HARTOLAN KYLÄN KYLÄKIRJE 1/2017

PVY:n puheenjohtajalta

Hyvää ja menestyksekästä alkanutta vuotta 2017 Hartolan kylältä!


Suomi on saavuttanut kunnioittevan sadan vuoden itsenäisyyden, vaikka välillä itsenäisyyden taipaleellakin on ollut raskaita aikoja. Hartolan kylän PVY:llä on vasta 83 vuotta yhteistä matkaa Hartolan kylän ja naapurikylien sinnikkäiden, uurastavien ja talkoohenkisten ihmisten kanssa. Yhdistyksen väki pitää pientä ja pippurista yhdistystä pystyssä kohti jälleen omaa juhlavuottaan. Yhdistystä kehitetään yhdessä  tulevaisuuden haasteisiin, suomalaisella sisulla. Tänä vuonna me PVY:n väki tietysti osallistumme parhaamme mukaan 100:n vuoden itsenäisyyden juhlintaan. Pienviljelijäyhdistyskin on saanut Suomen valtiolta luvan käyttää ”Suomi100” tunnusta, jonka ympärille painottuu tämän vuoden teema. Näytelmän aihe kertoo elämästä Hartolan kylällä 100 vuotta sitten.

Hartolan kylän pienviljelijäyhdistyksen perusidea on tarjota ihmisille täällä pohjois-kymenlaaksossa yhteisen tekemisen ”meinikiä”. Sellaista on mm.talkootoiminta, kurssit ja välillä viihdettä.

Pienviljelijäyhdistyksen toiminta on muuttunut vuosien saatossa. Alkuaikoina tanssit olivat vahvasti mukana toiminnassa ja nyt 2000-luvulle tultaessa yhdistyksen painopiste on siirtynyt harrastelijateatteriin. Olemme uudistaneet seurantalon keittiön ja kohentaneet tanssilavaa, jotta pystymme tarjoamaan tanssilavaa kesäjuhlien, mm. häiden pitopaikaksi. Lisäksi seurantalon yläkertaan valmistuu 60 m2 harrastetilaa, jolloin saamme seurantalon juhlasaliin lisää tilaa ja voimme panostaa seurantalon vuokraukseen vielä enemmän kuin nykyään.

Sen tarkemmin käymättä läpi historiaa nyt, suuntaamme katseen aarnikotkan tavoin taivaanrantaan, jossa nousee uusi uljas päivä Hartolan kylän pienviljejäyhdistykselle.

Haluan kiittää kaikkia yhdistyksen puolesta, jotka ovat olleet mukana auttamassa, tukemassa ja kaiken kaikkiaan hengessä mukana. Lämmin tervetulotoivotus myös Hartolan kylän PVY:n yleiseen kevätkokoukseen ja ensi kesän rientoihin!

 

Ystävällisin terveisin
Tuomo Taavila, Hartolan kylän PVY:n pj

 

PVY:n yleinen kevätkokous järjestetään sunnuntaina 12.3. klo 17 PVY-talolla. Tervetuloa!


PVY:n jäsenmaksu v. 2017 on 4 € ja sen voi maksaa Hartolan Puoti & Baarilla olevaan lippaaseen tai PVY:n tilille FI90 5752 0240 0169 71.

 

Tässä vuoden 2017 ensimmäisessä kyläkirjeessä kerromme:

- Kylän kauppiaan kevätterveiset
- Muutaman sanan viime joulukuun Joulupolkusta
- Vinttikutomon kuulumisia
- Pohjois-Kymen Kasvun rahoitusmahdollisuksista
- Kymijoen Kyläkuidusta Hartolan kylällä
- Ensi kesän kylän näytelmästä Suomi 100-v.-hengessä

 

Mukavia lukuhetkiä!

 

Kylän kauppa aukeaa taas 31.1.2017!

 

Terveiset kyläkaupalta!

Kauppias on nyt tammikuun verran "lepäillyt" ja suunnitellut tulevaa. Sisällä on hieman tapahtunut muutosta, mm. parturin pois jääminen vapautti yhden huoneen tuotevalikoiman käyttöön ja lisäystä on tullut jo taloustavara- ja puutarhaosastolle. Kevään mittaan myös rautapuoli olisi tarkoitus laajentua.

 

Vuoden 2017 suurin ponnistus on kuitenkin ajoittumassa keväälle, kun kaupan taakse nousee kokonaan uusi rakennus, jonka tarkoituksena on viedä kylän palvelut hieman paremmalle tasolle. Kurkatkaapa siis sillä silmällä etenemistä aina ohimennessä :)

Tervetuloa asioimaan!

Kevätterveisin
Sanna, kauppias

 

P.s. asioimalla kyläkaupassa pidät palvelut lähellä!

Joulupolku 2016

Viime joulun alla järjestettiin ensimmäistä kertaa koko perheen joulutapahtuma Joulupolku. Joulupolku oli monen ystävän ja naapurin yhteinen ponnistus ja onnistui hienosti! 90 osallistujaa nauttivat ulkoilusta ja mielenkiintoisesta toiminnasta Hartolan kylän vanhalla raviradalla ja PVY-talolla sunnuntaina 11.12.  Tapahtuma alkoi PVY-talolta ja kiersi 1,7 km mittaisen polun jonka varrella oli Jaalan VPK:n sammutusharjoitus, partiolippukunta Jaalan Jalopeurojen toiminnan esittely rakovalkealla sekä Keski-Jaalan eränkävijöiden makkaratulet. Kylälle oli saapunut myös Joulupukki poroineen lasten ja aikuisten ihmetykseksi. Joulupukin kanssa sai sovittua vielä jouluaaton lahja-asioita ja luikautettua vaikkapa pienen laulun. Joulupukki oli ottanut mukaansa ihasteltavaksi myös uusimman poronsa, Urpon.

Tapahtuma yllätti kaikki järjestäjät positiivisesti ja tapahtuma päätettiin järjestää myös tänä vuonna. Suunnitelmissa on hieman laajentaa tapahtuman ”tarjontaa” edellisestä, yhdistää metsän joulurauhan julistus Joulupolulle Keski-Jaalan erämiesten sekä seurakunnan kanssa ja kenties musiikillisen elementin lisääminen. Alustavasti ajankohdaksi on pohdittu lauantaita 16.12.

Tapahtuman tukijat mahdollistivat kaikille ilmaisen tapahtuman. Hartolan Puoti & Baari tarjosi osallistujille glögit ja joulutortut, Pohjois-Kymen sähkötarvike loi tunnelmaa polulle liki sadan ulkotulen valolla. Hartolan kylän Pienviljelijäyhdistys tarjosi tilat tapahtuman järjestämiseksi. Mainostoimisto Artruukin Noora Siivonen suunnitteli tapahtuman mainoksen. Parissa kuukaudessa kasatun tapahtuman markkinoinnissa tärkeintä roolia näyttelivät paikallislehtien ennakkojutut sekä sosiaalisen median kautta perheille ja tuttaville kulkenut tieto.

PVY-talon tarjoilutilan sisustussuunnitelmat

Viime syksynä aloitettu sisustussuunnitteluprojekti yhteistyössä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun restaurointiopiskelijoiden kanssa on nyt tullut päätökseen. Projektin tuloksena PVY:lle toimitettiin kahden opiskelijaryhmän laatimat sisustussuunnitelmat kutomon tilalle tulevasta tarjoilutilasta. Kansainvälinen opiskelijaryhmä tuli tutustumaan suomalaiseen seuratalo- ja tanssilavakulttuuriin ensimmäisen kerran lokakuun alussa ja vielä toisen kerran marraskuussa palaveeraamaan, mittaamaan ja luonnostelemaan. Joulukuussa PVY:n johtokunnan väki tapasi opiskelijaryhmät heidän ”kotikentällään” Kasarminmäellä Kouvolassa.

Opiskelijaryhmät esittelivät omat suunnitelmansa, joissa PVY:n toiveena oli saada 50-luvun hengen mukainen, toimiva tarjoilutila sekä kutsuva sisäänkäynti ja eteistila kutomon tilalle.

Opiskelijat ottivat huomioon myös budjetin ja laativat suunnitelmissaan vaihtoehtoja ja kerroksia yhdistyksen finanssit huomioiden. 

Ensimmäinen ryhmä oli kiinnittänyt huomiota astioiden säilytykseen ja erilaisiin säilytysratkaisuihin. Toinen ryhmä oli ideoinut ruokailijoiden, tarjoilijoiden ja vieraiden erilaisia ”polkuja” tilassa jonka läpi liikutellaan myös mm. puhtaita ja likaisia astioita sekä ruokaa. Opiskelijat tekivät kaikenkaikkiaan hienoa työtä omine ehdotuksineen. Sisustussuunnitelmia päästään toteuttamaan todennäköisesti syksyllä, kun kutomo on siirretty PVY-talon vintille. PVY:n tavoitteena on aloittaa kudontapiirin syyslukukausi uudella vinttikutomolla.

Vinttikutomon kaikille avoimet rakennustalkoot ovat käynnissä koko kevätkauden sunnuntaisin klo 12 alkaen. Tervetuloa mukaan!

Terveisiä Pohjois-Kymen Kasvulta: Rahoitusinfokiertue pysähtyy Hartolan kylällä to 2.2. klo 18

Pohjois-Kymen Kasvun rahoitusinfokiertue tammi-.huhtikuussa 2017 – Tule mukaan kuulemaan mahdollisuuksista rahoittaa yrityksesi tai yhdistyks.esi toimintaa!

Kouvolan ja Iitin alueella on jaossa rahoitusta yleishyödyllisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin sekä yritystukiin. Haluamme, että kaikki kiinnostuneet ovat tästä myös tietoisia. Siksi Leader Pohjois-Kymen Kasvu käynnistää tammikuussa 2017 rahoitusinfokiertueen joka pysähtyy myös Hartolan kylällä.

Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi.

Nyt toimimme: kierrämme Pohjois-Kymenlaakson nurkasta nurkkaan, Saaramaalta Vuolenkoskelle, tammikuusta huhtikuuhun. Kiertueella käymme teidän luonanne, kylillänne ja yrityksissänne, yli kahdessakymmenessä paikassa pääosin tiistai- ja torstai-iltaisin. Kiertueella neuvomme: kun yrityksesi sijaitsee maaseudulla, sillä on jatkuvan kannattavan toiminnan edellytykset ja halukkuutta kasvaa, maaseutuohjelman yritysrahoituksesta voidaan sitä tietyin edellytyksin rahoittaa. Tule kuulemaan, miten! Vaikka infokiertueemme kärki onkin yritysrahoituksessa, toivomme paikalle myös kyläläisiä ja yhdistystoimijoita kuulemaan rahoitusmahdollisuuksista.

Rahoitamme yritystukirahoituksella muun muassa investointeja, investoinnin toteutettavuustutkimuksia ja asiantuntija- ja neuvontapalveluita maaseudun mikroyrityksille. Suurempaa yritystäkään emme jätä pulaan, vaan ohjaamme sopivan asiantuntijan luokse jatkamaan keskusteluja. Osassa kiertuepaikkojamme nämä asiantuntijatahot ovat myös mukana.


Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kahvitarjoilun vuoksi, toivomme ennakkoilmoittautumisia tilaisuuksiin, joko nettisivulta: http://www.pohjois-kymenkasvu.fi/omat-hankkeet/paikallista-kasvua-kyliin-ja-yrityksiin/rahoitusinfokiertue-2017/ tai suoraan projektipäällikkö Jarno Leinoselle.

 

Lisätietoa rahoitusinfoista antaa Jarno Leinonen.
e-mail: etunimi.sukunimi@pohjois-kymenkasvu.fi,
puh: 0400 545 768

http://www.pohjois-kymenkasvu.fi/omat-hankkeet/paikallista-kasvua-kyliin-ja-yrityksiin/rahoitusinfokiertue-2017/

Kyläkuitu Hartolan kylälle?

Halutaanko me Hartolan kyläläiset pitää oma kylämme elinvoimaisena ja mukana kehityksessä?

Kymijoen Kyläkuitu rakentaisi meille valokuituverkon, joka varmasti riittäisi myös tulevaisuuden tarpeisiin - jos me yhdessä niin tahdomme.

Nopeus olisi nyt 100 Mt/100Mt ja nostettavissa tarvittaessa vaikkapa 1000Mt/1000Mt. Kuituyhteyttä ei haittaisi myrskyt, tuulet ja sateet – eikä myöskään satunnaisten ohikulkijoiden ja kylällä vierailevien nettikäyttö, olisihan meillä jokaisella oma kuitumme. Televisioon liittyvät antennihuolet ja satelliittilautaset voisi myös unohtaa, olisihan television katselu hoidettavissa kuituyhteydellä, joko pelkästään netin kautta tai sitten kuidun kautta toimivalla TV-boxilla. Luotettavalla kuituyhteydellä hoituu pankki- ja muut viranomaisasiat, sen lisäksi tulevaisuudessa sillä hoituu myös osa terveyspalveluista ja niin paljon muutakin, että tuskin osaan edes kuvitella mitä kaikkea me teemme tietoliikenneyhteyden kautta 10 vuoden kuluttua.

Pallo on nyt meillä – me voimme nyt itse päättää haluammeko kunnolliset ja toimivat tietoliikenneyhteydet vai jäämmekö odottamaan että operaattorit pelkästään ”hyvällä tahdollaan” rakentavat meille 3-4-5-6 tai 7G yhteydet jotka OIKEASTI toimivat.

PVY on saanut apurahan kyläkuituliittymän hankkimiseen PVY-talolle. Myös muut voivat hakea apurahaa jatkuvassa haussa Jaalan kotiseutusäätiöltä. Apurahan määrä on vakituiselle asuinkiinteistölle 500 euroa ja vapaa-ajan asunnolle 150 euroa. Tukea voi hakea koko ajan. Kiinnostuneeksi voi ilmoittautua kyläkuidun nettisivuilla tai kylän yhteyshenkilön ja Aulikki Kylliäisen kautta, 040 528 4454,  aulikki. kylliainen@kylakuitu.fi

Ensi kesän näytelmä Suomi 100 v.- hengessä: Vaikea tie vapauteen

Jaalan Hartolan kylän pienviljelijäyhdistys on päättänyt juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta kertomalla näyttämön keinoin, miten kaikki alkoi. Näytelmäkirjailija Vuokko Tuomi kirjoittaa kuudetta näytelmää kotiseudustaan. Pohjoisessa Kymenlaaksossa elettiin vielä vuonna 1917 maatalouden kiertokulussa, joka oli lähes omavaraista. Kaikki tehtiin itse, mm. työkalut, vaatteet ja ravinto. Puhelinta ei ollut ja hyvästä lukutaidosta huolimatta lehtiä ei tilattu, koska postin jakelu vielä aika sattumanvaraista. Radioyhteyksiä vasta kokeiltiin mm. Elimäellä. Yhteydet naapureihin ja naapurikyliin hoidettiin pääasiassa kävellen. Lapset kävivät kansakoulua jos koulumatka oli lapsen voimin kuljettavissa. Jo kymmenen vuoden iässä koulumatkaa kertyi jopa parikymmentä kilometriä päivässä.

Elämän teki turvattomaksi Venäjän kaupungeista ja Suomen suuriruhtinaskunnan  teollisuuspaikkakunnilta kantautuvat huhut levottomuuksista. Tsaarin Venäjä oli jo kolmatta vuotta mukana Maailmansodassa. Venäjän armeija linnoitti Petrogradin (Pietarin) lähiympäristöä Saksan keisarin hyökkäystä vastaan. Jaalakin kuului tähän linnoitusalueeseen. Siksi kalliomme ovat edelleen täynnä valmiiksi louhittuja kantalinnoitteita ensimmäisen maailmansodan vuosilta. Onneksi suomalaisten miesten pakko-ottoa rintamille ei tarvittu, kun valtio maksoi Venäjälle vuosittain ”sotamiljoonia”. Huhut tulivat yhä hurjemmiksi, kun syrjäinen Suomikin oli tempautumassa vähitellen mukaan.
 
Jaalan Hartolassa, kuten kaikissa Suomen kylissä kokoonnuttiin ja keskusteltiin. Perustettiin aatteellisia ja ammattiyhdistyksiä. Vanhat ihmiset ovat meille kertoneet, että kaikki tapahtui varsin rauhallisesti niin kuin Jaalassa on tapana. Seuraavan vuoden suuret tapahtumat koskettivat kyllä Jaalaakin, mutta suuri osa kylien asukkaista jättäytyi sivustakatsojiksi.

Näytelmä ”Vaikea tie vapauteen” esitetään Pienviljelijäyhdistyksen talolla heinäkuussa 2017 kahtena peräkkäisenä viikonloppuna 1.7.-2.7. ja 8.7.-9.7.
Lippuvarauksia otetaan jo vastaan Hartolankyla.fi-sivuston kautta (linkki etusivulla).

Tervetuloa teatteriin!

Lopuksi

Piditkö lukemastasi? Jos pidit niin laita sana kiertämään ja suosittele myös muita liittymään postituslistalle. Palautetta, juttuvinkkejä ja kehitysideoita kyläkirjeestä otetaan mielellään vastaan hartolankyla.fi-nettisivun kautta, ”Ota yhteyttä”-osiossa. Hartolankyla.fi-sivun kautta saa aina yhteyden, myös muissakin asioissa!

Mukavaa alkanutta vuotta ja tervetuloa kylälle!

Hartolan kylän PVY

Hartolankyla.fi

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite