Het laatste nieuws van Mr. - 28 mei 2019

‘RECHT FUNCTIONEERT NIET BIJ POLITIEKE ONWIL’

Het recht is een van de grootste verworvenheden die de mens heeft, vindt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw (Radboud Universiteit Nijmegen). Dat het recht soms ondanks het belang ervan vastloopt, komt vaak door politieke onwil. Neem het vluchtelingenrecht, waar Terlouw zich veel mee bezighoudt. “In vergelijking met bijvoorbeeld de klimaatverandering is het vluchtelingenvraagstuk een relatief eenvoudig te hanteren probleem. De asielrichtlijnen zijn over het algemeen goede instrumenten om het recht praktisch toepasbaar te maken. We hebben het recht voorhanden, maar de politieke wil ontbreekt”, aldus Terlouw in een interview in het nieuwe nummer van Mr., dat 31 mei verschijnt.

Lees meer

RECHTSPRAAK KRIJGT ER 50 MILJOEN BIJ

Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt er in 2019 270 miljoen euro extra bij. Dat staat in de Voorjaarsnota. Het grootste deel van de extra gelden gaat naar asiel, de rechtspraak en forensische zorg. Daarnaast wordt een deel van een eerder opgelegde taakstelling op het OM teruggedraaid.

Lees meer

HAN JONGENEEL (RECHTBANK AMSTERDAM) OVER HET NUT VAN DE VERKORTE CIVIELE PROCEDURE

Mr. van de week is Han Jongeneel. De rechter van de Rechtbank Amsterdam nam, samen met Klaas Blankevoort, het initiatief tot de verkorte civiele procedure die in juni in Amsterdam van start gaat.

Lees meer

PROGRAMMEREN: DE LOGICA VAN CODE EN WET

Ingezonden Mededeling
"Codetaal past eigenlijk heel goed bij de logische gedachtegang die van juristen wordt verwacht."

Lees waarom bedrijfsjurist Kristina Kovatcheva van ING zelf is gaan programmeren.

Meer informatie

273 ADVOCATEN OP DE VINGERS GETIKT

In 2018 zijn advocaten 273 keer op de vingers getikt door de tuchtrechter. Op een totaal  van 17.784 advocaten gaat om 1,5 procent dat in de fout ging.  Dat is iets minder dan in 2017 toen een krappe 2 procent over de schreef ging. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raden van Discipline en het Hof van Discipline over 2018.

Lees meer

JAARBERICHT OM: MINDER CRIMINALITEIT, MEER ONDERMIJNING

De criminaliteit is in 2018 weer verder gedaald. Er werden vorig jaar 185.600 misdrijven geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent ten opzichte van 2017, toen de politie en het Openbaar Ministerie 189.600 misdrijven vastlegden. In 2016 waren dat er 199.600. Dat blijkt uit het jaarbericht 2018 van het Openbaar Ministerie (OM). De daling van de misdaad is in het tweede half jaar van 2018 tot stilstand is gebracht.

Lees meer

RECHTSZAKEN DOORVERWIJZEN WORDT EENVOUDIGER

Als het aan minister Dekker (Rechtsbescherming) ligt, moeten rechtszaken bij capaciteitsproblemen in de ene rechtbank, makkelijk kunnen worden verplaatst naar een andere rechtsbank. De huidige regeling, vastgelegd in de Wet op rechterlijke organisatie, leidt tot te veel ‘belemmeringen’.

Lees meer

HOE EEN ANTWOORD VAN DE HOGE RAAD HET ONTBINDINGSRECHT ONGEMERKT HEEFT VERANDERD.

Ingezonden Mededeling
Wist u dat een antwoord van de Hoge Raad op een prejudiciële vraag het ontbindingsrecht ongemerkt heeft veranderd? Mr. René Klomp praat u bij in de nieuwste webinarclip van het CPO. Vraag deze nu gratis aan.

Lees meer

VROUWEN WORDEN LIEVER TOEGEVOEGD NOTARIS

De vrouwen zijn in opmars binnen het notariaat, en de toename van het aantal toegevoegd notarissen houdt daarmee gelijke tred. Dat blijkt uit cijfers van de notariële beroepsorganisatie KNB, waarover het FD heeft gepubliceerd.

Lees meer

DE WERD: ‘RECHTERS MOETEN MEER VERBINDING LEGGEN MET DE POLITIEK’

Rechters moeten in hun rechtsvormende taak beter de verbinding leggen met de politieke staatsmachten en tussen het nationale en het internationale recht. Dat stelt hoogleraar rechtspleging Marc de Werd (UvA) in zijn oratie op 7 juni.

Lees meer

ARBITERS DIE DE TAAL VAN TECHNEUTEN SPREKEN

Met de nieuwe organisatie Technology Arbitration & Mediation Institute (TAMI) beschikt Nederland over speciaal instituut voor geschillenbeslechting in technische zaken. Alle bemiddelaars, adviseurs, mediators en arbiters spreken vooral de taal van techneuten en niet alleen de taal van juristen, zegt bestuurslid Hans Bloemen (tevens voorzitter van Brainport TechLaw).

Lees meer

FACILY LAW ZOEKT FRANCHISENEMERS

Van onze kennispartner facily LAW
Werk jij als zelfstandige? Loop jij als jurist ook aan tegen het feit dat je alleen bent en niet binnen een team werkt? Dat je als jurist je klanten moet doorverwijzen naar een advocaat, in voorkomende gevallen? Je mist teamoverleg en een professionele back-office?

Lees meer

GROTE DEAL IN DE CARAÏBEN

Cable & Wireless Communications, onderdeel van de groep van het aan NASDAQ Global Select Market genoteerde Liberty Latin America., heeft alle door het Land Curaçao gehouden aandelen in United Telecommunication Services verworven. Het door verkoper verkochte belang betreft 87.5% van het totale aantal uitstaande aandelen in UTS. De overige 12.5% wordt gehouden door het Land St. Maarten. Het betreft één van de grootste deals binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk in de  afgelopen jaren.

Lees meer

FLORIS PELS RIJCKEN (POELMANN VAN DEN BROEK) MISTE HET VINDEN VAN ‘SLIMMIGHEIDJES’

Overstap van de week is Floris Pels Rijcken. Pels Rijcken heeft de overstap gemaakt van Ballast Nedam naar Poelmann van den Broek advocaten te Nijmegen. Hij is in dienst getreden als advocaat op de sectie bouwrecht. Vóór Ballast Nedam was hij advocaat bij Dirkzwager.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht | 0,8 – 1,0 fte | (Zwolle)

Je bent een enthousiaste teamspeler met een nuchtere instelling Het bericht Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht | 0,8 – 1,0 fte | (Zwolle) verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Advocaat-stagiaire Restructuring & Insolvency (Amsterdam)

Ben jij te slim om alleen advocaat te zijn? Het bericht Advocaat-stagiaire Restructuring & Insolvency (Amsterdam) verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Advocaat-medewerker Gezondheidszorg

Je bent in staat om een eigen praktijk op te bouwen en mensen aan je te binden Vestiging Utrecht/Zwolle Het bericht Advocaat-medewerker Gezondheidszorg verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

De ‘niet storen’-knop

Preken tegen fraude is verdacht

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.