Natura 2000 Life
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα
5ο Ενημερωτικό Δελτίο, Ιούνιος 2017

Editorial

Τέταρτο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του έργου ForestLife

Από την άνοιξη του 2017 το έργο ForestLife βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της επόμενης φάσης του, η οποία αφορά στην ανάπτυξη της Διαδικτυακής Πύλης Συνεργασίας για τα Δάση και της Διαδικτυακής Εφαρμογής για έξυπνες συσκευές. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις επικοινωνίας και δημοσιοποίησης του έργου.

Στο παρόν τεύχος παρουσιάζεται η συνεργασία μας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα ντοκιμαντέρ KinderDocs, αλλά και η συμμετοχή του ForestLife στον φετινό εορτασμό για τα 25 χρόνια του Χρηματοδοτικού Μέσου LIFE.

Στα θέματα επικαιρότητας παρουσιάζονται το διεθνές συνέδριο για την αειφορική διαχείριση και αποκατάσταση των δασών της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αλλά και δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδόσεις: η έκδοση του WWF Πολωνίας για την ανάγκη διαχείρισης της νεκρής ξυλώδους μάζας προς όφελος της βιοποικιλότητας και η έκδοση του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου για τον ρόλο των ξύλινων κατασκευών στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Στο τεύχος παρουσιάζεται, επίσης η ευκολία πρόσβασης στα δεδομένα για τα πουλιά της Ελλάδας που παρέχει ο Δικτυακός Τόπος για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα. Περιγράφεται, τέλος, ο τύπος οικοτόπου 92Α0 «Δάση στοές με Salix alba και Populus alba», ένας από τους έξι τύπους οικοτόπων στους οποίους εστιάζει το έργο. Καλή ανάγνωση.

 

Νέα του ForestLife

Ολοκλήρωση έρευνας αναγνώρισης αναγκών για τα δάση του Δικτύου Natura 2000

Η προβολή του ForestLife στα ντοκιμαντέρ KinderDocs και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές για παιδιά και νέους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ντοκιμαντέρ KinderDocs (www.kinderdocs.com) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αντίστοιχα, έδωσαν την ευκαιρία για την παρουσίαση του ForestLife. Οι δράσεις του έργου παρουσιάστηκαν από το ΕΚΒΥ, με αφορμή το βραβευμένο Once Upon a Tree (Ολλανδία) που προβλήθηκε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, καθώς και στις 30 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Περισσότερα >>

Δασική επικαιρότητα

Αγροδασικά συστήματα

Το διεθνές συνέδριο για την αειφορική διαχείριση και αποκατάσταση των δασών της Μεσογείου στο Παλέρμο

Από τότε που τεκμηριώθηκαν οι κίνδυνοι από την απώλεια των δασών για τη φύση και τον άνθρωπο, η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων υιοθετήθηκε ως η θεμελιώδης αρχή κάθε προσπάθειας για τη διατήρηση τους. Σταδιακά, κάθε συζήτηση για την αειφορική διαχείριση των δασών συνοδευόταν από μία ανάλογη για την αποκατάσταση των διαταραγμένων δασών. Καθοριστικής σημασίας υπήρξε η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα που υπογράφηκε το 1992.

Περισσότερα >>

Διεθνής Ημέρα Δασών 2017

25 χρόνια LIFE, 25 χρόνια έργα για τη φύση

Το ΕΚΒΥ σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συμμετέχουν στον εορτασμό των 25 χρόνων του Προγράμματος LIFE. Από τις 21 Μαΐου έως και τις 6 Ιουνίου 2017, παρουσιάζουν σε οθόνες του αεροδρομίου επιλεγμένα έργα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα τα οποία υλοποιήθηκαν στη χώρα με τη συμβολή του LIFE.

Περισσότερα >>

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Εκδήλωση Ενημέρωσης και Εορτασμού των 25 χρόνων LIFE

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE και την έγκριση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000), το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Ομάδα Δράσης για το Πρόγραμμα LIFE-Greek LIFE Task Force (GR LTF) διοργάνωσαν Εκδήλωση Ενημέρωσης και Εορτασμού των 25 χρόνων του Προγράμματος LIFE.

Περισσότερα >>

Ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασών

Ο ρόλος των ξύλινων κατασκευών στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος

Τον τρόπο με τον οποίο οι ξύλινες κατασκευές στην Ευρώπη μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πραγματεύεται η ειδική έκδοση του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου με τίτλο «How can wood construction reduce environmental degradation».

Περισσότερα >>

Διαδικτυακή βάση για δασικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Η έκδοση The afterlife of a tree

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση του WWF Πολωνίας με τίτλο «The afterlife of a tree» έρχεται να τεκμηριώσει επιστημονικά την ανάγκη διαχείρισης της νεκρής ξυλώδους μάζας προς όφελος της βιοποικιλότητας και να αναζωπυρώσει τον διάλογο που προκάλεσε η απόφαση της Πολωνικής κυβέρνησης για εκτεταμένες υλοτομίες στο αρχέγονο δάσος της Białowieża.

Περισσότερα >>

Διαδικτυακή βάση για δασικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Πληροφοριακό Δελτίο τύπου οικοτόπου 92A0

Ο τύπος οικοτόπου 92A0 - Στοές με Salix alba και Populus alba - Salix alba and Populus alba galleries είναι ένας από τους έξι τύπους οικοτόπων, στους οποίους εστιάζει το έργο ForestLife. Παρακάτω παρουσιάζονται βασικές πληροφορίες σχετικά με την φυσιογνωμία, την οικολογία, την γεωγραφική εξάπλωση, την παρούσα διαχείριση, την κατάσταση διατήρησης, καθώς και τις πιέσεις και απειλές που υφίσταται ο τύπος οικοτόπου.

Περισσότερα >>

Διαδικτυακή βάση για δασικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα για τα πουλιά της Ελλάδας στον Δικτυακό Τόπο για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της Οδηγίας για τα πουλιά (Οδηγία 2009/147/EOK, περίοδος 2008-2012). Η έκθεση αφορά τα είδη που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της εν λόγω Οδηγίας, καθώς και τα μεταναστευτικά πουλιά που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας, αλλά έχουν τακτική διέλευση από τη χώρα μας. Καλύπτει την τυπική περίοδο αναφοράς διευρυμένη κατά δύο έτη (έως το 2014).

Περισσότερα >>

Προσεχείς εκδηλώσεις

6/03/2017 - 9/07/2017       Έκθεση Greek Forests, Green Destinations

18/09/2017 - 22/09/2017   Επετειακό συνέδριο της IUFRO

8/10/2017 - 11/10/2017     18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

 

logo_EKBY

  

  

LIFE14/GIE/GR/000304 LIFE ForestLife
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα.

Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://forestlife.gr/

Facebook Twitter
MailerLite