Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Extra voorstelling van 'Rams' op donderdag 8 december omdat de voorstelling van vrijdag 2 december helemaal is uitverkocht!

Juweeltje van regisseur: Grímur Hákonarson

Een schitterende en prijswinnende film - dichtbij de natuur - over de liefde tussen mens en dier. Een liefde die (bij preventief ruimen) kan leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid en misschien zelfs wel tot broederliefde?

'Rams' speelt zich af op IJsland. Zowel het prachtige IJslandse oerlandschap als de schapen spelen meer dan een bijrol in de film. Toch gaat de film uiteindelijk over twee broers: Gummi en Kiddi. De twee broers zijn schapenboer. Dat klinkt als een beroep. Maar bij deze broers is het ook hun ambitie en passie. Hun leven eigenlijk. Ze werken en leven dag en nacht met en voor hun schapen en proberen het ras van de familie steeds beter te maken. De broers hebben allebei geen vrouw. Ze houden meer van hun schapen dan van mensen. Het enige fysieke contact dat ze hebben, is met hun schapen. Prachtig verbeeld als er een schaap gewassen moet worden. Gummi en Kiddi hebben hun bedrijven naast elkaar en met zo’n gedeelde passie verwacht je een hechte band tussen de broers. Niets is minder waar: ze hebben elkaar al 40 jaar niet gesproken. Als er dan toch eens iets gecommuniceerd moet worden dan brengt de hond een brief van de ene naar de andere broer.


Magistraal en droogkomisch verteld
Dit is dan ook geen film die het moet hebben van dialogen of snelheid. Dat mis je geen moment. Het verhaal wordt magistraal en droogkomisch verteld met beelden en acties. Je wordt volledig meegezogen in een onbekende wereld van eenzame mannen met baarden, schapenwollen truien, een ruige natuur en de haast spirituele band tussen boer en schaap.   

Het onverdraaglijk preventief ruimen
Op het moment dat duidelijk wordt dat er een besmettelijk schapenvirus heerst en de overheid besluit tot preventieve ruiming, voel je inmiddels echt met de boeren mee. Ze staken zoveel jaren, zoveel zorg en zoveel liefde in hun schapen. Als dan zelfs de gezonde dieren dood moeten, knapt er iets.

Overwint de liefde?
Gummi besluit in elk geval tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat levert spannende, ontroerende en humoristische situaties op. Uiteindelijk heeft hij zijn broer nodig om te slagen in zijn verzet. Zal de bureaucratische bedreiging van hun levenswerk hun relatie een tweede kans brengen?

Oude bekende
Dit is de tweede IJslandse film in Cinecentrum31. Eerder draaiden we ‘Virgin Mountain’ – een film waar onze kijkers erg van zijn gaan houden. Leuk detail: de acteur die de zwaarlijvige Fusi speelde in ‘Virgin Mountain’ komt ook nog even langs in ‘Rams’. 

  Je kunt reserveren door ons te mailen

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl