Mars nyhetsbrev från Drömmarnas Hus

.

Mars 2017

Nu är verkligen våren på gång och i vår vackra trädgård bakom den fina Herrgården, börjar det växa  och gro.
Den 1 april fyller Drömmarnas hus 27 år. Vi är så stolta och glada och håller för fullt på med att smida planer för vår stora 30-årsdag år 2020. Vi spar på krutet tills dess, men DÅ blir det partaj!
Vi måste också passa på att berätta att vår Årsrapport för 2016 snart kommer. Men vi kan redan nu avslöja att vi under 2016 verkat i 26 skånska kommuner och i 79 skolor. Rekord! Du kan läsa allt, se bilder och filmer i Årsrapport 2016 som läggs upp på hemsidan snart. Så håll ut!

NYHET Extra service för skolfolk

Nu kan DU som jobbar med barn i Skåneskolor, få direktinformation. Om du t.ex arbetar med åk2 i Malmö, så får du mail, som ENBART handlar om vårt nya F-3 projekt för Malmöskolor. Du kommer alltså inte att missa erbjudanden, som är riktade till din barngrupp.
Registrera dig här. Det tar högst en minut.

Efter att ha varit med på en toppenbra uppstartkonferens i Stockholm, i Kulturrådets regi, så börjar nu mycket falla på plats i projektet.
Den första projektfasen innebär ju att vi med stora öron skall lyssna in de boendes önskemål och idéer, vilket är pågående. Under sportlovet var vi t ex iväg på läger med 20-talet unga som genererade flera nya spännande kreativa idéer till projektet. Nu börjar vi således forma en del av det vi lyssnat in och flera konstnärliga workshops och event bl a i form av ”Kreativa vardagsrum”, ligger i pipeline. Mycket kommer att hända nu under våren/sommaren och vi är superinspirerade!
Kulturrådets Kreativa platser på FB.

Sportlovs-kultur-läger

Drömmarnas Hus ungdomsensemble och Tjejer i förening har varit på
kulturläger tillsammans under sportlovet!

I en vacker miljö i skogen, (utan wifi och nästan ingen täckning) med en sjö nära inpå, var vi allihop superkreativa !

Kusliga nätter och god mat och framförallt väldigt roligt!
Några röster från utvärderingen:

Jag är stolt. Man fick lära sig nya saker. Lära känna nya människor. För kort läger.

Gnistväktarna har fått hjälp!

2/3 av Tygelsjöskolans elever har nu vunnit gnistväktarnas förtroende genom att visa sin samarbetsförmåga och kunskap kring skolans värdegrund. Vad är viktigt för att vara en bra klasskamrat, hur kan vi få alla att trivas? Alla dessa frågor ställdes elever F-3 inför i en vårdoftande glänta, mitt i Tygelsjö. Nu står eleverna redo för nästa steg tillsammans med Luz och Jafer, att ge denna värdegrund en kreativ form.

Snart är våren här och vi väntar på att Svarthättan ska komma tillbaka efter sin vintervistelse.
Svarthättan är nämligen en central figur i årets äventyr för 48 stycken årskurs två-klasser från Malmö. Planeringen av ämneskunskaperna: allemansrätt, matematik och naturorientering är i full gång. I år har vi förstärkning med spetskompetens från Pedagogisk Inspiration.  Eleverna kommer att få nytta av alla sina kunskaper och färdigheter, under det som kommer bli ett förunderligt Malmöäventyr med folktroliknande väsen och halvväsen i Torups bokskog längre fram i vår.

Skapande skola med Kryddgårdsskolan

Nu är vi i full gång med vårt Skapande skolaprojekt tillsammans med Kryddgårdsskolan.
Efter att den 8 februari träffat skolans engagerade pedagoger för en gemensam uppstartsworkshop, så har vi nu också hunnit starta upp arbetet med eleverna. Temat är Elevinflytande och Barnkonventionen. Vi gläds åt att skolan tar ett större grepp kring dessa viktiga frågor och är stolta över att få bidra med våra pusselbitar till den stora helheten. Under ett antal veckor kommer vi att arbeta med samtliga 425 elever i åk F-9 och drama står då i fokus. Vi ser fram mot fortsättningen!

Skapande skola med Rosengårdsskolan

Under vårterminen kommer vi att arbeta i ett mindre Skapande skola projekt tillsammans med Rosengårdsskolan. Tillsammans med tre åk 2 klasser skall vi skapa konst. Temat? Ja, här har vi två alternativ som vi fortfarande inte fattat beslut om… Fortsättning följer således och vi tycker det skall bli härligt att få starta upp samarbetet!

Se mer av vårt Skapande Skola-arbete.

Barnens skulpturpark, slutrapporten inlämnad!

Nu är slutrapporten av förstudien för Barnens skulpturpark inlämnad och klar. Den 16 februari var vi och gjorde en muntlig presentation av densamma för Malmö Offkonstgrupp. Nästa steg är att ärendet förhoppningsvis ligger på dagordningen, för beslut, vid Kulturnämndens möte den 26/4. Vi hoppas och önskar att denna idé skall bli verklighet, då vi verkligen tror att en satsning på Barnens Skulpturpark i Rosengård skulle generera mycket gott till staden. Nu kan vi bara hålla tummarna!

Lokala uppdateringar

Vi uppdaterar flera rum just nu. Stora salen i Västra flygeln kommer att anpassas bättre för teaterbruk. Det tidigare "sagorummet" i huvudbyggnaden är rivet, för att kunna byggas upp igen..!?! Vi inreder rummet på ett sätt som gör det förvandlingsbart, snabbt och enkelt, för olika slags verksamheter. En sorts mini-black-box, skulle man kunna säga. Även det stora rummet håller på att rensas, för att öka tillgängligheten.

På Väg ...mot ett sommaruppehåll

Vi närmar oss nu terminsslut för samarbetsprojektet På Väg. Under januari-mars har vi besökt 22 olika högstadieskolor i 10 olika kommuner.
De löpande utvärderingar som gjorts och görs, visar att detta är ett koncept som går hem såväl hos elever som lärare. Vi är glada över att ingå i detta sammanhang och vill tacka alla skolor, elever och pedagoger vi mött samt alla duktiga samarbetspartners och vi ser fram mot att fortsätta till hösten!

....slutligen

Positiv trend

Den 15 februari publicerade Dagens Nyheter en artikel om en tydlig och positiv trend, i några av sveriges utsatta områden.... t.ex här på Herrgården/Rosengård.

Bildspel/video HÄR. (1 min 7 sek)

Facebook Twitter Youtube Instagram
Tidigare nyhetsbrev

Du får detta nyhetsblad för att du själv anmält intresse. Det kan även vara så att du varit i kontakt med Drömmarnas hus, eller så tycker vi, eller någon annan, helt enkelt att du borde ha det.
Vill du inte ha det, så avslutas prenumerationen med länken längst ner till höger.

Facebook Youtube Instagram Twitter

Drömmarnas Hus

info@drommarnashus.se       www.drommarnashus.se

+ 46 (0)40 31 15 80

LIKE TWEET