Nieuwe inzichten over olijfolie

Beste lezer,

Deze week is er een studie uitgekomen, waarbij onderzoekers hebben gekeken naar het effect van de verpakking op de kwaliteit van olijfolie. De meeste mensen weten wel dat het beter is om olie te bewaren in glas, maar wat wordt er zichtbaar als je het in een laboratorium gaat meten? De onderzoekers hebben gekeken naar wat er gebeurt met de polyfenolen in de olijfolie.

Polyfenolen zijn actieve plantenstoffen die in verband worden gebracht met een lagere kans op ziektes zoals kanker, diabetes, mentale achteruitgang en bloedvatproblemen (1, 2). Ze komen rijkelijk in olijfolie voor. De onderzoekers ontdekten dat de polyfenolen in olijfolie uit plastic na een jaar met 52 - 65% zijn afgenomen, wanneer de flessen zijn blootgesteld aan licht. Bij doorzichtig glas waren de polyfenolen met 43 – 65% afgenomen. Wanneer de plastic flessen in het donker bewaard werden namen de polyfenolen met 26 – 41% af. Zat de olie in donker glas en in was het in het donker bewaard, dan was de achteruitgang slechts 10 – 15%. Het is dus heel verstandig om olijfolie in het donker te bewaren, het liefst nog in een donkere fles. De onderzoekers melden ook dat plastic flessen zuurstof doorlaten en daardoor olie eerder laten oxideren. Weer een reden om te kiezen voor glas en niet plastic.

Plastic kan hormoonbalans verstoren
Er is nog een ander probleem. Plastic flessen, voor olijfolie en ook water, worden gemaakt van PET. Dit materiaal bevat vaak ftalaten, die in het water of de olie kunnen lekken (3). De onderzoekers melden dat in een fles van een halve liter veel meer ftalaten vrijkomen dan in een fles van twee liter. Dat komt doordat een kleine fles relatief veel plastic oppervlakte bevat ten opzichte van de vloeistof die erin zit. Deze ftalaten kunnen weer de hormoonbalans verstoren (4). Daarom heeft glas mijn voorkeur. Water zou eventueel ook uit RVS-flessen gedronken kunnen worden.

Bakken in olijfolie
Je kunt volgens onderzoekers prima bakken in olijfolie (5, 6, 7). Helaas nemen de polyfenolen hierdoor wel erg snel af (8). Je kunt daarom maar beter olijfolie kort verhitten of pas op het laatste aan je maaltijd toevoegen. Als je langdurig gaat verhitten, kun je beter kiezen voor een verzadigd vet zoals kokosolie, roomboter of ghee. Verzadigd vet is wel stabiel op hogere temperaturen. Olijfolie blijft koud het allergezondst.

Polyfenolen
Extra vierge olijfolie bevat de meeste polyfenolen (9). Een hoog gehalte aan polyfenolen kun je herkennen aan een ‘bittertje’ achterin de keel (10). Mensen die geraffineerde olijfolie gewend zijn, moeten soms dan ook even wennen aan echte olijfolie. Geraffineerde olijfolie wordt ook wel ‘milde olijfolie’ genoemd. Goedkope supermarkt-olijfolie heeft meestal geen smaak, omdat het geraffineerd is. Daarbij is het vaak ook nep, dan gaat het in werkelijkheid om vierge olijfolie en niet de extra vierge (11, 12).

Extra vierge olijfolie
Wat wil dat nu zeggen, als er op een fles olijfolie ‘extra vierge’ staat? Het wil zeggen dat de hoeveelheid vrije vetzuren laag is, in ieder geval 0,8% of lager. Wanneer de hoeveelheid vrije vetzuren hoger is dan 0,8%, maar lager dan 2%, spreekt men van vierge olijfolie. Stukken minder lekker en niet echt geschikt voor consumptie. Een hoog aandeel vrije vetzuren, kan ontstaan door onzorgvuldig persen, waardoor er vetzuur-splitsende enzymen uit de bladeren en takken kunnen komen en zich vermengen met de olijfolie. Ook schimmels en na de oogst lang wachten met persen, kunnen zorgen voor een hoger aandeel vrije vetzuren.

Italiaanse olijfolie
Door vorst, regen en de xylella-bacterie is de productie van olijfolie in Italië met 57% afgenomen (13). Italië is goed voor de belevering van 15% van de wereldmarkt. Het tekort zal nu opgevangen moeten worden door andere landen, zoals Spanje (14). Ik heb ook even met de leverancier van onze Griekse biologische olijfolie in donker glas contact opgenomen. Ze vertelden dat het juist heel goed gaat in Griekenland en dat er zelfs vele bomen worden bijgeplant, omdat Griekse olijfolie steeds populairder wordt. Gelukkig hoeven we ons daar geen zorgen om te maken dus.

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. De komende maanden trek ik weer het land in om lezingen en workshops te geven:
9 maart - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik” - Rossum (OV)
23 maart - Lezing “Eet Jezelf Gezond” - Egmond-Binnen
28 maart - Lezing “Eet Jezelf Gezond” - Den Haag
14 april - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik“ - Soest
18 mei - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik“ - Oosterbeek

Laatste artikelen aHealthylife
Het Microbendieet: goed voor de darmen?
11 indrukwekkende gezondheidseffecten van saffraan
Wat is gefermenteerde voeding? Alle feiten en tips op een rij
10 gunstige effecten van creatine op gezondheid en uithoudingsvermogen
De 14 beste voedingsmiddelen voor een goede bloedsomloop
De 12 beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplement van de week:
Gewrichtsformule voor senioren

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Yvonne van Stigt heeft advies voor mensen met mouches volantes
Wouter de Jong laat weten hoe je beter in slaap kunt komen en blijven
Martin Frijters (homeopaat) over Echinacea
Is minder vlees op je menu een aanrader? Lianne Maan heeft de antwoorden
Juglen Zwaan vertelt hoe je met voeding je bloedsomloop kunt verbeteren
Franca van Dalen (gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Nieuw verschenen:

Het geheim van bottenbouillon
Een culinair avontuur in Gezondheid • Schoonheid • Lang leven

Als een vergeten, aloud traditioneel voedingsmiddel wordt herontdekt vanwege de gezondheids- en schoonheidsvoordelen, trekt dit ieders aandacht.
In dit unieke culinaire avontuur verenigen internationaal befaamd zelfhulppionier Louise Hay en ‘21ste-eeuwse medicijnvrouw’ Heather Dane zich om een frisse en leuke kijk op de kunst van het koken van bottenbouillon te verkennen, alsmede de wetenschap achter de indrukwekkende geneeskrachtige toepassingen ervan.
Dit inventieve kookboek zit tjokvol onderzoek, instructies, tips en biedt een praktische, speelse en verrukkelijke aanpak om je spijsvertering, energie en stemmingen te verbeteren. Met ruim 100 geneeskrachtige recepten voor bouillons, elixers, hoofdgerechten, broden, desserts – en zelfs schoonheidsremedies en cocktails – laten Louise en Heather zien hoe je een dosis voedzaamheid aan elk aspect van je eetwijze kunt toevoegen. Je krijgt tussendoor ook onderhoudende verhalen te lezen die je eraan herinneren weer vreugde op je bord en in je leven te brengen. Plus, je komt te weten dat Louise niet alleen haar dag met bottenbouillon begint, maar hem ook als ingrediënt in veel van haar maaltijden gebruikt – en je ontdekt waarom bottenbouillon een van haar geheimen voor een stralende gezondheid en een lang leven is. Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Spreuk van de week
Maak je niet druk om mensen die niet blij voor jou kunnen zijn. Het zit in henzelf. Wees trots op wie je bent en wat je bereikt. Uiteindelijk zullen mensen toch wel een mening over je hebben. Leef je leven niet om indruk te maken op anderen. Maak indruk op jezelf.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden