8. ČUDO SVETA - živi model mesta prihodnosti

Vtis ob obisku tega posebnega kraja je bil globok notranji klic predati, zapisati in povedati svojo zgodbo doživljanja tega potovanja iz katerega sva se pravkar vrnili s Stanko Murgelj.

Bilo je kratko tridnevno potovanje, v resnici prekratko, a dovolj, da lahko stkeš svojo zgodbo! Obe pa se zagotovo vrneva kmalu....morda še letos!

DAMANHUR

Kraj, ki je tako blizu nas, pa sploh še nismo slišali zanj, kjer ekologija in duhovnost delujeta vzajemno, njihovi raziskovalni dosežki pa mejijo na sam rob znanosti. Kraj, ki te prevzame, ko začutiš njihove prebivalce, vidiš njihove nasmehe in začutiš utrip umetnosti, ki jo vtkejo v vsak košček dneva in ustvarjanja ali kot sami rečejo, mi nismo ločeni od duhovnega aspekta telesa, meditacija je del nas, vsakega slehernega trenutka dneva karkoli počnemo ali je to zalivanje rož, hranjenje, govorjenje, slikanje, kiparjenje, strežba v lokalu, vse to pri njih resnično tudi doživiš, toplino, srčnost, nasmeh, prijaznost vsakega v objemu in pogledu v oči. Damanhur je hram vseh ras in jezikov. Vsi znajo tekoče več jezikov, njihova izobrazba je na visokem nivoju, prijaznost pa na vsakem koraku.

Damahurci 5x letno slavijo skupaj z naravo; oba solsticija, oba ekvinokcija in prehod mrtvih. Novo leto je zanje 1. september.

V Damanhurju sva bili v času pomladnega ekvinokcija 17.03.2018. To je čas, ko se zberejo vsi Damahurci, da proslavijo prihod pomladi in se hkrati poslovijo od zime. Zberejo se zunaj na travniku ob ritualu krogov in ognju, ter se s plesom, glasbo in petjem poklonijo naravi. Kljub dežju so njihovi obrazi nasmejani. oči žarijo in s celim bitjem slavijo prihod pomladi. Na ta ritual smo bili seveda povabljeni vsi takratni obiskovalci.

Samo ime DAMANHUR izvira iz Egipta, natančneje mesta, ki še danes obstaja ob reki Nil. Tisočetja nazaj, je bil to kraj, kjer so se dogajali čudeži tudi potovanja v času in prostoru. Danes je Damanhur narejen po modelu takratnega mesta, za katerega je dobil vizijo ustanovitelj te federacije Falco Tarassaco. 

Skupnost se nahaja približno 700 km iz Ljubljane v smeri Torina in Aoste proti Franciji, pod Alpami v dolini Valchiusela. Imenujejo se federacija Damanhur, ker se razprostirajo na lokaciji več 20 km dolžine in zajemajo tako več vasi. Ko se pelješ proti tem krajem, imaš občutek da prehajaš skozi čaroben gozd, poln zelo starih kamnitih mostov in mostičkov, resnično starih dreves z ovijalkami na deblih, pod tabo pa se vije globok kanjon reke. Federacija je začela nastajati v poznih 70 letih po navdihu Falca in  peščice prebivalcev.

Damanhur je v bistvu živi model delovanja drugačnega življenja naše bodočnosti. V resnici so del države Italije, plačujejo davke, so redno zaposleni, a imajo svoj model vrtca in šole, ki ne spodbuja tekmovalnosti, ampak kreativnost posameznika. Imajo svoj denar, dnevni časopis, svoje zdravstvo in vse uradne ustanove, svojo ustavo in svoje voditelje. Energijo pridobivajo preko sončnih celic, vozijo se z avtomobili na plin in bio diesel, pridelujejo svojo hrano in kar je najbolj pomembno, so samo oskrbni v skoraj 90 %. Federacija Damanhur pa se nahaja tudi v Guinessovi knjigi presežkov.

ZAČETKI SKUPNOSTI DAMANHUR

segajo v čas po 1975, ko je peščica zanesenjakov pod vodstvom Falca Tarassaca (1950-2013) pričela uresničevati vizijo, ki jo je dobil kot najstnik. Bil je posebnež z nezemeljskimi sposobnostmi sanjanja in prehajanja v času in prostoru med paralelnimi svetovi, imel je nadnaravne sposobnosti telepatije in zdravljenja, slikanja, komunikacije z drugimi svetovi in njihovimi prebivalci, predvsem pa je občudovanja vredno, kakšna moč vizije je bila prisotna v njem, da je iz peščice prebivalcev ustvaril današnjo skupnost 1000 ljudi, ki delujejo v enem duhu za dobrobit človeštva, katerega naloga je dvigniti zavest ljudi nad temne sile. Žal je Falco zapustil skupnost še mlad, v 63. letu starosti. Napovedal je svoj točni odhod s tega sveta na solsticij in do minute natančno.

Zgodba pravi, da je v zgodnjem otroštvu prejel v dar knjigo, ki naj bi jo prebral šele v dopolnjenem 15 letu starosti. Ko je dejansko to knjigo prebral, se je vse zapisano zbrisalo oz. je bilo zapisano videno samo njemu. Knjiga je danes dana na vpogled izključno priviligiranim  posameznikom.

Življenje in filozofija skupnosti je dokaj skrivnostna, obiskovalcem pokažejo samo pečico njihovega ustvarjanja in življenja. Za vstop v skupnost pa obstajajo določena pravila in hierarhija v skupnosti.

Tako je tudi začetek gradnje največjega podzemnega hrama človeštva zavit v skrivnosti tamkajšnjih posameznikov posebnežev.

 

HRAM ali TEMPELJ ČLOVEŠTVA, kot  imenujejo to podzemno čudo si po prikazu filma, ne moreš niti zamisliti, občutki ko ga doživljaš z vsemi čutili pa so meje presežkov uma.

Mesto, kjer se nahaja hram, je ogromna skala poraščena v gozd. Vhod v tunele je skrit pod hišo, izhod pa čisto drugje. 33 prostovoljcev je na roke kopalo in vrtalo v skalo (resnično je samo skala in nič zemlje) več let in to samo ponoči. Delali so z golimi rokami na skrivaj. Da ne razmišljam, kako so potem umetelno porisali še vse dvorane! Nekje 16 let jim je skrivaj  uspelo graditi hram, ki sega 50m v globino in ima 7 dvoran, s prepletenimi  hodniki v labirinte. In ko je vlada Italije odkrila, da se nekaj dogaja, so poslali celo vojsko in ga hoteli celo podreti!

Gre za presežek arhitekture brez načrtov, narejenega v enem  kosu skale, brez enega podpornika stropov, odlično zračenje v dvoranah in hodnikih, nikjer ni prisotne vlage in še in še... Francova vizija hrama človeštva predstavlja celotno zgodovino človeštva in vseh božanstev, ki sega še dlje od zemljevidov Atlantide skozi presežke umetnosti slik, kipov, elementov narave, starodavne pisave in simbolike, vitražev, mozaikov na tleh in steklenih kupol na stropu, labirintov in čudežnih prehodov skozi stene v druge dvorane.... od leta 1992 je ta hram na ogled človeštvu in še ni povsem končan.

V hramu človeštva šteje le čutenje, kajti vse kar čutiš ob doživljanju je neopisljivo. Vsaka dvorana je pospremljena tudi z zvokom gonga, zvončkov, tibetanskih skled...

Hram človeštva se nahaja točno na presečišču 4 sinhronih linij Zemlje. Na planetu Zemlja obstajata samo 2 taki lokaciji; Damanhur in Tibet. Za Tibet pravijo, da lokacija trenutno ni aktivna, ker se nahaja previsoko.

Križišče sinhronih linij je točka izjemne moči energije t.i. generator energije, zaradi česar je možno prehajati med svetovi in se vračati nazaj in naprej v življenje. Točno nad to točko pa se nahaja največja steklena kupola na svetu v enem samem kosu brez podpornikov, narejena v Tiffany tehniki. Zopet nekaj, kar je nemogoče razumeti.

Del podzemnih dvoran, kjer se nahaja časovna kapsula ni na ogled. Tja lahko stopi samo posebej izurjen človek, da potuje v druge dimenzije! Med drugim pravijo, da vedo vse o Atlantidi in jo tudi priznavajo, vedo kako so nastale piramide in zakaj so bile vojne...skratka ostaneš brez besed.

NARAVA JE UPODOBLJENA TUDI NA HIŠAH

...umetniška dela posameznikov krasijo hiše in pročelja. Narava ni ločena od človeka!

Damanhur je MESTO UMETNIKOV - kiparjev, slikarjev, oblikovalcev nakita in oblačil, risanja na svilo, oblikovanja keramike in stekla, izdelovanja zdravilnih selfi naprav,...

Na slikah hiš vidiš uprizorjeno sinhronost tako živali, rastlin kot človeka!

ČUDEŽNI GOZD - energijski hram kamor lahko vstopiš v tišini in le, če si povabljen

V bližini templja se na posebni lokaciji nahaja ogromen kompleks starodavnih dreves okoli katerih so narejene energijske spirale v raznoterih oblikah, namenjene za človekovo povezovanje z naravo in zdravljenje. Smeri hoje so označene s kamni, ki so pobarvani z različnimi barvami.

Vse skupaj zgleda res čarobno mavrično v kombinaciji z zeleno barvo trave. Poti potekajo tudi mimo dreves, ob katerih ima vsako drevo svoje mesto in funkcijo. Vse je energijsko aktivirano in niti slučajno ne smeš prestopiti kamnov, saj v tem primeru prekineš stik. Posameznik hodi sam po spirali in pot je aktivirana kot 3D.

V gozdu rastejo večinoma kostanji, dodana vrednost pa so kristali različnih velikosti, zvončki, lovilci sanj, daritveni oltarji in kamniti stoli, klopi, podobe živali, selfi naprave iz bakra... Pravijo, da je to mesto aktivirano s Hramom človeštva in da drevesa predstavljajo antene za komunikacijo z onostranstvom. Njihov cilj je orientirati vsa drevesa na planetu preko koreninskega sistema.

Obiskali smo tudi mogočen hrast, ki za njih predstavlja mamo Zemljo ter se preko posebnega rituala povezali z njim. Lahko smo postavili vprašanje na katerega smo seveda dobili tudi odgovor. 

Škoda, da je bil dan precej deževen in mrzel in nismo preizkusili sedenja na posebnih kamnitih stolih. Ker pa je bila zima suha, so drevesa hvaležna za deževje. Spoštujejo vsako bilko, tudi živali so se ponovno vrnile v gozd, drevesa pogozdujejo in jih ne sekajo. Iz gozda vzamejo samo tisto, kar jim gozd na nek način podari (odpadle veje za kurjavo, plodove, drevesa, ki se sama podrejo). Skratka, ko to vidiš, razumeš in spoštuješ veličino življenja v vsem. In seveda v tem gozdu se ustavi čas!

V notranjosti gozda je fotografiranje prepovedano, labirinti pa se nahajajo že tudi pred samim vhodom. Prav nasproti tega mesta na sliki bo v bližnji prihodnosti  nastal nov TEMPELJ VSEH LJUDSTEV, za katerega je vizija že zdavnaj prispela preko Falca. A ker sedaj ne gradijo več skrivaj, potrebujejo dovoljenja in stvari se vlečejo že deset let. 

Doživeli sva še en čudež, ki spremni dojemanje rastlin. Znotraj Damanhurja se nahaja ogromen raziskovalni center iz vseh področij življenja in delovanja te skupnosti. Eden med njimi je GLASBA RASTLIN. Vemo, da imajo rože rade, da se pogovarjamo z njimi, a ko jih slišiš kako pojejo, potem je dojemanje vsega koncepta čisto drugačno.

Naprava ma dve elektrodi, eno dajo blizu korenine, drugo na list rože, skupaj pa gresta žici v analogni pretvornik in  naprej na zvočnik. Oglasi se tako, kot da te pozdravlja in potem utihne. Včasih ni pri volji, da bi te zabavala, ko ti želiš. Zato smo jo zalili in kmalu je prepevala celo uro. Ko stopiš do nje, v njeno auro, spremeni zvok. Resnično te čuti in vse je energija, le da jo rože oziroma rastline oddajajo na frekvenci, ki je nam neslišna. V njihovih rastlinjakih tako vzgajajo zelenjavo ob zvokih rastlin. Kombinacijo zvokov različnih rastlin pa uporabljajo za zdravljenje človeka!

Videli smo lahko samo delček tega gozda, nismo imeli časa videti celote te čarobnosti narave!

naprava SELFICA

je posebej zvita spirala bakra, bakrenih žic in dodatkov, povezana s kristali in posebnimi alkemijskimi tekočinami, ki so generator za posamezno področje človekovega zdravja. Več teh selfic naprav pa  sestavlja t.i. kabino. Znanje je seveda starodavno že iz časa Antlantide. Lahko so namenjena čiščenju prostora, uravnavanju aure, za zdravljenje, meditacijo, komunikacijo z drugimi svetovi in kot prečudovit nakit v obliki zapestnic, prstanov in verižic.

Skratka, te spirale vidiš povsod v vseh prostorih Damanhurja, v gozdu in celo trgovini, kjer ohranja energetsko vrednost živil in ostalih izdelkov. V templjih človeštva pa jih seveda je  ogromno število. So velika posebnost Damanhurja in hkrati velika znanost!

OBISK DAMANHURJA

je potrebno planirati vnaprej. Niso vam na razpolago vsak vikend. Tudi ne sprejemajo velikega števila ljudi, razen ob solsticijih. Definitivno mora biti vaš obisk vsaj tri dni, da dobiš vtis vsaj delčka tega, kar lahko pokažejo javnosti.

Resnično prijazni in ustrežljivi ljudje vam predstavijo Damahur tudi v hrvaščini. V bistvu je precej Hrvatov in tudi Slovenci so med njimi. Vsi pa že več let živijo in delajo tam, večina pa je mladih. Možna je tudi namestitev v federaciji, le da so kapacitete majhne. V okoliških krajih pa je ponudba večja od B&B do apartmajev in hotelov.

Kadilci boste imeli malo težav, saj na območju Damanhurja ni dovoljeno kaditi!

Čarobnost tega kraja te spremeni vsaj za nekaj časa! Ostanejo vtisi, ki so nepozabni, začutiš, da še prideš. Pri poslušanju in gledanju različnih prispevkov, sem se zavedla, da je vse to kar sem doživela, le majhen del vsega, kar ta kraj ponuja!

Na internetu boste našli precej zapisanega, na youtubu prav tako veliko posnetkov. Priporočam ogled posnetka Draga Plečka, hrvaškega znanstvenika, ki mu je uspelo doživeti skrivnosti Damanhurja, ki vsekakor meji na znanstveno fantastiko!

Falco je napisal tudi ogromno knjig, ki so v angleškem jeziku, ena med njimi pa tudi v hrvaščini - Zgodbe Alkimista.

Damanhur me je res očaral. Že lani, ko sem se poglobila v to zgodbo, sem začutila ta klic. Ker je to mesto tako blizu, ponuja pa resnično tisto nedojemljivo, naj se znajde na vašem listu želja!

CONVOI

je pozdrav Damanhurcev in pomeni enako kot Namaste.

Moje božansko znotraj pozdravlja tvoje božansko znotraj.

Mateja & Stanka    (marec 2018)

FALCO TARASSACO

ali drugače Oberto Airaudi ime, ki bo večno zapisano v bodočnosti človeštva!

Spiritualni voditelj, ki je osnoval idejo skupnosti, ki temelji na ljubezni, solidarnosti, prijateljskih odnosih, spoštovanju do okolja in narave! 

Pod njegovim okriljem se je razvila tudi šola alkimije, meditacije in duhovnega zdravljenja. Njegove slike so narejene s tehniko Selfic painting in so resnično izjemne!

Damanhur Italija

FB Damanhur Slovenija

MailerLite