Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 7 èn donderdag 13 april de film: "Captain Fantastic".

Regisseur: Matt Ross

Grappig, eigenzinnig en hartverwarmend. Captain Fantastic is een prijswinnende tragikomedie met een schitterende hoofdrol van Viggo Mortensen (Aragorn in Lord of the Rings). Ook de zes kinderen spelen de sterren van de hemel. Het is een film over een eigenzinnig, zelfvoorzienend, warm en hecht gezin, midden in een bos, ver weg van de maatschappij. Door een noodlottige wending moeten ze ineens wèl de samenleving in. Een film waar voor de kijker een schaterlach, een traan en nadenken over onze samenleving volledig in evenwicht zijn. Echt een heeeeerlijke filmhuisfilm.


Wat is het beste voor je kinderen?
Welke invloeden en ervaringen gun je hen en voor welke wil je ze behoeden? Ouders maken keuzes bij hun opvoeding. Deze film gaat over ouders die extreem kozen. Zij bouwden een paradijs voor hun zes kinderen in een bos, ver van de - in hun ogen - verziekte samenleving.  Ze slapen in zelfgebouwde hutten, verbouwen hun eigen groente, jagen op herten, beklimmen bergen, rijden rond in een tot camper verbouwde stadsbus en oefenen vechttechnieken met messen en speren, voor het geval ze zichzelf moeten verdedigen. Ze leven zonder school, televisie of internet, maar met open debat en dikke boeken. Ze groeien op in harmonie met de natuur, met een topsort-conditie en leren ook nog eens denken op academisch niveau.
 
Ineens loopt alles anders
Moeder Leslie, die we niet zien, blijkt met een depressie in een kliniek te liggen. In de buurt van haar ouders, conservatieve christenen en aan de andere kant van de VS dan waar haar gezin in het bos vertoeft. Ze pleegt zelfmoord. Haar ouders willen een christelijke begrafenis en willen niet dat haar man Ben en de kinderen daar naar toe komen. Leslie zelf wilde volgens haar testament en boeddhistische overtuiging een crematie. Zoveel onrecht kunnen Ben en de kinderen niet over zich heen laten gaan. Dus stoomt Ben vol rechtschapen woede in een bus vol langharige natuurkinderen richting opa en oma in Texas.

Wat brengt de confrontatie?
Tijdens de lange reis ziet Ben van alles wat hem sterkt in zijn overtuiging om zijn kinderen af te zonderen. Domme, dikke en computerverslaafde kinderen, bijvoorbeeld. Maar wat gebeurt er met de zes kinderen in hun confrontatie met de buitenwereld èn met hun familie? Volgen ze opa in zijn wensen? Nemen ze het heft in eigen hand?  Wat doet het met de kinderen dat de buitenwereld hen als freaks beschouwt? Leidt dat tot opstandigheid? Blijft het gezin bij elkaar? In het bos? We verklappen het niet.

Acteurs overtuigen
Om hun rol goed te kunnen spelen, leefden de acteurs – ook de kinderen - eerst twee maanden in een filmkamp in het bos waar ze jiu jitsu, yoga en capoeira leerden, maar ook een moestuintje bijhouden, jagen, vissen, dieren villen en uitbenen. Daarom komen ze in hun rol als natuurmensen zo echt over.

Originele film
Het eerste deel van de film – waarin we zien hoe het bosgezin leeft - is al boeiend. De verwikkelingen die volgen tijdens hun tocht door de VS maken de film meesterlijk. Je hebt geen idee waar het heen gaat en wordt regelmatig verrast. Je leeft mee met Ben en zijn kinderen maar snapt ook de familie in Texas. Het mooie is dat er niet echt geoordeeld wordt in de film.

Regisseur en hoofdpersoon over de gedachte àchter de film
Regisseur Matt Ross (die zelf in een soort commune opgroeide): Er is veel mis met mijn land (Amerika), dat probeer ik deels met mijn film te laten zien. Ik heb het dan niet eens over Trump. Trump was nog niet aan de orde toen ik de film schreef. De maatschappij waarin we zo radicaal langs elkaar leven dat we niet meer naar elkaar luisteren en elkaar niet meer vertrouwen, bestaat al langer. Dit gezin met hun bijzondere levenshouding functioneert allesbehalve perfect, maar het toont een alternatief. Ze leven mét elkaar.'

Viggo Mortensen: ‘Wat dat betreft laat Captain Fantastic zien hoe een ideale democratie zou moeten functioneren. De personages in deze film hebben het geduld om naar elkaar te luisteren én ze hebben het lef om hun eigen gedrag te veranderen. Die boodschap reikt verder dan het verhaal in deze film. Of je nou belangrijk bent als vader in een familie, leraar in een schoolklas, leider van een club, een land of de wereld: het is belangrijk om voortdurend in gesprek te zijn. Om te luisteren en daar vervolgens echt iets mee te doen. En daar moet je je dagelijks in trainen - dat is de kern van de film.'
 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl