Poglejte si to sporo─Źilo v brskalniku
CTK novice / št. 1 (junij 2020)

Skupnost CTK povezuje interese ┼ítudentov, raziskovalcev ter druge zainteresirane javnosti s strokovnjaki knji┼żnice pri pridobivanju, izmenjavi in deljenju znanja.

Direktorjev koti─Źek
Kaj se je dogajalo v maju?

Spoštovani uporabniki,

Danes, 4. 6. 2020 natan─Źno ob 12.00 smo po dolgih 83 dneh karantene in zaprtja kon─Źno odprli tudi vrata ─Źitalnic. In ne boste verjeli, ─Źez deset minut smo sprejeli tudi prve ┼ítudente, ki se pripravljajo na zaklju─Źek ┼ítudijskega leta.

Epidemija s koronavirusom je za nas pomenila veliko preizku┼ínjo. Ko sem 13. marca. ob 14.00 s treso─Źimi rokami zaklepal vrata knji┼żnice (prvi─Ź v njeni zgodovini za tako dolgo obdobje) pravzaprav nismo vedeli, v kaj se podajamo. Iskreno povem, da sem prvi vikend v karanteni pre┼żivljal v paniki in obupu. Ne le, kaj bo z dru┼żino, kako bo s sodelavci, kaj se bo zgodilo s knji┼żnico, kako bo potekalo delo od doma? To so bila vpra┼íanja, ki so se mi porajala in me spravljala v slabo voljo. Vendarle so me ┼że v ponedeljek 16. marca na telefonski konferenci in kasneje na videokonferenci pri─Źakali vedri obrazi najbolj┼íih sodelavcev, kar si jih lahko ─Źlovek sploh za┼żeli.

Knji┼żnica je prakti─Źno v dveh dneh za─Źela delovati v digitalnem okolju. DiKUL, Dirros, bibliografije, informacijska dejavnost... vse je potekalo teko─Źe, z veliko vnemo sodelavcev in velikim zanimanjem uporabnikov. Kupili smo licenco za Zoom, za─Źeli s sre─Źanji z uporabniki.Zagnali smo prvi ve─Źji projekt skupnostne znanosti, ki odmeva v mednarodnem okolju (http://koronavirus.ctk.uni-lj.si/skupnostna-znanost/), bolnicam zagotovili brezpla─Źen dostop do orodja Clinical Key, DOKON─îALI NOVO SPLETNO STRAN! In ┼íe bi se na┼ílo. In tako sva nekega dne v prvem tednu samoizolacije s kolegico skovala peklenski na─Źrt izposoje po po┼íti. 

Takoj nama je na pomo─Ź prisko─Źila ┼íe ena kolegica, ki je pri┼íla na delo v knji┼żnico. In za njo ┼íe ┼ítiri druge. Uporabili smo ┼że izdelani na─Źrt samoza┼í─Źite. Po─Źakali smo, da so ─Źistilni servisi naredili generalko, globinsko po─Źistili tla, zamenjali filtre v klimatskih napravah ter o─Źistili ┼íipe. Dekleta so poleg priprave gradiva ter odpreme po po┼íti vzele v roke majhne sesalce, presesale vse knjige, pomile vse police in knjige vrnile na svoje mesto. Po┼íto smo odpremili do 14.00. Dvakrat sem se ob po┼ítnih zapletih usedel v avto in knjige uporabnikom odpeljal na dom. V ─îrnu─Źe in v Medvode - s potrdilom, ki sem si ga kot odgovorna oseba napisal kar sam.

Pa me spet pokli─Źe Darja in za─Źneva snovati na─Źrt odprtja knji┼żnice. Protokoli, ideje, scenariji... Vse to smo po ctkajevsko (starej┼íi knji┼żni─Źarji, vedo, kaj to pomeni) premlevali ure in ure. Izpod tu┼ía, ─Źez vikend in v spanju. In 28. 4. je bila knji┼żnica odprta. Ko smo dan prej ob 20.00 izvedeli za odlok, smo pritisnili na gumb in spro┼żili enega izmed scenarijev. Vse je bilo pripravljeno. In natan─Źno ob 9.00, ko sem (enkrat ve─Ź) s treso─Źimi rokami odprl vrata knji┼żnice, sta pred vrati stala dva obiskovalca, fant in punca. In se je za─Źel (dokaj) normalen dan v CTK.

Danes smo torej knji┼żnico odprli na ste┼żaj. Vrat, okna in vse ostalo. Naj se ve, da u─Źna skupnost CTK spet premleva ena─Źbe in izreke, zakone in modele ter vse ostalo, kar gre zraven. In, da bo tudi ta generacija bodo─Źih in┼żenirjev, pravnikov, zdravnikov in filozofov s ponosom poudarjala, da je znanje pridobila v CTK.
Vida, Jo┼że, Ga┼íper, Dai, Janja, Marjeta, Mitja S., Darja, Erika, Mare, Mojca K., Maja, Maks, Iztok, Mitja V.I., Tja┼ía, Tatjana, Milena, Bo┼ża, Mojca G., Branko, Vasja, Zdenka, Alenka, Breda, Ada, Doris, Petra, Matja┼ż, Leon, Uro┼í, Dunja, Irena, Damjana, Tilen, Vesna, Darko, Sne┼żana, Miha in Toma┼ż so obrazi CTK. Z mano vred. In skupaj z na┼íimi zvestimi uporabniki. Na teh ljudeh sloni uspe┼íno delovanje na┼íe knji┼żnice, ki smo jo danes uspe┼íno odprli po mukotrpnem ─Źakanju.

Demokracija temelji na znanju in kulturni omiki. ODPRIMO KNJI┼ŻNICE!

Direktor CTK
Miro Pušnik
Miro Pušnik
Skupnost CTK
Študenti v CTK

Merisa Meki─ç, ┼ítudentka 3. letnika medicine

Zakaj CTK?

Ker ima prijazno atmosfero in ambient za produktivno u─Źenje.

Kaj vam je najbolj v┼íe─Ź pri CTK?

Ker ima najdalj┼íe uradne ure med vsemi knji┼żnicami. Da je knji┼żnica odprta do 24h vsak dan.

Najbolj izposojane knjige
Tokrat fizika in matematika...

V maju 2020 so prevladovale izposoje predvsem matemati─Źnih in fizikalnih monografij. Na 5em mestu sledi klasika avtorja Boyer, Rodney F., Temeljni biokemije.

Univerzitetne fizikalne naloge
Matematika 2
Matemati─Źni priro─Źnik

p.s. Bi radi predlagali nakup gradiva, ki ga v CTK nimamo? To lahko naredite v manj kot 10 sekundah, popolnoma anonimno. Kliknite tu.

Nove knjige
Izbor 4 novih knjig
Vehicle collision dynamics : analysis and reconstruction


Dear Neil Armstrong : letters to the first man on the moon from all mankind


Introductory organic chemistry and hydrocarbons : a physical chemistry approach


The healing power of ginseng


Dru┼żbena omre┼żja
Popularno na Instagramu
View More on Instagram
12 likes
ctkul Danes so v Sloveniji tudi knji┼żnice dobile dovoljenje za odprtje.
Prva naša uporabnika v novem veku.
@ctkul
Foto: @gasperlesnik
-
-
-
#knji┼żnice #ponovnoodpiramo #┼ítudenti #studentskozivljenje #stalnestranke #┼ítudenti #┼ítudij #ljubljana #people_of_ljubljana #studentlife #studymotivation #picoftheday #univerzavljubljani #┼żivljenjevmestu #citylife #urban #knjige #books
Add a comment...
Odprta znanost
Ustvarjalnica

V maju smo veliko ─Źasa posvetili vzpostavljanju Ustvarjalnice, posebnemu prostoru skupnosti namenjen u─Źnim delavnicam, predstavitvam projektov, predavanjem in ┼íirjenju, izmenjavi in deljenju znanj, ki deluje na vzajemni ravni.

Ustvarjalnica bo ponujala izobra┼żevalne vsebine glede:
- dela z dolo─Źenim orodjem (npr. 3D tiskalnik)
- strokovnega znanja (izdelava od na─Źrtovanja do kon─Źnega izdelka)

Poleg te─Źajev in delavnic se bo v Ustvarjalnici izvajalo tudi druga─Źne na─Źine izobra┼żevanj:
- naredi sam (DIY), kjer CTK da na voljo prostor, orodja in potrošni material,
- svetovanje pri samostojnih projektih, kjer CTK pridobi mnenja s strani strokovnjakov na dolo─Źenih podro─Źjih (tudi profesorji na fakultetah, raziskovalci iz in┼ítitutov).
- mentorstvo (─Źlani, strokovnjaki in profesorji ter raziskovalci).

Za ve─Ź informacij lahko pi┼íete Mihu Knezu.

   ─îlanki
   Nove objave

   V maju smo veliko objav na spletni strani posvetili problematiki koronavirusa.

   CTK JE PONOVNO ODPRTA!
   KNJI┼ŻNE NOVOSTI, LETNIK 2020, ┼áT. 1
   PROJEKT ÔÇťSKUPNOSTNA ZNANOST IN BOJ PROTI KORONA VIRUSUÔÇŁ
   BREZPLA─îNI E-VIRI V ─îASU EPIDEMIJE
   TRENUTNI RE┼ŻIM UPORABE KNJI┼ŻNICE
   ODPIRALNI ─îAS KNJI┼ŻNICE V PETEK, 22. 5. 2020
   POGOVOR V ┼ŻIVO
   NASLEDNJI TEDEN ČITALNICE ŠE NE BODO ODPRTE
   ODPIRALNI ─îAS KNJI┼ŻNICE V PETEK, 29. 5. 2020
   Iz arhiva
   CTK v medijih

   ─îlanek iz leta 2017 z naslovom: "┼átudenti so se morali u─Źiti v avli in na terasi" omenja problematiko odprtosti ┼ítudijskih knji┼żnicah v tujini in pri nas.

   Citat iz ─Źlanka:
   CTK je tako pred petimi leti, ko so podalj┼íali delovni ─Źas med tednom, in je bila odprta od 8. do 24. ure, postala prva no─Źna knji┼żnica v Ljubljani. Ob sobotah je bila odprta od 9. do 17. ure, ob nedeljah pa je bila zaprta. Na vpra┼íanje, kako je bila CTK zasedena v prvem mesecu, ko je do polno─Źi odprta tudi ob sobotah in nedeljah, je direktor Miro Pu┼ínik odgovoril, da obisk knji┼żnice zelo presega njihova pri─Źakovanja: ┬╗Knji┼żnica je v teh dneh zasedena od jutra do ve─Źera, zgodilo se je tudi da v nedeljo ob 17. uri ni bilo dovolj prostora za vse. ┼Żal so se ┼ítudenti morali u─Źiti tudi v avli in na terasi.┬ź

   ─îlanek si lahko v celoti preberete tu.

   ZDAJ STE NA VRSTI VI!

   Imate kakršno koli mnenje? Vas kaj zanima? Pišite nam na tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

   Obi┼í─Źite na┼ío spletno stran

   Urednik CTK novic: Tilen Mandelj

   Fotografije: Gašper Lešnik

   Ljubljana, junij 2020

   Centralna tehni┼íka knji┼żnica Univerze v Ljubljani

   Trg republike 3, 1000 Ljubljana

   facebook twitter instagram youtube linkedin
   01/2003-400
   post@ctk.uni-lj.si

   To sporo─Źilo ste prejeli, ker ste se prijavili na CTK novice preko spletne strani CTK.

   Odjavite se od CTK novic (p.s. pogrešali vas bomo... )
   MailerLite