UUTISKIRJE - JOULUKUU 2020 Etkö näe kuvia? Klikkaa tästä
Joulukuussa näyttelynvaihtoja ja joululahjavinkkejä
 • Vielä ehtii: Hyvissä käsissä sekä Puureliefi ja digitaaliset leikit.
 • Museo suljettu itsenäisyyspäivänä su 6.12.
 • Tue kotimaista käsityötä lahjahankinnoilla.
 • Vuoden 2021 näyttelyssä leiskuvia värejä ja ekologista otetta. 
 • Tietopalvelussa hetkellisesti ruuhkaa.
 • Turvallinen museokäynti kaikille!
 • Näyttelyissä nyt: Hyvissä käsissä, Puureliefi ja digitaaliset leikit, Lahjoja lahjattomille, Perinteen lumo, Markku Piri – Paratiisin hedelmät, World Visionin Nukketehdas
 • Näyttelyihin tulossa: Leena Illukka –Tervetuloa ja tervemenoa, Basaarien kätköistä ja Design with Nature – Miia Suojala Design

  Kuva Hyvissä käsissä -näyttelystä. Kuva: Pasi Hakala/Studio Varjo. 

   AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

   Hyvissä käsissä sekä Puureliefi ja digitaaliset leikit - Ilona Ristan puutaidetta -näyttelyt ovat avoinna vielä lauantaihin 5.12. saakka.

   Vielä ehdit siis tutustumaan näyttelyihin!

   Huomaathan, että museo on suljettu itsenäisyyspäivänä su 6.12.2020.

   Kuvat: Pasi Hakala/Studio Varjo. 

   Lue lisää vaihtuvista näyttelyistä verkossa

   Tue kotimaista käsityötä lahjahankinnoilla!

   Käsityöläisten joulutori peruttiin tältä vuodelta, mutta Suomen käsityön museo kehottaa muistamaan käsityöläisten kivijalka- ja verkkokauppoja joulun alla. Suomalainen käsityöosaaminen on vahvaa ja laadukasta, joten osta uniikkia ja kestävää. Tuet samalla suomalaista käsityötä myös jouluna!

   Museokaupassa on kattava valikoima tuotteita yli sadalta käsityöläiseltä, mutta kannattaa tutustua myös käsityöläisten kivijalka- ja verkkokauppoihin. 

   Vuoden 2021 näyttelyssä leiskuvia värejä ja ekologista otetta

   Suomen käsityön museon näyttelyvuosi 2021 tuo tullessaan leiskuvaa väriä, kiertotaloutta ja suomalaista sekä kansainvälistä käsityöosaamista. Näyttelyvuoteen mahtuu niin museon omaa tuotantoa kuin isompia ja pienempiä yhteistyössä toteutettuja näyttelyitä.

   Kantavana teemana näyttelyvuodessa on kestävä kehitys, jota tarkastellaan käsityön ja muotoilun keinoin monesta näkökulmasta. Syksyn päänäyttelystä Suomen käsityön museo jopa laskee koko näyttelyn toteutuksen hiilijalanjäljen.

   Kuva: Värin lähteitä luonnosta. Kuva: BioColour-hanke, Päivi Kovanen, Riikka Räisänen. 

   Lue lisää ensi vuoden näyttelyistä!

   Tietopalvelussa ruuhkaa

   Museon valtakunnallisesti toimiva tekstiilitietopalvelu on ruuhkautunut suuren suosion vuoksi. Varsinkin ryijytunnistuksia ja -tietopyyntöjä on tullut runsaasti enemmän kuin tavallisesti, joten vastaaminen voi kestää pidempään kuin normaalisti luvatut kaksi viikkoa.

   Ryijyjen ja tekstiilien suosion kasvu heijastuu myös suoraan Suomen käsityön museon tietopalvelun toimintaan. Myös koronan takia kotona vietetty aika on saanut ihmiset tutkimaan tarkemmin omia varastojaan ja löydetyistä aarteista halutaan tarkempia tietoja.

   Suomen käsityön museossa on meneillään myös kokoelma- ja tekstiilitietokannan siirto uuteen kokoelmanhallintajärjestelmään, mikä osaltaan aiheuttaa viivästyksiä.

   ”Kysymysten suuri määrä yhdistettynä tietokantavaihdokseen aiheuttaa pientä ruuhkaa. Elämme tällä hetkellä kahden tietojärjestelmän välissä, joten tietohakujen teko on hiukan tavallista hitaampaa. Kaikkiin kysymyksiin vastataan kuitenkin heti kuin mahdollista, joten toivomme asiakkailta kärsivällisyyttä", kertoo Suomen käsityön museon tietopalvelusta vastaava amanuenssi Sari Jantunen.

   Verkkouutinen aiheesta.

   Vierailu museon näyttelyissä ja tapahtumissa on edelleen turvallista. Kiinnitämme erityistä huomiota tilojen puhtauteen sekä varotoimiin.

   • Käytäthän käsidesiä, kun tulet museoon. 
   • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. 
   • Pyrithän maksamaan pääsymaksun ja ostoksesi kortilla.
   • Tulethan museoon vain terveenä.

   Välitetään toisistamme!

   Lue lisää museon verkkosivulta.
   PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

   Tällä hetkellä perusnäyttelyiden Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan lisäksi esillä on peräti seitsemän vaihtuvaa näyttelyä.  

   Kahdessa kerroksessa 5.12.2020 saakka.
   Hyvissä käsissä

   Miltä käsityön menneisyys näyttää nykymuotoilijoiden silmin ja millaista inspiraatiota museokokoelmasta voi ammentaa? Hyvissä käsissä -näyttelyyn kutsutut taiteilijat ja taitajat loivat teoksena näyttelyyn vuoropuhelussa Suomen Käsityön Ystävien arkistojen kanssa. Tuloksena syntyi teoksia ja tuotteita, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä teknologia. 

   Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 5.12.2020 saakka. 

   Lue lisää näyttelytiedotteesta

   Kuvassa Matias Liimataisen keramiikkaa, jonka inspiraatio on saatu Uhra Simberg-Ehrströmin Vihreä aamu -ryijystä. 

   Aulagalleriassa 5.12.2020 saakka.
   Puureliefi ja digitaaliset leikit - Ilona Ristan puutaidetta

   Kansainvälisesti tunnetun puutaiteilija Ilona Ristan leikittely digimateriaalin kanssa on tuottanut hilpeän, vaikuttavan ja innovatiivisen kokoelman teoksia, joissa yhdistyy puutaide ja teknologia. 

   Rista yhdistää luonnolliseksi ja varsin suomalaiseksi koetun materiaalin, puun, moderniin valo- ja tietotekniikkaan. Puu ja valo luovat yhdessä seinäreliefejä, jotka elävät ja hengittävät. 

   Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 5.12.2020 saakka. 

   Lue lisää näyttelytiedotteesta

   Kuvassa osa Ilona Ristan Mäntymetsä-teoksesta. 

   Ikkunagalleriassa 31.12.2020 saakka.
   Lahjoja lahjattomille

   Suomen käsityön museon kokoamassa myyntinäyttelyssä Lahjoja lahjattomille. on helppo poimia tuotteita joulunajan lahjatarpeita helpottamaan, oli sitten taitava käsistään tai ei.

   Lahjoja lahjattomille -näyttelyyn valittiin tuotteita niin itselle kuin vaikkapa ystävälle pakettiin kiedottavaksi. Tarjolla on niin kauniita sisustustuotteita, jotka ilahduttavat pitkän aikaa kuin ajattomia ja uniikkeja koruja ja sesonkiin sopivia asusteitakin. 

   Myyntinäyttelystä ostetun lahjan voi hankkia hyvällä omalla tunnolla, sillä laadukkaat kotimaiset tuotteet tukevat suomalaisten yrittäjien arkea.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta.

   Kuvassa Saara Ruskolan korvakorut. 

   Kujalla 11.4.2021 saakka.
   Perinteen lumo – Leena Jääskeläinen ja karjalaiset kansanpuvut

   Perinteistä karjalaista kansanpukua jo 40 vuotta tutkineen Leena Jääskeläisen näyttely Perinteen lumo katsoo pukuja kansatieteellisestä näkökulmasta. Näyttelyssä esitellään perinteisiä karjalaisia käsityötaitoja ja perinnetekstiilien elämää sekä niihin liittyvää symboliikkaa. Sukella siis karjalaiseen kulttuuriin ja kansanviisauksiin!

   Kaikki näyttelyn kansanpuvut ovat Jääskeläisen valmistamia. Valmistamiseen on osallistunut myös Leenan tytär Anastasia Jääskeläinen, jonka taidonnäytteitä ovat upeat kirjailut ja korut. Valmiita pukuja täydentävät työpiirrokset, joita Jääskeläinen on tehnyt tutkimusmatkoillaan ympäri Karjalaa.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta.

   Kuvassa Leena Jääskeläinen. Kuva: Timo Jääskeläinen.

   Luentosalissa 24.1.2021 saakka.
   Markku Piri – Paratiisin hedelmiä

   Taiteilija ja muotoilija Markku Pirin pitkä ura on ollut monipuolinen ja materiaaleiltaan rikas. Hänen viime vuosien tuotantoaan esittelevässä pienoisnäyttelyssä on esillä otanta Pirin laajasta tuotannosta. 

   Luentosaliin kootussa installaatiomaisessa koosteessa on esillä väreiltään ja muodoiltaan herkullisia, voimallisia ja herkkiäkin töitä. 

   Näyttely on esillä Suomen käsityön museon luentosalissa 24.1.2021 saakka, mutta näyttely voi olla välillä suljettuna tapahtumien tai näyttelyvaihtojen vuoksi.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta.

   Kuvassa Auringonsäteet-vaasit, yksityiskohta. Kuva: Flavia Barbini. 

   Näytönpaikassa 10.1.2021 saakka.
   Mun paita!

   Mun paita! -näyttelyssä ääni annetaan Kaarisilta ry:n taitajille ja taiteilijoille. Näyttely syntyi ajatuksesta antaa Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksen taitajille raamit, mutta ei mikään aivan tavanomainen tyhjä taulu, vaan pohjana toimiikin nyt klassinen valkoinen kauluspaita. Taiteiltava alue on rajattu, mutta luovuudelle, ideoille ja itsestään kertomiselle annettiin kaikki vapaus. 

   Kerron oman tarinani, millainen olen, mitä ajattelen. Tässä olen, mun paidassa!” 

   Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta

   Kuva: Sarianna Malmi. 

   Museon näyteikkunassa 2.2.2021 saakka.

   Suomen World Visionin Nukketehdas

   Suomen World Vision on tuonut Suomen käsityön museon näyteikkunaan esille hyvää mieltä tuovia käsinukkeja. World Visionin vapaaehtoisten taiteilemat käsinuket ovat esillä museon näyteikkunassa Kauppakadulla 22.9.2020–2.2.2021. 

   Museon näyteikkunassa esillä olevat käsinuket, sekä monet muut suurella sydämellä valmistetut nuket jatkavat matkaansa alkuvuodesta 2021 ilahduttamaan World Visionin kummilapsia Ruandaan, Keniaan, Ugandaan, Kambodzaan ja Peruun. Hyväntekeväisyystempauksessa tehtyjä käsinukkeja voidaan käyttää opetuksen – ja lastenkerhotoiminnan tukena. Nuket voivat auttaa lapsia myös tunteiden käsittelyssä ja piristää heitä pandemian keskellä.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta.

   TULOSSA NÄYTTELYIHIN
   Basaarien kätköistä

   Basaarien kätköistä esittelee perinnetekstiilejä ja -koruja Marokosta Tiibetiin keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmista 9.1.–18.4.2021. Paimentolaisuus ja perinteet näyttäytyvät selkeinä näissä käyttötekstiileissä ja koristuksissa.

   Lue lisää näyttelytiedotteesta.

   Leena Illukka

   Tervetuloa ja Tervemenoa -näyttely 18.12.2020–7.3.2021 esittelee kuvataiteilija Leena Illukan muotokuvatossuja, jotka rikkovat perinteisen muotokuvan genren hauskasti ja raikkaasti.

   Lue lisää näyttelystä verkossa.

   Design with Nature – Miia Suojala Design

   Miia Suojala Design täyttää 15 vuotta ja julkaisee juhlamalliston Suomen käsityön museon Ikkunagallerian myyntinäyttelyssä Design with nature 9.1.–14.3.2021. 

   Lue lisää näyttelystä


   Viimeisimmät blogipostaukset
   Blogi

   Oletko jo tutustunut museon blogiin? 

   Kansallispuvun valinta voi vaatia hiukan pohdintaa

   Minkä kansallispuvun valitsen tarjolla olevista pukumalleista? 
   Millaisissa tilaisuuksissa voin käyttää kansallispukua?

   Tule osaksi kansallispukujen kiehtovia tarinoita!

   Tällä kertaa museo tarttuu yhdessä Suomen kansallispukukeskuksen kanssa rikkaaseen kansallispukuhistoriaan.   Piditkö tästä uutiskirjeestä? Voit jakaa sen kaverillesi nappia painamalla.
   Suomen käsityön museo

   Suomen käsityön museo
   Suomen kansallispukukeskus
   |
   Konservointikeskus


   Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
   Museon info p. 014 266 4370

   craftmuseum.info@jyvaskyla.fi

   Sait Suomen käsityön museon uutiskirjeen sähköpostiisi, koska olet ilmoittautunut postituslistallemme. 
   Tietosuojalauseke

   Mikäli et halua enää jatkossa vastaanottaa postia museolta, voit peruuttaa tilauksesi klikkaamalla.

   Peruuta tilaus