A SEC alvállalkozókat toboroz a fő blokkláncok node-jainak működtetéséhez Nézd meg a böngészőben

“Egy csapat önkéntes az interneten felépített egy új, globális pénznemet, amelyet senki nem irányít, viszont bárki használhat.” ~ Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital eszközkezelő társalapítója

A piac alakulása

A kriptopiac teljes értéke meghaladja a 300 milliárd dollárt. A Bitcoin a hét folyamán egyenletesen növekedett, 9 500 dollárról 11 800 dollárra. A Bitcoin dominanciája megközelíti a 70%-ot. Sokan azt hiszik, hogy a Bitcoinnak az USA és Kína közötti kereskedelmi harc adott lökést. Az USA szeptember 1-jén 10%-os vámot vezet be 300 milliárd dollár értékű kínai importárukra. Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi feszültség következtében a kínai piac jelentősen visszaesett. Sokan úgy hiszik, hogy ez közvetlenül befolyásolja a Bitcoin árfolyamát, mivel a kínai befektetők egyre inkább a Bitcoin felé fordulnak, amire menedékként tekintenek. 

Az Ether árfolyama 13%-kal nőtt, 238 dollárt ér. Az Ethereum a múlt héten ünnepelte az elővételi lehetőségének 5. évfordulóját. A főleg az Ethereumra koncentráló, egyébként a blokkláncokhoz kapcsolódó szoftvertechnológiával foglalkozó ConsenSys az Ethereum eddigi történetén végigtekintve megállapította, hogy az Ethereum hálózat a kezdetek óta több mint 500 millió tranzakciót dolgozott fel. Csak ebben az évben a hálózaton több mint 130 millió tranzakciót bonyolítottak le. 2019-ben 16 millió Ethereum címet hoztak létre, ami kiválóan mutatja az Ethereum népszerűségét. 

A Bitcoin Cash jelentős növekedést mutatott a múlt héten: 9%-kal emelkedett, ezzel elérte a 342 dollárt. A BCH a múlt héten ünnepelte 2. születésnapját. 2017. augusztus 1-jén történt, hogy a leginkább ismert Bitcoin hálózat kettészakadt, amivel létrejött a Bitcoin Cash. A BCH-t azok a bányászok és fejlesztők hozták létre, akik úgy vélték, hogy a Bitcoin Core fejlesztői eltértek  a peer-to-peer elektronikus pénz eredeti koncepciójától. Míg a Bitcoin és a Bitcoin Cash ugyanazt a célt – a hálózat skálázhatóságának növelését – szolgálja, a megvalósításra különböző módszert alkalmaznak. A Bitcoin Cash növelte a blokkméretet, míg a Bitcoin blokkmérete megmaradt, és létrejött a SegWit.

Múlt hétfőn megtörtént a Litecoin előre betervezett feleződése. A Litecoin bányászati jutalma a blokkonkénti 25 LTC-ről 12,5 LTC-re esett vissza. Ez azt jelenti, hogy mostantól kevesebb Litecoin kerül ki a piacra, szűkösebbé téve ezzel a kínálatot. A Litecoin árfolyama a múlt héten 6%-ot emelkedett, jelenleg 95 dollárt ér. Sokan arra számítottak, hogy az árfolyam a feleződés következtében emelkedni fog, de ez nem következett be. Charlie Lee, a Litecoin kitalálója a következőket nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy a feleződés nagy hatással lesz a Litecoin árfolyamára, hiszen a felértékelődés már egy hónapja megtörtént.”

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Naponta hány Bitcoint bányásznak ki?

  1. 3600
  2. 1800
  3. 900

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
Heti mém
Heti tweet
A hét legfontosabb hírei
Ausztria hivatalos útlevél-kibocsátója kriptotárcával rukkolt elő

A Youniqx Identity AG, az Osztrák Állami Nyomda egyik leányvállalata kriptovaluták tárolására alkalmas eszközt mutatott be, ez a Chainlock Card. A bécsi székhelyű állami nyomda már 200 éve foglalkozik személyazonosító okmányok – például útlevelek – kibocsátásával. Az eszköz emellett víz- és hőálló. A publikus és a privát kulcsot a gyártás folyamán generálják magas biztonsággal, emberi beavatkozás nélkül amiket majd a kártyán helyeznek el. Még a YOUNIQX munkatársai sem tekinthetik meg a kulcspárokat. A hardver tárca teljes mértékben offline, és támogatja a Bitcoint, valamint az Ethert. A privát kulcsot csak a felhasználó láthatja, és a kártya hátulján, egy pecsétes matrica alatt található. A felhasználók a matrica eltávolítása és a privát kulcs megismerése végezhetnek tranzakciókat. A tárca iOS-ről és Androidos telefonról is elérhető  mobilapplikáción keresztül használható. A Chainlock kártya a világ bármely táján beszerezhető Coinfinity-n keresztül, ÁFA-val együtt 67 dolláros áron.

A Walmart a Librához hasonló digitális valuta után kér szabadalmi oltalmat

A Facebookot követően az amerikai Walmart Inc. kereskedelmi óriáscég is szabadalmi oltalmat kért a saját, fiat pénzhez kötött digitális valutájára. A cég egy olyan coin létrehozásának módszerét szeretné levédetni, amelyk tranzakciókat futtat le és tart nyilván egy blokkláncon. A tranzakciós információkat az ügyfelek vásárlási előzményeire és megtakarításaira vonatkozó adatokkal kívánja lefedni. A benyújtott szabadalmi kérelem szerint ez a blokklánc alapú digitális valuta a dollárhoz lenne kötve, és csak bizonyos kereskedők és üzletfelek használhatnák. A digitális valuta díjmentes vagy olcsó módját kínálná a pénz tartalékolásának. Az összegyűjtött összegeket kereskedőknél lehetne elkölteni vagy szükség esetén készpénzre lehetne átváltani. Sőt, ezek a számlák még kamatozni is tudnának. A Walmart a blokkláncok világának egyik legaktívabb szereplője, eddig legalább 54 szabadalmi oltalom iránti kérelmet nyújtott be. A cég a friss zöldségek és gyógyszeripari termékek nyomon követéséhez már most blokkláncot használ.

A SEC alvállalkozókat toboroz a fő blokkláncok node-jainak működtetéséhez

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission - SEC) alvállalkozókat keres, akik a SEC nevében működtetnék a fő blokkláncokat műkődtető node-okat, vagyis a Bitcoin, az Ethereum, a Ripple, és a Bitcoin Cash node-okat. Az ügynökség azt állítja, hogy a node-ok működtetésével jobban rálátnak majd a blokkláncokon futó adatokra,  javul a vonatkozó szabályoknak való megfelelőség és megalapozottabb irányleveket alakíthatnak ki. A SEC azt várja el alvállalkozóitól, hogy egy 3 hónapos értesítési időszakon belül legyenek képesek új blokklánc hozzáadására. A blokklánc-adatok ingyenesen elérhetők a blokklánc-böngészőkön keresztül. A kriptovilág szereplői közül sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy a SEC vajon miért használja erőforrásait node-ok működtetésére. Sokak szerint ez a lépés azt mutatja, hogy a SEC végre elismeri a kriptovaluta-ipar létezését. Mivel a Bitcoin egy decentralizált, nyílt és engedélyek nélkül működő hálózat, a node-ok működtetésének és az adatok megszerzésének lehetősége mindenki előtt nyitva áll. A SEC nem szerezhet irányítást a decentralizált hálózatok felett, ezért csak kívülről figyelheti, mi történik a blokkláncokon.

A MoneyGram már hivatalosan használja az XRP-t a határon túli kifizetésekhez

A világ második legnagyobb pénzátutalásokat bonyolító cége, a MoneyGram, bejelentette, hogy mostantól a Ripple xRapid megoldását alkalmazza a határokon átnyúló átutalások lebonyolításához. Az xRapid a Ripple bankoknak és pénzügyi intézményeknek szánt szoftvermegoldása, amely az XRP-t használja közvetítő valutaként az egyik valutáról másikra azonnal átváltó tranzakciókat is tartalmazó utalásoknál. Az első ilyen tranzakciók a múlt héten valósultak meg. A második negyedévre vonatkozó jelentésében a MoneyGram azt írja, hogy „[az xRapid] csökkenti a működési költségeket és a működő tőkeszükségletet, ezzel javítja a bevételeket és a szabad pénzáramlását”. A MoneyGram a világ több mint 200 országában rendelkezik partnerekkel. A MoneyGram CEO-ja, Alex Holmes azt nyilatkozta, hogy a cég jelenleg az átutalások kiszolgáló oldali platformjának javítására összpontosít. Az xRapid termék alkalmazásával a MoneyGram a nap 24 órájában képes lesz arra, hogy USA dollárban indított átutalásokat azonnal rendezze más valutában, ezzel meglesz a lehetőségük arra, hogy forradalmasítsák a működésüket.

A dél-koreai Busanban „szabályozásmentes” blokklánc-zónát vezetnek be

A dél-koreai kormány jóváhagyását adta ahhoz, hogy az ország második legnagyobb városában az elkövetkezendő években létrejöjjön egy „szabályozásmentes” blokklánc-zóna. Busan helyi kormányzati tisztviselői azért kezdeményezték a zóna kialakítását, hogy növeljék a régió turisztikai potenciálját. A régió ezzel még nem válik korlátlanul „szabályozásmentessé”, mivel az ICO-k továbbra is tiltva lesznek. Busan arra számít, hogy 2021-ig 29,9 milliárd won (25 millió dollár) értékű befektetés érkezik a régióba. A lépés hatására 3,4 millió ember tapasztalhatja meg az innovatív blokklánc-szolgáltatások nyújtotta előnyöket, a pénzügyektől kezdve a tömegközlekedésen át egészen a turizmusig. A dél-koreai elnök azt nyilatkozta, hogy az innováció többé nem választás kérdése, hanem a túlélés érdekében szükséges lépés, hiszen jelenleg a negyedik ipari forradalom időszakát éljük, amelyet az iparágak és szektorok összeolvadása jellemez.

Már kibányászták a teljes Bitcoin-mennyiség 85%-át

A múlt héten kibányászták a 17 850 000. Bitcoint, vagyis a valaha kibányászható 21 millió Bitcoin 85%-át. Ez azt jelenti, hogy a következő 121 évben már csak 3,15 millió Bitcoint lehet kibányászni.  Ugyanakkor az eddig már kibányászott mennyiség nem áll teljes egészében a felhasználók rendelkezésére: az elmúlt 10 évben sok Bitcoin-tulajdonos elvesztette privát kulcsát, vagyis nem fér hozzá a tárcájához. A blokkláncok kutatásával foglalkozó Chainalysis szerint ezek az elveszett coinok a meglévő BTC kínálat mintegy 20%-át teszik ki. Az elveszett coinok helyreállítása nem lehetséges, ezért ezek csökkentik a forgalomban lévő Bitcoinok számát. Jelenleg a Bitcoin-bányászok 12,5 újonnan létrehozott coint kapnak jutalmul minden egyes kibányászott blokk után. 2020 májusában ez blokkonként 6,25 Bitcoinra fog csökkenni. Mindez szűkössé teszi a Bitcoint, ami minden valószínűség szerint fel fogja nyomni az árát. Az Egyesült Királyság legolvasottabb napilapja, a Sun is megjelentetett egy cikket a Bitcoin korlátozott kínálatáról, ami 33 millió olvasóhoz jutott el.

A kvíz megfejtése

Naponta hány Bitcoint bányásznak ki?

A helyes válasz: B.

Jelenleg minden új blokk 12,5 Bitcoint ad a forgalomban lévő Bitcoinok mennyiségéhez. Átlagosan 10 percenként történik meg egy új blokk hozzáadása a blokklánchoz, vagyis óránként 6 blokkot, azaz átlagosan naponta 144 blokkot (24 óra * 6 blokk/óra) bányásznak ki, ez átlagosan napi 1800 új Bitcoint jelent.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe