EkoNu 3.0 nyhetsbrev - December 2020

Julhälsningar från Projekt EkoNu 3.0.!

Under hösten har vi hört spridda kommentarer från ekoaktörer att speciellt direktförsäljning av inhemska ekoprodukter har ökat under detta Coronapandemi år. SITRA publicerade i veckan en undersökning de gjort under hösten i Finland, som visar att konsumtionsvanorna har ändrats och vi finländare vill göra mera hållbara val i vardagen. Så nu väntar vi med spänning på år 2020´s ekologiska produktions- och marknadsöversikt som ProLuomu r.f. brukar presentera varje vårvinter.

I projektet planerar vi som bäst nästa års Ekotankesmedja. Tankesmedjan kommer att ordnas digitalt och programmet blir som vanligt mångsidigt med flera suveräna och aktuella föreläsningar. Under våren ska vi också ordna andra digitala föreläsningar, vi tar gärna emot förslag på teman av er: kontakta oss med era förslag och önskemål t.ex. via kontaktformuläret på vår hemsida.

God Jul och Gott Nytt År!

-----------------------------------------------

Youtube kanal
Nu har vi fixat en egen Youtube kanal för Projekt EkoNu 3.0.! Vi har på denna kanal bland annat publicerat inspelningarna från våra webbinarium under senhösten.

Projekt EkoNu 3.0´s webbinarium
Senhöstens webbinariums inspelningar, föreläsningsmaterial mm återfinns på vår hemsida: 

 

Ekologiska demonstrationsodlingar i Nyland och Österbotten 2020

hemsidan publiceras kontinuerligt resultat och försöksrapporter från årets ekologiska demonstrationsodlingar vartefter de blir klara. 
Inläggen samlas i Arkivet under rubrikerna Ekosortförsök och Observationer där den senare nämnda samlar observationsförsöken i Korsholm, biokol försöket i Västnyland, samt odlingstekniska och lantdemot i Östnyland.

Kort kan nämnas att medelskördarna för ekosortförsökt i Lovisa såg ut som följer: 

Medelskörden för vetesortförsöket var relativt bra och stannade i år på 3489 kg, högst medelskörd hade Kreivi (4015 kg/ha) och lägst Leidi (3058 kg/ha). Medelproteinet var 11,1 %.

Havrens medelskörd blev som väntad god och stannade på 5218 kg/ha. Högst medelskörd hade Steinar (5869 kg/ha) och lägst Meeri (3994 kg/ha), medelproteinet var också här 11,1 %.

Kornet klarade sig lite sämre i år men kom ändå upp till en medelskörd på två ton. Högst medelskörd hade Arild (3117 kg/ha) och lägst Alvari (1256 kg/ha), medelprotein var 10,6 %.

 

Pro Luomu rf´s kampanj  ”Luomu. Se on hyvä merkki " - Eko. Det är ett bra märke

Finlands största ekokampanj har fått en rivstart och materialet får bra synlighet i sociala medier och på tv. Pro Luomu rf  vill med kampanjen öka konsumenternas medvetenhet om ekologiska produkter, få fler att köpa ekologiskt och göra ekologiska varumärken mera kända. Kampanjen är delvis finansierad av EU och den genomförs under åren 2020–2022.
På den finska hemsidan finns flera juliga ekorecept med bland annat tips på hur du tillreder den ekologiska julskinkan, kolla in dem här: Hyviä reseptejä
Gå till kampanjens svenska sidor här: https://luomumerkki.fi/sv/hemsida/

-----------
Kom ihåg, att du enkelt kan avsluta prenumerationen av projekt EkoNu 3.0 ´s nyhetsbrev. Detta gör du, genom att välja åtgärden ”Avsluta prenumerationen” i sluttexten av detta nyhetsbrev. 


Yrkesakademin | PB 40, 65450, Vasa
Detta nyhetsbrev skickades till | Avsluta prenumerationen | Vidarebefordra detta E-mail till en vän
Skickat med MailerLite