Van Zuid-Portugal tot Spaans-Franse grens

#Cycling4Tibet update: Zuid-Portugal en Noord-Spanje

Mijn vorige nieuwsbrief eindigde helemaal in het zuiden aan de grens van Spanje en Portugal. Ondertussen ben ik die grens wat noordelijker in Extremadura terug overgestoken. Portugal van zuid naar noord doorkruisen heb ik niet gedaan, je leest hieronder waarom. En nu ben ik al enkele dagen terug in Frankrijk. Nog maar 1.000 kilometer te fietsen tot Antwerpen.

Het eindpunt komt in zicht. Een bijkomend financieel duwtje in de rug voor mijn Tashi Lhunpo fundraising actie wordt met veel dank aanvaard.

(Klik op de foto bij elk artikel voor het bijhorende Flickr fotoalbum)

Ja, ik geef nog een duwtje

Portugal: Algarve, Lissabon, Taag vallei

Strand Lagos

Zuid-Portugal: niet fietsvriendelijk

Portugal is een prachtig land met mooie kusten en stranden (foto: strand Lagos), maar voor fietsers is het er niet altijd een pretje. Ik fietste helemaal langs de Algarvekust en zwenkte daarna noordwaarts tot Lissabon. De heuvels zijn er niet hoog, maar wel erg steil. De meeste lokale baantjes gingen te steil op en neer voor een bepakte stadsfiets zonder elektrische ondersteuning. De hellingsgraad op nationale wegen was wel te doen, maar dat waren dikwijls maar wegen met twee smalle rijvakken en helemaal geen fietsstrook, of ten hoogste een ‘moordstrookje’ van 30 cm breed. Wanneer het verkeer in twee richtingen druk was, werd ik regelmatig rakelings gepasseerd omdat auto’s of vrachtwagens niet konden uitwijken.

Taag vallei

Heimwee naar huis?

Na een aantal dagen voelde ik ’s morgens tegenzin om op mijn fiets te stappen. Ik begon zelfs naar huis te verlangen, terwijl ik normaal nooit of nauwelijks heimwee heb wanneer ik onderweg ben. Tijdens mijn voorlaatste etappe in Spanje, met veel lange ‘zweethellingen’ en frisse winderige afdalingen, had ik een droge keelhoest opgelopen die me tijdens mijn doortocht door Portugal heel de tijd parten bleef spelen, vooral ’s nachts. Met slechte nachtrust tot gevolg. Dit zou ook een rol kunnen gespeeld hebben bij mijn gevoel van onbehagen.

Daarom besliste ik een eindje na Lissabon richting Taagvallei (foto) te fietsen en die te volgen tot de grens met de Spaanse regio Extremadura. En het wonder geschiedde: zodra ik terug door de uitgestrekte Spaanse landschappen en op ruimer bemeten wegen fietste, kwam mijn fietsgoesting helemaal terug.

Portugal is een mooi land, zoals mijn foto’s getuigen, maar volgende keer doe ik het met de wagen.

Zuid-Portugal
Terug richting Spanje

Culturele hoogtepunten Portugal

Fotostudio Carlos Relvas in Golega

Lissabon en Golega

In Portugal bezocht ik – uiteraard – Lissabon en kwam ik, eigenlijk toevallig omdat er een camping was, terecht in Golega, de ‘paardenhoofdstad’ van Portugal.

Dit stadje viel enorm mee, ik bleef er uiteindelijk drie dagen omwille van de fijne sfeer. Ik bezocht er ook de heel bijzondere fotostudio van de 19e-eeuwse amateurfotograaf Carlos Relvas (foto). Een aanrader.

Lissabon
Golega

Terug in Spanje: Extremadura, Castilla y León en Baskenland

Extremadura

In Extremadura (foto) moest ik ook veel hoogtemeters trappen, maar de hellingsgraad was er met mijn fiets goed behapbaar. Ik hou ook enorm van de droge desolate en uitgestrekte landschappen. Verstand op nul, blik op oneindig en enkel trappen. Heerlijk.

Vanaf Cáceres zat ik op de ‘Via de Plata’ pelgrimsroute en logeerde ik regelmatig in ‘Albergues’. Het was fijn om ’s avonds naar de stoere stapverhalen van de pelgrims te luisteren.         

In Castilla y León werd het landschap geleidelijk veel groener met meer landbouw en veeteelt, maar de wijdse panorama's bleven.

Het landschap in Baskenland, met erg steile heuvels en diep ingesneden valleien, beviel me minder. Je rijdt er constant tussen groene muren en je hebt weinig vergezichten, tenzij af en toe over de oceaan. De kliffenkust met hier en daar een zandstrand is dan weer erg mooi. Met als topper het uitgestrekte, brede zandstrand van de baai van San Sebastian. Een stemmige stad, die ik jammer genoeg niet heb kunnen bezoeken.

Extremadura - Salamanca
Salamanca - Franse grens

Culturele hoogtepunten Spanje

Salamanca

Cáceres, Salamanca, Burgos

De oude stadskern van Cáceres is enorm goed bewaard en werd in 1986 tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Ik verbleef er maar één dag en beperkte mijn bezoek tot een wandeling door de oude stad, een bezoek aan een Arabisch museumhuis en aan het stadsmuseum, dat een van de best bewaarde Arabische waterkelders rijk is en, merkwaardig genoeg, ook een afdeling hedendaagse kunst aanbiedt.

Dat Salamanca een van de culturele topsteden van Spanje is, is algemeen geweten. De stad deed die reputatie alle eer aan: de imposante Plaza Major (foto), de universiteit en de vele historische gebouwen en musea zijn overdonderend. Ik had slechts anderhalve dag en moest een strenge selectie maken: Casa de Conchas met patio; Patio de Escuelas Menores met het schilderij ‘Hemel van Salamanca, de nieuwe en de oude kathedraal, Casa Lis (Art Nouveau en Art Deco), de Dominicaanse Convento en Iglesia San Esteban (heel erg de moeite), en Palacio de Monterrey, het paleis van de in Vlaanderen niet erg geliefde hertogen van Alva en Monterrey.

In Burgos, de stad van de iconische 11de-eeuwse ridder El Cid, blaast de gotische kathedraal je van je sokken. In de op een heuvel gelegen burcht leerde ik dat het leger van Napoleon er tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog vijf jaar verbleef met 20.000 manschappen en er de befaamde Britse ‘Duke of Wellington’ een nederlaag toediende.

Cáceres
Salamanca
Burgos
Eva (foto Bici-Map)

Nog steeds op de fiets voor Tashi Lhunpo

De volgende nieuwsbrief verschijnt in juni, wanneer ik  -- bij leven en welzijn -- terug thuis ben in Antwerpen.

De fundraising voor de uitbreiding van de Tibetaanse Tashi Lhunpo kloosterschool in Bylakuppe, Indië loopt ondertussen nog door. Je mag me altijd helpen om de laatste loodjes, die spreekwoordelijk het zwaarst wegen, te helpen overbruggen.

Ja, ik help

Volg ons

Facebook Youtube Website Instagram

Reach Out vzw

Ond. nr: 0691.916.242

info@reachoutforacause.org
www.reachoutforacause.org

SHARE FORWARD
MailerLite