Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 14

Vi på TradeVenue och Aktieinkomster vill här visa vår respekt och sorg för de drabbade under terrordådet i Stockholm i fredags. Våra tankar går till de drabbade och deras nära och kära!

Vi vill även ge alla personer som trädde i kraft och hjälpte till under denna mörka dag en eloge, myndighetspersoner som privatpersoner, ni visar att det finns hopp!

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

I fredags slutförde det medicinska företaget, A1M Pharma sin nyemission och nu ska bolaget inleda sin offensiva satsning och tillväxtresa framåt.

TradeVenue träffade A1M Pharma för ett par veckor sedan och i videoklippet här ovanför berättar bolagets ordförande, Martin Austin om bolagets framtid. 

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 sjönk med - 1.13 % under vecka 14. Veckan innan låg utvecklingen på + 0,50 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 3,46 % under år 2017

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 0,30 % under vecka 14. Veckan innan steg det med + 0,80 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 5,21 % under år 2017.

Börsen under vecka 14:

Vecka 14 blev en ansträngd och på många sätt hemsk vecka runt om i världen. Händelseflödet har kantats av militära händelser och ett hemskt terrorattentat i Stockholm. Trots allt som hänt har världens börser dock ändå stått emot ganska så bra, även om slutresultatet landade på minus.   

 

Terrordåd i Stockholm:

Veckans största händelse hände tyvärr i fredags, i slutet av börsveckan då en kapad lastbil körde ner för Drottninggatan som är en av de mest folktäta gatorna i Stockholms innerstad och sedan kraschade in i Åhléns-huset. En handfull människor omkom och över ett dussin skadades och tyvärr kan man nu konstatera att den terrortrend som vi sett trappas upp i Europa under den senaste tiden nu även har kommit till Sverige.

Ur ett investeringsmässigt perspektiv stod Stockholmsbörsen faktiskt emot ganska så bra efter attentatet och avslutade faktiskt även fredagen på plus. Om vi kollar på just trender så har vi faktiskt sätt att världens börser mycket väl kan leta sig uppåt efter sådana här hemskheter och det beror framförallt på att världen ganska snabbt visar att de står eniga och stöttar varandra i kriget mot terrorn och så var även fallet nu i Sverige.

Även under sådana här fasansfulla händelser visar världens allianser och länder att de står bakom varandra och kollar vi på insatsen i Sverige från olika myndigheter så har den varit helt extraordinär. Bara timmar efter attentatet och löpande under helgen är nu flera misstänkta gripna och det visar att det faktiskt finns en enorm styrka i vårt samhälle och så som läget ser ut just nu kommer det mycket väl kunna spegla den inledande handeln positivt nästa vecka.       

 

Ansträngt militärt läge i världen:

Tidigare i veckan har vi även fått ta del av en rejäl militär upptrappning i världen och det på flera olika fronter. Till att börja med har Nordkorea återigen tagit upp sina robot/missil-tester och skjutit iväg flera stycken. Självklart har USA reagerat starkt på dessa och konkreta åtgärder mot landet ligger just nu ganska så nära.  

I Syrien har läget också hettat till då det där används kemiska vapen inom landet och mot den egna befolkningen. Det här medförde att USA:s president Donald Trump beordrade ett femtital robotattacker mot syriska mål och det fick Ryssland att tända till. De gillar inte USA:s agerande och ställer sig på Syriens sida så läget på den fronten är minst sagt spänt och kan vid minsta lilla händelse trappas upp rejält.

Ur ett börsmässigt perspektiv ses det här dock som positivt, i alla fall för USA-börserna. Det beror på att de här får se en handlingskraftig och tydlig president som skyddar landet och det ser amerikanarna alltid som positivt.

 

Blandade makrosiffror:

Vi inledde i början av veckan även en helt ny börsmånad och ett nytt kvartal så flödet av makrosiffror har varit intensivt. Här har vi i grova drag faktiskt fått se lite starkare siffror från Asien än tidigare och framförallt gällande industrins utveckling. I Europa fortsätter tillväxten att se ganska så bra ut, dock en aning mer neutral än tidigare men i USA fick vi en liten överraskning.

I USA har siffror gällande alltifrån industrins utveckling till jobbsituationen i landet kommit in lite som en besvikelse. Siffrorna och utfallen har absolut inte varit någon katastrof men de var en aning sämre än vad man hade väntat sig och det satte lite press på marknaden.

 

Bolagen hamnade i skymundan:

Som ni märker så har det varit en intensiv vecka på makro- och den geopolitiska fronten och det har medfört att bolagen har hamnat nästan helt skymundan. Det har dock inte hänt sådär jättemycket hos bolagen den här veckan. Det största är att utdelningssäsongen är i full gång och att rapportperioden för det första kvartalet nu knackar på dörren.

Fram tills den nya rapportperioden drar igång på allvar kommer marknaden att rikta nästan allt av sitt fokus mot makrofronten, speciellt i tider som dessa då det där händer otroligt mycket.   

 

En ansträngd vecka:

Avslutningsvis kan vi alltså konstatera att vi har haft en väldigt intensiv och ansträngd vecka på världens börser. Vi är inte vana vid att processa så här pass stora och många händelser på en och samma gång men de flesta aktörerna har klarat av det ganska så bra och det på de flesta håll och kanter.

Även om vi som ni kan se på graferna här ovanför avslutade veckan på minus så stod marknaden som jag sagt tidigare emot relativt bra. Med tanke på allt som hänt under veckan så kunder vi slutat på betydligt högre minussiffror än vad vi faktiskt gjorde och det bör ses som en ganska så stor styrka inför nästa vecka, även om läget med stor sannolikhet då kommer fortsätta vara ganska så oroligt.   

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 14.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 14.

Annons:

Börsvecka 15:

Imorgon måndag inleder vi som vanligt en ny börsvecka och den kommer vara speciell på många sätt. I Sverige står vi nämligen inför efterspelet av ett terrordåd, i övriga världen står vi inför en militär upptrappning och dessutom har vi på många håll och kanter en kortvecka på börsen framför oss.  

 

En kortvecka på börsen:

Om vi börjar med den kommande kortveckan på bland annat börsen i Sverige så är det ju för att påsken knackar på dörren. På torsdag har vi halvdag på Stockholmsbörsen och Danmark och Norge håller helt stängt. Sedan håller börserna stängt till och med måndag och öppnar sedan på tisdagen veckan därpå.

I övriga Europa ser det ut ungefär likadant, med stängda börser från fredag till måndag men i USA är det enbart under fredagen som det är stängt.

Av den här anledningen kan vi få alltifrån ytterligare en intensiv börsvecka eller så blir den lugn och avvaktande då ingen vågar agera inför långledigheten.     

 

Fokus mot terrordådet och den militära upptrappningen:

Fortsättningsvis kommer marknaden självklart även att rikta en stor del av sitt fokus mot terrordådet i Sverige samt den övriga militära upptrappningen i världen som jag pratade om här ovanför.

Gällande terrordådet i Sverige så kommer där efterspelet börja och så som läget ser ut just nu så är det där ett starkt Sverige med stöd från nästan hela världen som vi kan komma att få se.

Hos de militära situationerna runt om i övriga världen så kommer fokus riktas mot framförallt säkerheten. Världen vill känna sig säker och det kan den inte göra vid sådana här situationer, speciellt inte när länder som USA och Ryssland är involverade och där finns det många frågor som måste besvaras.

 

Makroflödet byter inriktning:  

Om vi tar oss en titt på makrofronten så kommer flödet där byta fokus en aning och rikta blickarna mot bland annat inflationens och arbetslöshetens utveckling runt om i världen. Här har vi även en del centralbankshändelser framför oss med framförallt uttalanden från FED i USA.

Även oljan kan komma att spela en större roll än tidigare då det i slutet av veckan kommer in några oljerapporter men dessa får vi i Sverige processa veckan därpå.

I Sverige kommer fokus även riktas mot det politiska läget då Socialdemokraterna fortsätter med sin kongress och där finns det också många frågor som ska besvaras.

 

Dåligt med bolagshändelser:

Även under nästa vecka kommer det vara ganska så lugnt på bolagsfronten. Vi har enbart en del försäljningssiffror från en del storbolag samt ett fortsatt bra tempo på noterings- och emissionsfronten att se fram emot.

Med tanke på att det ser intensivt på övriga fronter så kan vi redan nu nästan konstatera att vi har en lugn bolagsvecka framför oss.   


Vi kan mycket väl hitta trenden:

Slutligen kan vi inför nästa vecka även konstatera att det antingen kommer bli så att vi får se en mer tydlig trend på börsen, det har vi saknat den senaste tiden. Eller så blir det så att det kommer bli fortsatt avvaktande då vi som sagt står inför två kortveckor på raden, i alla fall för börsen i Sverige och det brukar kunna göra många nervösa och avvaktande.

Oavsett vad så har vi en intensiv vecka rent händelsemässigt och det kommer på flera sätt sätta prägel på börsen så vid börsöppningen imorgon bör man vara beredd på mycket och det mesta.  

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se