Gourt de Mautens

Jérôme Bressy på Gourt de Mautens förkroppsligar visionen av småskalighet, hantverk, passion och viner med en magnifik kvalitet.

Gourt de Mautens

Vi reser runt en hel del, besöker vingårdar och provar viner. Ibland stannar man till på ett litet och kanske osannolikt ställe och lyckan är total. Gourt de Mautens är ett sådant ställe. Historien är fascinerande, odlaren är fascinerande och vinerna magnifika, där vinmakarens filosofi lyser igenom i vinet. En enig fransk kritikerkår instämmer i storheten hos denna vinmakare.

“This is one of the sensational estates in Rasteau, with proprietor Jerome Bressy farming just over 20 acres of vines. Organic farming and the naturally low yields of his old vines result in wines of extraordinary concentration and intensity.”— The Wine Advocate 

Orden gäller Jérôme Bressy som driver sin lilla gård Domaine Gourt de Mautens i regionen Rasteau i Södra Rhônedalen.

Vinerna från Gourt de Mautens är för alla som uppskattar passionen hos en vinmakare som inte kan slå sig till ro och med en omättlig hunger efter vad som är möjligt. Frankrikes ledande vinkritiker, Bettane and Desseauve, har redan placerat Jérôme tillsammans med de några av de största vinmakarna i Rhône, såsom Henri Bonneau och Jacques Reynaud på Château Rayas.

Båda dessa storheter är förebilder och Jérôme delar deras smått fanatiskt dedikation till extremt låga skördeuttag, sen skörd och framförallt en kreativitet som skulle kunna kallas galen, eller genialisk….eller både och.

[..] Today, he's making some of the greatest wines in the Southern Rhone. Unfortunately, there's just not much to go around, but if readers want to taste the essence of these sun baked, south-facing slopes in Rasteau, don't miss a chance to grab some of these." - Jeb Dunnuck
, Robert Parker's The Wine Advocate 2015

Historien

Jérôme är uppvuxen på vinfälten. Hans pappa och generationer före honom har odlat druvor på egendomen och fram till att Jérôme tog över såldes druvorna till det lokala kooperativet. Redan som liten gjorde han "vin" på överblivna druvor och passionen grundades.

Hans pappa konverterade redan 1989 till ekologisk odling så Jérôme ärvde en vingård i mycket gott skick med friska och sedan länge ekologiskt odlade druvor.

Gradvis tog han över produktionen, byggde upp sin vinkällare för att kunna göra sitt eget vin och 1996 släppte han sin första cuvée.

Namnet Gourt de Mautens härstammar från den lokala dialekten. Gourt betyder en plats där vattnet rinner och Mautens är ett ord för storm eller dåligt väder så tillsammans betyder gårdens namn en plats där vattnet rinner när det stormar.

Odlingen

Han odlar idag 13 hektar och skulle kunna göra 50.000 flaskor, men gör snarare runt 15.000 på grund av ett extremt lågt skördeuttag (10-15 hl/ha). För att hedra sina förfäder har Jérôme planterat olivträd och fruktträd bland vinfälten. Detta förskönar det vackra landskapet än mer och bidrar till en frisk och levande jord.

Olika druvsorter är planterade tillsammans på ett och samma fält enligt gammal tradition. En ovanligt stor andel av vinstockarna är mycket gamla, 50-100 år. Jordmånen består i det översta lagret av mycket kalkhaltig, stenig lerjord och marts. Där under ligger ett djupt lager lera.

Som gårdens namn antyder får området mycket vatten när det regnar och tillsammans med ett djupt lerlager ger detta unika förutsättningar. Lerjorden behåller fukt under långa torrperioder och de djupa rötterna från de gamla vinrankorna finner vatten trots torkan. Jordens låga näringsinnehåll resulterar i låga skördeuttag. 

Jérôme har planterat många gamla lokala druvsorter för att utveckla sina viner ett steg till. Han har medvetet valt att ”klassa ner” sina viner från Rasteau Cru appellationen till IGP Vaucluse då många av dessa druvsorter som tex Picardan, Piquepoul, Counoise, Vaccarèse och Terret inte är tillåtna i Rasteau och Jérôme anser att det begränsar honom i hans skapande, "rules are for fools".

Jordmån, hantverk och omsorg om detaljer.

Vinifiering

Ekologisk odling och framställning av vinerna är självklart. Sedan många år sker arbetet på fälten även enligt biodynamiska principer. Naturen bestämmer och det är bara med hårt och dedikerat arbete på fälten som grunden läggs till ett fulländat vin. Jérômes omsorg om varje liten detalj, både i fälten och i vinkällaren, är förbluffande och respekten för naturen och hantverket är djupt rotad.

Han skördar så sent som möjligt och sorterar druvorna noga i 3 steg, så bara de finaste druvorna kommer med. All skörd sker manuellt och druvorna plockas i små, grunda backar för att undvika skador och spontanjäsning.

Jérôme litar helt på de naturliga jästkulturer som finns på skalen på druvorna. Självklart inga tillsatser och mängden svavel är extremt lågt, runt 20 mg/liter. Det lilla svavel han tillsätter är enbart vid buteljeringen och han köper ”naturligt svavel” som framställs ur vulkaner (!). Han pumpar inte runt vinerna mellan tankar eller buteljeringsmaskiner. Vid buteljering får vinet, med den kända gravitationens hjälp, rinna ner i flaskorna. Vinerna varken klarnas eller filtreras.

Vinerna

Han gör endast ett rött, ett vitt och vid sällsynta tillfällen ett rosé. Jérôme vill göra ett vin så bra som möjligt snarare än flera cuvéer av olika kvalitet (en filosofi han delar med exempelvis Laurent Charvin på Domaine Charvin). 

De röda vinerna har en sensationell koncentration med distinkt frukt, finess, mjuka silkeslena tanniner och en fin syra som följer med hela smaken. De lagras 30-36 månader på små och lite större ekfat samt på betong före buteljering och kan sedan med lätthet lagras 15-20 år. 

De vita vinerna har en lika fin koncentration, längd och en magnifik syra. Man finner päron, kryddor, jasmine, lite honung och sommarblommor. Vinet lagras 18-24 månader på stora ekfat och ståltank. Man dricker det med fördel till mat. Kan lagras 10-15 år.

Rosévinet liknar inget annat med en fantastisk syra som stannar kvar länge och bär fram en diskret elegant frukt och mineralitet. Det görs precis som det vita med ett noggrant urval, en mycket långsam och försiktig pressning. Vinet kan lagras 10-15 år (jodå, även rosé). Det ska egentligen inte jämföras med ”vanliga” roséer utan mer med vita viner av hög kvalitet och passar utomordentligt till hummer och lax.

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

+46 (0)730 38 69 67

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com