view_in_browser
Juli 2010
Nyhedsbrev fra Snapsogurter.dk

Det er svært at finde ud hvad der skal stå i det første nyhedsbrev, der er så meget man gerne vil fortælle, men her starter vi.

Lidt om Skagen

Som noget nyt laver vi snapsevandringer i Skagen eller nærmere i Hulsig. Hulsig Hede er det rene slaraffenland vedr. snapse urter. Vi har fundet masser af Porse, Revling, 2 slags Lyng, Sortbær, Tranebær, Tormentil Rod, Perikon, Gul Snerre, Pil, Enebær, Røllike, Rejnfan og sikkert et par stykker mere som jeg har glemt. Vi plukkede ca. ca. 5 meter fra vejbanen, for at undgå forurening fra bilos. Parkering kan ske ved vejens vigepladser eller på p-pladsen lige nord for heden.

Flere spurgte om der er forskel på Mosebøllebær og Blåbær, egentlig ikke, men det danske blåbær findes i naturen har blåt frugtkød, medens Mosebøllebær er lyst. Smagen og farven kommer fra skallen, der er mørkeblå.

Sommetider kan det jo godt knibe lidt med tiden til en køretur til Skagen, men heldigvis er der mange gode steder i Østjylland der næste indeholder de samme muligheder, her tænker jeg på Grenå Hede, eller på Skæring Hede hvor man kan være heldig of finde en del snapseurter, men Busbjerg ved Ulstrup er nok det sted hvor der er mest varierede muligheder

Lige nu

I øjeblikket har vi gang i flere forskellige urter, da juli er den absolut mest givende måned. Jeg tænker på Perikon, Røllike, Rosenblade, Gul Snerre, Gråbynke, Strandmalurt, Rejnfan, Porse, de forskellige urter fra skov, have og strand og haven. De er næsten alle med på websiden, der løbende bliver udvidet og hvor opskrifterne bliver revideret ud fra andres og egne erfaringer.

Valnød

I de forskellige fora på Facebook og andre steder er der en stor udveksling af synspunkter om hvordan og ikke mindst hvornår man plukker de grønne frugter. En gammelt mundheld siger at Valnød skal plukkes inden den 8. august. Tidspunktet er fint, og man skal ikke vente meget længere. Trækketider er der mange meninger om, jeg lader det trække i 3 måneder, og derefter essensen i gerne et par år. Min opskrift er med på hjemmesiden.

I august

Begynder bær og frugter at myldre frem tænk bare på Hindbær, Blommer, tidlige nødder. Det er forskelligt fra år til år, men 2020 tegner fint. Mere herom næste gang.

Urtehaver

Jeg forsøger at besøge så mange kloster og apotekerhaver sim muligt, men da jeg bor i Jylland er det nok dem der bliver besøgt oftest

Vitskøl Kloster syd for Limfjorden ved Ranum. Klostret blev indviet ca. 1250 af Cistercienserne, en munkeorden der var endt for udvikling af landbrug og urtehaver. Heldigvis er mange urterne søgt bevaret i den imponerende have, eller tilført fra andre haver rund omkring i Europa. Mange af urterne egner sig til kryddersnapse, og er blevet brugt siden den tidlige middelalder til medicin

Man skal være opmærksom at flere af urterne i dag anses som giftige hvilket fremgår af skilte ved planterne. Har man lyst til at dykke ned i den verden kan et besøg på biblioteket anbefales. Vitskøl har et stort urtegartneri der er værd at besøge hvis man mangler krydderurter i haven

Øm Kloster er nok en af de kendteste klosterhaver i Jylland, men desværre har haven lidt under dårligt vejr og manglende vedligeholdelse. Rundt på området er der mange udgravninger og et fint lille hus der fortæller om munkene fra middelalderen. Også her er der tale om et cistercienserkloster

Andre haver der et besøg værd: Urtehaven på Stenum museet i Aarhus, Den Gamle Bys apotekerhave, Benediktiner haven ved klostret i Mariager, Spøttrup Borgen ved Spøttrup by nordvest for Skive.

Lidt om hvad der nu er planlagt i 2020

Hver torsdag i juli og august er der snapsevandring 14-16 på Hulsig hede ved Skagen

Onsdag den 19. august er der snapsetur i Gjernbakker, se www.snapsogurter.dk

Den 17, september er der en snapseaften på Næshøj centret i Harlev, det vides ikke om der er pladser

Torsdag den 22. Snapseaften med FO i Aarhus

3. oktober snapsevandring efter efterårsplanter syd for Mariager fjord med LOF Mariager Fjord

7. og 21. oktober. Lav din egen kryddersnaps med LOF Mariager Fjord

22. oktober. Lav din egen kryddersnaps med FO

3. november, Lav din egen Gin og kryddersnaps med IDA i Odense ikke mange pladser

4. november Lav din egen julesnaps LOF Mariager Fjord

10. november Lav din egen julesnaps FO

Vær opmærksom på at der links hvor du kan tilmelde dig under arrangementer på www.snapsogurter.dk Vi er nødt til at tage forbehold for fulde huse eller arrangementer hvor der ikke er nok deltagere Udover ovenstående er der andre, men lukkede arrangementer, har du lyst til at vi laver et sammen kig på hjemmesiden eller giv mig et ring tlf. nr. står på hjemmesiden.

Jeg har lovet en opskrift på G&T

Gin

Knus 12 Enebær let i en morter, eller giv dem et par slag med siden af en stor kniv.

Kom de knuste bær i et stort glas med skruelåg el.lign., og tilsæt 3 dl. helt ren alkohol uden smag.

Efter ca. 12-14 timer filtrerer du alkoholen gennem en tragt med kaffefilter. Derefter kan du begynde at justere smagen. Hvis du synes, den er for stærk med for megen enebærsmag, kan du fortynde den med en del af den alkohol, du har gemt. Skal den have mere smag, laver du en lille portion med flere enebær og blander i

Tonic

1 liter vand

4-6 stilke af citrongræs, skåret i stkker (ca. 250 ml)

1 1/2 spiseskefuld kinabark – gerne i sykker

fås på nettet og i nogle helsekostbutikker)

Skal og saft af 3-4 skyllede økologiske citroner

6 knuste allehånde-bær (eller 1/4 teskefuld stødt allehånde)

20 gram citronsyre

450 gram almindelig sukker

Fremgangsmåde:

Alle ingredienserne, dog ikke sukker, koges cirka 20 min. i en gryde – OBS. Det må ikke blive for varmt, så al væden koger væk. Derefter filtreres indholdet gennem et saftklæde eller et filter. Det tager lang tid, men man må have den fornødne tålmodighed.

Væden kommes i en gryde sammen med sukker, og lagen varmes op indtil sukkeret er helt smeltet.

Kom siruppen på flasker, der er skyllet med Atamon, og luk tæt.

Det virkelig smarte ved at lave din tonicsirup selv er, at den kan tilpasses årstiden. Du kan for eksempel komme kanel, nelliker og appelsiner i til jul. Du kan også prøve med friskplukkede hybenroseblade.

Vi ses derude

Jan

Snaps og Urter

Vorregaards Alle 121, 8200 Aarhus N
Denmark

facebook

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet fra Snaps og Urter

Klik her for at opdatere dine indstillinger