Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro.

Vrijdag 1 juli: film 'The Lady in the Van'

We gaan bijna op vakantie. In een hotelletje, B&B, tent of camper. Lekker weg om na een paar weken net zo lekker weer terug te komen. Maar: sommige mensen vertrekken om nooit meer terug te gaan. Zij horen nergens thuis. Daarover gaat de laatste film voor de vakantie. Een luchtige film, met Britse humor en geweldig acteerwerk van de 81-jarige Maggie Smith (o.a. Downton Abbey). 

Zwerfster kiest rijke straat als verblijfplaats
Miss Shepherd is een excentrieke, dakloze oude dame. Ze woont in een aftands bestelbusje. Op zoek naar een goede plek om te staan, parkeert ze doodleuk in een van de chicste straten van Londen. De buurtbewoners zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met Miss Shepherd, Ze is onbeleefd en ze stinkt. Onder haar busje ligt het vol met oude rommel en vuilniszakken. Als het busje vanwege nieuwe parkeerregels niet langer in de straat mag staan, biedt een van de bewoners, de jonge toneelschrijver Alan Bennett, haar uit medelijden voor drie maanden plek op zijn oprit. Ze blijft uiteindelijk 15 jaar. Geloof het of niet, het is een waar gebeurd verhaal. HP/De Tijd: "Zelden heeft een waargebeurd verhaal een ontroerender einde gehad dan in The Lady in the Van."

Wederzijdse afhankelijkheid
Waarom laat een vermaarde Londense toneelschrijver een dakloze, lompe, klagerige maar ook hooggeleerde en muzikale brompot vijftien jaar op zijn oprit wonen? Simpel omdat ze elkaar nodig hadden. Miss Shepherd groeide uit tot een vreemdsoortige muze. Bennett miste namelijk inspiratie en twijfelde voortdurend aan zichzelf. Miss Shepherd levert hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Als tegenprestatie voorziet hij in haar eerste levensbehoeften en duldt hij haar op zijn toilet. Bennett schreef een toneelstuk over deze waargebeurde en uit de hand gelopen kampeerpartij. Nu is er dus ook de film.

Genieten van 50 jaar acteer-ervaring
Maggie Smith zet Miss Shepherd grandioos neer. Zij kan een film met haar 50 jaar acteerervaring in haar eentje dragen. Zij speelt Shepherd klunzig, komisch, hysterisch en emotioneel. Ze laat zien dat ze een complex personage erg natuurlijk kan laten overkomen. Van begin tot eind een genot om naar te kijken.

Nieuwsgierig naar haar verleden
Het verhaal toont hoe de deftige Londense buurt zenuwachtig reageert op de komst en het verblijf van Miss Shepherd. En omgekeerd. Want miss Shepherd heeft zo haar geheel eigen manier van omgaan met mensen ontwikkeld. Het maakt je nieuwsgierig naar haar verleden. Wat heeft haar gemaakt tot wat ze is. Hoe werd zij een dolende ziel waarvoor blijkbaar geen plaats in de samenleving was? De film laat niet snel en dan ook nog maar mondjesmaat iets los over haar verleden waardoor miss Shepherd een mysterieus en moeilijk peilbaar personnage blijft. 

Uit de recensies
Filmtotaal: “Gelukkig is er nergens overdreven lolligheid, enkel subtiele Britse humor en dramatiek. Het komedie- en dramawerk blijft in balans dankzij Smiths subtiele acteerwerk en het aandoenlijke personage dat met haar unieke lichaamstaal en komedische timing wordt neergezet.”

NRC: "Het is een prettig lichte film, met heel veel dank aan de geweldig acterende Maggie Smith."

Filmpjekijken.com: “Maggie Smith speelt haar rol zo goed dat je hoopt dat ze bij jou in de voortuin komt wonen.” 

 

  Je kunt reserveren door ons te mailen

of door naar de website te gaan