Egyre több nagyvállalat érti meg a blokklánc technológiában rejlő erőt. Nézd meg a böngészőben

'Nem vehettek Bitcoint' – a bankok így reklámozzák a Bitcoint” ~ Saifedean Ammous, közgazdász, a "The Bitcoin Standard” c. könyv szerzője‎‎‏‎

A piac alakulása

A kriptopiac egyenletes növekedést mutatott a múlt hét folyamán. A Bitcoin árfolyama 5300 dollárról 5930 dollárra ugrott, és ezzel a Bitcoin piaci kapitalizációja 2018. november 15-e óta először emelkedett 100 milliárd dollár fölé. A Bitcoin 55,7%-os részesedéssel uralja a kriptopiacot, ami a legmagasabb szint 2018 szeptembere óta. Az Ethereum 11%-os növekedést produkált, 176 dollárt ér. Az ETH 2.0, vagyis az Ethereum váltása a Proof of Stake algoritmusra, június 30-ra fejeződik be. A Tesla CEO-ja, Elon Musk, csak egyetlen szót posztolt a Twitteren: “Ethereum”, mire Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója rögtön meghívta az Ethereum évente megrendezett konferenciájára, az októberi Devcon5-re.

A teljes piac 11%-kal bővült, így jelenleg 187.7 milliárd dolláros szinten van. A kriptopiac nem omlott össze a Tetherről és a Bitfinexről megjelent hírek hatására. A forgalomban lévő Tether mennyiség mögött nem áll teljes mértékben USD fedezet, ez csupán 74%-ra igaz. A Bitfinex tokenek eladásán keresztül új kriptovalutát ad ki, hogy pénzt szerezzen és visszafizesse a Tethertől kölcsönvett összeget. Egyre több nagyvállalat érti meg a blokklánc technológiában rejlő erőt, és 2019. első negyedévében több nagyvállalat is bejelentette, hogy egy másik nagyvállalattal együttműködésben blokklánc-projektet indít.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi az az egység, ami az Ethereum Virtual Machine-t (EVM) működteti?

  1. Ether
  2. Gas
  3. Gwei

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
A Facebook kriptovaluta alapú fizetési szolgáltatás beindítását tervezi

A Wall Street Journal múlt héten megjelent értesülései szerint  a Facebook saját kriptovaluta alapú fizetési hálózat létrehozásán dolgozik. A hálózat egyelőre cégen belül a „Project Libra” fedőnéven fut. A még megjelenés előtt álló kriptovaluta egy stablecoin lesz, amely mögött fiat pénz áll majd fedezetként. A Facebook a stablecoin-tartalék biztosítására 1 milliárd dollárt próbál szerezni. Ezen kívül a cég a MasterCarddal és a Visa-val is próbál együttműködésre lépni, de a pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott First Data Corppal is megbeszélést kezdeményezett. A tervezett stablecoin céljai között szerepel a bankkártya-költségek kiküszöbölése, ugyanakkor a kriptovaluták volatilitásának elkerülése. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a stablecoint összekapcsolnák a Facebook hirdetőmotorjával, és a felhasználók jutalmat kapnának a reklámok megtekintéséért.

A Microsoft és a JPMorgan közös blokklánc projektje

A JPMorgan és a Microsoft együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen népszerűsítik a Quorum blokklánc-technológiát. A Quorum a JPMorgan fejlesztése, az Ethereum blokklánc titkosított verziója, pénzátutalásokat, a Microsoft Xbox Live jogdíj-programot és a bankok közötti információs hálózatot hivatott támogatni. A Microsoft Azure volt az első, amely a blokklánc technológiát kezdte alkalmazni felhőszolgáltatásnál, és mára az Amazon Web Services után ez a második legnagyobb, vállalatokat kiszolgáló felhőszolgáltató. A JPMorgan és a Microsoft együttműködési megállapodásának célja, hogy felgyorsítsa a nagyvállalatok blokklánc-használatának terjedését. Az együttműködés következtében a fejlesztők és a vállalatok (pl. a Starbucks és a Louis Vuitton) egyszerűbben és biztonságosan tudnak majd alkalmazásokat létrehozni és adatokat megosztani a Quorum blokkláncon.

A Bitfinex 1 milliárd dollárt szerezne tokenek eladásából

A hongkongi székhelyű Bitfinex kriptotőzsde a Binance BNB tokenjéhez hasonló saját token kiadására készül, azt remélve, hogy ezzel sikerül akár 1 milliárd dollárra is szert tennie. A Bitfinex és a Tether közös anyavállalatát, az iFinex-et a New York-i főügyész azzal vádolja, hogy 850 millió dollár értékű befektetést veszített el, miután az ügyfelek pénzét egy nem szabályozott fizetés-feldolgozó cégnél, a Crypto Capitalnél helyezte el. A Bitfinex titokban a Tether tartalékaiból kivett 900 millió dolláros kölcsönből fedezte a hiányt. Jelenleg a forgalomban lévő Tether-mennyiségnek csak a 74%-a mögött van USD-fedezet. Zhao Dong, a Bitfinex egyik részvényese azt állítja, hogy a token kibocsájtással megszerezni kívánt tőke segíteni fog túllépni a válságon. Hamarosan tehát 1 milliárd Bitfinex token jelenik meg, amelyet az Unus Seo Limited, az iFinex tulajdonában álló, nemrég létrejött cég ad ki.  Az új, LEO nevű tokenek 1 USDT-t érnek majd.

Az IOTA és a Jaguar Land Rover együttműködése

Az Egyesült Királyság legnagyobb autógyártója, a Jaguar Land Rover együttműködésre lép az IOTA Alapítvánnyal. Az együttműködés célja a balesetek, forgalmi dugók és az autók kibocsátásának nullára csökkentése. A Jaguar Land Rover gyár lehetővé teszi a vezetők számára, hogy az útviszonyokra és a forgalomra vonatkozó összegyűjtött adataik megosztásával IOTA-t kapjanak. A Jaguar autókba okostárcákat telepítenek, amelyek segítségével az autók vezetői kifizethetik útközbeni kávéjukat, útdíjaikat, sőt - elektromos autók esetén - a töltési díjakat is. A Jaguarok IOT (Internet of Things) érzékelőket tartalmaznak majd, amelyek a Tangle – az IOTA elosztott főkönyve mögött álló technológia - számára biztosítanak adatokat, amelyeket arra használják majd fel, hogy figyelmeztetéseket küldjenek a többi autóvezetőnek a forgalmi dugókról, a kátyúkról, illetve a helyi hatóságoknak az infrastruktúrát érintő problémákról. A múlt hét hétfői hír hatására az IOTA árfolyama 20%-kal ugrott meg.

A CoinMarketCap ultimátumot adott a kriptotőzsdéknek

A CoinMarketCap egy új kezdeményezést indított a kriptotőzsdék árfolyamadatainak és kereskedelmi volumenének átláthatóbbé tételére. Múlt hónapban a Bitwise Asset Management egy jelentésben kifejtette, hogy a kritpotőzsdék kereskedelmi volumenének 95%-a nem valós. A Bitwise jelentésére válaszul, és 6. születésnapjának megünneplésére a CoinMarketCap szövetségre lép a fő tőzsdékkel az átláthatóság növelése és az elszámolhatóság javítása érdekében. A szövetség tagjainak félévenként esedékes találkozóin az átláthatóság aktuális kérdéseinek javítását fogják megvitatni. A CoinMarketCap választás elé állította a tőzsdéket: amelyik nem szolgáltat valós idejű adatot június 14-ig, azt leveszi honlapjáról. Sok jelentős tőzsde, pl. a Binance, a Bittrex, az OKEx, és a Huobi már csatlakozott is a szövetséghez. A CoinMarketCap ezzel egyidőben kiadta a Bitcoin és az Ethereum (az összes ERC-20 tokent is ideértve) blokkláncon működő saját blokkböngészőjét.

Hekkerek a Microsoft Outlook feltörésével jutottak kriptovalutához

Április elején Microsoft Outlook e-mailek kerültek veszélybe. Hekkereknek sikerült a Microsoft ügyfélszolgálatán dolgozóktól belépési adatokat szerezniük, amelyek segítségével Outlook, MSN és Hotmail fiókokba tudtak bejutni, ahol visszaállították a felhasználók kriptotőzsdei jelszavait, és megszerezték az ügyfelek pénzét. A károsultak egyike, egy holland mérnök, Jevon Ritmeester azt állította, hogy a hekkerek feltörték a Kraken fiókját, és egy Bitcoint loptak el tőle. Más felhasználók szintén hasonló veszteségekről számoltak be. Az eset nyilvánosságra kerülésekor a Microsoft azt állította, hogy a hekkerek nem férhettek hozzá e-mail tartalmakhoz, csak a levelek tárgyát és a metaadatokat láthatták, ez az állítás azonban hamisnak bizonyult. A felhasználókat azért érte veszteség, mert a Microsoft nem vette elég komolyan a hekkertámadást. Jevon azt tervezi, hogy rendőrségi feljelentést tesz, és a Microsoftot tartja felelősnek a kárért, valamint a személyes adatok kiszivárogtatásáért.

Heti tweet
Heti mém

A Bitcoint nem érdekli

FUD: Fear, uncertainty and doubt, vagyis "félelem, bizonytalanság és kétség”

A hét kripto-kifejezése

A dupla költés kifejezés annak a kockázatára utal, hogy egy digitális valutát esetleg kétszer költenek el. Mivel a kriptovaluták elektronikus fájlok, könnyű őket sokszorosítani és végtelen számú másolatot készíteni róluk. A Bitcoin volt az első kriptovaluta, amelynek sikerült ezt a problémát megoldania a blokklánc technológia használatával, mivel a blokkláncon a node-ok ellenőrzik azt, hogy az adott tranzakció összege korábban nem került-e már korábban elköltésre.

A kvíz megfejtése

Mi az az egység, ami az Ethereum Virtual Machine-t (EVM) működteti?

A helyes válasz: B.

Az Ethereum hálózaton lebonyolított minden egyes tranzakció után díjat kell fizetni, ami tulajdonképpen az EVM-en végrehajtott műveletekhez szükséges számítási kapacitás „üzemanyaga”. A díjat „Gas”-ben kell megfizetni. Az egyszerű Ether tranzakciók általában nagyjából 21 000 Gas-be kerülnek. Minél bonyolultabb a tranzakció, annál több Gas szükséges a végrehajtásához. A Gas-t Etherben kell kifizetni. Az aktuális Gas árat az ETH Gas Station oldalon ellenőrizheted.  

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe