda Skyrunner World Series'den söz ederken Skyrunning'e ve onların kategorizasyonuna da değindim. Ülkemizde öyle bir yarış var ki ben o kategorizasyonda yerini tam bulamıyorum. Kesinlikle yüksek irtifa, kesinlikle dayanıklılık, tamamen patika, yer yer teknik içeriyor ama oradaki rakamlar yüzünden bir noktaya oturmuyor. Mesafesi 46 km ama birinci 7 saat civarında bitiriyor. Epey bir kısmı 3000 metrenin üzerindeki irtifalarda geçiyor. Üç defa 3300 m ve üzeri yükseklikteki zirvelerden geçiyor. Zemin ve çevre Mars'ı andırıyor. Çok zorlayıcı ama bir o kadar da cezbedici: Aladağlar Sky Trail'den söz ediyorum. 

Bu yıl 4. defa koşulacak. Ne yazık ki bir isim sponsoru yok. Ordos ve Argeus tarafından düzenleniyor. İlk 3 yılı oldukça başarılıydı, bu yıl da öyle olacak gibi görünüyor. Yarışın geçmişi ve parkuru hakkında oldukça deneyimli sayılırım. Her üç edisyonunda da koştum. İlk yıl farklı bir parkur vardı, üçüncü zirve yoktu, ikinciden sonra doğrudan aşağı iniliyor ve son 3-4 km asfaltta koşuluyordu. İkinci yıl parkur değişti ve asfalt kalmadı. Bu değişikliklerle epeyce zorlaştı da. Koşucuların süreleri ortalama 1 saat kadar fark etti. Ama bu tip yarışları çekici kılan zorlukları olduğundan daha fazla sevildi. Bir rivayete göre gelecek yıl parkurda başka değişiklikler de olacakmış. Şimdiye kadarki parkurları hazırlayan ekip bu değişikliği planlıyorsa güzel olacaktır eminim. Hatta belki bir sene bu rota, bir sene diğer rota gibi fikirler de olduğunu duydum. Sonraki yıllarda olacaklar bilinmez biz bu yıla odaklanalım. Bu yıl geçen yıl olduğu gibi iki yarış olacak organizasyonda. Biri ana yarış olan Aladağlar Sky Trail diğeri geçen yıl eklenen Aladağlar Trail Jr. Junior, kendini henüz 3000 metrelere veya bu zorlukta 46 km'ye hazır hissetmeyen ama Aladağlar'ın havasını koklamak, çevreyi ve zemini görmek, parkuru kısaca da olsa tatmak isteyenler için bir giriş yarış gibi düşünülebilir. 15 km kısa görünse de epey zorlu bir parkura sahip.

Bu yıl uzun parkurda 110'dan fazla, kısa parkurda ise 100 koşucu var gibi görünüyor. Ben de geleneği sürdürecek ve bu yıl da yarışta olacağım. Ritim Blog'da bu konuda epeyce yazı var, şuradan tümüne ulaşabilirsiniz. 

Fotoğraf: Direktaş - Başak Gürbüz Derman

Strava Premium artık Strava Summit

Strava koşu, bisiklet, yüzme ve triatlon sporları ile uğraşanlar için neredeyse vazgeçilmez bir uygulama. Antrenmanları kaydetmek, geriye dönük incelemek ve paylaşmak için çok sayıda uygulama var ama Strava bunların arasından sıyrılıp epey öne geçti. Bunu hem iyi kullanıcı deneyimi hem de sağlam mühendislik ile başardı bence. Birçok insan ücretsiz sürümünü kullanıyor ve o sürümün özellikleri de gayet yeterli. Şimdiye kadar Premium adında sundukları aylık 8 dolarlık bir versiyon daha vardı. Bu şekliyle ücretsiz özelliklere ek birçok özelliği daha kullanılabiliyordu. Ben aldığım hizmetten çok memnun kaldığım için ek özelliklerini çok araştırmadan Premium üye olmuştum. Uzun süredir bu şekilde kullanıyordum. 

Geçtiğimiz hafta Strava ekibi Premium'u 3 ayrı pakete ayırdıklarını duyurdu. Bu üç paketin tümüne de Summit (zirve) adını verdiler. "Kendi en iyine (zirveye) ulaşmak için buna ihtiyacın var." gibi bir alt metni olsa gerek. Üç paket şöyle: Training Pack, Safety Pack ve Analysis Pack. Premium'daki özellikleri bu paketlere dağıtmışlar. Safety'de sadece kişiye özel ısı haritası (heatmap, haritada bir yerden ne kadar sık geçilirse o kadar kırmızı görünen çizimler) ve antrenman sırasında tanıdıklarınızın sizi izleyebilmesini olanaklı kılan beacon özelliği var. Adı üstünde güvenliği ön planda tutanlara yönelik. Ancak diğer ikisinin özelliklerinin dağılımı garip olmuş. İkisi arasında karar vermek biraz zor olacak gibi. Ama seçmek zorunda da değilsiniz. Bu ikisini ya da herhangi bir ikiliyi de seçebiliyorsunuz. Bu açıdan mantıklı olmuş görünüyor. Örneğin ben Safety'den vazgeçip ödediğim miktarı 8 dolardan 6 dolara düşürebileceğim. Tüm paketlerin neler içerdiğini görmek için şuraya göz atabilirsiniz. 

Avrupa Atletizm Şampiyonası devam ediyor

Almanya'nın Berlin şehrinde 7-12 Ağustos tarihleri arasında Avrupa Atletizm Şampiyonası düzenleniyor. Salı günü başlayan organizasyonun ilk gününde sahada çekiç ve gülle atma, pistte ise 100 m (erkek-kadın) finalleri ile 10.000 m (erkek) finali vardı. Stadyumun dışında ise 50 km yürüme (erkek-kadın) finalleri vardı. 

10.000 m erkekler finalinde bitiş çizgisini ilk geçen isim son 150 metrede yaptığı müthiş atakla Morhad Amdouni oldu. Amdouni'nin süresi 28:11.22. Yarışın son kilometresi 2 dk 33 saniyede, son turu ise 56 saniyede geçildi. Amdouni'nin ardından yarışın son bölümünü önde götüren Bashir Abdi ikinci, Amdouni gibi son 80 metrede çok iyi atak yapan Yemaneberhan Crippa da üçüncü oldu. Geçen şampiyonada bu dalda altın almış olan Türkiye'den Polat Kemboi Arıkan bu yıl da yarıştaydı, ama ilk yarı sonunda yarışı bıraktı. 10.000 m dünya rekoru 26:17.53 ile Kenenisa Bekele'de, Avrupa rekoru ise 26:49.71 ile Mo Farah'ta. Şampiyona rekoru ise inanılmaz eski; 27:30.99 ile Fin atlet Martti Vainio tarafından 1978'de kırılmış. 

100 m erkekler finaline damga vuran olay Jimmy Vicaut'un yarış için ısınırken sakatlanıp finalde koşamaması oldu. Yarı finalde 9.97 koşan Vicaut'un yokluğunda finalde İngiliz ikili Zharnel Hughes 9.95 ve Reece Prescod 9.96 koşarak bir ve ikinci sırayı aldılar. Hughes, Vicaut'a ait olan şampiyona rekorunu da kırmış oldu. Üçüncü olan isim Türkiye'den Jak Ali Harvey (10.1) oldu. Kadınlarda da İngiltere altın aldı.  Dina Asher-Smith 10.85 ile altına uzandı. 

Şampiyona 12'sine kadar devam edecek. Şuradan yarışların zaman planını ve sonuçlarını takip edebilirsiniz. Ayrıca tümüyle yarışlara ayrılmış şu Youtube kanalı da ilginizi çekebilir. 

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite