Prikaži u pretraživaču

Obožavam komplikovanost srpskoga jezika, njegove padeže i sve što ga nama čini takvim kakav je.

Ali, živeći u Americi i aktivno koristeći engleski jezik, nekako sam došla do zaključka da se informacije bolje prihvataju kada smo na "ti".

Iako nismo zajedno ovce čuvali, mislim vi koji čitate i ja koja pišem, zaista sam prepoznala da ti bolje leži kada pišem tebi umesto Vama.

Trudim se da tako bude i u odgovorima na mail-ove i na društvenim mrežama, mada nekad skrenem sa puta. Poljulja me kultura, vaspitanje i ostalo kada primetim sliku starije osobe ili osobe koja po kulturi moga vaspitanja "zahteva" persiranje.

U svakom slučaju, zaista želim da znate da ja cenim svakog od vas pojedinačno. I da to što smo na "ti" apsolutno ne umanjuje tvoj značaj kao čitaoca meni kao autoru. 

Tvoje vreme je za mene dragoceno i to što čitaš i pratiš sadržaj, odgovaraš na njega, primenjuješ, komentarišeš i deliš, ja zaista cenim čak i ako ti ne persiram.

Jesam li ti rekla da sam nekako počela da obožavam mesec novembar? Od kad živim u Americi, on je sve više moj favorit. 

  • To je mesec kada nam je slava- bila je u ponedeljak, umesila sam prvu pogaču i pohvalila se na ovom Instagram post-u, obavezno pogledaj :) 
  • To je i mesec kada je američki porodični praznik- Thanksgiving. Koji nam donosi i mini raspust :) Zavolela sam zahvalnost koju ovaj praznik potencira, i danas sam daleko zahvalnija nego što sam ikada pre bila. Iako neću peći ćurku, praviti sos od brusnica, i dalje ću biti zahvalna :) 

Sada delim sa vama odlomak iz teksta Kako izgleda godina u Americi- drugi deo"Thanksgiving ili Dan zahvalnosti mi se lično izuzetno svideo kao praznik koji je zaista posvećen zahvalnosti i proslavlja se poslednjeg četvrtka u novembru. Ovo je nacionalni praznik koji datira iz 1789. godine kada je bio žetveni festival. Ovo je najduži praznik u Americi jer je zaista neradan dan i mnogi ne rade čak ni narednog dana. Porodice se okupljaju na ovaj praznik, mnogi idu jednih kod drugih samo na ovaj dan, odnosno jednom godišnje. Pre večere se za stolom obično pomole i svako kaže zbog čega je ove godine zhavalan bogu. Na trpezi je ćurka (punjena ili pržena), sos od brusnica, krompir pire, umak od pečenja (gravy), batat, slatki kukuruz i naravno američka pita od bundeve. Uoči ovog dana se pojede više od 45 miliona ćurki. Rekla bih da je ovo jedini dan koji sam primetila kao neradan ovde, jer bukvalno ništa nije radilo preko dana, osim kineskog i MC Donalds restorana. Uveče već počinju neke prodavnice da se otvaraju zbog ludila koje sutra nastupa.
Oblik ovog praznika Friends-giving se obeležava sa prijateljima, to je neformalni način da se napravi gozba sa društvom, naročito jer mnogi žive daleko od svojih porodica. Mi smo se okupljali početkom mesaca, za vikend i pravili bismo gozbu kao za ovaj praznik, sa tim da svako donese odnosno spremi nešto. To se zove “Potluck style“ ili „Bring a dish“ i meni lično se izuzetno dopada.


  • A da se ne lažemo, ovo je i mesec trošenja para :) Sniženja gde god da se okreneš. Black Friday već odavno nije samo jedan dan, nego se prožima na mesec dana. A videćemo šta će tek da bude za Cyber Monday. Ako ste otkrili neka uvau sniženja, slobodno ih podelite :) Ili me samo tagujte na post na društvenim mrežama :) Pa da podelimo radost :)
  • A za mene lično, novembar je i mesec kada sabiram utiske i povlačim crtu da saberem godinu u kojoj sam. Kao i da napravim sve "lude" planove za narednu. 

Stavila sam pod navodnike jer je ova godina mnogima tj svima koji su planove imali- napravila pometnju. I verujem da samo veseli optimisti i dalje prave planove :) Ali, ja sam taj veseli optimista. 

Priznajem da mi se veliki broj planova za oviu godinu ostvario a bogami neki, naravno nisu. Još uvek nisam stigla do NYC-ja ali stići ću!

Sada je pravo vreme da čujem i tebe- kako stojiš sa svojim planovima i da li se ostvaruju tvoji američki snovi?

Za ekipu koja čita u Hjustonu: da li ste za jedno meet up okupljanje? Javite mi pa da konačno popijemo kafu :)

Za roditelje u Americi: Učiteljica Jovana sa instagram profila @srpskizadecuizdijaspore me je zamolila da vam prosledim 3 pitanja:

1. Sa kakvim izazovima se roditelji i deca u dijaspori suočavaju kada je srpski jezik u pitanju?

2. Koji je najveći izazov za decu koja odrastaju u dijaspori koji prepoznaješ? 

3. Koji online sadržaj po tvom mišljenju nedostaje ili ga nema dovoljno, a koji bi na jednostavan i zanimljiv načio gradio veze deteta sa maticom?

Odgovore možete poslati meni ili njoj direktno na: jovanasdacic@gmail.com 

Hvala!!!

Srdačan pozdrav,

Nevena

P.S: Jovana Kvržić, naša fenomenalna travel blogerka, čiji intervju se nalazi na ovom linku, sada je u Pakistanu i obavezno bacite pogled na njen Instagram. I

Nastavite da sanjate svoje američke snove!
Nevena
Blog Američki San
nevena@americkisan.com
Najčitaniji tekstovi na sajtu

www.americkisan.com

Kako da dođeš u Ameriku


Školski sistem u Americi


Jelenina Zelena lutrija


Šta je skupo u Americi


Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite