Več glav, več zelja; je poletje, je jesen, je vsega polno. Pogled v brskalniku
Zabojčkove sveže novice

V tem tednu se hvalimo, da imamo vsega veliko (ker je res tako). Povemo tudi, da vsega pa le nimamo tako veliko (tudi to je res). Povemo tudi, da je nekaj reči relativnih (na primeru ohrovta).

In na koncu povemo, da ne vemo vsega in vas sprašujemo, kaj mislite. Stari povedo, da več glav da več zelja.

Nekaterim ni mar, drugim pač

V zabojčkih lahko dobite vseh sort ohrovte:

  • glavnati ohrovt;
  • listnati ohrovt, ki je ves zvit in se mu zato reče kodrolistni;
  • temnolistni ohrovt, ki raste v listih in so kar ravni, a so temni in se mu zato reče tako, kot se mu reče.

Nekateri prisegajo, da je kodrolistnati neprimerljivo boljši kot temnolistni, drugi, da za listnatega ne mignejo s prstkom, da bi kliknili Naroči, za temnolistnega bi pa ubijali takoj po kosilu. Nismo pa še našli nikogar, ki bi se tepel za glavnatega, verjetno zato, ker je skoraj vedno na voljo. Nam se razlika ne zdi tako vnebôvpijóča.

Raznovrstno poletno in jesensko

Poletje se ni še popolnoma izteklo, deževna jesen še ni polila vseh poletnih pridelkov - ti še rastejo in se veselijo toplega sonca! 
Zato imamo še večino poletnih pridelkov in še so okusni, imamo pa tudi še veliko jesenskih, ki so že okusni.
Če jeste dolgočasno in vsak dan podobno zelenjavo in sadje ali pa če ju bognedaj sploh ne jeste, si naročite zabojček, ta vam bo popestril dneve.

Omejene količine

Kmetje so resnični, ne-virtualni in tako jih ne moreš pomnožiti, downloadati v neomejenih količinah in kar je takih dobrobiti sodobne ekonomije. Kmetje imajo omejene njive in na njih omejeno število sadik, ki rodijo omejeno količino pridelkov.  
V tem tednu imamo manj brokolija, volovskega srca in rdečih paprik, kot jih običajno prodamo. Tako nekaj časa je na voljo v trgovino, potem pa izgine. Včasih se pa zgodi tudi tako, da vi že naročite, potem pa ne dobite, ker je bilo na njivi manj, kot je kmet ocenil. Ali pa je pridelke zadnjo noč pojedla srna, napadla plesen, preluknjal črv ali pa si jih je nabral kakšen daljni sosed.

Biodinamična jabolka

Od Purgaja iz Slovenskih goric imamo jabolka gala. Purgaj jih že leta biodinamično prideluje.

Pri biodinamični pridelavi bi lahko zapisali: pri pridelavi tega jabolka ni bila poškodovana nobena žival, rastlina ali gliva. Vsa škropiva so namenjena predvsem telesni in duhovni oskrbi jablan, da so te močnejše.

Zdi se nam, da bi pred nekaj leti Purgaja in podobne zažgali na grmadi zaradi čarovništva. Edinole okus jabolk bi jih mogoče rešil.


Kaj narediti z zeleno?

Urški Kersnikovi so zrasle zelene, kakšnih 200 jih na polju. Ostale so majhne in so se odločile, da ne bodo več rasle. Čisto premajhne so za spodobne gomoljne zelene, velikosti jajca. Imajo pa bogato zelenje.

Kaj naj naredimo z njimi?
Naj jih Urška zakoplje nazaj v zemljo, jih damo v zabojčke po redni ceni (gomolj je gomolj) ali jih damo po polovični (ker ko olupiš dva mala mala gomolja, ti ostane manj kot če olupiš enega velikega), odrežemo še zelenje, ker se zdi manj vredno? Kaj se zdi pravično in primerno?

Kot prav vsak teden bomo veseli vašega naročila! (To vedno povemo takole na koncu, tudi če smo že vse povedali prej, da vas nagovorimo k akciji, tako zahtevajo marketinško prodajna pravila).

vaši malo poletni, malo pa jesenski zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava