Egy névtelen pénzalap 75 millió dollár értékű Bitcoint kíván adományozni adatvédelmi megoldásokon dolgozó startupoknak Nézd meg a böngészőben

„Azok a gyerekek, akik most születnek, lehet, hogy soha nem fognak olyan világot ismerni, amelyben a bankok kontrollálják a pénzt. A pénz az internet egy belső protokollja lesz, olyan tartalomtípus, amelyet bárki bárhová eljuttathat.” - Andreas Antonopoulos, blokklánc szakértő

A piac alakulása

A múlt héten a kriptopiac teljes kapitalizációja 239 milliárd dollárról 222 milliárd dollárra esett vissza. A Bitcoin ára 8500 dollár alá is esett, jelenleg 8151 dollár körül kereskednek vele. Az Ether 176 dolláron áll, ami 6%-os csökkenés a múlt heti árhoz viszonyítva. A Bitcoin Cash múlt hét óta 19%-ot esett, 239 dolláron áll. Kevesebb, mint fél év van hátra a Bitcoin 4. blokkjutalom felezési időpontjáig. Ekkor a bányászok által kibányászott Bitcoinok után járó jutalom összege 12,5-ről 6,25 Bitcoinra esik majd vissza. Ezzel a Bitcoin éves inflációs rátája 1,8% alá fog esni, és ez mindig tovább fog csökkenni minden egyes felezés után. Az olyan szűkös eszközöknek, mint amilyen a Bitcoin is, általában növekszik az értéke, ahogy növekszik irántuk a kereslet. A világszerte üzembehelyezett Bitcoin ATM-ek száma újabb mérföldkövet ért el, már több, mint 6000 ilyen készülék működik a világon. Ebből is következtethetünk arra, hogy egyre többen vannak tisztában a kriptopénzek létezésével és az elfogadottságuk is növekszik.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nagy technológiai cégek belépnek a személyes fizetések piacára. Az Apple a Goldman Sachs-szal indít hitelkártya együttműködést. A Facebook bejelentette, hogy elindítja a Facebook Pay-t, ami egy olyan fizetési szolgáltatás, mely a cég minden platformján keresztül működik, beleértve a Messengert, a WhatsAppot, és az Instagramot. A világ legnépszerűbb keresési szolgáltatója, a Google is a bankolás piacára kíván lépni. De mindez nem jelent veszélyt a kriptopénzekre. A központi bankok világszerte aggodalmaskodnak azon, hogy a Bitcoinnal és más kriptopénzekkel szemben elvesztik a hatalmukat, és ennek megelőzése érdekében fejvesztve akarnak saját önálló digitális pénzt kibocsátani. Azonban tudni kell, hogy hiába tesznek így, ez nem fogja megoldani a hagyományos pénzügyi rendszer problémáit. A központi bankok ugyanis továbbra is nyomtatni fogják a pénzt, ezzel el is értéktelenítve azt.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a Wrapped Bitcoin (WBTC)?

  1. Egy protokoll, amely azt a célt szolgálja, hogy egy cégnek tudj bitcoint küldeni.
  2. Egy Ethereum alapú token, amely mögött 1:1 arányú fedezettel bitcoin áll.
  3. Minden blokk első Bitcoin tranzakciója.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Az angol adóhatóság frissített iránymutatása szerint a kriptopénzek nem minősülnek pénznek

Az Egyesült Királyság adóhatósága, a HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs ) november 1-jén módosította a kriptoeszközök adózására vonatkozó iránymutatását mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások vonatkozásában. Az iránymutatás - saját megfogalmazása szerint - az ún. “csere tokenek” adózásával foglalkozik, ebbe a kategóriába sorolja a Bitcoint is. A “használati” (utility) és “értékpapír” (security) tokenekre vonatkozó iránymutatást a közeljövőben teszik majd közzé. Azon vállalkozások, amelyek érintettek cseretokenek kereskedelmében, például termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak kriptopénzek ellenében, vagy kriptopénzt bányásznak, legalább egy, de néha több fajta adónem megfizetésére kötelesek. Az adott tranzakciótól függően ez lehet jövedelemadó, társasági adó, nyereségadó, illeték és társadalombiztosítási járulék is. A magánszemélyeknek nyereségadót kell fizetniük, ha eladják kriptoeszközeiket. Amennyiben a magánszemély a kriptoeszközt munkáltatójától, bányászatból vagy airdrop útján szerezte, akkor jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot is fizetnie kell utána. A HMRC leszögezte: egyetlen jelenleg létező kriptopénzt sem tekint pénznek vagy valutának. Az adóhatóság egyúttal azt is megjegyezte, hogy a kriptopénz-ipar rendkívül gyorsan változik és folyamatosan fejlődik, és erre tekintettel minden egyes eléjük kerülő esetet az adott esettel kapcsolatos konkrét tények és körülmények alapján fog megvizsgálni.

A Google a Citigrouppal együttműködésben betéti számlákat fog kínálni

A Google a Citigroup bankóriással és a Stanford Federal Credit Union hitelintézettel együttműködésben betéti számlákat fog kínálni. A The Wall Street Journal értesülései szerint a három cég egy Cache nevű projekten dolgozik, amely várhatóan jövő évben indul majd. A nagy techcégeket egyre inkább érdekli a banki szolgáltatások iparága, bár a szabályozók már így is azt vizsgálják, hogy nem rendelkeznek-e ezek a cégek túl sok ügyféladat felett. Caesar Sengupta, a Google vezérigazgatója kijelentette: a Google nem fogja eladni a betéti számlákat igénybevevő ügyfelei pénzügyi adatait. Ugyanakkor egyes elemzők szerint a Google lépése nem azt a célt szolgálja, hogy a cég új bevételi forráshoz jusson, hanem hogy bepillantást nyerhessen a fogyasztók vásárlási szokásaiba. Sok kriptopénzhívő szerint a pénzügyek piacára belépni kívánó techcégek az egyre növekvő mértékű megfigyelés jelei, ami a decentralizált kriptopénzek használata irányába lökheti az embereket.

Kriptotőzsde indítását tervezi a Royal Bank of Canada

Kanada piaci kapitalizációt tekintve legnagyobb bankja, a 16 millió ügyféllel rendelkező Royal Bank of Canada (RBC) a the Logic kanadai hírportál értesülései szerint kriptopénz kereskedelmi platform indításának lehetőségét vizsgálja. A portál azt állítja, hogy a bank lehetővé fogja tenni ügyfelei számára, hogy kriptopénzeket - például Bitcoin vagy Ethert - vegyenek, eladjanak vagy átruházzanak. A tervek szerint az ügyfeleknek kriptopénzes bankszámlái is lehetnek majd. Korábban az RBC megtiltotta az ügyfelei számára, hogy hitelkártyáikkal kriptopénzeket vásároljanak. A bank nem erősítette meg hivatalosan a hírportál értesüléseit, de ha a pletyka igaz, az RBC lesz az első olyan bank Kanadában mely ilyen szolgáltatásokat is kínál. Az mindenesetre biztos, hogy a bank négy, kriptopénzekhez kapcsolódó szabadalom bejelentést nyújtott be Kanadában és az USA-ban és már 2015 óta kísérletezik a blokklánc technológia banki alkalmazásával.

A Pornhub kriptopénzben fizetheti ki a szereplőit, miután a PayPal leállított minden Pornhubhoz kötődő utalást

A vezető felnőtt-tartalom szolgáltató Pornhub múlt héten bejelentette, hogy a PayPal váratlanul blokkolta a hozzájuk érkező összes tranzakciót. A PayPal utalások felfüggesztése több, mint 100.000 tartalommegosztó megélhetését érinti. A Pornhub a világ 10 legnagyobb weboldalának egyike, közvetlenül a Twitter után, de például az Instagram és a Wikipedia előtt áll a sorban. A Pornhub nyilatkozata szerint lesújtotta őket a PayPal döntése. A cég jelenleg elsősorban hagyományos fizetési módokat használ, mint például banki átutalást, de utóbbi lassú és bármikor befagyasztható, ha a bank rájön, hogy az utalásnak pornóhoz van köze. A hír hallatán a kriptoközösség számos tagja utalt arra az interneten, hogy ezt a problémát a kriptopénzek megoldják. A Pornhub egyébként már tavaly bejelentette, hogy a Verge nevű kriptopénzt elfogadja fizetőeszközként és használja kifizetési megoldásként is, de a mostani PayPal döntés után Corey Price, a Pornhub alelnöke azt nyilatkozta, hogy megvizsgálják a másfajta kriptopénzekben történő kifizetés lehetőségét is. Ahogy nő a pénzügyi nyomás a felnőtt-tartalom iparágon, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a cenzúrának ellenálló kriptopénzekhez forduljanak.

Egy névtelen pénzalap 75 millió dollár értékű Bitcoint kíván adományozni adatvédelmi megoldásokon dolgozó startupoknak

Az “Ismeretlen Alap” (Unknown Fund) néven indult kezdeményezés mögött álló személyek bejelentették, hogy 75 millió dollár értékű Bitcoint kívánnak befektetni és adományozni olyan startupok számára, amelyek adatvédelmet és anonimitást biztosító megoldások kifejlesztésén dolgoznak. Az alap szervezői különböző országokból származó személyek, akik a 4chan anonim képmegosztó oldalon ismerkedtek meg egymással. Sajtóközleményük szerint a személyes adatok védelme a modern ember előtt álló legfőbb kihívások közé tartozik. Jelenleg a nagyvállalatok fő célja az, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtsék össze az emberek magánéletéről, majd ezeket az adatokat a saját gazdagadásukra használják fel. Ezen adatok használata már most is kiváló eszköz az emberek manipulálására.” Az Ismeretlen Alap szerint az olyan technológiák, mint a blokklánc és a kriptopénzek megvédik az emberek jogait és szabadságát, és esélyt jelentenek egy új környezet, egy új és “őszinte pénzügyi rendszer” kialakítására. Az alapítók azt is bejelentették, hogy különféle stratégiákat dolgoztak ki a célok elérésére, melyről később adnak majd tájékoztatást.

Vezető kriptopiaci szakemberek osztották meg legrosszabb banki tapasztalataikat

A CCN.COM kriptopénzes hírportál a kriptopiac vezetőit kérdezte banki szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalataikról. Nem meglepő módon az derült ki, hogy sokan közülük nem túl elégedettek e téren. Néhányuk nem fért hozzá a saját pénzéhez, mások elvesztették a bankszámláikat, vagy nagyon lassú átutalásokra kellett várniuk aránytalanul magas díjakért.

A Binance kriptotőzsdét vezető Changpeng Zhao Twitteren osztotta meg a Royal Bank of Canadánál megtörtént első banki kellemetlen élményét még tinédzser korából: „büszkén betettem havonta 10 dollárt, aztán rájöttem, hogy ők pedig 3,99 dollárt vontak le tőlem. Pár hónappal később már egy rakás pénzzel tartoztam nekik.”

A Credible Crypto nevű kriptotrader így nyilatkozott: „rengeteg nemzetközi utalást bonyolítok. Óriási bosszúságot okoz számomra az, hogy ha egy utalást csak csütörtök délután 1 után tudok elindítani, akkor az csak hétfőn ér a szállítóimhoz, ami röhejes igazából. Főleg, hogy közben akár 30-60 dollárt is levonnak miatta tőlem.”

Andy Cheung az OKEx kriptotőzsde operatív vezetője szerint „a hagyományos bankok negatív jellemzője, hogy nem működnek a nap 24 órájában a hét 7 napján. Bonyolult eljárásaik vannak és emiatt nagyon hosszú időbe telik, míg lebonyolítanak egy tranzakciót. Viszont számos cég van, amely más országokban is folytat üzleti tevékenységet, és szorul sürgős utalásokra, de a hagyományos bankok gyakran késleltetik ezeket, vagy rettentően megnehezítik bizonyos országokba történő utalásokat.”

Egyes bankoknak olyan sok ügyfelük van, hogy nem érdekli őket, ha néhányat elveszítenek közülük, ezért pillanatok alatt elvesztheti a számláját, aki olyan üzletben érdekelt, ami valamilyen okból nem tetszik nekik. A Kraken kriptotőzsdét igazgató Jesse Powell elmesélte, hogy egyszer egy bank úgy szüntette meg az egyik bankszámláját, hogy erről postán küldött egy 5 napos határidőt tartalmazó értesítést, ami végül egy nappal a számla megszüntetése után érkezett csak meg.

Még a PayPal korábbi pénzügyi igazgatójával is előfordult, hogy indokolás nélkül szüntették meg a számláját, annak ellenére, hogy akkor már 20 éve a Bank of America ügyfele volt. Nem meglepő, hogy egyre több ember választja inkább a kriptopénzeket ahelyett, hogy elavult, lassú és központosított banki szolgáltatásokat venne igénybe.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi a Wrapped Bitcoin (WBTC)?

A helyes válasz: B

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe