Het laatste nieuws van Mr. - 12 november 2019

SANDER DEKKER: ‘IK BAAL ONTZETTEND VAN DE ADVOCATENSTAKING’

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) “baalt ontzettend” van de aangekondigde advocatenstaking, zegt hij in een interview dat in het komende nummer van Mr. verschijnt. “Er zijn twee partijen nodig om dit probleem op te lossen”, vindt Dekker. “Door te praten: wat kunnen jullie doen, wat kan ik doen. Door de aangekondigde staking gaat veel tijd verloren, terwijl er nu echt iets moet gebeuren. Al die maanden dat we tegenover elkaar staan en niet in gesprek zijn is verloren tijd en brengt een oplossing niet dichterbij.”

Lees meer

COMMISSIE GAAT INTEGRITEIT J&V IN DE GATEN HOUDEN

Het al jaren door affaires geplaagde ministerie van Justitie en Veiligheid stelt een onafhankelijke integriteitscommissie in.

Lees meer

MATTHIJS VERMAAT OVER HET TERUGDRINGEN VAN OVERHEIDSPROCEDURES

Mr. van de week Matthijs Vermaat nam tijdens het door de NOvA georganiseerde Gerbrandydebat van 6 november deel aan de paneldiscussie ‘Hoe dring je onnodig procederen door de overheid terug?’. Vermaat is sinds 2002 advocaat bij Van der Woude de Graaf Advocaten in Amsterdam en onder meer gespecialiseerd in het gehandicaptenrecht.

Lees meer

ANTI-WITWASREGELS EN DNB: OP OF OVER DE TOP?

Ingezonden Mededeling
‘Als er een probleem is, zijn we geneigd altijd maar meer regels te maken. Het laten vieren van de teugels, daar zijn we haast niet meer toe in staat’. Casper Riekerk is partner bij Finnius Advocaten, dat zich volledig toelegt op financieel toezicht-recht én een van de redacteuren van de Financial Law huB.

Lees meer

NOVA-PETITIE: ‘DEKKER, DOE IETS!’

In een zaal vol advocaten debatteerde de Tweede Kamer donderdag 7 november over de plannen van minister Dekker (Rechtsbescherming) voor het stelsel voor gefinancierde rechtsbijstand. Binnen de hele Nederlandse balie zijn acties aangekondigd: in de eerste twee weken van januari 2020 hebben advocaten zich massaal verhinderd gemeld voor piket. Desondanks lijken de coalitiepartijen vooralsnog geen concrete toezegging te doen voor hogere vergoedingen voor sociaal advocaten. Meerdere advocaten hebben de zaal vorige week donderdag boos verlaten.

Lees meer

MINDER PROCEDEREN? DE SLEUTEL LIGT BIJ DE AMBTENAAR

Hoe dring je het onnodig procederen door de overheid terug? De vraag bleek woensdag 7 november, tijdens het jaarlijkse Gerbrandy-debat van de Nederlandse Orde van Advocaten, makkelijker te stellen dan te beantwoorden. In een samenleving waar zelfs ‘keukentafelgesprekken’ over de toekenning van zorg zijn geprotocoliseerd, hebben ambtenaren weinig ruimte om maatwerk te leveren en gaan burgers sneller op hun strepen staan.

Lees meer

BEDRIJFSKUNDE VOOR JURISTEN

Ingezonden Mededeling
7-daagse collegereeks met de belangrijkste MBA-vakken op strategisch niveau. Inclusief 21 PO-punten en certificaat van Nyenrode.

Meer informatie

HET OM WIL REFLECTEREN

Het College van procureurs-generaal gaat een OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling instellen. Deze ‘kamer’, die zal bestaan uit oud-rechters, advocaten, politiemedewerkers, wetenschappers en officieren van justitie, moet fouten van de politie en het Openbaar Ministerie onder de loep nemen, met het doel daarvan te leren.

Lees meer

50 JAAR RECHTSWINKEL TILBURG: VAN JURIDIESE AKSIE NAAR JURIDISCH ADVIES

‘Ook Jan met de pet heeft recht op de wet’, was de leus waaronder in 1969 een groep Tilburgse rechtenstudenten de eerste rechtswinkel in Nederland begon. In de huidige Rechtswinkel Tilburg worden nog steeds talloze mensen met juridische vragen geholpen.

Lees meer

BENT U OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWE WAMCA-PROCEDURE?

Ingezonden Mededeling
De Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) treedt binnenkort in werking. Waar moet u op letten? Meld u nu aan voor de cursus 'WAMCA' op 18 december. Na afloop kent u alle aspecten van de WAMCA-procedure en heeft u inzicht in de wijze waarop de WAMCA zich tot het Europees recht verhoudt. 

Lees meer

NOTARIS JACOB VAN ZWIETEN: ‘REMBRANDT IN GOEDE GEZONDHEID’

De Raad van Europese Notarissen (de CNUE) heeft een verzameling bijzondere akten, waarvan de oudste uit de dertiende eeuw dateert, online gezet.

Lees meer

CBB ZOEKT MAAR LIEFST TWINTIG NIEUWE COLLEGA’S

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is op zoek naar tien nieuwe, ambitieuze juristen voor de functie van gerechtsauditeur en wil ook nog eens tien nieuwe juridisch adviseurs aannemen. Dat zijn een hoop nieuwelingen op een bestand van ongeveer 85 medewerkers. Waarom deze grootschalige wervingsactie?

Lees meer

NIEUW - TEKST & COMMENTAAR ARBEIDSOVEREENKOMST SPECIALE UITGAVE WAB EN WNRA

Van onze kennispartner Wolters Kluwer
Tekst & Commentaar Arbeidsovereenkomst brengt alle relevante, actuele wetgeving én commentaar op het gebied van de arbeidsovereenkomst voor u samen in deze speciale eenmalige editie. Uitgangspunt is de situatie per 1 januari 2020, waarbij de verwachting is dat de Wnra op 1 januari 2020 in werking treedt.

Meer informatie

HARKE PLAS (DE ADVOCATEN VAN VAN RIET) OVER PARTIJEN DIE ELKAAR NIET MEER ZO AARDIG VINDEN

Overstap van de week is Harke Plas. Plas is als partner vennootschaps- en ondernemingsrecht overgestapt van KienhuisHoving naar De Advocaten van Van Riet in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in mergers & acquisitions, corporate governance en corporate litigation.

Lees meer

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF RECHT EN ONRECHT VAN NRC

Ingezonden Mededeling
Wil je elke donderdag de indrukwekkendste columns, nieuwsberichten en achtergronden over recht en maatschappij ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief Recht en Onrecht van NRC.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Advocaat-medewerker M&A

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging waar je meteen volwaardig meedraait in de Business Ondernemingsrecht met een focus op M&A? We maken graag kennis met je! Het bericht Advocaat-medewerker M&A verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Teammanager Juridische Zaken

Je geeft leiding aan het team Juridische Zaken van de afdeling Juridische Zaken, Advies en Ontwikkeling, onderdeel van de projectdirectie Groningen. Het bericht Teammanager Juridische Zaken verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist bezwaar en beroep

Het is jouw taak de NVWA en de minister te vertegenwoordigen bij procedures in bezwaar en in (hoger) beroep. Het bericht Jurist bezwaar en beroep verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.