A Deutsche Bank kutatointézete szerint a digitális valuták átrendezhetik a világ hatalmi viszonyait Nézd meg a böngészőben

Ha csak egyetlen eszközöm lehetne a következő 10 évben, az a Bitcoin lenne. A Bitcoin magában foglalja minden makroszintű nézetem, olyan, mint egy pont a távoli horizonton, ami felé tartunk valamiféleképpen” - Raoul Pal, egykori hedge fund menedzser

A piac alakulása

A kriptovaluta piac év eleje óta folyamatosan növekedésben van. A teljes piaci kapitalizáció 250 milliárd és 266 milliárd dollár közt ingadozott a múlt héten. A Bitcoin ára 32%-kal növekedett januárban, 2000 dollárral ér többet, mint az év elején. 2012 óta ez volt a legjobb évkezdet a Bitcoin számára. A Bitcoinnal jelenleg 9440 dollár körül kereskednek. Az Ether rengeteget növekedett 2019 decembere óta és elindult a 200 dolláros szint felé. Jelenleg 197 dolláron kereskednek az Etherrel.

A Bitcoin januári növekedése egybeesett a hagyományos piacokon tapasztalt nagy zuhanásokkal, amelyeket sokan a koronavírus járvánnyal kapcsolatos félelmekkel magyaráztak. Általában jellemző, hogy gazdaságilag instabil időszakokban a Bitcoin ára emelkedni kezd. Ugyanakkor mostanra a vírus hatásai a kriptopiacot is elérték. Múlt héten két kínai kriptobányász vállalkozás, a Bitmain és az Innosilicon is értesítette megrendelőit, hogy késedelem várható a szállítás teljesítésében a koronavírus miatt bevezetett kínai karantén következményeképpen. Nem kérdés, hogy a koronavírus járvány komoly csapást jelent a kínai gazdaságra, ugyanakkor azt még korai megállapítani, hogy van-e valódi korreláció a kriptopiaci árak és a járvány megjelenése között.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mikor érte el a Bitcoin a dollárparitást?

  1. 2011. február 9-én
  2. 2009. május 22-én
  3. 2010. november 28-án

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A Morgan Creek vezérigazgatója szerint minden befektetési portfólióban lennie kell Bitcoinnak

Mark Yusko, a Morgan Creek Capital Management vezérigazgatója kifejtette azon álláspontját, mely szerint el kell felejteni azt a hozzáállást, hogy egy befektetési portfólióban ne legyen Bitcoin, szerinte legalább 1%-nak, de inkább 2-3%-nak muszáj lennie (röviden erre így hivatkozott: “hashtag: gyere le a nulláról!”, angolul “hashtag: get off zero”).  A Morgan Creek Capital Management egy amerikai cég, mely nyugdíjalapok, alapítványok és gazdag magánszemélyek számára nyújt befektetési tanácsokat. A Keiser Report nevű gazdasági elemzőműsor legutóbbi részében Yusko elmondta, hogy azok a portfóliók, amelyekben legalább 1%-os Bitcoin kitettség volt, minden hagyományos befektetési formánál jobban teljesítettek az elmúlt öt évben. Hozzátette: a Bitcoin az egyik leginkább asszimetrikus eszköz, amivel találkozott a karrierje során. Véleménye szerint egyre természetesebb lesz a különféle alapok számára, hogy Bitcoin befektetésekben gondolkozzanak. A Bitcoinra Yusko elsősorban, mint technológiára gondolt, a blokklánc technológia egyik alkalmazási módjára. Elmondta: technológiába fektetni, innovációba fektetni - mindigis egy út volt az alfa minősítés eléréséhez” (Az alfa mutató azt méri, hogy milyen volt egy alap teljesítménye, azaz mekkora többlethozamot ért el az alap a benchmarkhoz képest, elsősorban a befektetési alapkezelő szakértelmének köszönhetően). 

A Deutsche Bank kutatointézete szerint a digitális valuták átrendezhetik a világ hatalmi viszonyait

A Deutsche Bank kutatóintézete (Deutsche Bank Research) három részből álló elemzést tett közzé “A fizetések jövője” (The Future of Payments) címmel, mely a fizetések iparágának múltját, jelenét és jövőjét vizsgálja. A dokumentum tartalmazza egy 3600 (angol, amerikai, kínai, német, francia és olasz) ügyfél megkérdezésével készült kutatás eredményeit, melynek célja az volt, hogy előrejelezze a készpénzzel, az online és mobilos fizetésekkel, a kriptopénzekkel és a blokklánc témakörével kapcsolatos trendeket. Az elemzés szerint “a lehetséges makroszintű és geopolitikai konzekvenciák mélyrehatóak” és a szerzők szerint “a digitális fizetésekre történő átállás nem kevesebbet, mint a globális gazdasági hatalom újrarendezésének potenciálját rejti magában”.

Az első tanulmány (mely “A dinoszaurusz túlél...egyelőre” címet viseli) szerint a készpénz még jó néhány évtizedig a gazdaság része lesz, mert az emberek nagyon erősen bíznak a papírpénzekben és a pénzérmékben a gazdaságilag bizonytalan időszakokban, és mert a fizikailag megfogható pénzek segítségével könnyebben nyomon tudják követni, hogy mire mennyit költenek. A második tanulmány (“Áttérés a digitális tárcákra és a plasztik kártyák kihalása”) szerint a következő évtizedekben a digitális fizetések (a peer-to-peer fizetések és a kriptopénzek) fénysebességgel fognak terjedni, ez pedig a plasztik kártyák kihalását eredményezi majd. A fejlődő országokban ez a folyamat még gyorsabban fog bekövetkezni, mert ott az emberek úgy váltanak át a készpénzről a mobilfizetésre, hogy a két időszak között kártyájuk soha nem is volt. 

Harmadik rész ( “A kemény hatalom ideális eszköze” ) szerint egy új digitális valuta már a következő két évben közismertté (mainstreammé) válhat és hosszútávon akár a készpénzt is helyettesítheti. A globális fizetési piacra való belépéshez szerintük arra van szükség, hogy a digitális valuták legyőzzék az ellenszelet, és a kulcsszereplők között együttműködések jöjjenek létre. Ilyen kulcsszereplőnek tekintik a mobil fizetési szolgáltatókat (Alipay, WeChat Pay, Apple Pay, Google Pay), a kártyaszolgáltatókat, és a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatokat (Alibaba, Amazon, Walmart). Szükség van arra, hogy a) a kormányok elfogadják a digitális pénzeket, b) a digitális pénzek ne legyenek volatilisek, legyenek stabilak, c) a fogyasztók és a kereskedők számára értékes legyen az új valuták használata. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor villámgyors terjedés várható, a Deutsche Bank kutatóintézete számításai szerint akár 200 millió blokklánctárca-használó lehet 2030-ra.

Az elemzés arra külön felhívja a figyelmet, hogy egy globális digitális valuta létrehozásáért folyó versenyben az 1,4 milliárd fős lakosságú Kína kormányzati digitális pénze és a 2,5 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook Libra nevű stablecoinja jelenleg a két fő versenyző. E két szereplő digitális pénzének elindulása azonnal lefedné a világ népességének több, mint a felét. Ha Kína elindítja digitális valutáját, akkor ő lesz az első komoly nagyhatalom, amely digitális pénzzel rendelkezik, ez pedig óriási nyomást jelent a többi országra, hogy ők is létrehozzák a sajátjukat. Mivel Kína jelenleg élen jár a digitális fizetésekkel kapcsolatos fejlesztésekben, a tanulmány szerzői szerint a globális hatalmi átrendeződéssel járhat, hiszen puha és kemény (katonai) hatalmi eszközként is használhatja majd digitális valutáját, például rákényszerítheti a Kínában működő cégeket, hogy a digitális jüant használják, erodálva ezzel a dollár vezető szerepét a globális fizetések piacán. A tanulmány szerint a nyugati kormányoknak sürgősen meg kell tenniük a szükséges szabályozási lépéseket, még azelőtt, hogy krízishelyzethez vezetne a technológiaváltozás és a piac globális átrendeződése.

Egy művészeti projekt kriptotárcával látja el a műalkotásokat

A nemzetközi ismertséggel rendelkező Stephern Howes műkereskedő vállalkozás olyan galériát hozott létre, mely a művészetet a technológiával ötvözi. A Thomas Crown Gallery február 3-án nyílt meg az Egyesült Királyságban, Birminghamben. A műkereskedő cég Ian McLeod technológiai szakértővel alkotta meg a “SmART Contract” nevű szerződést (Smart Art Contract, vagyis művészeti okossszerződés), olyan innovatív megoldásként, mely lehetővé teszi a művészek és műgyűjtők számára, hogy a műalkotásokat vagyon-felhalmozási eszközként használják. A galéria által kínált minden műalkotást az okosszerződés segítségével teszik fel az Ethereum blokkláncra. A SmART Contract révén egy-egy műalkotás eredetiségét a nyilvánosság meg tudja erősíteni, és bárki megtekintheti a tulajdonosok láncolatát, miközben maga a műalkotás kriptotárcaként működik. A smART Contract okosszerződéssel ellátott műalkotások esetében az adott műalkotás számára adományokat lehet küldeni annak tárcájába. Minden műalkotásnak van egy saját QR kódja és tartozik hozzá egy egyedi okosszerződés. Csak a műalkotás tulajdonosa tudja megsemmisíteni a műalkotás származási bizonyítványát, ez pedig megnehezíti a tolvajok dolgát, ha el akarnák adni a műalkotást. Értelmetlen lemásolni a műalkotást, annak bizonyítványát és QR-kód jelzését, mert a másolat tulajdonosa nem fogja tudni bebizonyítani, hogy övé a jogos tulajdon, és nem fog tudni pénzt kivenni a műalkotás tárcájáról az ehhez szükséges privát kulcs nélkül.

37 millió dollár értékű lefoglalt Bitcoint kínál árverésre egy amerikai rendvédelmi szerv

A US Marshals Service (USMS) amerikai rendvédelmi szervezet bejelentette, hogy több, mint 4000 Bitcoint bocsájt árverésre, melynek értéke jelenleg hozzávetőleg 37 millió dollár. Ez minden idők eddigi legnagyobb értékű, USMS által szervezett Bitcoin árverése. Az USMS a legrégebbi szövetségi rendvédelmi szervezet az USA igazságügyi rendszerén belül, 1789 óta létezik. Az érintett Bitcoinokat különféle nyomozati eljárások keretében foglalták le. Az árverésre 2020. február 18-án, egy hat órán át tartó időszakban kerül majd sor. Aki részt kíván venni rajta, annak február 12-ig regisztrálnia kell és 200.000 dollárt kell letétbe helyeznie, ez az összeg a nem sikeres licitálóknak visszajár majd. Külföldi állampolgárok is résztvehetnek az aukción, azonban a letétbehelyezéshez szükséges összegnek amerikai bankból kell érkeznie. Az USMS egyébként gyakran kínál árverésre lefoglalt Bitcoinokat. Az első ilyen eseményre még 2014 nyarán került sor, akkor a technológiai befektető Tim Draper felvásárolta az összes felkínált Bitcoint, összesen 29.656 darabot (ennek értéke akkoriban körülbelül 650 dollár volt).

Elérhetővé vált az adatvédelem az Ethereumon is

Már élesben működik az AZTEC (Anonymous Zero-knowledge Transactions with Efficient Communication) Protocol, egy adatvédelmi hálózat az Ethereum blokkláncon. Az AZTEC lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy titkosított módon egyedi digitális eszközöket és okosszerződéseket hozzanak létre. Eddig különféle adatvédelmi aggályoknál fogva az Ethereum nem tudott alternatívákat kínálni a hagyományos pénzügyi eszközökkel szemben, amelyek természetüknél fogva automatikus adatvédelemmel járnak. Abban az esetben ugyanis, ha vállalkozások egy bank segítségével szereznek finanszírozást, a felek titoktartási megállapodást kötnek egymással és a tranzakciókat is bizalmasan tárolják, ugyanakkor eddig az Ethereumon nem volt lehetséges ilyen adatvédelem, mivel a tranzakciók bemenetei (ahonnan érkezik a pénz) és kimenetei (ahová távozik a pénz) nyilvánosak voltak. Az AZTEC protokollt arra tervezték, hogy az értékpapír token (security token) kibocsátások és a hagyományos eszközök számára titokvédelmet biztosítson az Ethereum blokkláncon.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mikor érte el a Bitcoin a dollárparitást?

A helyes válasz: A.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás