Is het Voedingscentrum 100% onafhankelijk?

Beste lezer,

De Canadese overheid heeft met ingang van dit jaar hun nieuwe voedingsrichtlijnen bekend gemaakt. Het is de schijf van drie geworden, die voor 50% bestaat uit groente en fruit, 25% uit onbewerkte koolhydraten en 25% eiwitrijke voeding. Wat is er zo goed aan deze schijf van drie? Hoe zit het dan met de schijf van vijf van het Voedingscentrum? Daarover in deze nieuwsbrief meer.

In het Canadese rapport met de nieuwe richtlijnen voor voeding wordt veelvuldig naar onderzoeken verwezen, zodat iedereen kan zien waarop ze hun adviezen baseren. Het Voedingscentrum doet dit pertinent niet. Het leuke is dat de Canadese overheid al het gesponsorde onderzoek heeft uitgesloten. Het Voedingscentrum noemt zich onafhankelijk en volgt de richtlijnen van De Gezondheidsraad. Je gelooft het misschien niet, maar bij het controleren van hun adviesrapporten was meteen al het eerste onderzoek dat ik checkte gesponsord door de Nederlandse Zuivelindustrie (1). Hierdoor rijst de vraag hoe onafhankelijk De Gezondheidsraad en daarmee de adviezen van het Voedingscentrum zijn. Ik heb de richtlijnen van het Voedingscentrum er daarom even bij gepakt en grondig bestudeerd. Er vielen me vele vreemde adviezen op:

- Extreem gezonde voedingsmiddelen zoals zuurkool en zeewier staan buiten de schijf van vijf. Groentesap ook. Hier wordt verder geen verklaring voor gegeven.

- Volle zuivel wordt afgeraden, terwijl de Gezondheidsraad hier geen problemen meer mee heeft (2). Kennelijk volgt het Voedingscentrum dus helemaal niet overal de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

- Koffie gezet met een cafetière mag niet, maar koffie uit de automaat mag wel. Automaatkoffie bevat vaak oploskoffie. Oploskoffie is zeer rijk aan het kankerverwekkende acrylamide (3). Lijkt me een slecht advies.

- Het Voedingscentrum adviseert om variatie aan te brengen in je voedingspatroon, maar raadt vervolgens aan om je dieet te baseren op brood, pasta, couscous, noedels en rijst. Op rijst na, zijn het allemaal producten op basis van tarwe. Dat lijkt me dan toch wel weer erg eenzijdig.

- Er wordt geadviseerd om maximaal 3 – 5 keer per dag iets kleins buiten de schijf van vijf te eten. Daarnaast is dan nog maximaal 3 keer per week ruimte voor een wat grotere snack of minder gezonde keuze. Veel mensen zullen dit echter zien als een vrijbrief om dagelijks te gaan snoepen en snacken en wekelijks nog eens 3 keer extra junkfood te gaan eten.

- Nederlanders moeten meer vezels eten. Volgens de instantie is dat alleen mogelijk door te kiezen voor bruinbrood, volkorenbrood of volkorenproducten. Volgens onderzoek blijkt brood op basis van tarwe bijna volledig uit onoplosbare vezels te bestaan en niet uit oplosbare (4). Onoplosbare vezels blijken bij veel mensen met PDS voor spijsverteringsproblemen te kunnen zorgen (5). Niet alle vezels zijn hetzelfde. Het voedingscentrum maakt hier geen onderscheid in.

Zie voor meer achtergrondinformatie over de onafhankelijkheid van het Voedingscentrum ook mijn YouTube-video van de week:

En nog meer?
Mijn oude bezwaren uit het verleden blijven nog steeds overeind. De schijf van vijf bevat wel erg veel koolhydraten. In een land waar veel mensen nauwelijks bewegen, kunnen zetmeelrijke producten ervoor zorgen dat er gemakkelijk overgewicht ontstaat. Het is dan ook niet gek dat meer dan 50% van Nederland te dik is. Ook is het Voedingscentrum nog steeds bang voor verzadigd vet, terwijl steeds meer onderzoekers hieraan twijfelen (6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13). Het is eigenlijk belachelijk dat het Voedingscentrum niets doet tegen voedingsmisstanden en dat we een stichting zoals Foodwatch nodig hebben om de consument te beschermen tegen de voedingsindustrie. Blauwe-bessensap dat bijna volledig uit witte-druivensap bestaat, of maisbrood dat geel geverfd is met kleurstof omdat er nauwelijks mais in zit, zijn voorbeelden van misstanden die Foodwatch aanpakt (14, 15).

Margarine
De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn doordrenkt met een hang naar margarine (16). Margarine is een sterk geraffineerd product, dat zeer veel calorieën bevat en bijzonder weinig micronutriënten. De basis van margarine vormt steevast zonnebloemolie. Onlangs was in de uitzending van De keuringsdienst van Waarde te zien dat er bij de productie van zonnebloemolie giftige chemicaliën komen kijken (17). Nader onderzoek leert dat deze stoffen bijna altijd als residu in zonnebloemolie aanwezig zijn (18).

Conservatief
De schijf van vijf is erg conservatief. Het Voedingscentrum voert actief campagne om superfoods uit het dieet van de Nederlander te weren (19). Dat terwijl de meeste superfoods onbewerkte groenten, fruit en noten zijn.

Wageningen
Een ander zorgwekkend punt is dat vrijwel alle experts van het Voedingscentrum, inclusief de directrice van het Voedingscentrum, hun studie hebben gedaan aan de universiteit van Wageningen (20). Deze universiteit staat bekend om de banden met de industrie (21, 22, 23). Sterker nog, Unilever zal binnenkort zelfs gaan inwonen op de campus van deze universiteit (24). De directrice van het Voedingscentrum komt (net als de vorige directrice) bij Unilever vandaan. Dit komt allerminst objectief over.

Schijf van vijf niet alleen maar slecht
Hoewel ik denk dat de schijf van vijf beter kan, denk ik dat veel Nederlanders gezonder zouden eten wanneer ze de schijf van vijf zouden volgen. Er staan ook veel goede adviezen in, zoals het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Ze adviseren om iets minder vlees te eten en meer plantaardig. Light-frisdrank en frisdrank met suiker worden ook ontraden. Verder adviseren ze om regelmatig een eitje en een portie haver toe te voegen aan je dieet. Allemaal adviezen waar ik niks op tegen heb.

De zuiderburen
Over de voedingsdriehoek van de Belgen ben ik erg te spreken. Zij adviseren om zo weinig mogelijk geraffineerd voedsel te eten en juist te kiezen voor onbewerkt, waarbij groente en fruit de basis vormt. Brood en margarine staan hier niet op de voorgrond.

Niet alleen rozengeur en maneschijn
Hoewel er veel goede dingen te zeggen zijn over de voedingsrichtlijnen in Canada, zijn er ook standpunten waar ik minder over te spreken ben. De angst voor verzadigd vet zit er daar ook goed in. Overal wordt geadviseerd om met een grote boog om verzadigd vet heen te lopen. Zo wordt er wel kefir geadviseerd, mits dit maar de halfvolle variant betreft. Dat vind ik dan wel weer jammer. Zeker omdat modern onderzoek keer op keer aantoont dat volle zuivel juist gunstig kan zijn ten opzichte van de magere variant (25, 26, 27).

Verschillen
Het is eigenlijk vreemd dat er in elk land andere voedingsadviezen gelden. Zijn we dan allemaal lichamelijk zo verschillend? Waarschijnlijk niet. In elk land lopen er experts rond, die kennelijk toch van mening verschillen ten opzichte van de experts in andere landen. Dit gegeven toont aan dat er ook onder experts grote verschillen in visie bestaan. Je kunt daarom het beste zelf op onderzoek gaan en je eigen waarheid vormen. De adviezen van vandaag zijn mogelijk morgen alweer achterhaald.

Verschuiving
Tien jaar geleden lag het accent bij voedingsadvies vooral op de nutriënten. Wetenschappers en beleidsmakers zijn toen langzaam gaan inzien dat voedsel beoordelen op enkele aanwezige micronutriënten te kort door de bocht was. Een voedingsmiddel is meer dan een paar stofjes bij elkaar. Inmiddels is er weer een verschuiving gaande: die van de voedselcombinaties. We eten geen losse voedingsmiddelen, maar een hele maaltijd. Wie eet er een bord rijst? Bijna niemand… Rijst gaat vrijwel altijd vergezeld van groente en eiwit. Bij combinaties gelden er weer totaal andere wetten. De komende jaren zullen we gaan ontdekken wat voor geheimen de combinatieleer ons brengt.

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. De komende maanden trek ik weer het land in om lezingen en workshops te geven:
17 feb - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik” - Hillegom
9 maart - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik” - Rossum (OV)
23 maart - Lezing “Eet Jezelf Gezond” - Egmond-Binnen
28 maart - Lezing “Eet Jezelf Gezond” - Den Haag
14 april - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik“ - Soest
18 mei - Workshop “Gezonde Darmen: Een Blije Buik“ - Oosterbeek

Komende weken zal ik onze nieuwe lezingen in Soest voor dit jaar bekend maken! 

P.P.S. In de nieuwsbrief van vorige week over het microbioom is een onjuistheid geslopen. Toen ik de uitzending Dokters van morgen nog eens terugkeek, bleek dat zowel Maarten van der Weijden als Antoinette Hertsenberg een normale pizza zoals gezegd beter niet kunnen eten, maar Maarten bleek dit wel te kunnen in combinatie met Portobello en Antoinette alleen met een bodem van bloemkool.

Nieuw Jouwbox editie 4

Deze 11 producten zijn door Ralph Moorman strenge keuring gekomen en krijgen een prominente plek in de JouwBox editie 4. Deze box bevat dit keer een productwaarde van 145 euro en jij kan de box bestellen voor 39 euro, dus tel maar uit je winst. Dit is de ideale manier om voor een prikkie de favoriete producten van Ralph Moorman uit te proberen. Met de code Juglen2019 krijg je nog eens € 2,50 extra korting! Benieuwd naar wat er in de box zit?! Bekijk het op www.jouwbox.nl

Met korting naar de Gezondheidsbeurs?

Het is bijna weer zover, dan zal de Gezondheidsbeurs 2019 in Utrecht plaatsvinden. Van donderdag 7 t/m zondag 10 februari zullen honderden exposanten en tientallen sprekers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid delen. Donderdag en zaterdag zal ik er ook op het grote podium spreken. Via aHealthylife mag ik 50% korting geven op de entreeprijs! Klik hier om je aan te melden.

Laatste artikelen aHealthylife
10 gunstige effecten van creatine op gezondheid en uithoudingsvermogen
De 14 beste voedingsmiddelen voor een goede bloedsomloop
De 12 beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid
Het candidadieet voor beginners, met maaltijdplan
Kun je aloë vera eten?
De top 9 gezondheidsvoordelen van NAC (N-Acetyl Cysteïne)

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Juglen Zwaan vertelt over symptomen en aanpak van een Candida-infectie
Hanno Pijl over het voorkomen van allerlei ziekten bij het ouder worden
Hayo Bol legt uit: "meten is weten" en belicht een apparaat daarvoor
Frits van der Blom (voormalig huisarts & homeopaat) licht zijn visie op vaccinatie toe
Anna Kruyswijk vertelt hoe alcohol kan leiden tot vitaminetekorten (B1, B12)
Franca van Dalen (gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Nieuw verschenen:

Het geheim van bottenbouillon
Een culinair avontuur in Gezondheid • Schoonheid • Lang leven

Als een vergeten, aloud traditioneel voedingsmiddel wordt herontdekt vanwege de gezondheids- en schoonheidsvoordelen, trekt dit ieders aandacht.
In dit unieke culinaire avontuur verenigen internationaal befaamd zelfhulppionier Louise Hay en ‘21ste-eeuwse medicijnvrouw’ Heather Dane zich om een frisse en leuke kijk op de kunst van het koken van bottenbouillon te verkennen, alsmede de wetenschap achter de indrukwekkende geneeskrachtige toepassingen ervan.
Dit inventieve kookboek zit tjokvol onderzoek, instructies, tips en biedt een praktische, speelse en verrukkelijke aanpak om je spijsvertering, energie en stemmingen te verbeteren. Met ruim 100 geneeskrachtige recepten voor bouillons, elixers, hoofdgerechten, broden, desserts – en zelfs schoonheidsremedies en cocktails – laten Louise en Heather zien hoe je een dosis voedzaamheid aan elk aspect van je eetwijze kunt toevoegen. Je krijgt tussendoor ook onderhoudende verhalen te lezen die je eraan herinneren weer vreugde op je bord en in je leven te brengen. Plus, je komt te weten dat Louise niet alleen haar dag met bottenbouillon begint, maar hem ook als ingrediënt in veel van haar maaltijden gebruikt – en je ontdekt waarom bottenbouillon een van haar geheimen voor een stralende gezondheid en een lang leven is. Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Spreuk van de week
Het mooie aan het leven is dat je altijd kunt veranderen, kunt groeien en beter kunt worden. Je zit niet vast aan je verleden. Je hoeft niet te blijven hangen in wat er misging.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden