God höst!

Någon sa på radion förra veckan att nu är det officiellt höst för nu har riksdagen öppnat... Jojomän, alla har vi olika definitioner på när hösten börjar och alla har vi olika långa sommarlov tydligen! Vi, som jobbat ett tag och kommit in i rutinerna, känner höstvibbar i form av kalla vindar, kortare dagar samt att aktiviteter av alla de slag börjar för terminen. Många spända ögonblick, höga förväntningar och ivriga barn och vuxna. Hösten är också här officiellt för att utomhussäsongen är över för i år för beachvolleyspelarna. Men vi struntar lite i det och rider vidare på drömmen om sand mellan tårna och guld i sikte när det nu är dags för Sofia Ögren att få presentera sin historia (och nej, hon har inte blivit mutad...). Trevlig läsning!

Låt oss presentera...

Sofia Ögren


- en numer rutinerad beachvolleyspelare och eftertraktad tränare. Sofia har drömt om sporten sedan barnsben och nådde yttersta eliten tidigt i livet. Det märks på planen där hennes iskalla nerver, magiska slughet och vassa vänsterslägga får motståndarna även på världstouren att darra. Sofia är omringad av beachvolley då hon, förutom att tillbringa all sin lediga tid på planen tillsammans med Camilla Nilsson, även lever tillsammans med grundaren av The Beach (Stockholms enda beachvolleyhall), nämligen Mattias Magnusson himself. Inte konstigt att man blir grym! Det här är hennes egen berättelse.

Jag kommer från Gislaved i Småland som är en riktig volleyboll-ort och jag tjatade och tjatade på min storasysters tränare att de skulle starta upp ett lag för min åldersgrupp så att jag också skulle få börja spela. När jag var 10 år lyckades jag och sedan dess har jag varit fast! Mitt liv har mer eller mindre alltid kretsat kring sporten och jag tror att alla som har gjort en ordentlig satsning på något vet vilka uppoffringar som krävs. Jag gick över till att spela beachvolleyboll när jag var i tjugoårsåldern och det har hänt mycket med både mig och sporten under mina femton aktiva år. Precis som resten av Lindas beachvolleygäng så håller jag numera till i The Beach i Södertälje där vi själva tränar för Mattias Magnusson och även tränar andra. 
Jag fick en fråga för ett tag sedan av en vän "Om du fick göra om något i livet, vad skulle det vara?". Och mitt svar var att jag önskar att jag hade haft den kunskapen om teknikträning, fysträning, skador och rehab som jag har idag. Och att jag önskar att jag hade haft en Linda och en Mattias i mitt volleyboll-liv när jag var 15 år. 

Linda har tagit hand om mig de senaste åren, och från och med ett år tillbaka har hon fått helhetsansvar över min fysik. Nu tränar jag periodiserat och fokus ligger på rörlighet, balans och styrka. Målet är att förebygga skador, bli starkare och jag kör även grenspecifik träning för att förbättra min prestation på beachen. Linda har själv spelat beachvolleyboll i många år och har väldigt bra koll på vad som krävs. 
Jag har aldrig haft lätt att bygga muskler och jag har ofta haft allvarliga eller lättare skador. Det har varit knän, en vidrig bristning i en magmuskel samt mycket förslitningsproblematik med min axel.

Min kanske allvarligaste skada kom 2017 då jag fick en nervskada som gjorde att jag hade svårt att lyfta armen. Det visade sig att nervtrådar hade gått av, och att flera nervbanor var påverkade vilket gjorde att jag inte kunde kontrollera, eller i vissa fall hade väldigt nedsatt kontroll av, de muskler som nerverna var kopplade till. Det här var mitt under sommaren och till en början var besvikelsen stor att säsongen skulle fördärvas, men sedan insåg jag ganska snart att det inte alls var säkert att nervtrådarna skulle läka ut i samma banor igen och då började istället oron handla om att jag aldrig skulle kunna lyfta mina arm över huvudet på ett normalt sätt igen. Det mesta av träningen gick ut på att försöka få nervbanorna att skicka ut signaler till musklerna och jag jobbade extremt mycket med skulderbladskontroll. Samtidigt använde vi oss också av en Compex (en slags muskelstimulator) på de muskler som inte gick att kontrollera för att de inte skulle tvina bort. En muskel som inte får någon som helst stimulans förtvinar ganska fort och min största stress under den här perioden var att musklerna skulle hinna tvina bort innan det hade hunnit växa ut nya nervtrådar. Jag hade tur, nervtrådarna växte ut i samma banor och efter många timmars rehab så var jag tillbaka till full rörlighet igen. Till en början mycket svagare än tidigare, eftersom fler muskler inte stimulerats under väldigt lång tid, men med bättre skulderbladskontroll än någonsin och i och med det riktigt bra förutsättningar för att bygga upp en starkare och rörligare axel än tidigare. 

Sommaren jag kom tillbaka, 2018, vann jag tillsammans med min partner Camilla Nilsson vår första medalj på en World Tour 1 star, ett brons som kändes som en vinst. Det var Camillas första säsong efter att ha fött barn och min första säsong efter skadan. Vi var båda glada att ha kommit tillbaka, nyblivna partners och vi tog ett brons på World Tour! I år är axeln ännu starkare och vinterprogrammet gjorde verkligen skillnad. Jag har haft få problem med axeln i sommar och nu är jag taggad på ännu en vinter med försäsongsträning för att komma ännu starkare till beachen 2020!  
I en liten sport där man är van att sköta det mesta själv tror jag att man ännu mer förstår vikten av och uppskattar inte bara hjälp, utan kompetent hjälp. Med åldern och egen ökad kunskap har jag också blivit bättre på att sortera ut och omge mig med ett team av människor som är duktiga inom sina områden. Att få ta del av Lindas expertis är en ynnest och jag har Linda att tacka för mycket. Utan henne hade jag inte haft samma resultat som jag har idag och jag hade antagligen inte kunnat spela fortfarande. Jag är både stolt och tacksam att vara en del av Naprapatbussens team!  

Nyheter

BOKNING PÅ KLINIKEN

Det har varit en del strul och missuppfattningar gällande bokning av behandling på kliniken. Därför påminner vi återigen om att Hälsostyrkan numer är historia och hemsidan att besöka ALLTID är www.naprapatbussen.se - även om ni vill boka en tid på kliniken. Vill man ha en direktlänk till bokningen så är den här - typiskt bra länk att lägga in bland sina favoriter i webbläsaren. Just saying! 

Dessutom har vi fått höra att många inte får sina bokningsbekräftelser via mailen och det skapar såklart en del onödig oro. Kolla i er skräppost så hittar ni den alldeles säkert där. Vi jobbar på att åtgärda detta (om någon datakunnig bara kunde dyka upp som gubben i lådan och hjälpa oss!). 

SKANSKA JÄRFÄLLA

Nu är vi tillbaka på Skanska om än i liten skala. Torsdagar ojämna veckor besöker vi Skanska i Järfälla och här finns många kära återseenden. Välkomna tillbaka!

BYGGPARTNER

På torsdag besöker vi för första gången ett nytt byggföretag, nämligen Byggpartner. Det ska bli spännande att se vad de tycker om vår service och ser fram emot trevliga möten varannan torsdag framöver. Väl mött!

NY STJÄRNA I VÅRT LILLA TEAM

Medan Helena är mammaledig har vi såklart behov av vikarier. Dessvärre har Johan fått ett erbjudande om en heltidstjänst han inte kan tacka nej till och vi tackar så hjärtligt för hjälpen under våren och önskar honom lycka till!

Istället får vi nu hjälp av grymmaste Joaquin Perez som några av er redan stött på i bussen under Lindas sjukskrivning eller på kliniken. Joaquin är en (hårdhänt) arbetsmyra med rötter i Chile och hjärtat i naprapatyrket och vi vill gärna förse honom mer mycket jobb framöver. Vi hälsar Joaquin offentligt välkommen till Naprapatbussen!

TITTA FRAMÅT
INTE BAKÅT
(FÖR DÅ TRILLAR MAN)

Ta hand om dig och njut av höstens guld!

Kramar från Anette, Helena, Joaquin och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

Odengatan 8, 114 24 Stockholm, Stockholm
Sweden

MailerLite