Ordo Nobilis

Onder de hoge bescherming van ZKKH.Dr. Otto von Habsburg (+) ZKKH Karl von Habsburg

Nieuwsbrief

In deze nieuwsbrief

 • Wensen voor 2022
 • Verslag Investituur 11/21 te ’s Heerenberg
 • Nieuwe Referendarissen en Assessoren
 • Belangrijke data
 • Adres Ordo Nobilis

Wensen voor terugkeer naar het oude

2020 was niet een jaar om echt te onthouden. 2021 Evolueerde eerst naar betere tijden maar dan kwam de omslag, het virus vond zichzelf opnieuw uit en het aantal besmette personen liep terug in stijgende lijn.  Zal er ooit een einde aan komen ?  Zo dacht men ook in het begin van de 20ste eeuw over de griep.  Maar toch is het goed gekomen en zo zal het ons nu ook weer vergaan.  HET ZAL BETEREN en daar werken we met zijn allen aan.  We gaan dit overleven en we zullen een voorspoedig 2022 kennen zodat we ieder jaar terug opnieuw kunnen verbroederen en nieuwe vrienden,  mensen en horizonten leren kennen.

De dagen, weken, maanden, jaren vliegen voorbij.  Het gaat alles wat te snel maar we blijven toch graag even stilstaan om alle schutsbroeders en –zusters en hun naasten een zeer gelukkig en gezond nieuwjaar te wensen.

Blijf zeker gezond, zorg goed voor elkaar en….. tot de volgende 46° Investituur in Brugge/België.

Horrido !!!

 

Bart De Baere

Kanselier/Voorzitter de Nobele Orde.

Investituur ’s Heerenberg ...in barre tijden

Wat vooraf ging ?

Maatregelen komen en gaan en het was afwachten of onze Investituur wel mocht doorgaan op 6 november 2021 te ’s Heerenberg.  In de week vooraf nam de Nederlandse regering nog bijkomende maatregelen maar gelukkig mocht onze plechtigheid toch plaatsvinden maar onder strikte voorwaarden.

De dag zelf ?

Alle genodigden moesten een “screening” ondergaan en zonder geldig vaccinatie bewijs, kwam je er niet in.  Maar na het “sabbat jaar” 2020, was iedereen weer heel tevreden om de oude bekenden terug te zien.  Alles liep bijna normaal alsof die hele pandemie niet heeft plaats gevonden.  Toch bleef iedereen voorzichtig en waren de traditionele uitbundige omhelzingen niet aan de orde.

De inschrijving vond plaats in de prachtige ontvangstruimte van het kasteel Bergh.  Daarna verbroederden de genodigden met een kleine lunch met koffie of thee.  Iets na het middaguur werd iedereen naar buiten gevraagd voor een vlaggengroet en opstelling van de stoet.  Het stadje ’s Heerenberg dommelde nog een beetje op deze koude maar droge zaterdag,  maar het tamboerscorps bracht daar verandering in.  De lokale shoppers keken aandachtig en geïnteresseerd toe terwijl een statige stoet geüniformeerde leden voorbij defileerde.  Na de 2de vlaggengroet was het tijd voor het officiële gedeelte van de 45° Investituur.

De Voorzitter van de Sint Antoniusgilde, onze gastheer, de Commissaris van de Koning, de Burgemeester en de Voorzitter van de Gelderse Schuttersfederatie heetten ons allen welkom.  Na de opening door onze vice voorzitter de heer Richard Huynen, heette ook onze Kanselier iedereen welkom waar hij nogmaals onze samenwerking met de stichting Pelicano onderstreepte.

Een moment van stilte trof allen na het vermelden van de veel te lange lijst van leden/vrienden die ons in de laatste 2 jaren zijn ontvallen.  Ook nu nog herdenken en herinneren we hen.

Onze lijst referendarissen en assessoren wordt versterkt met mevrouw Andrea Müller en Hans-Gerd Fritz, beiden voor de regio Deutschen Schützenbund im Grossraum Köln.  Harald Lenden wordt verwelkomt als assessor voor de EGS en Historische Schützen.  Voor het Nederlandse Gelderland zal vanaf de Investituur de heer André van den Bosch als assessor dienst doen en tenslotte zal de heer Eric Debril de honneurs waarnemen in de plaats van onze overleden referendaris Jacques Collot voor de Convention Hostoriques des Guildes de France.

Dan komen we aan de hoofdactie van deze dag, namelijk de personen belonen voor hun verdiensten.  Het is een goed gevuld programma met in totaal een 40-tal promoties gaande van Groot Lint tot toevoegingen op bestaande medaillering.

Na het eerbiedig aanhoren van het Europese Volkslied worden alle gasten uitgenodigd tot de receptie waar de verbroedering verder zijn gang gaat.  Het werd toch weer een prachtige plechtigheid met enkel blije gezichten.  Onze oprechte dank aan de organisatoren en het stadsbestuur van ’s Heerenberg.

Bekijk de sfeerbeelden van de 45° Investituur in ons fotoarchief

Meer info over het kasteel Huis  ’s Heerenberg en de St. Antoniusgilde

Bekijk hier de videomontage van de 45° Investituur

Nieuwe referendarissen

Eric Debril

Referendaris voor de Convention Historiques des Guildes de Françe

Andrea Müller

Referendaris voor de regio, Deutschen Schützenbund im Grossraum Köln

Nieuwe Assessoren

Hans-Gerd Fritz: Assessor voor de regio, Deutschen Schützenbund im Grossraum Köln

Harald Lenden: Assessor voor Peter-Olaf Hoffmann en het EGS en Historisch Schützen

André Van den Bosch: Assessor voor Jan Wannet , regio Gelderland + overige Nederland

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Belangrijke data!

 • 21/05/2022 Algemene vergadering

 • 19-29/08/2022 EGS Europees Treffen  Deinze (Be) 
 • 03/09/2022 Kapittel van de Ordo  (dossiers kandidaten)

 • 01/10/2022 Kameradentreffen VTM Murau (Au) 
 • 4-6 november 2022 Investituur van de Ordo Nobilis te Brugge (België) – info volgt.
 • 2023 November Investituur in Valenciennes, Frankrijk
 • 2024 November Investituur te Keulen, Duitsland
 • 2025 November Investituur te Antwerpen , België - 50 jarig bestaan

Bijdragen 2022

De bijdragen voor het lidmaatschap blijven ongewijzigd op 20 €.  Binnenkort ontvangt u hiertoe een betalingsuitnodiging. Een kwart van de lidgelden wordt gestort aan het sociale werk van Stichting Pelicano.

Overweegt u een bijkomende gift te doen aan de Stichting Pelicano dan kunt u dit via de betaalknop op de website of via onderstaande knop. 

Ja, ik wil een bijkomende gift overmaken aan Pelicano

Ordo Nobilis

Maatschappelijke zetel: Stijn Streuvelsstraat 59, 8000 Brugge , België

Secretariaat & aanschrijfadres: Meir 7 app.36 , 2000 Antwerpen, België.

Gelieve dit bericht zoveel mogelijk naar uw leden te verspreiden aub.

Onze partners en sponsors

met dank aan de familie Engelen Smeyers en de bedrijven:

Pelicano

DB-Consult BV

Tenax BV

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ordo Nobilis

griffier@ordonobilis.org

https://www.ordonobilis.org

MailerLite