Nieuwsbrief zomer 2020 view_in_browser
De Dansers dansen even niet

Brief van De Dansers | De Dansers tipt...

Normaal gesproken zou dit een heel andere nieuwsbrief zijn geweest. We zouden schrijven dat we ons klaarmaken voor een zomer vol zwetende lichamen, broeierige festivaltenten en duizenden ontmoetingen. We zouden jullie vertellen over een nieuwe internationale creatie in New York. We zouden terugkijken op de première van MOT, i.s.m. De Theatertroep, of foto's delen van Pokon op tour in de Verenigde Staten... Maar het is nu niet normaal. Voor niemand niet.

In de afgelopen maanden is iedereen bekender geworden met onzekerheid, verwarring en plotse veranderingen dan we zouden willen. Wat kunnen wij daar nog aan toevoegen? Misschien een beetje verbinding. We zijn nog samen, er is een toekomst, dat kan niet anders. We kregen afgelopen maanden hartverwarmende steunbetuigingen vanwege alle afgelastingen in de culturele sector. Heel veel dank. Hieronder lees je hoe we er nu aan toe zijn, wat we de afgelopen maanden hebben meegemaakt en hoe je betrokken kan blijven bij ons en de cultuursector in het algemeen.

Liefs, Josephine en Guy (artistiek leiders De Dansers)

Wat nu?

Dansers in tijden van corona

We missen elke dag het aanraken, omhelzen, versmelten. De adrenaline van het performen, de meeslependheid en het contact met de zaal. Voelen dat je geeft. De magie van samen met toeschouwers een wereld scheppen. Maar ook badend in het zweet napraten met bezoekers, kinderen die als wilde apen over het decor (en ons) heen klauteren, een ruimte omtoveren in je eigen plek én weer helemaal terug-toveren, überhaupt samenzijn. We worden gek van onze schermpjes en we denken dat we niet de enige zijn. 

Sinds de corona-maatregelen zoeken we onze draai in deze nieuwe realiteit. Hoe houden we ons hoofd boven water? Moeten we in actie springen of juist de rust gebruiken om op adem te komen? Onszelf digitaal heruitvinden om in contact te blijven of juist onze energie en middelen bewaren voor 'betere tijden'? Als ons werk in de kern gaat over samenzijn, over lichamen die contact maken, over live hier en nu samen iets beleven, zo dichtbij dat je het bijna kan aanraken... hoe vinden we dan kwaliteit in deze nieuwe omstandigheden?

We zoeken naar een weg ertussenin. We houden nauwgezet in de gaten welke mogelijkheden de voorzichtige opening van theaters en scholen ons geven. We hopen dat we snel weer oog in oog met publiek kunnen staan - liefst op een manier dat de culturele sector er niet failliet aan gaat. Intussen experimenteren we met dans digitaal, bijvoorbeeld in het onderwijs. Meer weten over ons en anderen? Lees dan verder.

In de wereld van Lepeltje Lepeltje

In de lockdown ging het onderwijs vliegensvlug online, dus De Dansers gingen mee. De spelers van de voorstelling Lepeltje Lepeltje maakten filmpjes voor de kinderen thuis. Ken je ze nog? Hans, Yoko, Youri en Fleur nemen je mee op avontuur. In de serie 'De Dansers in huis' delen ze een opdracht, tip of geheimpje waarmee je (innerlijke) kind even in de wereld van de familievoorstelling Lepeltje Lepeltje kan komen. 

Video's 'De Dansers in huis'
Materiaal van MOT in een podcast

Jochum Veenstra van De Theatertroep maakt in Corona-tijd de podcast ‘De Ander’, o.a. met materiaal uit de MOT residentie. De eerste twee afleveringen zijn nu online, voor de laatste heeft Guy Corneille de muziek gemaakt. In februari 2012 gaan we MOT (hopelijk) dat toch nog spelen in Theater Kikker en Frascati.

Podcast 'De Ander'

Makersfonds van We Are Public

Het platform We Are Public heeft de bijdrage van hun leden omgezet in een fonds voor met name onafhankelijke artiesten: het In Art We Trust Fund. De leden kunnen tijdelijk niet meer naar voorstellingen en optredens, maar op deze manier worden artiesten gesteund zodat er nog spraakmakend aanbod van jonge makers is als we wél weer mogen. Elke maand worden andere artiesten geselecteerd en De Dansers zaten bij de eerste ronde. Een reden om lid te blijven, of zelfs om lid te worden… 

Met dit filmpje voor de We Are Public leden geven Guy en Josephine een klein inkijkje in het leven als maker in tijden van Corona.

In Art We Trust Fund

Op de hoogte van cultuur

Wie zich verder wil verdiepen in de situatie van de kunsten in het algemeen, kan op veel plekken terecht. Landelijke brancheorganisaties zoals de NAPK, de VSCD en belangenverenegingen zoals Kunsten ’92 en de Creatieve Coalitie vertegenwoordigen de sector en doen berichtgeving. Ook zijn verschillende media actief in het belichten van de precaire situatie van de kunsten, naast de landelijke bladen bijvoorbeeld Cultuurpers.

Zakelijke berichten
Auditie oproep/ Audition notice

De Dansers is looking for 2 dancers/performers (professional/trainee) for our 2021 production Drive.

The auditions are now planned for 2-3 July 2020 and will be held respecting the corona measures of the Dutch government or, in case of new developments be resceduled to a later date.

Here you can find more information about us, what we are looking for and how to apply for the audition.

Audition notice: Drive
Studio te huur

Sinds april 2019 heeft De Dansers haar eigen repetitieruimte in de Havenloods, een nieuwe culturele broedplaats in het Utrechtse Cartesiusgebied. Middenin dit rauwe voormalig havengebied, omringd door kunstenaarsateliers en werkplekken voor creatieve ondernemers, bevindt zich onze studio 'De Oester', waar we kunnen onderzoeken, creëren en repeteren en waar ook andere makers zich tijdelijk thuis kunnen voelen.

'De Oester' is een ruimte van 113 m2 met een (verende) zwevende houten vloer. Dans- of theatergezelschappen kunnen de studio huren om er een aantal weken aaneengesloten te repeteren.

Voor meer informatie neem contact op met Danae Bos via info@dedansers.com.

facebook instagram twitter youtube spotify
Stichting De Dansers

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Wil je weten wat we wel en niet met je gegevens doen? Lees dan de privacyverklaring

Afmelden