Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief juni 2020

Beste ,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van juni 2020.

In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Vanaf 25 mei tot 1 oktober 2020 geen btw op mondkapjes

  2. Maak je gebruik van de btw-vrijstelling voor zorggroepen?

  3. Ook btw verschuldigd bij no cure, no pay

  4. Schuldpreventie is in bepaalde situaties ook btw-vrijgesteld

  5. Voorkom btw-nadeel bij grensoverschrijdende verkoop of inruil vouchers van bijvoorbeeld platforms

  6. Wees bij btw-aftrek alert op privéaspecten in adviseurs- of advocaatkosten

  7. UPDATE: Btw-aftrek zonnepanelen

  8. UPDATE: Btw privégebruik auto

Ken je iemand binnen je netwerk voor wie deze nieuwsbrief interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Alvast hartelijk bedankt.

Vriendelijke groet en blijf gezond,

mr. Marion Gerritsen
Gerritsen BTW Advies

Vanaf 25 mei tot 1 oktober 2020 geen btw op mondkapjes
Produceer en/of lever je mondkapjes? Normaal moet je hierover 21% btw berekenen. Vanaf 25 mei 2020 is dit 0%.

Vanaf 25 mei tot 1 oktober 2020 bedraagt de btw op mondkapjes 0%. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (medisch en niet-medisch) en voor alle verkopen. Het begrip ‘mondkapje’ moet naar algemeen spraakgebruik worden uitgelegd. Tot 25 mei 2020 en vanaf 1 oktober 2020 geldt het normale btw-tarief van 21%.

Het niet berekenen van btw zal geen invloed hebben op je recht op aftrek van btw. Dit zal gelijk blijven aan je huidige rechten.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Maak je gebruik van de btw-vrijstelling voor zorggroepen?
Vorm je een samenwerkingsverband voor geïntegreerde eerstelijnszorg of geboortezorg, een zogenoemde zorggroep, of ben je voornemens een dergelijk zorggroep te vormen? Maak je gebruik van de btw-vrijstelling voor zorggroepen? Beoordeel of je de btw-vrijstelling voor zorggroepen juist toepast.

Je kunt de btw-vrijstelling toepassen op de vergoeding die je ontvangt voor je coördinatiediensten, mits deze diensten worden bekostigd op grond van de Zorgverzekeringswet en nader staan beschreven in de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor deze vormen van zorg vastgestelde beleidsregels ingevolge de Wet marktordening gezondheidszorg.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Ook btw verschuldigd bij no cure, no pay
Hanteer je bij het berekenen van je vergoedingen ‘no cure, no pay’, dan moet je volgens verschillende rechters btw afdragen. Op basis van Europese rechtspraak was het idee ontstaan dat bij 'no cure, no pay' geen btw is verschuldigd over de vergoeding. Verschillende rechters beslisten echter al dat wel btw moet worden afgedragen als de vergoeding op basis van ‘no cure, no pay’ wordt vastgesteld.

Heb je in het verleden geen btw afgedragen? Dan moet je dit corrigeren. Draag ook btw af over toekomstige vergoedingen ‘no cure, no pay’. Tegen de naheffingsaanslagen btw of btw-aangiften kun je bezwaar maken. Gezien de uitspraken van de verschillende rechters lijkt een bezwaar-/beroepsprocedure op dit moment weinig kansrijk, maar de Hoge Raad moet nog een eindoordeel uitspreken over deze rechtsvraag. In één van de procedures stond een gerechtshof in dat specifieke geval wel een btw-vrijstelling toe. Mogelijk kun je daarbij aansluiten.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Schuldpreventie is in bepaalde situaties ook btw-vrijgesteld
Als je je bezig houdt met schuldhulpverlening dan geldt onder voorwaarden een btw-vrijstelling. Deze btw-vrijstelling is volgens een rechtbank ook van toepassing op activiteiten die zijn gericht op schuldpreventie.

Volgens twee rechtbanken is van schuldpreventie sprake indien aannemelijk is dat zonder de betreffende diensten bij de klanten vrijwel zeker schulden zouden ontstaan, terwijl deze klanten bovendien niet in staat zijn om te voorkomen dat die schulden op enig moment problematische vormen aan zouden gaan nemen. Verricht je zulke schuldpreventie werkzaamheden? Dan geldt volgens de rechtbanken een btw-vrijstelling. Volgens bepaalde rechtbanken geldt geen btw-vrijstelling als je je bezighoudt met beschermingsbewind.

Houd er rekening mee dat een hogere rechter nog een oordeel moet uitspreken. In afwachting daarvan kun je, ter behoud van rechten, bezwaar maken tegen je op aangifte voldane btw of de beschikking van een btw-teruggaaf.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Voorkom btw-nadeel bij grensoverschrijdende verkoop of inruil vouchers van bijvoorbeeld platforms
Neem je vouchers in die op buitenlandse platforms verkocht worden? Ga dan na of je niet teveel of te weinig btw betaalt. Of en over welk bedrag je btw moet afdragen, hangt van nogal wat factoren af. De kans op fouten is daarom reëel.

Eind 2019 oordeelde een rechter dat een ondernemer ten onrechte geen btw had afgedragen, omdat hij ervan uitging dat hij leverde aan het buitenlandse platform en daarom 0% btw berekende. Volgens de btw-regels leverde hij echter aan particulieren en moest daarom wel btw afdragen. Laat onderzoeken of je de regels juist toepast. Loop geen risico, maar betaal ook niet teveel btw.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Wees bij btw-aftrek alert op privéaspecten in adviseurs- of advocaatkosten
Ben je ondernemer voor de btw en heb je kosten gemaakt voor een advocaat of adviseur? Heb je daarbij alle btw op de facturen van je advocaat of adviseur in aftrek gebracht? Wees alert op een privéaspect in de gemaakte kosten. Zo voorkom je discussie met de Belastingdienst.

Het komt vaak voor dat een juridische procedure of discussie met de Belastingdienst zijn oorsprong vindt in een onderneming. Dat kan echter ook privégevolgen hebben, bijvoorbeeld vanwege een aansprakelijkstelling of door correcties in de inkomstenbelasting. Hebben de advocaat- of adviseurskosten ook betrekking op deze privégevolgen, dan is mogelijk niet alle btw aftrekbaar. Vraag daarom altijd om gesplitste of gespecificeerde facturen. Zo weet je precies welk deel van de factuur ziet op privéaspecten. Heb je toch een niet duidelijk gespecificeerde factuur ontvangen, bepaal dan een reële aftrek, pas deze ook toe en leg vast hoe je tot het percentage btw-aftrek bent gekomen.

Uit een uitspraak van de Hoge Raad van maart 2020 blijkt dat 100% aftrekrecht bij de BV kan ontstaan als de verworven advocaat- of adviesdiensten noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering en de BV zonder die diensten haar bedrijf niet zou kunnen uitoefenen of voortzetten. Dit kan ook aan de orde zijn bij kosten die zijn terug te voeren op een handeling van een bestuurder of werknemer van de BV. Dat deze bestuurder of werknemer ook persoonlijk baat heeft bij de advocaatdiensten, hoeft daar dan niet aan af te doen. Bij de beoordeling of sprake is van kosten die noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering moeten alle omstandigheden in beschouwing worden genomen.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
UPDATE: Btw-aftrek zonnepanelen
In de nieuwsbrieven van 2019 schreef ik een aantal keren over de btw-aftrek van aanschafkosten van zonnepanelen. Inmiddels is hierover diverse rechtspraak verschenen. Daarom hierbij een update.

Beperkte btw-aftrek zonnepanelen bij btw-vrijgestelde of niet-economische activiteiten

Ben je voornemens om zonnepanelen te plaatsen of heb je zonnepanelen geplaatst op je bedrijfspand, terwijl je hoofdactiviteiten zijn vrijgesteld van btw of niet belast met btw? Mogelijk is de btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen beperkt aftrekbaar.

Uit de rechtspraak blijkt dat, op grond van de overeenkomst met de energiemaatschappij, alleen het overtollige deel van de opgewekte energie tegen een vergoeding wordt geleverd aan de energiemaatschappij. Daarom kwalificeert alleen dit overtollige deel van de opgewekte energie als een btw-belaste levering. Dit houdt in dat de btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen slechts aftrekbaar is voor het deel dat is toe te rekenen aan het overtollige deel van de opgewekte energie. De overeenkomst met de energiemaatschappij is hierbij dus doorslaggevend.

Overigens kan het zijn dat in hoger beroep of cassatie hierover nog anders wordt geoordeeld. Tot die tijd moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst het oordeel van de rechtbank volgt. Wees dat, waar mogelijk, nog voor door je situatie en met name de overeenkomst met de energiemaatschappij te beoordelen.

Btw-aftrek mogelijk voor zonnepanelen én belast gebruik deel dak waar zonnepanelen liggen?

Situaties vóór 1 januari 2011

Op grond van de rechtspraak lijkt het recht op btw-aftrek voor het deel van het dak waarop de zonnepanelen zijn geplaatst zeker voor situaties vóór 1 januari 2020. De Hoge Raad verklaarde namelijk in september 2019 het cassatieberoep van de Staatssecretaris tegen een gerechtshofuitspraak van eind 2019, waarin dit beslist was, ongegrond. De casus had betrekking op de btw-wetgeving vóór 1 januari 2011. Overigens volgt uit een besluit op een Wob-verzoek dat de Belastingdienst publiceerde dat de Belastingdienst zich nog steeds op het standpunt stelt dat geen recht op aftrek voor het deel van het dak bestaat omdat afdoening van het arrest van de Hoge Raad plaatsvond met toepassing van artikel 81 RO.

Situaties na 1 januari 2011

Voor degenen die na 1 januari 2011 zonnepanelen op het dak heeft laten plaatsen, is de btw-aftrek met betrekking tot het deel van het dak waarop de zonnepanelen zijn geplaatst nog niet zeker. Uit de rechtspraak uit 2019 en 2020 blijkt dat voor deze situaties geen recht op aftrek van btw bestaat voor het deel van de btw op de nieuwbouwkosten van de woning waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Voor deze situaties is het wachten op een oordeel van de Hoge Raad.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
UPDATE: Btw privégebruik auto
In de nieuwsbrief van januari 2020 schreef ik dat je ook zonder kilometeradministratie een lagere btw-correctie privégebruik auto kunt aangeven. En dat de rechtbank in augustus 2019 nadere uitleg gaf wanneer woon-werkverkeer als zakelijk verkeer is aan te merken, en welke kosten voor het privégebruik in aanmerking moeten worden genomen.

In april 2020 gaf een rechtbank wederom uitleg over het gebruik van statistische gegevens, wanneer woon-werkverkeer is aan te merken als zakelijk verkeer en welke kosten voor privégebruik in aanmerking genomen moeten worden. Deze nadere uitleg kun je wellicht gebruiken in je bezwaar- of beroepsprocedure. Je moet dan wel tijdig bezwaar hebben gemaakt.

Btw privégebruik auto voor de jaren 2011 tot en met 2016.

In de periode van 1 juli 2011 tot en met 2016 hebben veel ondernemers btw privégebruik auto betaald op basis van de daarvoor bestemde forfaits (2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde). Nadat de Hoge Raad uitspraken had gedaan in de proefprocedures, kon je nadere berekeningen insturen. De Belastingdienst behandelt deze nadere berekeningen individueel. Nagenoeg al deze bezwaren wijst de Belastingdienst af. In 2019 bleek al dat de Belastingdienst ook stelt dat het niet mogelijk is om beroep in te stellen als de Belastingdienst je berekeningen afwijst. De rechter heeft inmiddels al in drie zaken geoordeeld dat je wel naar de rechter kunt. De rechter heeft ook nadere invulling gegeven aan de berekening van het werkelijke gebruik met statistische gegevens en het bepalen welke woon-werkkilometers zakelijk zijn. Dit kan van praktisch belang zijn voor je motivering op je bezwaar of beroep.

Wijst de Belastingdienst je berekening af? Beoordeel dan of een gang naar de rechter voor je (nog) mogelijk is, en of dit in jouw situatie zinvol is.

Btw privégebruik auto voor de jaren 2017 tot en met 2018.

Maakte je bezwaar tegen de btw-correctie privégebruik auto 2017 en/of 2018? En is dit bezwaar nog niet afgedaan of kun je nog in beroep? Gebruik dan de nadere uitleg die een rechtbank onlangs gaf over het gebruik van statistische gegevens, wanneer woon-werkverkeer als zakelijk verkeer is aan te merken, en welke kosten voor het privégebruik in aanmerking genomen moeten worden.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Belangrijke termijnen en data!

Vraag uiterlijk 30 juni 2020 de btw op uw zonnepanelen van 2019 terug

Heb je in 2019 zonnepanelen in gebruik genomen, maar de btw hierover nog niet terug gevraagd bij de Belastingdienst? Vraag de btw op de zonnepanelen dan uiterlijk 30 juni 2020 terug. Doe je dit later, dan krijg je misschien de btw niet meer terug.


Vraag uiterlijk 30 juni 2020 om uitreiking btw-aangifte over 2019

Ben of was je in 2019 ondernemer voor de btw, ben je bezig met het opstarten van een onderneming, heb je in 2019 geprobeerd een onderneming te starten zonder dat deze uiteindelijk van de grond is gekomen? Vraag dan alsnog de btw op de kosten uit 2019 terug die je vóór de start van jouw onderneming maakte. Dit kun je doen door uiterlijk 30 juni 2020 te verzoeken om uitreiking van een btw-aangifte over 2019. Voor btw van 2018 en eerdere jaren kun je alleen nog ambtshalve verzoeken om een btw-teruggave. Ambtshalve verzoeken om een btw-teruggave zijn in 2020 nog mogelijk voor de jaren 2015 tot en met 2019.


Meld je tijdig aan voor de KOR

Het eerstvolgende kwartaal waarop de KOR kan ingaan, is het vierde kwartaal 2020. Dus per 1 oktober 2020. Als je de KOR per 1 oktober 2020 wilt toepassen, moet je je uiterlijk 2 september 2020 aanmelden voor de KOR.

Lees het blog 'Is de nieuwe kleine ondernemersregeling btw voordelig voor je bedrijf of stichting?' voor meer informatie over de nieuwe KOR.


Vraag uiterlijk 30 september de btw uit andere EU-landen terug voor 2019

Maakte je in 2019 kosten in een ander EU-land? En was daarin ook buitenlandse btw begrepen? Dan kun je deze btw nu al terug vragen. De deadline voor het terug vragen van buitenlandse btw verloopt op 1 oktober 2020.

In het blog 'Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis' lees je op welke manier je de buitenlandse btw terugvraagt.

Wacht de Belastingdienst meer dan 15 dagen met het doorsturen van je verzoek om btw-teruggaaf naar het andere EU-land? Verzoek dan om coulancerente!

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

BLOG
Voorkom naheffing en boetes bij amateurvereniging, supportersvereniging of steunstichting

Ben je verantwoordelijk voor de financiële aspecten van een vereniging of steunstichting die gebruik maakt van een btw-vrijstelling? Controleer dan of de vereniging of steunstichting de btw-vrijstelling op de juiste manier toepast.

Meer hierover in deze blog.

BLOG
Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis!

Heeft je onderneming in 2019 in het buitenland btw betaald, bijvoorbeeld btw op brandstofkosten? Zorg dat je onderneming het verzoek teruggaaf buitenlandse btw voor 1 oktober 2020 indient. Doe je het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, dan betaalt de buitenlandse Belastingdienst de buitenlandse btw niet terug.

Meer hierover in deze blog.

facebook twitter linkedin
Gerritsen BTW Advies

Weustinkhoekweg 155, Enschede
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat ik je heb geadviseerd over de btw, je jezelf hebt aangemeld op de website, een cursus hebt gevolgd 
of een artikel hebt opgevraagd.

Afmelden
MailerLite