RitimBlog Koşu Postası #9
Evet, 9. Haftadayız

Daha önceki yayınları okumadıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Hep belirttiğim gibi bu yayınlarla ilgili sizlerin fikirleri çok önemli, lütfen paylaşmaktan çekinmeyin:  posta@ritimblog.com. Siz okumaktan keyif alıyorsanız ve bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası'na abone oldunuz. Üyelikten çıkmak istiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz.

7 Haziran 2018

Comrades Marathon 2018 Bu Hafta

Haftanın büyük haberi yaklaşan Comrades Maratonu. Neden mi büyük? Çünkü bu yarışın ilk edisyonu 1921 yılında koşulmuş. Ultra maraton tarihinde yeri ayrı, en büyük ve en eski yarış olduğu söylenebilir. Comrades yaklaşık 56 mil yani 89 kilometre uzunluğunda bir parkura sahip. Günay Afrika'nın KwaZulu-Natal bölgesinde Durban ve Pietermaritzburg şehirleri arasında koşuluyor. İlginç yanı; her yıl yarışın yönü değişiyor, bir yıl Durban'dan Pietermaritzburg'a koşulurken ertesi yıl ters yönde koşuluyor. Bu yıl Pietermaritzburg'dan Durban'a koşulacak. Bu tür yıllara "down" (aşağı doğru) yıllar deniyor, çünkü parkurun eğimi bu yönde aşağı doğru. Her yıl parkurda 20 bin civarında koşucu oluyor. Katılım için ön şartlar var, ama çok hızlı süreler beklenmiyor.

Yarışın ilginç özelliklerden biri de değişik madalyalara sahip olması. İlk 10 kişiye altın madalya veriliyor, bunun dışında 6 saatten hızlı koşanlara merkezi gümüş çevresi altın olan Wally Hayward madalyası, 7,5 saatten hızlı koşanlara gümüş madalya, 9 saatten hızlı koşanlara merkezi bronz çevresi gümüş Bill Rowman madalyası, 11 saatin altında bitirenlere bronz madalya ve yarışı tamamlayan herkese (cut-off 12 saat) bakır Vic Clapham madalyası veriliyor.

Parkur rekorları şöyle: Down - kadınlar Frith van der Merwe (Güney Afrika) (1989) 5:54:43, up - kadınlar Elena Nurgalieva (Rusya) (2006) 6:09:23, down - erkekler David Gatebe (Güney Afrika) (2016) 5:18:19, up - erkekler Leonid Shvetsov Rusya) (2008) 5:24:49.

Bu yıl kadınlarda geçen yılın şampiyonu Camille Heron olmayacak, ama 2015'in kazananı Caroline Wostmann orada olacak. Erkeklerde ise son 3 yılın kazananları yine parkurda olacak.

18. Dünya Masterler Dağ Koşusu Şampiyonası

Geçtiğimiz hafta sonu Zelezniki, Slovenya'da Ratitovec Dağı'nda Dünya Masterler Dağ Koşusu Şampiyonası düzenlendi. 18.si düzenlenen organizasyona 35-79 yaş arası koşucular katıldı. Biri kısa (7,2 km - 869 m kazanım) diğeri uzun (10,8 km - 1184 m kazanım) iki zorlu parkurda 25 ülkeden 400 civarında yarışmacı vardı. Farklı yaş gruplarında erkek ve kadın kategorilerinde ödüller verildi. Uzun parkurda en hızlı zamanını 50 yaşındaki Sloven Miran Cveta 1:02:22 ile gerçekleştirdi. Kısa parkurda ise en iyi süreler kadınlarda 52:04 ile 36 yaşındaki Sloven Monica Kolligar, erkeklerde ise 47:31 ile İtalyan Franco Torresani'den geldi. 

Ülkemizde çok takip edilmiyor ama Dünya Dağ Koşusu Birliği (World Mountain Running Association - WMRA) yıl içinde çok sayıda organizasyon düzenliyor.

Fotoğraf: https://prijavim.se/

Dünya Koşu Günü ve IAAF Run 24:1

6 Haziran Dünya Koşu Günü olarak kutlanıyor. Günün amacı herkesi koşmaya motive etmek ve koşuyu kitlelere yaymak. Bu kapsamda IAAF de Run 24:1 isimli bir etkinlik düzenliyor. Organizasyon dünyayı boydan boya koşmayı simüle etmek üzere 24 şehir ve 15 zaman dilimini kapsayan, her şehirde düzenlenen 1 mil yarışları şeklinde gerçekleşiyor. Yeni Zellanda'nın Auckland kentinden başlayan ve Kanada'nın Vancouver kentinde sonlanan koşularda her şehirde aralarında Haile Gebrselassie ve Paula Radcliffe'in de bulunduğu ünlü elit atletler koşuya liderlik ediyor. 

Organizasyonun sitesi: https://run24-1.org/events/

Maxi-Race Fransa Hakkında Detaylar

Geçtiğimiz haftalarda önce yaklaştığını sonra da koşulduğunu haber yaptığım Maxi-Race Fransa'ya Türkiye'den de katılım olduğunu yazmıştım. Bu katılımcılar arasında Team Run.Bo ekibi de varmış ve uzun, detaylı bir rapor yazmışlar. Bu yarış hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz şurada okuyabilirsiniz.

 

Türkiye'den

Geçtiğimiz hafta Ultimate Cunda organizasyonu vardı. Yüzme ve bisiklet parkurları da olan organizasyonun 10,4 km'lik koşu parkurunu 469 kişi tamamlamış.

Yaklaşan yarış ise ikinci kez koşulacak olan Sapanca Ultra. 9, 35 ve 52 km'lik parkurlarda çok sayıda koşucu ter dökecek. Uzun parkurda 134, 35 km'de 266 ve kısa parkurda da 403 kişi kayıtlı görünüyor.

Kolayı kolay, zoru zor yap

Geçen hafta Alex Hutchinson'ın bir makalesinden söz etmiştim. Bu hafta da The Globe and Mail'deki köşe yazısına değineceğim. Yapılan araştırmalar profesyonel sporcuların zorlayıcı olması gereken antrenmanlarını yeterince zor, kolay antrenmanlarını ise fazlasıyla kolay yaptıklarını ortaya koymuş. Antrenmanlarının sadece %20'sini zorlayıcı yaparken geri kalan günlerde amatör sporcuları şaşırtacak derecede kolay antrenmanlar yapıyorlarmış. Öte yandan amatör sporcular kolay günlerinde planlanandan zor, zorlayıcı günlerde ise planlanandan kolay antrenman yapıyorlarmış. Yani olması gerekenin tam tersi. Buradan çıkacak ders: Yoğunluk disiplini önemli.

Detayları okumak isterseniz İngilizce olarak şurada bulabilirsiniz.

 

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite