Nieuwsbrief MGO

Maasland Gilde Oss e.o.

Nieuwsbrief november 2017

Het Maasland Gilde is een vrijwilligersorganisatie die bemiddelt tussen mensen die hun ervaringen en bekwaamheden willen delen en zij die daar gebruik van willen maken.
Velen hebben via studie, hobby of werk heel wat waardevolle kennis, ervaringen en bekwaamheden opgedaan die zij niet verloren willen laten gaan en daarom graag willen delen. Anderen zijn juist op zoek om hun kennis en kunde uit te breiden. Het Maasland Gilde probeert ze samen te brengen. Op de website vind u meer informatie.

Landelijke Gildedag, 21 september 2017, Museum De Delft in Rotterdam

Het was een stralende zonnige dag in Delfshaven waar we, drie personen van het Maasland Gilde, om half 11 werden ontvangen in het Museum De Delft met koffie en koek. We konden lekker buiten op het terras ons kopje koffie en thee drinken waarna we in groepen werden ingedeeld voor een rondwandeling door het oude plaatsje Delfshaven, nu een historisch stadsdeel van Rotterdam, oorspronkelijk een deel van Delft. In 1795 werd het een zelfstandige gemeente, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden. We liepen rond de haven langs een groot aantal prachtige panden die getuigen van het rijke verleden van Delfshaven. Naast de haringvangst was het stoken van jenever een belangrijk middel van bestaan. De haring en de korenaar zijn afgebeeld in het wapen van Delfshaven. Na een boeiende wandeling verzorgd door een charmante en deskundige gids waren we terug in het museum voor de lunch.

Rond half drie startten de workshops. Na een plenair gedeelte werden we in groepen verdeeld om ons te buigen over een paar verschillende thema’s: Promotie op maat, Multicultuur, Historie en toekomst, Verbreding en vernieuwingen, Samen buiten. De workshop waaraan twee leden van het Maasland Gilde deelnamen, Promotie op maat, duurde de rest van de middag. Duidelijk werd dat vrijwel iedereen worstelt met de identiteit en de manier waarop het Gilde gepresenteerd moet worden. De vraag werd duidelijk: Wat is belangrijker? De naam of de producten die je aanbied?

Er kon geen duidelijke conclusie worden getrokken of het ware dat voor de meeste deelnemers hier een probleem ligt. Het antwoord op de vraag kon ook niet worden gegeven.

Even na vieren stond de borrel klaar waarvan we buiten op het terras, in de zon konden genieten en waar nog met verschillende mensen werd nagekaart.

 

Laaggeletterdheid

 Maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder hebben moeite met lezen, schrijven, en/of  rekenen. Dit noemen we ook wel laaggeletterdheid. Tweederde van deze mensen is van Nederlandse afkomst.

Mensen die laaggeletterd zijn, hebben onder meer moeite met:

  • Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, etc.)
  • Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer
  • Voorlezen aan (klein)kinderen
  • Pinnen en digitaal betalen
  • Werken met de computer, solliciteren
  • Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg

Klik aan voor een  filmpje

Voor deze mensen komt er een Taalhuis in de bibliotheek Oss. Het Taalhuis is een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Deelnemers kunnen zich aanmelden en worden doorverwezen naar een laagdrempelig taalpunt in bijvoorbeeld een wijkcentrum of dorpshuis, naar het ROC voor groepslessen of ze worden gekoppeld aan een taalvrijwilliger.

Op dit moment is het Taalhuis op zoek naar taalvrijwilligers die de basistraining van Stichting Lezen en Schrijven willen volgen. De training en lesmaterialen worden kosteloos verstrekt. Uw investering is tijd: 4 dagdelen van 3 uur per keer. Voorop staat dat u vrijwilliger blijft bij uw eigen organisatie zoals het Maasland Gilde.

Heeft u interesse? U kunt zich aanmelden bij Taalhuis Oss: taalnetwerkoss@nobb.nl.

Voor meer informatie kunt u bellen met Daniëlle van Tilburg, tel. 06-54665771.

Vanuit het Maasland Gilde hebben zich inmiddels twee personen opgegeven voor de basistraining Taal voor het Leven.

Conversatie

Met drie recente aanvragen voor conversatie Engels blijkt dat deze activiteit van het Maasland Gilde weer aantrekt. Ook is er een aanvrage gekomen voor conversatie Italiaans.

Om daaraan te kunnen voldoen zijn we opzoek naar een aanbieder.

Wie kan als vrijwilliger conversatie Italiaans aanbieden?

Paddenstoelenwandeling 27 oktober

We wandelden onder leiding van IVN gids Toon Voets rondom het voormalige defensieterrein aan de Slabroekseweg. Hoewel het niet vochtig was waren er genoeg zwammen, boleten en paddenstoelen. Het was een prima wandeling. De volgende wandeling is 1 december. Dan gaan we kijken waar de berken gebleven zijn.

Maasland Gilde Oss afd. PR

maaslandgildeoss@hetnet.nl

06-53954841

www.maaslandgildeoss.nl

MailerLite