Etkö näe kuvia? Klikkaa tästä...

JÄRJESTÖTIEDOTE

5 / 2020 joulukuu

Kumppanuusyksikön yhteystiedot ja järjestötiedotteet
Järjestöpalveluja

Varaa tiloja, Hae avustuksia, Lainaa välineitä, Tilaa monistus- ja taittopalveluja

Sisältö

 • Toiminta- ja palkkausavustusennakot vuodelle 2021 – hae 15.12.2020 mennessä!
 • Koronapandemian aiheuttamat poikkeukset avustusten valmisteluun vuonna 2021
 • Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöön muutoksia – alkaen 1.1.2021
 • Katso-tunnistautuminen loppuu kaupungin asioinnissa vuodenvaihteessa - Suomi.fi-tunnistautumisen käyttöönotto
 • Koronatiedotteet nuorisotyön toimijoille ja kumppaneille - Coronavirus information in different languages
 • Nuorisotilojen vuorojen haku uudistuu keväällä 2021!
 • Tukea nuorten omille projekteille – nuorisopalvelut pilotoi uutta mallia
 • Kannusta nuorta tekemään aloite kaupungin toimintojen kehittämiseksi!
 • Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:n puheenjohtajaksi Jyrki Eräkorpi
 • Operaatio Pulssi!
 • Kumppiksen kyselytunti

Avustukset

Toiminta- ja palkkausavustusennakot vuodelle 2021 – hae 15.12.2020 mennessä!

Toiminta- ja/tai palkkausavustusennakkoon ovat oikeutettuja ne yhdistykset, jotka saivat tälle vuodelle varsinaista toiminta- ja/tai palkkausavustusta tai starttiavustusta. Ennakkoa voi saada enintään 50 % edellisen vuoden avustuksen määrästä.

Ennakkoa haetaan 15.12.2020 mennessä sähköisen asiointipalvelun kautta osoitteessa asiointi.hel.fi täyttämällä ja lähettämällä nuorisopalvelujen toiminta- ja palkkausavustusennakkolomakkeen. Lomakkeen täyttämistä ei kannata jättää viime tinkaan! Tiedoksenne myös, että asioinnissa tehdään lyhyt päivitystyö 14.12. aamupäivän aikana. Päivitys ei sinänsä estä hakemuksen tekemistä tai lähettämistä, vain y-tunnuksella haku ei toimi tuona aikana. Jos mahdollista niin juuri tuota ajankohtaa hakemuksen jättämiselle siis kannattaa välttää.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vuoden 2021 talousarvio ja toimintasuunnitelma. Mikäli olette hakeneet muita kaupungin avustuksia vuodelle 2021 tai meiltä vuoden 2021 loma-aikojen leiriavustusta ja liittäneet siinä yhteydessä vuoden 2021 toiminta- ja taloussuunnitelman jollekin hakemukselle, ei näitä tarvitse enää uudelleen liittää.

Toimintavuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen. Nuorisojaosto päätti kokouksessaan koronapandemian aiheuttamista poikkeuksista vuoden 2021 avustusten valmisteluun, lue juttu aiheesta tästä tiedotteesta. Jaoston linjaukset koskevat myös toiminta- ja palkkausavustusennakoita.

Lisätietoja avustuksista löytyy: www.hel.fi/nuorisonavustukset

Koronapandemian aiheuttamat poikkeukset avustusten valmisteluun vuonna 2021

Kuluvan vuoden tilanne on vaikuttanut monin eri tavoin kansalaisjärjestökentän toimintaan ja nuorisojaosto teki kokouksessaan 8.12.2020 seuraavia päätöksiä, joiden toivotaan helpottavan nuorisojaoston avustusten piirissä olevien toimijoiden tulevaa vuotta:

 • Vuoden 2021 toiminta- ja palkkausavustushakemusten valmistelussa voidaan vaihtoehtoisesti ottaa huomioon yhdistyksen joko vuoden 2019 tai 2020 talouden ja toiminnan tiedot. Tämä tehdään hakijan etua katsoen.
 • Toiminta-avustuksissa olevaa mainintaa, jonka perusteella avustus voi olla korkeintaan 80 % edellisen vuoden hyväksytyistä menoista tulkitaan joko vuoden 2019 tai 2020 perusteella, hakijan etua katsoen.
 • Hakijan tulee kuitenkin toimittaa hakemukseensa kaikki siihen normaalistikin vaadittavat liitteet.
 • Jos vuoden 2020 toiminta- ja/tai palkkausavustusta on jäänyt käyttämättä, se voidaan käyttää vuoden 2021 aikana. Tämä avustus tulee selvittää vuoden 2022 vastaavan haun aikana tai siihen mennessä.

Lue koko päätös osoitteessa: Nuorisojaosto 8.12.2020 § 28: Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön muuttaminen ja koronapandemian aiheuttamat poikkeukset vuonna 2021

Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöön muutoksia – alkaen 1.1.2021

Nuorisojaosto päätti kokouksessaan 8.12.2020 päivittää nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä vuoden alusta seuraavilla muutoksilla:

 • ohjesäännön yleisiin ehtoihin lisätään kohta, jonka mukaan avustusta myöntäessään voi nuorisojaosto käyttää harkintaansa yleisten poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa
 • avustusmuodoista poistuu kokonaan kuljetusavustus
 • loma-aikojen leiriavustuksesta poistuu vaatimus leirien ilmoittamisesta Harrastushaku.fi-palvelussa
 • toiminta- ja palkkausavustuksia selvitettäessä liitteeksi vaaditaan jatkossa myös vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen

Lue koko päätös osoitteessa: Nuorisojaosto 8.12.2020 § 28: Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön muuttaminen ja koronapandemian aiheuttamat poikkeukset vuonna 2021

Uusi avustusohjesääntö: Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021 alkaen

Katso-tunnistautuminen loppuu kaupungin asioinnissa vuodenvaihteessa - Suomi.fi-tunnistautumisen käyttöönotto

Yhdistykset ovat voineet hakea tämän vuoden loppuun asti avustuksia sekä Katso-tunnisteella että Suomi.fi –tunnistautumisella. Vuoden 2021 alusta Katso-tunnisteet eivät kuitenkaan enää toimi toimi kaupungin asioinnissa. Katso-tunnisteen käyttö on loppumassa myös muiden tahojen palveluissa. Esimerkiksi verohallinnon asioinnissa sen käyttö loppuu myös vuodenvaihteessa. Jos yhdistyksesi ei ole vielä hoitanut Suomi.fi-asioita kuntoon, niin nyt on korkea aika tehdä se. Suomi.fi-kirjautumiseen siirtymisestä tiedotetaan sähköisessä asioinnissa: asiointi.hel.fi/ > Tiedotteet

Kun Katso-tunnistautuminen loppuu, voit asioida yhdistyksen puolesta vain jos sinulle on annettu valtuus tai sinulla on rekisteritietoihin perustuva oikeus asioida yhdistyksen puolesta. Eli kun haluat asioida yhdistyksen puolesta, kirjaudut ensin sisään esimerkiksi omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Sen jälkeen järjestelmä tarkistaa oikeutesi asioida yhdistyksen puolesta perusrekistereistä (kaupparekisteri, Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä ja yhdistysrekisteri) ja valtuusrekisteristä. Toisin sanoen yhdistysten nimenkirjoittajien tiedot tulee olla ajan tasalla PRH:n yhdistysrekisterissä, jotta asiointi (avustusten haku) on jatkossa mahdollista. Suomi.fi:ssä nimenkirjoittaja voi myöhemmin antaa valtuuksia myös muille yhdistyksen toimihenkilöille.

Suomi.fi-tunnistautumista käsiteltiin edellisellä Kumppiksen kyselytunnilla 25.11., jolloin paikalle saatiin myös asiantuntijoita Digi- ja väestötietovirastosta. Tilaisuudesta on tallenne. Tallenteen saa katsottavaksi, kun lähettää asiasta sähköpostia Liisa Remekselle, liisa.remes@hel.fi.

Nuorten ryhmät voivat edelleen käyttää henkilökohtaisia tunnuksia hakemusta tehdessä.

Lisätietoja Suomi.fi-nettisivuilta mm. seuraavista asioista:
Ohjeet ja tukiTietoa KansalaisneuvonnastaTietoa valtuuksista.

Koronatiedotteet nuorisotyön toimijoille ja kumppaneille - Coronavirus information in different languages

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstaina 26.11.2020 kokouksessaan uusista suosituksista ja rajoituksista huolestuttavasti kehittyvän koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Kaikki keskeiset koronaan liittyvät uutiset ja sisällöt löytyvät seuraavan linkin takaa: https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/

Koronatiedotteiden kieliversiot löytyvät Helsingin kaupungin nettisivuilta (Coronavirus information in different languages): https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/koronaneuvonta/eri-kielilla/

Nuorisotilojen vuorojen haku uudistuu keväällä 2021!

Vuoroja haetaan jatkossa sähköisesti ja nuorisotilojen käyttövuorohakemus -lomake poistuu käytöstä vaiheittain

Nuorisotilojen sekä leiri- ja kurssikeskuksen vakiovuorojen ja yksittäisvuorojen haku muuttuu sähköiseksi vaiheittain 2021 alkaen. Jatkossa vuoroja haetaan verkossa Varaamo-palvelussa.

Ensimmäisessä vaiheessa vakiovuoroja haetaan sähköisesti valituissa toimipisteissä kaudelle syksy 2021–kevät 2022. Sähköisessä haussa mukana olevat toimipisteet ilmoitetaan seuraavassa järjestötiedotteessa tammikuussa 2021.

Mikä muuttuu?

 • kokeilussa mukana olevien nuorisotalojen vuorot haetaan sähköisesti Varaamo-palvelussa. Näissä toimipisteissä paperiset käyttövuorohakemukset poistuvat käytöstä. Muissa toimipisteissä Nuorisotilojen käyttövuorohakemus -lomake tulee toimittaa siihen nuorisotilaan, mistä vuoroa anotaan.
 • Kertavuoroja yksittäisiin tapahtumiin voi tiedustella entiseen tapaan toimipisteistä tai kasvavassa määrin varata Varaamo-palvelusta ympäri vuoden.

Mikä ei muutu?

 • Hakuaika ei muutu. Vakiovuoroja nuorisotiloista kaudelle syksy–kevät tulee hakea huhtikuun 2021 viimeiseen arkipäivään mennessä.
 • Tilojen käytöstä tehdään täysi-ikäisen allekirjoittama omatoimisen käytön sopimus.

Käyttövuoroja jaettaessa ovat etusijalla helsinkiläiset nuorisojärjestöt ja nuorten ryhmät, joille käyttövuorot ovat maksuttomia.

Tukea nuorten omille projekteille – nuorisopalvelut pilotoi uutta mallia

Nuorisopalveluiden kumppanuusyksikkö pilotoi uuden mallin 15–25-vuotiaiden helsinkiläisten nuorten omaehtoisen toiminnan tukemiseen. Mukaan pääsee viisi ideaa tai ehdotusta, ja projektien täytyy tavalla tai toisella tuoda iloa myös muille kuin projektin tekijöille. Toiveena on tavoittaa uusia nuoria ja nuorten ryhmiä, ja antaa heille valtaa niin suunnittelussa, päätöksenteossa kuin toteutuksessakin. Ryhmät päättävät kuinka 3 000 euron budjetti jaetaan, kukin projekti voi saada toimintaansa 300–1 500 euroa.

Proke – nuorten omat projektit

Proke-mallissa nuoret ehdottavat, päättävät, käyvät keskustelua, jakavat rahaa toistensa ideoille, ja toteuttavat itselleen tärkeitä projekteja. Ideoiden kehittäminen ja rahanjako tehdään sähköisesti Microsoft Teamsin välityksellä. Toteutukset voivat olla mitä tahansa, esim. tapahtuma, työpaja, striimaus, taidetta… Mitä vain, mutta kannustamme ideoimaan projekteja, jotka voidaan toteuttaa vallitsevia koronaohjeita ja suosituksia noudattaen.

Proke ei ole suunnattu vakiintuneiden toimijoiden, kuten järjestöjen, yhdistysten tai nuorisotalojen toimintojen rahoittamiseen.

Haku on auki 4.–18.1.2021 osoitteessa hel.fi (osoite tarkentuu pikapuoliin ja  ja päivitetään tähän tiedotteeseen). Ideoiden kehittäminen ja rahan jakaminen tehdään helmikuussa, ja itse projektit ovat nuorten toteutettavissa kevään ja kesän aikana. Proken yhteydessä tehdään tutkimus osana Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogin opinnäytetyötä.

Lisätietoja: Mika Tullila, mika.tullila@hel.fi, puh. 050 5591785

Kannusta nuorta tekemään aloite kaupungin toimintojen kehittämiseksi!

Onko toiminnassanne mukana olevilla nuorilla ajatuksia ja ideoita oman alueen tai koko kaupungin toimintojen kehittämiseksi? Rohkaiskaa nuoria viemään ideoita eteenpäin aloitejärjestelmän kautta.

Nuorten aloitejärjestelmää esittelevä video on nyt julkaistu Helsinki-kanavalla ja sitä voi käyttää apuna, kun esittelee nuorille aloiteoikeutta. Nuorten aloitteella tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17-vuotiaiden tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa. Nuori voi tehdä aloitteen yksin tai yhdessä useamman nuoren kanssa https://ruuti.munstadi.fi/aloitteet/ -sivuston kautta. Sivustolla voi myös tutustua muiden nuorten tekemiin aloitteisiin.

Jos nuorten aloitejärjestelmä ei ole entuudestaan tuttu, Heli Kinnula, heli.kinnula@hel.fi, vastaa mielellään aihetta koskeviin kysymyksiin.

Lisätietoja: https://ruuti.munstadi.fi/aloitteet/

Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:n puheenjohtajaksi Jyrki Eräkorpi

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:n vuosikokous pidettiin Helsingin NMKY:n toimitiloissa Vuorikadulla 18.11.2020 ja yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin vuodelle 2021 HNMKY:n nuorisotoimintojen kehityspäällikkö Jyrki Eräkorpi. Hallitukseen valittiin lisäksi Pirjo Tolvanen (Helsingin Lastenliitto ry), Timo Katajamäki (Helsingin Nuoret Kotkat piirijärjestö ry), Iija Filén (Stadin Nuorisoseurat ry), Mimmu Mannermaa (Pääkaupunkiseudun Partiolaiset), Emma Vuorio (Oranssi ry) ja Petro Pynnönen (Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry) sekä varalle Leena Vilkka (Helsingin NNKY ry) ja Kari Ollila (Loisto Setlementti ry).

Operaatio Pulssi!

tarjoaa 12–18-vuotiaille nuorille mahdollisuuden kokea, kokeilla ja vaikuttaa oman alueensa vapaa-ajan tarjontaan. Toiminta perustuu nuorten ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaan. Syksyllä nuoret ovat kokoontuneet itseään kiinnostavien asioiden äärelle viettämään kivaa vapaa-aikaa. Mitä kaikkea alueellisten toimijoiden kanssa onkaan toteutettu?

Operaatio Pulssi! Länsi tarjosi seikkailufiilistä ja elämyksiä luonnossa

Seikkailullinen retkikuvauskurssi tehtiin yhteistyössä Työväenopiston ja Partion kanssa. Nuorilta kiitosta saaneella kurssilla opittiin retkikuvauksen perusteita, suunnistettiin ja opeteltiin retkimuonan valmistusta Trangialla. Mainio yhteistyökurssi oli niin innostuttava kokemus kaikille, että kurssi uusitaan kesäkuussa 2021.

Operaatio Pulssi! Pohjoinen toi komiikkaa, glitteriä, liikettä ja runoja syyslomaan

Syyslomalla nähtiin yhteistyön voimaa Malmitalolla, kun nuorisopalvelut, liikuntapalvelut ja kirjasto toteutti säihkyvän työpajatapahtuman nuorille. Yhteisestä tapahtumasta löytyi jokaiselle mielekästä puuhaa ja iloa pimenevään syksyyn. Yhteisestä tapahtumasta myös tekijät lähtivät hymyt huulilla!

Operaatio Pulssi! Itä herätteli tunnistamaan omaa osaamista
Sirkus Magenta toi Vuosaaren nuorille sosiaalisen sirkuksen, joka on tarjonnut mahdollisuuden liikkua sekä vahvistaa omaa itseluottamusta ja luovuutta. Sirkustemppuja on opittu viikoittain kokoontuvassa sirkusryhmässä sekä sirkuskurssilla! Jongleerauksen, akrobatian ja vannettanssin pariin palataan nuorten toiveesta myös keväällä.

Kevään toimintaa valmistellaan parhaillaan ja nuorilta tulleita ideoita ja suunnitelmia edistetään alueellisten toimijoiden tukemana. Haluatko mukaan ideoimaan, toteuttamaan ja suunnittelemaan vapaa-ajan toimintaa nuorten kanssa?

Ole yhteydessä:
Operaatio Pulssi! Länsi: laura.arala@hel.fi
Operaatio Pulssi! Pohjoinen: suvi-sanna.tolvanen@hel.fi
Operaatio Pulssi! Itä: vilma.naveri@hel.fi

Kumppiksen kyselytunti

Kumppanuusyksikkö on perinteisesti järjestänyt avustusinfotilaisuuksia alkuvuodesta ja syksyllä. Tilaisuuksien järjestäminen on nyt epävarmaa pitkälle tulevaisuuteen koronan takia. Haluamme kuitenkin tarjota järjestöille ja nuorten ryhmille matalan kynnyksen kanavan saada tietoa ja vastauksia kysymyksiin.

Kyselytunneilla on kumppanuusyksikön työntekijöitä vastaamassa kysymyksiin avustuksista sekä muusta nuorisopalvelujen tarjoamasta tuesta nuorten kansalaistoiminnalle. Tunneilla myös käydään läpi ajankohtaiset avustusasiat. Järjestimme syksyn 2020 aikana etäyhteyden (Teams) kautta kaksi Kumppiksen kyselytuntia. Jatkamme näitä etäkyselytunteja keväällä 2021.

Kyselyntien lisäksi vastaamme mielellämme kysymyksiin muinakin aikoina, yhteystiedot.

Seuraava Kumppiksen kyselytunti on ma 15.2.2021 klo 16.00-17.30

Tällä kerralla kerromme erityisesti toiminta- ja palkkausavustushausta. Mistä vaan avustuksiin tai nuorisopalveluiden tarjoamaan tukeen liittyvästä voi silti kysyä.

Tässä linkki, josta pääset liittymään kokoukseen: Liity kokoukseen napsauttamalla tätä 

Ohjeet Teamsin käytöstä helmikuun tiedotteessa.

Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, Nuorisopalvelut

Kumppanuusyksikkö

Käyntiosoite: Konepajankuja 3
Postiosoite: PL 51400, 00099 Helsingin kaupunki
kansalaistoiminta@hel.fi
____________________________________
Osoitelähde: Avustusrekisteri

Unsubscribe

MailerLite