Dit bovenstaande toont aan dat een gewas prima aan de wet kan voldoen door per bestrijdingsmiddel niet boven de toegestane limieten uit te komen, maar ondertussen wel vele soorten bestrijdingsmiddel kan bevatten. Dit is een maas in de wet en dient zo snel mogelijk opgelost te worden, want dit stimuleert boeren en kwekers om gifbommen te produceren.
De reden dat er steeds meer soorten bestrijdingsmiddel op gewassen worden aangetroffen is dat plagen vaak resistent worden voor een specifiek middel. Om dit probleem op te lossen gaan boeren de breedte in door gebruik te maken van cocktails die kleine beetjes van vele soorten bestrijdingsmiddel bevatten.
Een ander probleem is dat er steeds meer bestrijdingsmiddelen worden toegestaan. Soms zijn er wel 15 soorten gif te koop om één soort onkruid aan te pakken. Hierdoor kunnen producenten van voedsel alsnog legaal bestrijdingsmiddelen stapelen.
De Europese Commissie heeft als doel om in 2030 de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gehalveerd te hebben, maar op dit moment gaat het precies de andere kant op: er wordt in Nederland alleen maar meer gebruikt. Uit de gegevens van de NVWA blijkt zelfs dat landbouwproducten uit ons land vaker en meer gifresten worden gevonden dan de buitenlandse.
Met name fruit blijkt vaak rijk aan residuen, het gaat hier dan vooral om aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen. Nederlandse bramen en pruimen zijn wel weer verrassend schoon. De hoogste hoeveelheid gifresten werden vastgesteld bij rozijnen, druiven en nectarines van buiten Nederland.
Bij groente is het gebruik van bestrijdingsmiddelen een stuk lager. Toch is er een toename van het gifgebruik vastgesteld bij radijsjes, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortels en broccoli. Veel andere groente bevatten ongeveer evenveel bestrijdingsmiddelen als de buitenlandse varianten. Opvallend is dat ook Nederlandse aardappelen gemiddeld meerdere soorten bestrijdingsmiddelen bevatten in vergelijking met de buitenlandse.
Over het PAN Het internationale Pesticide Action Network bestaat al erg lang, maar heeft sinds een tijdje nu ook een Nederlandse tak. Dit is heel fijn, want zo kunnen we veel beter volgen hoe het nu echt in ons land met het voedsel is gesteld. Het PAN heeft als doel om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen uit te bannen, zodat de mensen en het milieu minder met chemicaliën worden geconfronteerd. Ze willen de wereld zo schoon mogelijk overdragen aan toekomstige generaties.
Vorig jaar ook niet best Het PAN heeft vorig jaar ook al eens een onderzoeksrapport over de Nederlandse markt vrijgegeven. Toen bleek dat vooral druiven, citrusfruit en kropsla ernstige uitschieters waren, gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen. Het zou hierbij volgens het PAN gaan om gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die neurotoxisch, kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn. Het PAN waarschuwde dat de hoeveelheden vooral voor zuigelingen en peuters gevaarlijk hoog zijn. Ook zwangeren zouden moeten worden gewaarschuwd vinden zij.
Tips tegen bestrijdingsmiddelen Het advies is om zoveel mogelijk te kiezen voor biologisch. Het PAN ziet dat bestrijdingsmiddelen in deze categorie geen gevaar vormen. Het liefst zouden zij zien dat de overheid boeren zou ondersteunen met het omschakelen naar biologische landbouw.
Als biologische voeding vanwege de prijs niet tot de mogelijkheden behoort, kun je ook kiezen voor voedsel dat nagenoeg niet wordt bespoten. Een overzicht van de minst en meest bespoten voeding kun je hier vinden. Een andere optie is om je groente en fruit goed te wassen, hoe je dat doet hebben we hier eens uitgebreid beschreven.
Laatste nieuwsbrief van het jaar Dit was alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Volgende week met kerst gaan we er even een weekje tussenuit, de eerstvolgende nieuwsbrief zal dus in het nieuwe jaar zijn. Zelf gebruik ik deze tijd altijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe plannen te smeden voor het volgende jaar. Sinds de komst van onze kleine kan ik niet meer vol gas op alles ja zeggen en moet ik soms keuzes maken. Doordat er sinds corona minder tot geen lezingen worden georganiseerd, schept dat ook weer ruimte zodat er per saldo nog best veel werk verzet kan worden…
Om af te sluiten wilde ik nog even op de valreep iets positiefs delen: Foodwatch meldde namelijk deze week dat er een coalitieakkoord ligt, waarin staat dat er een taks op suikerrijke producten komt en een BTW-verlaging naar 0% op groente en fruit. Dat is heel goed nieuws, want zo wordt gezond leven een stukje gezonder!
|