10 évvel ezelőtt Hal Finney ezt posztolta twitteren a forradalmi szoftver (Bitcoin protokol) műkődtetéséről. Nézd meg a böngészőben
Kezdőoldal Bitcoin ATM GYIK Hírlevél archívum

"Minden egyes olyan nap, amelyen a Bitcoin nem omlik össze jogi vagy technikai problémák miatt, új információkat szolgáltat a piacnak. Növeli az esélyét annak, hogy a Bitcoin végül sikeres lesz, és ezáltal alátámasztja a magasabb árfolyamot. ” ~Hal Finney

A piac alakulása

Január 10-én a kriptopiac résztvevői nagyfokú zuhanást tapasztalhattak, hiszen a Bitcoin árfolyama 11%-kal esett vissza, és ismét 3800 dollár alá került. A legtöbb kriptovaluta árfolyama  csökkent, jellemzően 11-20%-kal érnek most kevesebbet. Az Ether átadta a második helyet a Ripple-nek, így – a piaci kapitalizáció alapján mérve – ez a kriptovaluta most a második. Az Ethereum Classicot ért 51%-os támadás felhívta a figyelmet a blokkláncok biztonsági kockázataira. A támadó egyébként végül visszaadta az ellopott 1,1 millió dollárnyi ETC egy részét, de a támadás miatt az ETC árfolyama 21%-kal csökkent.


A medve piacon a bányászok veszteséggel bányásznak és rákényszerülnek a bányászeszközök lekapcsolására, hiszen egy idő után nem tudják fizetni az áramköltségeket. Ezért inkább bérbe adják az eszközöket, ami viszont növeli a kisebb coinok elleni 51%-os támadások esélyeit. Minél nagyobb és decentralizáltabb egy hálózat, annál nehezebben és drágábban teremthető elő az 51%-os támadáshoz szükséges számítási kapacitás. Létezik egy olyan cég, a NiceHash, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a különböző blokkláncokon való bányásztevékenység végzéséhez ne vásároljanak bányászeszközöket, hanem béreljék a számítási kapacitást. A NiceHash olyan eszközt is biztosít, amely megmutatja, hogy a szolgáltatásuk segítségével óránként mennyibe kerülne annyi számítási kapacitást bérelni, amennyi elegendő lenne az 51%-os támadás végrehajtásához a különböző blokkláncokon.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Hogy nevezzük azt a tárcát, amelyen két vagy több kulcsra van szükség a tranzakció végrehajtásához?

  1. Multisig tárca
  2. Multi-key tárca
  3. Multitárca  

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Visszaadták az Ethereum Classic 51%-os támadásakor ellopott összeg egy részét

A múlt hét során az Ethereum Classic 51%-os támadás áldozatává vált. 51%-os támadásról akkor beszélünk, amikor hekkereknek sikerül egy hálózat számítási (hash) kapacitásának több mint 51%-át megszerezniük. A 51%-os számítási kapacitással a támadó nem tudja mások coinjait ellopni vagy elkölteni, hanem azt tudja megtenni, hogy miután elköltötte a saját coinjait, (például eladta tőzsdén) utána nyilvánossá tesz egy addig általa titokban bányászott láncot, amin azonban ezek a coinjai nincsenek elköltve. Mivel több, mint 51%-os kapacitással rendelkezik, ez az új lánc lesz elfogadott a többiek által hiteles láncként, így ezen újra elköltheti a korábban a másik láncon már elköltött coinokat. A hekkertámadás során összesen 219 500 ETC-t (kb. 1,1 millió dollár értékben) költötték újra. Az esemény hatására a tőzsdék az Ethereum Classic tranzakciók blokkjainak hitelesítését 400-ra (kb. 1 óra 40 perc) emelték fel. A támadás miatt az ETC árfolyama 21%-kal csökkent a múlt héten. A Gate.io kriptotőzsde ugyanakkor arról számolt be, hogy a hekker - minden magyarázat nélkül - 100 000 dollárt érő ETC mennyiséget visszaadott a Gate.io tőzsdének.

Az Ethereum Constantinople hard forkja

Az Ethereum „Constantinople”-nek nevezett hard forkja január 16-án aktiválódik. A hard fork a hálózat olyan frissítése, amely visszafelé nem kompatibilis. A nézetkülönbség miatt kialakuló hard fork során két különálló blokklánc jön létre, ha a felhasználók a régi láncot továbbra is használják. Így jött létre az ETC is az Ethereum blokkláncból, illetve a BCH a BTC-ből, mindkettő a közösségen belüli nézetkülönbség eredményeképpen. A Constantinople hard fork azonban nem a közösség nézetkülönbsége miatt alakul ki. Most a hálózat összes felhasználója frissíteni fog, és mindannyian az új Ethereum blokkláncot fogják használni. Ha Ether tulajdonos vagy, akkor nem kell semmit tenned, a tőzsdék és a tárcák ugyanis úgy fogják az átállás technikai követelményeit kezelni, hogy észre sem veszed a változást. Azonban mindenképp figyelj oda arra, hogy ne ess áldozatául az olyan megtévesztő coinoknak, mint az Ethereum Nowa és az Ethereum Classic Vision – amelyek, kihasználva a hard forkot – arra kérhetik felhasználóikat, hogy adják meg a privát kulcsaikat.

A sárgamellényesek a bankok ellen Franciaországban

Múlt szombaton a „sárgamellényeseknek” nevezett francia kormányellenes tüntetők az euró bedöntésének előidézésére megrohanták a bankokat, hogy kivegyék az ott tárolt betétjeiket. A sárgamellényes mozgalom 2018 novemberében kezdődött, miután a francia elnök, Emmanuel Macron felemelte az üzem anyagárakat és bizonyos adókat. A szombati eseményre válaszul a bankok bezártak és nem engedélyezték a pénzfelvételt. De mi köze ennek a kriptovalutákhoz? A bankok világszerte a részleges fedezetű bankrendszert alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy a bankok az emberek pénzének csak töredékét tárolják. Ezért, ha ismét a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló válság robban ki, és sokan szeretnék egyszerre kivenni a pénzüket, a bankok nem lesznek képesek kielégíteni az igényeket. Ezzel szemben a kriptovaluták esetében az emberek rendelkeznek a saját pénzükkel, nem a bankok és kormányok felügyelik azt.

Már a NASA is érdeklődik a blokkláncok iránt

A NASA egyik repüléstechnikai informatikus-mérnöke, Ronald J. Reisman kiadott egy tanulmányt a NASA azon tervéről, mely a NASA légiforgalmi-irányítási rendszerében bevezetné a blokklánc-technológiát. A tanulmány bemutatja a „légiforgalmi blokklánc-infrastruktúrának” (Aviation Blockchain Infrastructure - ABI) nevezett rendszert, amely biztonságos, titkos és anonim kommunikációt biztosít bármely légi jármű és bármely engedéllyel rendelkező személy között. A rendszer bevezetése 2020-ban várható. Az ABI alapja a „Hyperledger Fabric” nevű, nyílt forráskódú blokklánc-platform. A Hyperledger nyílt forráskódú projektet a Linux Alapítvány alkotta meg. A Hyperledger platformok alkalmasak arra, hogy testreszabott, vállalkozások számára megfelelő blokkláncokat hozzanak létre, amelyek okosszerződés-tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyek privát csatornáin keresztül a felhatalmazott tagok privát kommunikációt folytathatnak egymással.

A tZERO elkezdte kiosztani tokenjeit a befektetőknek

Az Overstock egyik leányvállalata, a tZero nevű, biztonságos tokenek kereskedelmével foglalkozó platform elkezdte a tokenek terjesztését. Az Overstock a nagy online kereskedelmi oldalak közül elsőként kezdte el a Bitcoint is elfogadni fizetési lehetőségként még 2014-ben, és nemrég azt is bejelentette, hogy az Ohio állam számára fizetendő adójának egy részét is Bitcoinban fogja teljesíteni. A tZero az értékpapír tokenek számára fejleszt olyan szabályozott tőzsdét, amely a hagyományos Wall Street-i részvényeket blokkláncokon testesíti meg. A tZero a értékpapír besorolású token kibocsátásával (STO, security token offering) 10 000 globális befektetőtől 134 millió dollárra tett szert. A tZERO tokenek kibocsátása 2018 októberében fejeződött be, de a szövetségi részvénytörvényeknek és szabályoknak való megfelelőség érdekében magukat a tokeneket elzárva tartották egy letétkezelő tárcán, egészen 2019. január 10-ig. A tZero-tulajdonosok negyedévente 10%-os osztalékot kapnak.  

A Brave felhasználóinak száma már az 5,5 milliót is meghaladja

A kriptovalutával támogatott, a reklámokat és trackereket blokkoló Brave böngésző aktív havi felhasználóinak száma meghaladja az 5,5 milliót és már több mint 28 000-en minősülnek jóváhagyott tartalomszolgáltatónak. 2018 év elején a Brave böngészőnek még csak 1 millió aktív felhasználója volt. A Brave hamarosan kiadja a Brave 1.0 böngészőt, amely a Brave Ads segítségével a felhasználók figyelméért Basic Attention Tokent (BAT) ad jutalmul. A BAT a Brave böngészőbe beépített Ethereum token, amely támogatja a weboldalt és a megjelenő tartalmak szerzői számára juttatásként szolgál. A jelenleg tesztelés alatt álló, új Brave Ads funkció BAT-tal jutalmazza azokat a felhasználókat, akik adatokat osztanak meg és megnézik a reklámokat. A BAT folyamatosan fejleszti a böngészőt, és nemrég 22%-kal csökkentette a tartalmak betöltési idejét az asztali számítógépeken. Heti tweet

10 évvel ezelőtt Hal Finney ezt posztolta twitteren a forradalmi szoftver (Bitcoin protokol) műkődtetéséről.

Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A „coinbase” tranzakció a Bitcoin blokkok első tranzakciója. Ez egy különleges tranzakció, mivel a semmiből teremt Bitcoint. A coinbase tranzakció tartalmazza a bányászati jutalmat (ami jelenleg 12,5 BTC), valamint a blokkot alkotó tranzakciók tranzakciós díjainak összegét. Ez az a jutalom, amelyet a bányász egy blokk sikeres kibányászásáért kap.  

A kvíz megfejtése

Hogy nevezzük azt a tárcát, amelyen két vagy több kulcsra van szükség a tranzakció végrehajtásához?

A helyes válasz: A.

Multisig tárcának nevezik, ami a multi-signature, vagyis „többszörös aláírás” rövidítése, mivel a tárcáról való küldéshez kettő vagy több privát kulcs szükséges.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin
hello@mrcoin.eu
+36 16 555 333
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe