Där vatten rinner...

Bröderna Sergi på Clos Saint Vincent i full gång med att beskära vinrankorna en kall vinterdag på de vackra kullarna i Bellet.

Jubileum, 37 elefanter och där vatten rinner...

Théoule-sur-Mer 25 februari 2022

Bästa vinvän,

Varmt välkommen tillbaka till oss i södra Frankrike och till årets andra nyhetsbrev som i vanlig ordning förebådar en ny vinleverans till Sverige. Den anländer hem till din dörr i början på april. 

När man reser runt bland vinfälten vid den här tiden på året ser man överallt hur arbetet med beskärningen, "la taille", pågår för fullt. Det är ett delikat, hårt och viktigt arbete som måste vara klart innan saven stiger igen framåt april. 

Vi fortsätter att fira vårt jubileum! Det är tio år sedan vi tog våra första stapplande steg in i detta äventyr, då liksom nu fyllda av entusiasm, glädje och energi. Tio år fyllda av möten med passionerade vinmakare, stora och små vinupplevelser (och en del magiska). Jubileumslådan fortsätter sin resa och vi färdas nu från södra Rhônedalen vidare västerut med ett urval av viner från några trotjänare väster om floden som vi fortfarande imponeras av.

Jubileumsåret till ära tittar vi lite bakåt och vi har den här gången återupptagit kontakten med Jérôme Bressy på Gourt de Mautens, inte en dag för tidigt! Läs mer nedan om en unik vinmakare med unika viner.

Vi fortsätter även att uppmärksamma våra småskaliga hantverkare med en blandad vinlåda "Månadens producent", den här gången med en pärla från södra Bourgogne, i hjärtat av Mâcon, Domaine des Gandines.

Som vanligt kommer en del nya årgångar bland annat från det omåttligt populära Château Cantenac St Emilion Grand Cru (2019) och från Château St Martin de la Garrigue kommer en helt ny cuvée, "Les 37", läs mer nedan om dessa!

Sist men inte minst, Bastien Jolivet är tillbaka med ny årgång av det utsökta vinet L'Instinct från St Joseph i norra Rhône.

Varmt välkommen till oss och nya vinupplevelser!

FÖR LEVERANSEN I FEBRUARI BEHÖVER VI DIN BESTÄLLNING SENAST SÖNDAG 6 MARS.

Välkommen in i butiken !

Plocka ihop din egna vinlåda fritt ur sortimentet, ta hjälp av oss, välj en färdigblandad vinlåda eller låt dig bli överraskad med den populära vinlådan Surprise-moi, eller varför inte göra som så många andra, prenumerera på en vinlåda...Tout est possible - allt är möjligt!

A votre santé! Vi firar jubileum i år, tio år sedan vi började vårt äventyr, tio år fyllda med glädje, möten med vinmakare, fantastiska viner och en del magiska...

LITE NYTT I BUTIKEN.

Gourt de Mautens - Där vatten rinner.

Vi reser runt en hel del, besöker vingårdar och provar viner. Ibland stannar man till på ett litet och kanske osannolikt ställe och lyckan är total. Den lilla vingården Gourt de Mautens i Rasteau är ett sådant ställe. Historien är fascinerande, odlaren är fascinerande och vinerna magnifika (och där vinmakarens filosofi lyser igenom i vinet). En enig fransk kritikerkår instämmer i storheten hos denna vinmakare.

HÄR läser den nyfikne lite mer om Jérôme.

"Today, he's making some of the greatest wines in the Southern Rhône - Jeb Dunnuck.

Frankrikes ledande vinkritiker, Bettane and Desseauve, har redan placerat Jérôme tillsammans med några av de största vinmakarna i Rhône, såsom Henri Bonneau på Château Bonneau och Jacques Reynaud på Château Rayas. Alla dessa hantverkare delar en smått fanatiskt dedikation till extremt låga skördeuttag, sen skörd och framförallt en kreativitet som skulle kunna kallas galen, eller genialisk….eller både och.

“This is one of the sensational estates in Rasteau, with proprietor Jerome Bressy farming just over 20 acres of vines. Organic farming and the naturally low yields of his old vines result in wines of extraordinary concentration and intensity.”— Robert Parker, The Wine Advocate 

Orden gäller Jérôme Bressy som driver sin lilla gård Domaine Gourt de Mautens i regionen Rasteau i Södra Rhônedalen. Vinerna från Gourt de Mautens är för alla som uppskattar passionen hos en vinmakare som inte kan slå sig till ro och med en omättlig hunger efter vad som är möjligt.

Så var det detta med det rinnande vattnet....Namnet Gourt de Mautens härstammar från den lokala dialekten. Gourt betyder en plats där vattnet rinner och Mautens är ett ord för storm eller dåligt väder, så tillsammans betyder gårdens namn en plats där vattnet rinner när det stormar. Naturen har ordnat det så förträffligt att det samlas mycket vatten på hans ägor när det regnar och tillsammans med ett djupt lager lerjord som magasinerar allt vatten så klarar hans gamla vinrankor med sina djupa rötter långa perioder av torka.

Vinerna

Jérôme gör endast ett rött, ett vitt och ibland ett rosé. Han vill göra ett vin så bra som möjligt snarare än flera cuvéer av olika kvalitet (en filosofi han delar med exempelvis Laurent Charvin på Domaine Charvin). 

Det röda vinet har en sensationell koncentration med distinkt frukt, finess, mjuka silkeslena tanniner och en fin syra som följer med hela smaken. De vita vinet har en lika fin koncentration, längd och en magnifik syra. I den finstämda symfonin finner man bland annat päron, kryddor, jasmine, lite honung och sommarblommor.

….. Today, he's making some of the greatest wines in the Southern Rhone. Unfortunately, there's just not much to go around, but if readers want to taste the essence of these sun baked, south-facing slopes in Rasteau, don't miss a chance to grab some of these." - Jeb Dunnuck
, Robert Parker's The Wine Advocate 2015

Jolivet, Cantenac och 37 elefanter.

Från Château St Martin de la Garrigue välkomnar vi en ny cuvée i alla färgerna, "Les 37".

Vinerna följer samma filosofi som gett gården en lång rad utmärkelser genom åren. Det vita Bronzinelle har tex fått guldmedalj av Bettane et Desseauve, det röda Bronzinelle belönas med en stjärna i Hachetten och Grès de Montpellier, detta oförskämt goda vin, får i år 2 stjärnor av samma Hachette!

Nyfikenhet och en stor portion skicklighet gör vinerna ständigt spännande och intressanta. Det vita ”Les 37” är tex. gjort på lika delar Terret och Piquepoul, smaka på den...kommer snart i en butik nära dig...

Så var det det här med elefanterna då...namnet på cuvéen kommer från historien då härföraren Hannibal lämnade Spanien och år 218 f.Kr. passerade Saint-Martin på sin väg mot Alperna och slaget mot romarna under det andra puniska kriget. Med sig hade han 46.000 fotsoldater, 8.000 till häst och...37 elefanter.

Från Château Cantenac kommer ny årgång 2019 av det omåttligt populära St Emilion Grand Cru och vi toppar butiken med lite äldre årgångar på Magnum.

Från Domaine Jolivet frestar vi med en ny årgång av den magnifika vinet "L'instinct", nu i årgång 2020. Det har skrivits.."Sanslöst god syrah från @franskavinkompaniet. Tanningrepp, viol, saftiga plommon, peppar av alla sorter och syror det sprakar om." - Sofia Ander, DinVinguide.

En hel del andra årgångsbyten är det som vanligt, du ser vilka i prislistan.

Jubileum 10 år - Jubileumslådan 2.0

I år är det 10 år sedan vårt äventyr startade och det ska vi såklart uppmärksamma och fira på olika sätt under året.

Vi backar klockan och i vår jubileumslåda hittar du ett urval av viner från våra trotjänare. Vinmakare som vi har haft nöjet och glädjen att få arbeta med och privilegiet att få lära känna under alla dessa år. Viner som representerar vår historia men även vår vision av småskalighet, hantverk, passion och goda, ärliga viner. Vår själ finns i det småskaliga och hantverksmässiga precis som hos våra vinmakare. 

Vår vinresa började här i södra Frankrike, i södra Rhône-dalen och denna gång reser vi vidare västerut mot västra Rhône och Languedoc med viner från detta underbart mångfacetterade och spännande vinområde. Vi fortsätter jubileumsresan med "Jubileumslådan 2.0 - resan fortsätter" och besöker våra småskaliga och skickliga vinmakare på Coste Moynier, Les Vignes Oubliées, Marie-Blanche, Viranel, Mas des Volques och Château St Martin de la Garrigue.  

Under året kommer jubileumsresan att fortsätta med fler återblickar och nya spännande upptäckter. Tillbaka till framtiden... Trots att vi nu blickar tillbaka mot vårt ursprung och vill lyfta fram våra trotjänare som fortfarande står sig urstarkt så hittar vi ständigt nya viner här som överraskar. Framtiden är fylld av nya upplevelser som förmodligen räcker en livstid.

MÅNADENS PRODUCENT - DOMAINE DES GANDINES.

Gammaldags sätt att arbeta fungerar fortfarande...

Välkomna till historien om Domaine des Gandines, en liten familje-gård i Mâcon i södra Bourgogne som grundades redan 1925 av Joseph Dananchet och har sedan dess gått i generation till generation i familjen Dananchet. Idag drivs gården av bröderna Benjamin och Florent som tog över efter sin far för några år sedan.

Här i den lilla byn Clessé är det otroligt vackert, tyst och fridfullt såväl i byn som i de omgivande vinfälten. Joseph Dananchet startade sina odlingar med endast 1,5 hektar mark i Clessé och det exceptionella vinfältet ”Les Gandines” var familjens första plantering som också fick ge namn till vingården.

Ett ekologiskt tänk i många år, utan gifter eller konstgödsel, med en enveten manuell skötsel ger friska, motståndskraftiga och motiverade vinrankor som producerar druvor av yppersta kvalitet. Det är mödosamt och långsiktigt men det lönar sig. I vinkällaren kan man göra massor av fel men aldrig göra bättre vin än vad druvornas kvalitet tillåter.

Florent Dananchet bjuder på smakprov ur tanken som som efter sin vila fylls på flaska så vi alla kan få njuta av dessa droppar....

Vinerna är förbryllande välgjorda och de utmärks av en imponerande friskhet, parat med en stor rondör och ett imponerande djup. Vinerna har alla de egenskaper vi älskar från Bourgogne; friskhet, mineralitet, komplexitet, smakrikedom och massor av personlighet som bröderna i sitt hantverk adderar varje flaska. 

Mer information om den blandade vinlådan finner du HÄR

Den nyfikne läser mer HÄR om bröderna och vingården.

Oenothèque - Franska Vinkompaniets vinkällare.

"Bästa tiden att köpa vin var för 20 år sedan, näst bästa tiden är nu"...

Eller så tar man genvägen via Oenothèque!

Välkommen ner i vinkällaren till de verkliga skatterna. Viner att upptäcka, lagra och njutas av tillsammans vid högtidliga tillfällen! 

Här samlar vi guldkornen, de lite äldre vinerna, ibland lite ovanliga eller kanske tillfälliga viner och en del årgångar som är på upphällningen som man bara vill ha i sin källare.

 

Prenumeration - helt enkelt gott och dessutom enkelt!

Många vi talar med tycker det är fantastiskt att kunna beställa seriösa, välgjorda viner, direkt hem till dörren från småskaliga vinmakare som inte hittar fram till Sverige på andra sätt.

Ännu enklare är att göra som så många har valt att göra, prenumerera på 6 eller 12 viner som levereras 7 gånger per år! Prova du också, vi skickar faktura inför varje leverans och du kan pausa eller säga upp när som helst, helt befriat från krångliga regler.

Helt enkelt gott...och dessutom enkelt - tout simplement!

LITE SMÅTT OCH GOTT.

Svårt att tro att dessa nedklippta knotor kommer att ge högklassiga viner om mindre än ett år.

Beskärning, vårfrost och lite annat.

När man reser runt bland vinfälten vid den här tiden på året ser man överallt hur arbetet med "La taille", beskärningen, pågår för fullt. Arbetet måste vara klart innan saven stiger igen framåt april. Det är ingen vila på vingården, beskärningen är ett delikat och hårt arbete som är så viktigt för en bra blomning och fruktbildning.

Ett gammalt talesätt säger "taille tôt, taille tard, rien ne vaut la taille de mars", fritt översatt "klipp tidigt, klipp sent, inget går upp mot att klippa i mars". I praktiken en delikat avvägning mellan att undvika frost efter beskärning men hinna klart innan saven stiger för mycket och växten vaknar till liv efter sin vintervila.

Ett delikat arbete som lägger grunden till vilket vin man vill åstadkomma till hösten. För att sätta lite perspektiv gör man ett femtontal klipp med sekatör per planta. På Château Carpe Diem exempelvis har man 4000 plantor/ha på sina 14 hektar. Det blir blir sisådär....800.000 noggranna beslut och rörelser som är avgörande för kvaliteten på skörden och vinrankans livslängd....det är lite pyssel att vara seriös vinbonde.

Många låter grenarna ligga och förmultna för att sedan plöja ner dem i jorden medan man på andra håll har som tradition att elda upp kvistarna, som i Bourgogne där röken ligger tätt så här års.

Till vänster klippning hos Clos Saint Vincent och till höger klippta rankor hos Viranel.

Vårfrosten är fruktad för vinbönderna. Frostnätter under tidig vår har såklart alltid funnits och i de norra delarna (Chablis, Alsace m.m.) är man väl bekant och förberedd på det. Ett "nytt" problem nu för tiden är de milda vintrarna som får vinrankan att knoppa tidigt på våren, framförallt i söder. Tidigare var inte ett par frostnätter ett så stort problem då vinrankan oftast inte börjat knoppats, men ett par frostnätter efter knoppningen har inletts kan vara förödande. Det såg vi förra året vilket resulterade i den minsta skörden i mannaminne i Frankrike. En del förlorade allt, andra inget, naturen är nyckfull.

Vi har tidigare berättat om olika sätt att skydda rankorna mot vårfrosten. Bland annat att man sprutar vatten på rankorna (!), sätter ut marschaller i raderna, sätter ut stora fläktar eller till och med hyr in helikoptrar som får hovra över fälten...

Ett annat lite mer förbyggande sätt att skydda sig mot den fruktade frosten på våren är att vid klippningen lämna den översta grenen oklippt. Vinrankan växer naturligt uppåt och knoppas uppifrån och ned. Man försöker alltså fördröja knoppningen på de lägre grenarna där man vill ha druvor genom att kraften går till att knoppa på den ensamma grenen högt däruppe. Den ensamma grenen klipper man sedan bort, frostskadad eller inte, när man vill att växten skall ta fart igen. 

Vingårdsbesök.

Den anspråkslösa infarten till Domaine Charvin.

Trots de märkliga tiderna har vi lyckats besöka några vinmakare den senaste tiden. Med vår bas i Théoule har vi inte så långt till vingårdarna i södra Frankrike. Senast hos Domaine Charvin strax utanför den lilla byn Orange i hjärtat av södra Rhônedalen. Gården är en av våra (många) favoriter.

Det är en liten familjegendom i norra delen av Châteauneuf-du-Pape som gått i arv i generationer. Gården drivs idag av Laurent Charvin med Fanny som hjälpande administrativ hand och tillhör det absoluta toppskiktet i Châteauneuf-du-Pape. Laurent odlar endast ca 8 hektar i Châteauneuf-du-Pape och 13 hektar i Côtes du Rhône och vinstockarnas genomsnittsålder närmar sig 60 år.

Laurent har en mycket tydlig filosofi som bygger på tradition, ansvar och en tydlig idé om vad han vill åstadkomma. Vinifieringen är mycket traditionell. Manuell skörd med mycket lågt uttag, ingen avstjälkning, inga tillsatser, full tillit till den naturliga jästen som finns på druvorna och ekologisk odling. Vinifiering och lagring sker uteslutande på betongtank.

Vid vårt besök provsmakade vi gamla såväl som nya årgångar utomhus i solen som värmde oss denna kalla vinterdag. Ofta blåser den iskalla vinden Mistralen med full kraft här i området, men denna gång hade vi tur. Som alltid var vinerna magnifika och vi upphör aldrig att förvånas..

Vi avslutade besöket med att hälsa på några gamla Grenache vinrankor, som verkade må fantastiskt bra. Inte så konstigt...gården är ekologisk sedan många år och tillsammans med Laurents omsorg har vinstockarna utsökta förutsättningar att producera högklassiga druvor.

Nytt världsrekord - Champagne på höjden.

Ett nytt Guinness världsrekord har slagits - världens största pyramid av Champagneglas!

Mer än 54.000 Champagneglas användes för att bygga pyramiden på 8,23 meter och det tog hela fem dagar för ett "specialist" team att bygga tornet i den lyxiga Dubai resorten Atlantis, The Palm. 

Enligt uppgifter var en stor del av teamet kirurger, som användes för de sista metrarna på toppen. Här krävdes nämligen stor disciplin, fokus och inte minst en stadig hand...

Man var tvungna att ta in specialister för att bygga toppen på pyramiden. Det man efterfrågade var en stadig hand, fokus och stor discplin. Till slut fann man vad man sökte - ett antal kirurger... Bild: Credit: Courtesy of Atlantis, The Palm

Även Champagne försäljningen slår rekord! Under 2021 såldes 320 miljoner flaskor, en höjning med 32 % jämfört med året tidigare, som hade en stor nedgång orsakad av den bristfälliga turistnäringen och uteblivna evenemang på grund av pandemin. Rekordet förra året kan förklaras av att allt fler konsumerade i hemmet istället för på lokal enligt Comité Champagne.

Lite paradoxalt att detta händer samtidigt som regionen Champagne vädermässigt hade ett förskräckligt år 2021. 

Vitt vin på blå druvor - en ny verklighet?

De allt varmare temperaturerna ställer till det för många vinmakare på många platser. Druvorna mognar tidigare och sockerhalterna blir högre, vilket ger högre alkoholhalter.

När druvorna är mogna smakmässigt är sockerhalten högre än den var förr. För vinmakarna innebär detta givetvis konsekvenser som måste hanteras, några funderar på att byta druvsorter anpassade för ett varmare klimat, finna svalare växtplatser etc och det ryktas om att vinmakare experimenterar med att göra stilla vitt vin på blå druvor. Vinmakare kan då skörda druvorna tidigare på säsongen när sockerhalten är lägre. Syra och socker måste vara i perfekt balans för att få ett vin med kvalitet.

Resan fortsätter...nästa gång det kommer ett nyhetsbrev kanske det finns fler spännande viner och vinmakare, vem vet? Bara den som prenumerar på detta lilla nyhetsbrev. Du anmäler dig HÄR om du inte redan får detta alster i din brevlåda.

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren.

För snart 10 år sedan blev längtan efter Frankrike för stor och vi sadlade om mitt i livet, slog ner bopålarna i södra Frankrike och startade vår lilla vinhandel. Härifrån har vi en unik möjlighet att botanisera i den franska vinskatten och leta upp de där små pärlorna som annars inte gör mycket väsen av sig.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2022

Facebook Instagram Email

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

+46 (0)730 38 69 67

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com