EkoNu 3.0 nyhetsbrev - April 2020

Påsk- och vår hälsningar från Projekt EkoNu 3.0.!

Tycker du, såsom många andra, att ägg vid påskhelgens måltider är ett måste?
Troligtvis så, eftersom handeln informerar att påsk är den största säsongen för ägg: efterfrågan ökar under påsken med 10-15% jämfört med normalt. Och glädjande är att fler och fler av äggen som säljs under påsken är ekologiska. Ekologiska ägg är också Finlands näst mest sålda ekologiska produkt efter ekologiska bananer. Marknadsandelen för ekologiska ägg har redan stigit till över 20%. 
Den främsta anledningen till att man köper ekologiska ägg är fjäderfäns välmående. Och ekologiska hönsägg får också högsta välmåendebetyg från Animal Welfare Center, ett oberoende nätverk av djurskyddsexperter. Fodret till ekologiska fjäderfän är mer varierat, de har möjlighet till utomhusaktiviteter, fri och lösare rörelse och mer artspecifikt beteende jämfört med andra typer av fjäderfän. (källa: ProLuomu pressinfo 27.3.2021)

-----------------------------------------------

Ekotankesmedja 2021 - föreläsningsmaterial och videoinspelningar

Ett stort TACK till alla er som deltog, föreläste eller på annat sätt var med och ordnade årets lite annorlunda Ekotankesmedja!
Vi arrangörer tycker att helheten med våra tre webbinarier blev riktigt bra och trots omständigheterna Covid-19 försatt oss i är vi riktigt nöjda med arrangemangen. Vi hoppas dock att vi nästa vår kan ordna tankesmedjan på traditionsenligt sätt igen och att vi då alla kan träffas och umgås på riktigt. Det ser vi fram emot!

Nu finns allt föreläsningsmaterial och videoinspelningarna från dagarna samlade på vår hemsida: https://www.ekonu.fi/ekotankesmedja-2021-forelasningsmaterial-och-videoinspelningar/
Videorna hittar ni också via EkoNu’s Youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UC5TzkSBvGlZPg1H0TpRzl_A/playlists

Info om ekostöd 2021 - föreläsningsmaterial och videoinspelning

30.3. ordnades ekostödinfo på svenska av Menestyvä maatilayritys -projektet, MTK-Varsinais-Suomi tillsammans med SLC-Åboland, NSL och landsbygdsförvaltningen. 
Föreläsningsmaterial finns redan på hemsidan och videoinspelning blir klar och publiceras till samma plats inom ca en vecka. Materialet hittas här: https://varsinais-suomi.mtk.fi/koulutusmateriaalit

 

Presentation av EkoNu’s och NSL’s ekoförsök i Lovisa 2020

Nu finns en presentation av fjolårets ekoförsök i Lovisa på vår hemsida. I inlägget har vi även publicerat bilagor med markkarteringsrapporter och analysresultat från bladprovsanalyser etc.

Bekanta er med materialet här: www.ekonu.fi/presentation-av-ekonus-och-nsls-ekoforsok-i-lovisa-2020/


Betesguide - Betesbruk med maximal kolinlagring

BSAG har just släppt en ny betesguide. Guiden fokuserar på sätt att organisera betesgången så att man kan åstadkomma möjligast långa återhämtningsfaser för växterna före nästa avbetningsfas. Det här gynnar kolinlagringen.
Ett bra verktyg inför sommaren och kommande betesperiod!
Ladda ner den här: https://carbonaction.org/sv/materials/betesguide

 

HÄNDELSEKALENDER

Vi tipsar om två kommande webbinarier som ordnas av våra samarbetspartners:

- Täckdikning - problemlösning och planering, ett webbinarium 9.4. kl. 10-11:30 av Carbon Action Svenskfinland och Täckdikningsföreningen. Mer info på: BSAGs hemsida.

Cirkulär ekonomi i jordbruket. Återvunna gödsel, markförbättringsmedel och mullhalt, ett webbinarium 14.4. kl. 13-15:45 av Projektet Lantbruk 2.0. Mer info på: Lantbruk 2.0

------------------

Pro Luomu rf´s kampanj  ”Luomu. Se on hyvä merkki " Eko. Det är ett bra märke fortsätter

Finlands största ekokampanj fortsätter och material uppdateras hela tiden på kampanjsidorna. Pro Luomu rf  vill med kampanjen öka konsumenternas medvetenhet om ekologiska produkter, få fler att köpa ekologiskt och göra ekologiska varumärken mera kända. Kampanjen är delvis finansierad av EU och den genomförs under åren 2020–2022.
Nu till påsken har igen publicerats några inspirations recept: Hyviä reseptejä
Gå till kampanjens svenska sidor här: https://luomumerkki.fi/sv/hemsida/

-----------
Kom ihåg, att du enkelt kan avsluta prenumerationen av projekt EkoNu 3.0 ´s nyhetsbrev. Detta gör du, genom att välja åtgärden ”Avsluta prenumerationen” i sluttexten av detta nyhetsbrev. 


Yrkesakademin | PB 40, 65450, Vasa
Detta nyhetsbrev skickades till | Avsluta prenumerationen | Vidarebefordra detta E-mail till en vän
Skickat med MailerLite