Tom Poes is naar een gebakje genoemd. Ik schreef daar eerder het volgende over:
Het is toch eigenlijk wat. Je zou maar naar een taartje genoemd zijn… En dan nog wel een roze, kleverig, mierzoet soort puddinggebak dat de meeste mensen bijzonder veel moeite kost om zonder knoeien op te eten.
Niet zelden wordt dit gegeven uitgebuit. Zo schreef Ron Kaal ooit in een polemisch stuk in Vrij Nederland (3 november 1973), getiteld ‘Marten Toonder eindelijk ontmaskerd’:
Het witte diertje is genoemd naar het befaamde doch laffe gebak Tom Pouce en daarin ligt de sleutel tot elk begrip van wat Tom Poes is. Immers het gebak bestaat uit twee dunne wafeltjes van bladerdeeg met daartussen een massa gele pudding. Waar het de liefhebbers van dit gebak om gaat is uitsluitend de pudding; de wafels zijn smakeloos en dienen slechts om de pudding in toom te houden, structuur te geven en verhandelbaar te maken. Je rent nu eenmaal niet zo gauw naar de banketbakker om een kwak pudding te gaan halen. Tom Poes nu, is het bladerdeeg van Heer Bommel, de wafel die de pudding opdient. De lillende gele hoop vertoont ook uiterlijk al een opvallende overeenkomst met Ollie B. Bommel. Alles zal nu duidelijk zijn: Tom Poes is een functie; hij is er alleen maar om de gele blubber van de totale vormeloosheid te redden.
Daarom begint het verhaal met hem (onderste wafeltje) en eindigt het met hem (bovenste wafeltje). Daartussen ligt het rijk van Bommel, waaruit hij makkelijk kan verdwijnen, wat dan ook frequent gebeurt.
Verderop verbindt Kaal het ‘paarsig smeersel bovenop de Tom Pouce’ met ‘de katholiek-burgerlijke moraal die aan alle Toonder-verhalen kleeft (en ze voor mij onverteerbaar maakt)’. Deze merkwaardige associatie heeft te maken met het feit dat Tom Poes een tijdlang tevens in de katholieke Volkskrant
verscheen.
Toonder kon het stuk van Kaal niet bepaald waarderen, en merkte in een reactie op het stuk (voor het eerst gepubliceerd in Heer Bommel en ik) fijntjes op dat hij ‘van huis uit Nederlands-Hervormd’ was.
Ik geef nog drie voorbeelden van (kunst)uitingen waarin iets met de naamsovereenkomst tussen de jonge vriend en het tompoes-gebak wordt gedaan.
Allereerst het Toondermonument op de Blaak in Rotterdam, dat eigenlijk ‘Ode aan Marten Toonder’ heet, gemaakt is door de Artoonisten en onthuld werd in 2002 ter gelegenheid van Toonders honderdste geboortedag.
|