UGC, wat de flip is dat eigenlijk en is het handig voor jouw bedrijf? Let's break it down.
UGC staat voor User Generated Content en het bestaat al heel erg lang. Echter viel UGC lange tijd onder influencer marketing, maar 'de kids' denken dat ze iets nieuws hebben uitgevonden. 'Hold your horses kiddo's, want UGS wordt al minstens/sinds 2012 ingezet.' Ik kan het weten, want ik werkte als een van de eerste content creators/influencers met UGC. Blijkbaar ziet men UGC nu als een aparte tak van sport.
🙄 'But okay, back to UGC.'
UGC is simpel gezegd content die een enthousiaste klant, ofwel gebruiker over jouw aanbod maakt. Denk aan een YouTube video waarin een klant haar aankopen van een kleding webshop laat zien. Op YouTube herken je die video's aan de woorden Haul en Unboxing in de titels. Jij hoeft als ondernemer niks te doen voor deze content. Want de gebruiker ofwel jouw klant, maakt de video uit eigen beweging.
Als een enthousiaste klant content over jouw aanbod deelt, krijg je dus gratis mond-tot-mondreclame. En dat is extra goede reclame, want een klant die uit zichzelf jouw aanbod promoot, komt authentiek over. UGC is dus allesbehalve voorzien van een script of de gebruikelijke reclame en verkooppraatjes. Het is gewoon tante Gerda van de hoek, die vertelt dat jouw product of service de shit is. En daardoor wil de hele straat bij jou komen shoppen.
User Generated Content werkt dus heel goed omdat het gemaakt wordt door gewone mensen zoals jij en ik. De reviews, reacties en commentaren van de maker zijn eerlijk. Waardoor potentiële klanten die al interesse hadden in je aanbod, dat laatste zetje krijgen van iemand wiens mening ze respecteren. Iemand zoals zij en geen hippe celeb of influencer, die duidelijk iets wil verkopen.
Maar... er is ook betaalde UGC, ofwel User Generated Content die bedrijven speciaal laten maken door influencers en content creators. Denk aan TikTok video's en Instagram reels, waarin je buurmeisje ineens heel enthousiast over haar nieuwe mascara vertelt. Het kan ook zijn dat je haar video ineens op de pagina van het mascara merk zelf ziet verschijnen. Yep, ook dat is UGC.
Als bedrijf kun je de User Generated Content dus ook hergebruiken op je eigen kanalen. Dit werkt vaak goed als je branding wat meer menselijkheid nodig heeft. Maar het blijft reclame, dus als de UGC te gemaakt overkomt, gaat het z'n doel weer voorbij. Het doel van UGC is namelijk dat het lekker gewoontjes overkomt. Geen speciale edits, bijzondere verkooppraatjes en special effects. Je hebt niet eens door dat je naar reclame kijkt.
Gewoon tante Gerda in beeld, die blij is met haar nieuwe aankopen en dat lekker op haar eigen manier vertelt. In Nederland hebben we echter de Reclame Code. Als je een content creator, influencer of tante Gerda betaalt om UGC te maken, dan moeten ze duidelijk vermelden dat hun content gesponsord is. Anders kun je een pittige boete ontvangen. En je kunt ook niet zomaar UGC van een creator of influencer (her)gebruiken.
Nope! Dit mag je alleen doen als je toestemming van de maker hebt. Immers ontstaat er ook voor content automatisch auteursrecht en mag je niet zomaar andermans werk voor je eigen gewin gebruiken. Sterker nog, je kunt er zelfs een fikse boete voor krijgen. Wil je gebruik maken van UGC? Maak dan duidelijk afspraken met de makers van de content, betaal ze netjes uit en eer de Reclame Code.
👩🏻💻 What else?
User Generated Content kun je inzetten als je voldoende budget hebt om het via Public Relations met barterdeals of influencer marketing campagnes te doen. Met een paar duizend euro kom je al een heel eind. Maar vergis je niet! De grotere merken jagen er zo tienduizenden euro's doorheen. Vooral merken die beauty, fashion en lifestyle producten verkopen verdienen meer geld door het inzetten van UGC.
Heb jij er al eens over nagedacht om UGC in te zetten?
Hit reply, lemme know!
|