Bine te intalnesc!
#dezvaluire #subiectsensibil
Imi doresc de mult timp sa scriu despre lucrul acesta, pentru ca aduce multa frustrare, urmata de dezamagire si abandon, in viata celor care isi insusesc acest gen de credinte limitative, si care duc intr-un anume tipar de comportament.
Consecinta este ca persoanele se reintorc rapid la realitatea cu care sunt atat de bine familiarizate - dezamagire, stima de sine scazuta, descurajare, sentimentul de blocare - ceea ce le impiedica accesul la progres si evolutie personala, mandrie autentica si apreciere de sine, bunastare, relatii satisfacatoare.
Este o realitate observata la persoanele cu care lucrez direct, experiential, in sesiunile de yoga si in evaluarile pentru nutritie: acestea vin cu o imagine idealizata despre cum ar trebui sa arate, sa se miste, etc., si in functie de asta sa se transforme universul lor personal,
in timp ce asteptarile lor sunt ne-racordate la elementele concretului, precum bio-mecanica corpului si structura fiziologica de baza, si la angajarea unor resurse esentiale precum disciplina, consecventa, rabdarea, rezistenta la frustrare, compasiunea fata de sine (=intelegere, blandete si afectiune fata de sine).
Inadins, aceste persoane isi pun obstacole (si nu obiective) prea mari, pentru a se impiedica destul de repede in prima treapta (o "incercare" banala, realista), si a-si gasi astfel justificarea de a se reintoarce la lumea lor, triste si deziluzionate, poate chiar mai inveninate.
Acest tip de comportament auto-distructiv (de genul "high expectations - low endurance" si variatii pe tema) este descris si "tratat" astazi intr-o multitudine de carti si discursuri. Pentru cititor sau ascultator, acestea pot ajuta intr-o masura mica, aceea in care pur si simplu se regaseste in acele descrieri. Si poate avea astfel accesul la o intelege cognitiva a ceea ce "i se" intampla (de fapt, ceea ce isi genereaza el insusi).
Schimbarea va intarzia sa apara din simpla citire a unei carti sau ascultarea unui podcast de specialist. Nu exista persoana care in adancul sau sa nu isi doreasca binele si bunastarea personala, insa calea schimbarii/transformarii nu este neaparat usoara - se patrunde pe un teritoriu necunoscut, unde invariabil apar frica si instinctul de conservare.
Cum faci, cum discriminezi in continuare, pe cine alegi sa iti fie alaturi? Aici, ajungem precum Prâslea cel Voinic sau Fata Moșului, din basmele populare romanesti cu rol initiatic.
Textul meu lung se va incheia deocamdata aici, cu ideea unei solutionari. Este valabila pentru oricine isi doreste sa foloseasca Yoga ca instrument de auto-cunoastere si crestere persoanala.
" Înainte de a putea efectua mișcarea perfect, este necesar să afli zonele pe care le poți dezvolta și îmbunătăți. Această evoluție se numește învățare. Nu te bloca în ideea de perfecțiune și explorează limitele cunoștințelor tale actuale. "
That may say all, or nothing at all 🙂
|