Aranybányászat több mint hússzor annyi energiát használ fel, mint a Bitcoin előállítása.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

A Bitcoin egy szuper termék, amelyet energiából, vagyis a világegyetem alapvető eleméből állítanak elő. ~  Dan Hedl

A piac alakulása

BTC: €5,360.46 | -1.98% az előző héthez képest

ETH: €169.01 | 0.77% az előző héthez képest

BCH: €355.39 | -12.44% az előző héthez képest

LTC: €44.21 | -5.49% az előző héthez képest

A kriptopiac teljes piaci kapitalizációja 1,55%-kal lett kevesebb, jelenleg 164,84 milliárd eurós szinten van. A Bitcoin 2%-kal ér kevesebbet, jelenleg 5 360,46 eurón áll. Az Ether árfolyama 145 euróig zuhant a múlt héten, ami 90%-os visszaesést jelent az eddigi legmagasabb értékhez képest, de hamar vissza is nyerte a veszteséget: jelenleg egy Ether 169,01 eurót ér. A Bitcoin Cash csökkenése is érezhető volt a hét folyamán: 12,5%-os eséssel zuhant vissza 355,39 euróra, azoknak a híreknek a hatására, melyek szerint egyre kevesebb kereskedő fogad el Bitcoin Cash-t, és a kriptovaluta közösségen belül politikai ellentétek feszülnek. Az intézményi befektetők oldaláról viszont rengeteg pozitív hangvételű hír érkezett: a Morgan Stanley, a Citigroup és a Goldman Sachs mind felkészültek arra, hogy Bitcoin termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak az intézményi befektetőknek. Ezen kívül a NASDAQ, a világ legnagyobb tőzsdéje felvásárolja a Cinnobert, ami egy kriptovalutákat is támogató svéd tőzsde. A jó hírek ellenére a kriptopiacon további esés tapasztalható, és nehéz megmondani,  hogy elérte-e már a mélypontot és hamarosan elkezdi a fellendülést, vagy a hanyatlás folytatódik-e.

Heti kvíz

Mi az a hash függvény?

  1. Egy kettéváló hálózat
  2. Az információ egyszerre több embernek történő továbbításának egyik módja
  3. Bármilyen hosszúságú inputból meghatározott hosszúságú, számjegyekből és betűkből álló sorozatot ad ki.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Gemini Stablecoin

A Winklevoss ikrek alapította Gemini kriptotőzsde kiadta a világ első szabályozott stablecoinját. A Gemini Dollar az USA dollárhoz kötött ERC 20 token, amely az Ethereum blokkláncra épül, jelölési kódja a GUSD. A GUSD tartalék bankjának szerepét az egyik legrégebbi amerikai bank, a State Street tölti be. Jelenleg a piacon 100 000 GUSD token van, és ezek mindegyike mögött egy, a State Street banknál vezetett számlán tárolt, egyenértékű USD áll. Egy kutató, Alex Labed elvégezte a Gemini Dollar kódvizsgálatát, és arra jutott, hogy a Gemini bármikor befagyaszthatja a GUSD tokeneket. A GUSD tokenek használóinak meg kell felelniük az “ismerd az ügyfeled” (KYC) követelményeknek.

Telegram

PayNym bot a Samourai tárcától

A Samourai a legtitkosabb Bitcoin tárca, melynek legújabb terméke, a PayNym lehetővé teszi Bitcoin fogadását a Bitcoin cím felfedése nélkül. (Amint a Bitcoin cím nyilvánossá válik, az elvégzett tranzakciókat bárki megnézheti.) A BIP47 által támogatott tárcák, mint amilyen a Samourai is, olyan speciális kódot képesek előállítani, amely sosem módosul. Amikor a kódot nyilvánosan megosztják, és egy kompatibilis tárca beszkenneli, a program egy teljesen egyedi, még sosem használt Bitcoin címet hoz létre anélkül, hogy felfedné a korábban végrehajtott tranzakciókat vagy az egyenleg előtörténetét. Egy unalmas QR kód helyett a Samourai tárca a BIP47 kódból egy hash függvénnyel egyedi botot generál, amely nyilvános címként megosztható.

Reddit

Aranyat bányászni több energiába került, mint Bitcoint előállítani

Kiderült, hogy a Bitcoin-bányászat nem is annyira pazarló, mint ahogy azt korábban állították. Éventemintegy 4 milliárd dollárba kerül a Bitcoinok bányászása, azonban az aranybányászat évi 80 milliárd dollárt emészt fel. Becslések szerint tehát az aranybányászat több mint hússzor annyi energiát használ fel, mint a Bitcoin előállítása. És akkor az aranybányászat környezetre gyakorolt negatív hatásait még nem is vettük számításba. Továbbá, aranyat csak ott bányászhatunk, ahol az arany van, Bitcoint viszont a világ bármely részén, a Bitcoin-bányászok pedig oda mennek, ahol olcsó az energia ára. Így a Bitcoin-bányászat jobban jövedelmezővé teszti a megújuló energiaforrásokat, hiszen az energia előállítói a felesleges energiát Bitcoin-termelésbe tudják visszaforgatni.

Telegram

Az Ethereum tranzakciók előre ütemezhetők

A MyCrypto tárcán már előre lehet ütemezni az Ether tranzakciókat. Számos oka lehet annak, hogy egy későbbi időpontban szeretnénk végrehajtani egy Ethereum tranzakciót. Például, ha valaki részt szeretne venni egy ICO-ban, de nem biztos, hogy a szükséges időpontban ráér az ügyintézésre, vagy ha valaki egy adott időpontban szeretne fizetni egy megrendelésért. Így az Ethereum tranzakciók ütemezése pénzt és időt takaríthat meg. A MyCrypto tárcával nemcsak jövőbeli Ether tranzakciókat intézhetünk, hanem a már beütemezett tranzakciók törlésére és a pénz visszafizettetésére is lehetőség van. Sőt, akár úgy is lehet Ethert keresni, hogy valaki más tranzakcióját hajtjuk végre. Azt, hogy a beállított Ether tranzakció végrehajtása valóban megtörtént-e, a ChronoLogic decentralizált applikáción ellenőrizhető.

Bitcoin Mining

Az ICO kibocsátásoknak befellegzett?

Idén augusztusban a kripto start-up cégek átlagosan 326 millió dollár tőkét szereztek, ami 2017 májusa óta a legalacsonyabb összeg. A kriptovaluták árfolyamának tavalyi megugrása alatt az Ethereum blokkláncon kibocsátott ICO-ok átlagosan 3 milliárd dollárt hoztak. Manapság az ICO-kkal nehezen megy a tőkeszerzés, és úgy tűnik, hogy erre csak az igazán jó projektek lesznek képesek, ha majd a piac helyreáll. Sőt, az Ether árfolyam-zuhanásáért is az ICO-kat hibáztatják, de ez a vádaskodás alaptalan. Ebben a táblázatban nyomon követhető, hogy az egyes ICO-k mennyi tőkét szereztek. A jó hír az, hogy az ICO-k még mindig elegendő tőkével rendelkeznek a projektek folytatásához. A legtöbb ICO  még mindig rendelkezik a megszerzett Ether-tartalékok 36,9%-a felett, az általuk kezelt Ether-tartalékok pedig a teljes Ether-kínálatnak csak 3,5%-át teszik ki.

Megjelent a Vault, a dApp-ok Ethereum tárcája

A Vault kripto start-up cég bemutatta a dApp-ok (decentralizált alkalmazások) és  gyűjthető digitális gyűjtemények számára kifejlesztett Ethereum tárcát, amely már elérhető és kipróbálható az iOS App Store webáruházban. Ez egy olyan újfajta kriptovaluta tárca, amely lehetővé teszi a kapcsolatteremtést a dApp-okkal és a kripto-gyűjtemények zökkenőmentes vásárlását, így a barátok előtt is lehet villogni. A Vault tárca kitalálói hangsúlyozzák, hogy a Vault nem egy kereskedelmi platform, hanem csak arra szolgál, hogy a blokkláncok kínálta lehetőségeket kiélvezzük. A Vault felhasználói felvehetik barátként a kapcsolataikat, így nem szükséges hosszú és bonyolult Ether címeket megosztaniuk egymással.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Bitcoin Network

A stablecoin olyan kriptovaluta, amelynek értéke egy fizikailag is létező pénzügyi eszközhöz (pl. USD vagy a nyersolaj árfolyama) rögzített.  A Tether és a Petro például a stablecoinok közé tartoznak. A Tether értéke az amerikai dollárhoz kötött, tehát egy Tether mindig egyenértékű egy amerikai dollárral. A venezuelai Petro mögött pedig a kormány olajtartaléka áll. Ha az olaj ára emelkedik, a Petro ára is felmegy, és ez fordítva is igaz. A stablecoin mögött mindig ott kell állnia annak a megegyező mennyiségű fizikailag is létező pénzügyi eszköznek, amelyhez a coin értéke rögzítve van. Ez a rendszer megköveteli a felhasználóktól, hogy megbízzanak abban a központosított szervezetben, amely a stablecoin mögött álló tartalékot őrzi. A stablecoinok ellenőrizhetők a saját blokkláncukon, de a mögöttük álló tartalék ellenőrzése már jóval nehezebb.

A kvíz megfejtése

Mi az a hash függvény?

A helyes válasz: "C"

A hash egy olyan függvény, amely bármilyen adatot képes átalakítani egy fix hosszúságú számsorrá. Ez egy egyirányú függvény, ami azt jelenti, hogy ha egy adatnak csak a hash-ét látjuk, abból képtelenség megmondani, hogy mi az eredeti adat. A hash-eket nem lehet visszafejteni. A blokk hash-e az a matematikai probléma, amelyet a bányászok számítógépeinek kell megoldaniuk. Egy Bitcoin blokk hash-je így néz ki: 00000000000000000023c7c38b37a7ff6b8571cd8d9fa54adf985c7defe3b65b

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 812 22 50

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem