BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Van Olivier B. Bommelhof tot Burg. Dickerdacklaan

Afgelopen maandag had ik een afspraak voor een fotografeerklusje aan de Henk Sprengerweg in Almere. Die naam Henk Sprenger deed bij mij een belletje rinkelen: was dat niet een striptekenaar? Inderdaad: een van de eerste medewerkers van Toonders studio’s, die later bekend geworden is van Kick Wilstra en Piloot Storm. Ik was in de Stripheldenbuurt!

In deze omvangrijke Almeerse wijk zijn de straatnamen vernoemd naar talloze striptekenaars en stripfiguren. Denk je eens in: je kunt daar wonen aan de Kuifjestraat, de Lambikstraat, de Katrien Duckstraat en zelfs de Lampjestraat. Of, ook leuk: de Tante Pollewopstraat of de Paulus de Boskabouterhof.

Maar natuurlijk is er ook een Marten Toonderlaan. En omdat ik toch mijn camera bij me had, ben ik daar naartoe gewandeld om het straatnaambord op de foto te zetten, en een ontdekkingstocht te ondernemen langs de andere Toondergerelateerde straatnamen.

Het fietspad parallel aan de Marten Toonderlaan heet Marten Toonderpad:

De Marten Toonderlaan blijkt (terecht) zo’n beetje de langste laan van de Stripheldenbuurt te zijn. Wel is het een laan zonder direct woningen eraan: het adres Marten Toonderlaan nummer 1 bestaat dus niet. Maar de zijstraten ervan zijn wel bebouwd, en ook die dragen interessante namen.

Wie de Marten Toonderlaan afrijdt vanaf de richting van station Almere Oostvaarders, komt als eerste straat rechts de Olivier B. Bommelhof tegen, waaraan drie appartementengebouwen staan.

De volgende zijstraat is de Tom Poesstraat, waaraan een school gevestigd is.

Even verderop, voorbij de Marten Toonderbrug, bestaan de zijstraten uit fraaie woonerven die genoemd zijn naar andere bekende personages uit de Bommelstrip:

Het lijkt me wel wat, om te kunnen zeggen: ‘Ik woon aan de Burgemeester Dickerdacklaan nummer zoveel’…

In Rommeldam zelf is Dickerdack trouwens ruimschoots vertegenwoordigd op de stadsplattegrond. Ik heb er achteraf even de Bommel reisgids van Jenno Witsen op na geslagen. Er is een Burgemeester Dickerdack Avenue (‘De wilde wagen’, 4889), een Burgemeester Dickerdackplantsoen (‘De minionen’, 0717) en een Dickerdackpark (‘De pronen’, 7898; ‘De kaligaar’, 8207 en ‘De aamnaak’, 01032).

Sommige mensen zullen misschien denken dat het bij de Almeerse Burg. Dickerdacklaan een voormalige burgemeester van Almere betreft, een voorganger van Annemarie Jorritsma of zo.

Over Annemarie gesproken: Doddeltje heeft geen straatnaam gekregen, het enige vrouwelijke personage dat hiervoor toch prima in aanmerking had kunnen komen.

Vlakbij de al genoemde Marten Toonderbrug is ook de Phiny Dickbrug:

Deze brug leidt naar een straat die Phiny Dickgracht heet. En een van de zijstraten daarvan is de Olle Kapoenstraat. De rest van de straten in ditzelfde buurtje is gewijd aan diverse collega-striptekenaars en -striphelden, zoals de Hans G. Kresseweg (met natuurlijk de Eric de Noormanhof). En, ingeklemd tussen de Pieter Kuhnweg en de Henk Sprengerweg, vond ik ook nog de Koning Hollewijnstraat:

Leuk om zo mijn eigen grote striphelden in deze buurt tegen te komen.

Enige naspeuringen na thuiskomst leren me dat de straatnamen indertijd bedacht zijn door Kees Kousemaker van de stripwinkel Lambiek. Van hem kwam zelfs het idee om een hele wijk naar stripfiguren te noemen; hij deed Almere deze suggestie al in 1984 van de hand om ook eens positief in het nieuws te kunnen komen. (Lees hier meer daarover.)

De Marten Toonderlaan was de eerste straat van de wijk. Het naambord ervan werd op 19 mei 2004 door Toonders kleinzoon Aino onthuld. Toonder was op dat moment dus nog in leven.

Almere is niet de enige stad die een straat naar Marten Toonder genoemd heeft. Via Google Maps heb ik Marten Toonderstraten gevonden in Utrecht, Nijmegen en Duiven, een Marten Toonderlaan in Kloetinge (bij het Zeeuwse Goes) en een Marten Toonderpad in Culemborg. Deze liggen alle in buurten met straten die naar schrijvers genoemd zijn.

Nog niet te vinden via Google Maps, maar wel degelijk anderhalf jaar geleden onthuld, is het Marten Toonderplein bij de Blaak in Rotterdam, waar ook het kunstwerk ‘Ode aan Marten Toonder’ staat:

Ook niet in Google Maps: het Marten Toonder Senior pad op het onbewoonde eiland Rottumerplaat.

Dan is er nog de Olivier B. Bommelbrug, naast het Marten Toondermuseum De Bommelzolder in Zoeterwoude.

En toevallig las ik deze week dat er in Oegstgeest een Marten Toonder natuurpad wordt aangelegd.

Mocht je nog andere Toondergerelateerde straatnamen weten: ik houd mij aanbevolen voor aanvullingen!

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar . Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt aangemeld. Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden: zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link. Als je eerdere afleveringen hebt gemist, kun je die hier nalezen.

Afmelden
MailerLite