Planten en buren bekijk de nieuwsbrief in de browser
Planten en buren

Beste ,

Veel ontmoetingen tussen buren en heel veel planten, zó kunnen we de afgelopen maand het best samenvatten. We gaven duizenden planten weg en de vleermuiskast kreeg een eigenaar.

In deze nieuwsbrief kijken we ook vooruit. Want als je nu stemt, komen we volgend jaar je tuin onttegelen. Verder hopen we je bij een van onze activiteiten tegen te komen.

David, Simone en Luella

PS: we krijgen soms vragen van lezers waar extra informatie staat. Door te klikken op een foto of de titel van een bericht word je veilig doorgelinkt naar meer informatie op onze website. 

Nieuws
Foto: gemeente Amsterdam
Tegels eruit door naar de finale!

De finaleronde van Buurtbudget Zuid is aangebroken. Ons voorstel om tuineigenaren in Oud Zuid te helpen bij het onttegelen en vergroenen van hun tuin is door naar deze laatste ronde!

Van 1 t/m 21 oktober kun je als buurtbewoner van Oud Zuid stemmen op ons voorstel. Doen!

Einde campagne Amsterdam Zoemt, creëer een bijenoase

Dit jaar stond in het teken van de wilde bij. Samen met de Bee Foundation organiseerde GroeneBuurten vele activiteiten. Bewoners deden mee en leerden over het belang van wilde bijen en wat je zelf kan doen. Ga naar onze website voor foto’s van de planten uitdeel actie aan 935 bewoners.

De meest BIJ-vriendelijke geveltuinen

De meest BIJ-vriendelijke geveltuin in Oud-Zuid is de Eerste Schinkelstraat 24-26. Deze geveltuin is aantrekkelijk voor wilde bijen door de opbouw in lagen, veel variatie en de aanwezigheid van veel inheemse planten. Lees verder voor informatie welke tuinen ook in de prijzen vielen en waarom.

Gratis tulpenbollen voor geveltuintjes en ander groen

Najaarsactie voor voorjaarsvreugde. In het kader van het Tulp Festival schenkt Amsterdam Tulip Museum 5.000 bollen van de mooie, stoere, tulp ‘Flair’ om in geveltuintjes te planten, in een pot op straat, op het balkon aan de straat, of rond bomen in de straat. Vraag snel een pakketje met 50 bollen aan want op = op.

Bewoners aan het woord

Bijna iedereen weet de hortus in het centrum te vinden maar het is zeker de moeite waard is om ook eens naar de hortus
op de Zuidas te gaan kijken. We gingen in gesprek met vrijwilliger Fieke Konijn en collectiebeheerder Dennis Lodder van de Botanische Tuin Zuidas. “Het is hier een levende genenbank van bedreigde planten.”
Lees verder

Agenda
1 oktober
Bijvriendelijke bloembollen

Er liggen veel biologische chemievrije bloembollen voor de bijen, vlinders en hommels te wachten om geplant te worden in de Vondelpark Slurf. Vele handen maken licht werk dus wie zin heeft is welkom.

7, 17 en 28 oktober
Werkochtenden in regentuin

Help je mee met beplanten? De vaste planten, bloembollen en bomen mogen de grond in, zodat er komend voorjaar een groene en bloeiende tuin ontstaat bij Huis van de Wijk Lydia.

10 oktober
Dag van de Duurzaamheid

Kom helpen de takkenrillen in het Vondelpark herstellen met onder meer takken van de omgevallen eikenboom. Ook plaatsen we een paar egelhuisjes in de ril. Zo creëren we nest-, voedsel-, en schuilgelegenheid voor vogels, zoogdieren en amfibie.

31 oktober
Snoeien met Snoei

Wanneer kan ik mijn tuin snoeien? Welke planten snoei ik in de winter, welke meteen na de bloei? Ben je bang dat je te veel of te weinig snoeit, of op de verkeerde manier? Gert Snoei weet het allemaal. Bij voldoende aanmeldingen plannen we een extra snoeiles in.

eind oktober en begin november
Tulp Festival

Planters gezocht voor het Tulp Festival. 30.000 Tulpenbollen rondom het Vondelmonument, verspreid over 6 dagdelen. Data zijn nog niet bekend (eind oktober / begin november) maar meld je nu alvast aan.

2 november
Demodag Regentuin Lydia

Kom kijken wat je zelf kunt doen om een regen- en hittebestendige tuin te krijgen. Met inspirerende voorbeelden dus laat die winterse hoosbuien maar komen! Vroege Vogels maakt die dag opnames dus misschien kom je ook nog op tv!

Wist je dat

wespen, veelal gehaat en gevreesd, hun eigen belangrijke plek innemen in het ecosysteem? Ze vangen insecten, bestuiven planten en ruimen dode dieren op. Er zijn meer dan 100.000 wespensoorten bekend, aldus New Scientist. Slechts eenderde van deze soorten steekt.

Dit was slechts een deel van onze groene activiteiten en nieuwsberichten. Ga voor de complete en meest actuele Agenda naar onze website www.groenebuurten.nl. En volg ons op facebook voor nog meer foto's, verslagen en interessante weetjes.

PS Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar andere groenliefhebbers. 

GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen wij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven. Wij informeren, organiseren en geven advies.

Bewoners kunnen hun buurt op veel manieren vergroenen. Je kan helpen met het onderhoud van plantsoenen en parken, moestuinen of kruidentuinen. Of leg een geveltuin of een boomtuin aan.

Kom meer te weten over hoe je je eigen buurt, straat of tuin vergroent via onze website en facebook. Je kunt ook bellen of langskomen tijdens onze spreekuren op woensdag (Groenpunt de Coenen) of donderdag (Groenpunt Olympus) tussen 14.00 en 15.00 uur.

GroeneBuurten

J.M. Coenenstraat 4, Amsterdam
Netherlands

website facebook location email

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of hebt meegedaan met een activiteit.

Afmelden