Ο Thomas Stanley, στο βιβλίο του "The Millionaire Next Door", μάζεψε επαγγελματίες ηλικίας 40 με 50 από διάφορους κλάδους με ίδιο σημείο αφετηρίας και τους κατέταξε σε δύο ομάδες:
- Αυτούς που έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονείς
- Αυτούς που τα έκαναν όλα μόνοι τους
Κόντρα σε αυτό που περίμενα, ανακάλυψε πως όσοι απέσπασαν οικονομική βοήθεια κατάφεραν να συγκεντρώσουν λιγότερο πλούτο στα καλά "εισοδηματικά τους χρόνια", σε σχέση με αυτούς που τα έβγαλαν πέρα ολομόναχοι.
👩🏻💼 Συγκεκριμένα, ο μέσος λογιστής με οικονομική βοήθεια είχε κατά 43% μικρότερη περιουσία από τον μέσο λογιστή χωρίς βοήθεια.
💡 Μόνο δύο επαγγέλματα αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα: δάσκαλοι και καθηγητές
Και ενώ ένας γονιός έχει πάντα την καλύτερη των προθέσεων, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εφήμερη ευκολία μιας οικονομικής βοήθειας, μακροχρόνια, δημιουργεί περισσότερο κακό.
Δεν λένε πώς ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις;
Θεωρούν ότι δίνοντας χρήματα στα παιδιά τους θα τους παρέχουν ένα δυνατό προβάδισμα έναντι άλλων το οποίο θα τους δώσει την ώθηση για να πάνε ακόμα πιο μπροστά.
Η έρευνα έδειξε το ακριβώς αντίθετο... Για άλλη μία φορά, όταν δεν κοπιάζεις για κάτι, δεν το εκτιμάς το ίδιο. Το εύκολο χρήμα, εύκολα σπαταλάται...
Ή μάλλον: όταν καλείσαι να ξοδέψεις χρήματα άλλου για εσένα, δεν τα λογαριάζεις το ίδιο...
Α παρεμπιπτόντως, μόλις ανακάλυψες τον βασικό λόγο για τον οποίο δεν λειτουργεί αποδοτικά το δημόσιο. Εκείνο ξοδέυει χρήματα πολιτών, για τους πολίτες...
|