آیا تصاویر را نمی بینید؟ اگر قادر به دیدن تصاویرخبرنامه در سیستم خود نیستید، لطفاَ در اینجا مشاهده فرمایید.

شماره شصت و چهارم - فروردین ماه 1401

اخبار

پیام رئیس هیأت مدیره انجمن در خصوص صندوق کمک های مالی

 به نام خدا

اعضای محترم انجمن آموزش مهندسی ایران

با عرض سلام و تقدیم بهترین آرزوها برای سلامت و سعادت همگی،

به اطلاع می رساند در کنار فعالیت­ های مستمری که به منظور تأمین منابع مالی برای تداوم فعالیت­ های فعلی انجمن و گسترش این فعالیت­ ها در جریان است، تصمیم گرفته شد که امکان دریافت کمک­ های افراد خیراندیش از طریق یک صندوق جلب کمک­ های مردمی نیز فراهم شود.

برای دریافتی این صندوق در هرسال، مبلغ معینی به عنوان حداقل مورد انتظار اعلام شده و موجودی صندوق به طور ماهانه در طول سال به اطلاع عموم اعضا خواهد رسید. بخش عمده دریافتی­ های صندوق از خیرین حقیقی و حقوقی، به عنوان منابع مالی پایدار در یک حساب سپرده پشتیبان (بلند مدت) ذخیره شده و موجودی این حساب هر ساله در گزارش به مجمع عمومی به اطلاع عموم می رسد.

در سال جاری، مبلغ حداقل مورد انتظار پنج و نیم میلیارد ریال در نظر گرفته شده است. انتظار می رود که همه اعضای محترم انجمن و علاقه مندان به ارتقای آموزش مهندسی و اعتلای ایران عزیز در دستیابی به این هدف، مشارکت فعال داشته و به طرق مختلف (کمک شخصی، شناسایی و ترغیب خیرین و یا دعوت از سازمان ­ها و مراکز مختلفی که امکان کمک دارند.) در این زمینه مساعدت نمایند. همچنین، از همه اعضای محترم انتظار می رود که تحقق این مهم را به عنوان یک هدف جمعی و تشکیلاتی انجمن آموزش مهندسی ایران در طول سال مد نظر داشته باشند و از هر فرصت و امکانی برای نیل به این هدف بهره جویند.

در آغاز این فعالیت خیرخواهانه، که امید است مشمول عنایت الهی نیز قرار گیرد، مبلغ یکصد میلیون ریال توسط یکی از اعضای انجمن، به این صندوق اهدا شده است.

با احترام و آرزوی بهروزی برای همه و اعتلای ایران عزیز

علی اشرفی زاده

رئیس هیأت مدیره

 علاقه مندان به حمایت مالی، می توانند کمک های خود را با یکی از روش های زیر واریز نمایند: 

شماره حساب بانک پارسیان:  20100228039601            درگاه پرداخت الکترونیکی        

                          لطفاً فیش واریزی، به رایانامه انجمن isee@isee.ir ارسال شود.                            

وبینار تحقیق، بررسی و بهینه کاوی انجمن آموزش مهندسی آمریکا

انجمن، وبینار «تحقیق، بررسی و بهینه کاوی انجمن آموزش مهندسی آمریکا» را با سخنرانی مهندس حسین ساسانی، عضو مادام العمر انجمن و رئیس کمیته برنامه ریزی و پایش دستاوردهای انجمن در تاریخ 30 فروردین ماه 1401 همراه با پرسش و پاسخ برگزار کرد. در پایان نشست، لوح تقدیر توسط دکتر علی اشرفی زاده، رئیس هیأت مدیره انجمن، به ایشان تقدیم شد.

                                      فایل پاورپوینت                      فیلم سخنرانی

برگزاری وبینار «فعالیت های بین المللی از نگاه یک آموزشگر مهندسی»

دکتر رحمت ستوده قره باغ به دعوت انجمن آموزش مهندسی ایران، در روز چهارشنبه 21 اردیبهشت ماه 1401 از ساعت 15 الی 16:30 وبینار با موضوع «فعالیت های بین المللی از نگاه یک آموزشگر مهندسی» را ارائه می دهند.

     شرکت در سخنرانی برای عموم علاقه مندان آزاد است.

                              لینک محیط وبینار

فراخوان برای همکاری با کارگروه ارتقای سواد آبی

اعضای محترم انجمن آموزش مهندسی ایران

با سلام و احترام،

استحضار دارید که موضوع آب در ایران و مناطق پیرامون آن مسئله ای بسیار مهم و حائز اهمیت بوده و نگرانی ­های جدی در خصوص مشکل کم آبی در کشور وجود دارد. به همین دلیل موضوع سواد آبی مردم به طور عام و آموزشگران و دانشجویان مهندسی به طور خاص، مورد توجه انجمن آموزش مهندسی ایران قرار گرفته و دو وبینار با عنوان سواد آبی در سال گذشته با میزبانی انجمن و شاخه انجمن در دانشگاه بوعلی سینا، توسط سرکار خانم دکتر زهرایی، عضو محترم هیأت علمی  دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران، برگزار شد. در همین راستا، هیأت مدیره انجمن توصیه کرده است که کارگروهی برای برنامه ریزی در خصوص ارتقای سواد آبی با همکاری مراکز آموزش عالی فنی و مهندسی تشکیل شود.

موجب مسرت است که سرکار خانم دکتر زهرایی قبول زحمت کرده و آمادگی خود را برای مدیریت و پیگیری امور این کارگروه اعلام کرده اند. به پیشنهاد ایشان و به منظور جلب مساعدت عزیزانی که مایل به همکاری با این کارگروه هستند، از کلیه اعضای انجمن که این فعالیت را در راستای فعالیت­ های حرفه ای و زمینه تخصصی خود می بینند یا براساس احساس مسئولیت اجتماعی، تمایل به همکاری با این کارگروه دارند، درخواست می شود که مراتب علاقه و آمادگی خود را تا تاریخ 15 اردیبهشت ماه، با ارسال اطلاعاتی به شرح زیر برای دبیرخانه انجمن آموزش مهندسی ایران (isee@isee.ir)، اعلام نمایند.

  • نام و نام خانوادگی
  • زمینه تخصصی، میزان تحصیلات و محل خدمت
  • شماره تلفن همراه
  • نشانی رایانامه

با تشکر و احترام

علی اشرفی زاده

رئیس هیأت مدیره انجمن

انتصاب مدیر امور شاخه های انجمن در دانشگاه ها

با تصویب در جلسه مورخ 1401/01/22 هیأت مدیره انجمن، دکتر افسانه مجری، عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، طی حکمی از سوی رئیس هیأت مدیره انجمن، به سمت «مدیر امور شاخه های انجمن در دانشگاه ها» منصوب شدند.

انجمن برای تقبل این مسئولیت، از ایشان تشکر و قدردانی می کند و برای ایشان آرزوی توفیق و موفقیت دارد.

پیشگامان آموزش مهندسی

دانکن فریزر 

ایجاد تغییر برای دانشجویان آفریقای جنوبی 

 ترجمه: زین العابدین چمانی، سمیه چمانی

دانکن فریزر استاد مهندسی شیمی در دانشگاه کِیپ تاون بود. وی از سال 2000 تا 2005 در همان دانشگاه، به عنوان بنیان­گذار و مدیر مرکز تحقیقات در آموزش مهندسی فعالیت می­ کرد. دکتر فریزر یکی از اعضای مؤسس انجمن آموزش مهندسی آفریقا (AEEA) بود و در سال 2011 به عنوان نایب رئیس فدراسیون بین­ المللی انجمن­ های آموزش مهندسی (IFEES) منصوب شد. علایق تحقیقاتی او بر بهبود یادگیری دانشجویان از طریق اصلاح برنامه درسی و شیوه­ های اصلاح ­شده تدریس متمرکز بود. ادامه

پرسش های متداول

سوال 39-تغییرات اصلی آموزش در دوران پسا کرونا چیست؟

 با آغاز حضوری شدن کلاس­ ها در اکثر کشورهای دنیا این سوال مطرح می‌شود که آیا آموزش نیز به همان شرایط قبل از کرونا باز می‌گردد یا اینکه شاهد تغییراتی نسبت به قبل خواهیم بود. بسیاری از پژوهشگران آموزش، معتقدند که تغییراتی اساسی در این بخش رخ خواهد داد.

نیاز به تغییر محتوای آموزشی و رویکرد افزایش مهارت­ ها وجود دارد و به دلیل افزایش استفاده روز افزون از هوش مصنوعی و فناوری­ های مربوطه، حفظ کردن و به خاطر سپردن اطلاعات، اهمیت کمتری نسبت به قبل خواهد داشت. شخصی سازی آموزش­ ها نیز بیش از پیش مورد نیاز خواهد بود.

در خصوص نحوه تدریس، امکان استفاده بیشتر از محتوای آنلاین و حرکت به سمت یادگیری ترکیبی (blended) و کلاس درس معکوس (flipped classroom) روی می‌‎دهد. تقید به برگزاری کلاس­ ها در مکان و زمان خاص نیز ممکن است رو به افول بگذارد. جهت مطالعه بیشتر در این خصوص به منابع ذکر شده مراجعه فرمایید. منابع

سوال 40- جنبه­ های مختلف شخصیت بر اساس  آزمون MBTI چیست و چه تأثیری بر آموزش دارد؟

آزمون مایرز بریگز یا MBTI شناخته شده ترین پرسشنامه روان شناختی شخصیتی در دنیاست که بر اساس چهار محور دورنگرایی (I)/ برونگرایی (E)، حسی (S)/ شهودی (N)، منطقی(T)/ احساسی (F)، قضاوت گرا (J)/ ادراکی (P) افراد را به 16 تیپ شخصیتی مختلف تقسیم می‌کند. هر یک از این محورها تأثیر بسزایی در عملکرد افراد و به ویژه بحث آموزش و عملکرد تحصیلی دارد.

آشنایی با این موارد می‌تواند هم به مدرس و هم به محصلین کمک شایانی نماید. به عنوان مثال در کلاس، معمولاً افراد برون گرا مشارکت بیشتری در بحث­ ها دارند، در حالی که افراد درون‌گرا بیشتر سکوت اختیار می‌کنند. در پرسش­ های بعدی به تأثیر هر یک از این محورها بر آموزش و راهکارهای پیشنهادی پرداخته خواهد شد. منبع

اعضای محترم می توانند به دو صورت زیر در بخش پرسش های متداول تدریس مشارکت داشته باشند:
1- ارسال پرسش های خود از طریق ایمیل (isee@isee.ir) به منظور پاسخگویی توسط متخصصین
2- ارسال مطالب مفید از منابع معتبر داخلی و خارجی به صورت پرسش و پاسخ برای درج در خبرنامه

مسئول تدوین بخش سوالات: دکتر ملودی خادم ثامنی، عضو هیأت مدیره انجمن

یادداشت

سلسله ﯾﺎدداﺷﺖﻫﺎﯾﯽ ﺑﺮاي ﺗﻘﻮﯾﺖ ده ﻣﻬﺎرت ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز اﻧﺴﺎنﻫﺎ در ﺳﺎل 2025 از ﻧﮕﺎه ﻣﺠﻤﻊ ﺟﻬﺎﻧﯽ اﻗﺘﺼﺎد - یادداشت 7:

تفکر طراحی

دکتر رضا لطفی

استاد دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

در یادداشت­ های قبل به ده مهارت مورد نیاز انسان­ ها در سال 2025 از نگاه مجمع جهانی اقتصاد اشاره و پیشنهادهایی برای تقویت طرز فکر نوآفرینی، تفکر تحلیلی، تفکر نقاد، حل مسأله های پیچیده، یادگیری فعال، خلاقیت و بالاخره راهبری در میان دانشجویان عزیز اشاره شد. در یادداشت پیش رو به اختصار، درباره مهارت مهم "تفکر طراحی (Design Thinking)" صحبت خواهد شد.

با این که به این مهارت در فهرست ده­ گانه اشاره مستقیم نشده است، اما تفکر طراحی در تقویت طرز فکر نوآفرینی (Innovation) تأثیر به سزایی دارد؛ ضمن اینکه به مهارت هشتم از فهرست دهگانه یعنی Technology Design and Programming نیز مرتبط است. ادامه 

اخبار شاخه های انجمن

شاخه دانشگاه تهران

 هشتاد و یکمین جلسه شورای راهبردی کرسی یونسکو در آموزش مهندسی (شاخه انجمن در دانشگاه تهران) در 31 فروردین ماه 1401 برگزار شد. در این جلسه موضوعات مختلفی به شرح زیر ارائه شد:

- اعضای شورای راهبردی کرسی، مشاهدات و نظرات خود را درباره حضوری شدن کلاس ها و وضعیت کنونی دانشجویان و آموزش در دانشگاه به همراه پیشنهادهایی بیان کردند.

- دکتر حسین معماریان، رئیس کرسی، در ارتباط با روزآمد نمودن برنامه آموزش کارشناسی مهندسی سخنرانی کردند. ادامه

خلاصه موضوعات مطرح شده در جلسه های هیأت مدیره و کمیته انجمن در فروردین ماه

 هیأت مدیره - 1401/01/22

- ارائه عملکرد مالی سال 1400 و تصویب بودجه پیشنهادی سال 1401 انجمن

- بررسی کلیات برنامه اجرایی انجمن در سال 1401

کمیته برنامه ریزی و پایش دستاوردها - 1400/12/15

- بررسی کلیات برنامه اجرائی سال 1401 انجمن

مجله پژوهش در آموزش مهندسی

https://www.classmarker.com/

دعوت به ارسال مقاله برای انتشار در مجله Engineering Education Research (EER)

  مجله EER  انجمن آموزش مهندسی ایران بصورت آنلاین در بخش  Topical Collections مجله SN Applied Sciences (SNAS) پذیرش مقاله می نماید. EER در گروه Topical Collections-Interdisciplinary مجله SNAS قرار دارد و مختص موضوع بین رشته ای " آموزش مهندسی" است. ادامه

اطلاع رسانی

https://www.classmarker.com/

خرید اینترنتی از بازارگاه بزرگ اینترنتی چیگل

پیرو همکاری انجمن با شرکت چیگل، به اطلاع می رساند امکان خرید اینترنتی از این پلتفرم ایرانی با شرایط زیر برای اعضای فعال انجمن (اعضای محترمی که عضویت خود را تمدید کرده اند) فراهم شده است:

  • تخفیف های ویژه
  • مشاوره و راهنمایی قبل از خرید
  • ضمانت اصالت کالا و تطابق با درخواست شما
  • همراهی با شما و پیگیری تا زمان رسیدن کالا به دست شما
  • ارزیابی و پایش رضایتمندی شما و مدیریت شکایت های احتمالی پس از خرید
  • تحویل اقلام مصرفی در کمتر از ۴ ساعت برای خریداران مستقر در شهر تهران

 کد معرف به منظور استفاده از این خدمات، برای اعضای محترم فعال انجمن  از طریق ایمیل ارسال شده است. چنانچه عضو محترم فعالی، تا کنون کد معرف را دریافت نکرده است، لطفاً از طریق ایمیل isee@isee.ir دبیرخانه را مطلع نماید.

اعضای هیأت مدیره ، بازرسان و مشاوران انجمن

اعضای هیأت مدیره: علی اشرفی زاده (رئیس)، عباس بازرگان، جعفر توفیقی، ملودی خادم ثامنی، رامتین خسروی، سعید سهراب پور، محمد شکرچی زاده، امیرنادر عسکرپور و حسین معماریان (خزانه دار) 

مشاوران عالی: پرویز جبه دار مارالانی و رضا فرجی دانا

بازرسان: محمود کمره ای، محمود موسوی مشهدی و مسعود یحیایی (بازرس علی البدل) 

اعضای کمیته ها، مدیران و دبیران

کمیته ارتباطات و انتشاراتمحمود اژدری، مجید بازارگان (نایب رئیس)، صادق جلالی (دبیر)، علیرضا دولت آبادی، مریم قصاب زاده، نصرت ا... گرانپایه (رئیس)، افسانه مجری، مجتبی محمدی، حمید مهدیقلی، سارا نظیف

کمیته ارزشیابی آموزش مهندسی: عباس بازرگان، اکرم حسینیان، حمیدرضا حیدری، محمد دادرس (رئیس)، هدی رودکی (نایب رئیس)، علی شفاعت (دبیر)، شهره فاطمی، حسین معماریان، محمود موسوی مشهدی، مرتضی یوسف صنعتی

کمیته ارکان و منابع انسانی: علی اشرفی زاده، محمدحسن پنجه شاهی، پرویز جبه دار مارالانی (نایب رئیس)، محمدحسن سعیدی (دبیر)، سعید سهراب پور، حسن طاهری، رضا فرجی دانا (رئیس)، محمود کمره ای، کیوان نارویی، محمود یعقوبی

کمیته برنامه ریزی و پایش دستاوردها: حمیدرضا احدی (نایب رئیس)، محمود احمدیان، مریم بیطرف، حسینعلی پاکروان، جعفر توفیقی داریان، مسعود حجت، محمد امین حجتی کرمانی، حسین ساسانی (رئیس)، ناصر صادقیان (دبیر)، جلال نظر زاده

کمیته توسعه عضویت و شاخه های انجمن: عباس ابراهیمی (رئیس)، غلامرضا پازوکی، خسرو جعفرپور، امین جعفری رامیانی، فهیمه حوری آباد صبور (دبیر)، محسن صنیعی، هادی علی اکبریان، ملیحه مقدسی (نایب رئیس)، بهرام ودودی مفید، نور محمد یحیایی

کمیته جوایز: سید نظام الدین اشرفی زاده (نایب رئیس)، محمد علی رستم پور، امیرنادر عسکرپور، یونس فرزین فرد، علیرضا قلی پور، سینا کشاورز کاظمیان، طه گودرزی، محمد ملک پور (دبیر)، ابراهیم واشقانی فرهانی (رئیس)، محمد هاشم زاده

کمیته دانشجویی: سید محمد مهدی احمد پناه، محمدرضا بشارتی، سمیرا جعفرزاده، مرضیه خواجه علی،  نیلوفر دینی، عرفان رئوفی (نایب رئیس)، محمد فراهانی (دبیر)، جمال کزازی (رئیس)، محمد مهدی محب علی، علی مه آبادی

کمیته فعالیت های آموزشی و تخصصی: جلال اکبری، فرشاد ترابی، مهرداد تقی زاده منظری (دبیر)، بابک سیف (نایب رئیس)، محمدجواد عابدینی (رئیس)، فرزان قالیچی، سونا قلی زاده، امیررضا مسعودی، اسماعیل مسگرپور، زهرا نصراللهی

کمیته مشاوران صنعتی انجمن: مهدی اسکروچی، روزبه باقری، جبار علی ذاکری، آرین زرگامی،  حسین ساسانی، رحمت ستوده قره باغ، محسن سلطانپور (رئیس)، هدایت عزیزپور (دبیر)، جلال کاوندی (نایب رئیس)، مسعود یحیایی

 کمیته همکاری های بین الملل: فیروز بختیاری نژاد، محمودرضا دلاور، مسعود دهقانی، رضا حسینی ابرده، سید محسن حائری، علیرضا شیرازی نژاد (دبیر)، محمد کارآموز (رئیس)، افسانه سادات لاریمی، زانیار میرزایی، معصومه نصیری کناری (نایب رئیس)

مدیر اجرایی: لیلا شیربان

مدیر ارتباط با صنعت: هدایت عزیزپور

مدیر امور آموزشی:  فرشاد ترابی

مدیر امور بین الملل: مسعود دهقانی

مدیر امور شاخه های انجمن: افسانه مجری

سر دبیر مجله بین المللی پژوهش در آموزش مهندسی علی مقداری

دبیر برنامه منتوری: رامتین خسروی

دبیر سخنرانان برجسته:  نصرت ا... گرانپایه

دبیر نشان استاد برجسته: دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی

دبیر برنامه رصد آموزش مهندسی:  امیرفرهاد نجفی

شورای شاخه ها

دانشگاه بوعلی سینا: جلال اکبری (رئیس)، عباس رمضانی (خزانه دار)، مهدی سخایی نیا (نایب رئیس) و  هاشم مظاهری (دبیر)

دانشگاه تربیت مدرس:  ابراهیم واشقانی فراهانی (مسئول راه اندازی)

دانشگاه تهران: رامتین خسروی (خزانه دار)، سیروس زمانی (دبیر)، محمود شاه آبادی (نایب رئیس) و حسین معماریان (رئیس)

دانشگاه شهید بهشتی: سید ابراهیم افجه ای (رئیس)، عباس پیرهادی (نایب رئیس)، علیرضا قلی پور (دبیر)، شکرا... کریمیان (خزانه دار)، 

دانشگاه شهید چمران اهواز: اسماعیل حجازی (خزانه دار)، کورش حیدری شیرازی (نایب رئیس)، محسن صنیعی (رئیس)، شهرزاد عجبی (دبیر)

دانشگاه شیراز: سید احمد انوار (نایب رئیس دوم)، دکتر علیرضا خیاطیان (دبیر)، محمود کریمی (خزانه دار)، مجتبی محزون (نایب رئیس اول) و محمود یعقوبی (رئیس)

دانشگاه صنعتی اصفهان: غلامعلی رئیسی اردلی (نایب رئیس)، حمیدرضا صفوی (رئیس)، سید مهران نحوی (خزانه دار) و امیر هاشمی (دبیر)

دانشگاه صنعتی امیرکبیر: بابک بنکدار پور (نایب رئیس اول)، مهدی رفیع زاده (رئیس)، دکتر منصوره سلیمانی (نایب رئیس دوم)، ناهید شیخان (دبیر) و طه گودرزی (خزانه دار)

دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی: محمود احمدیان عطاری (رئیس)، اصغر اکبری ازیرانی (دبیر)، محسن سلطان پور (نایب رئیس) و افسانه مجری (خزانه دار)

دانشگاه صنعتی شریفمحمد ایزدی، محمد صالح تواضعی، محمدحسن سعیدی (رئیس) و مهرداد تقی زاده منظری

دانشگاه علم و صنعت ایران: جبارعلی ذاکری (رئیس)، مجید طیرانی (نایب رئیس)، هاجر قنبری (دبیر)، فاطمه مهدی زاده (خزانه دار)

دانشگاه فردوسی مشهد: مهدی پناهی (دبیر)، حبیب رجبی مشهدی (رئیس)، مجید علومی (خزانه دار) و عابدین واحدیان مظلوم (نایب رئیس)

آرشیو

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

شناسه خبرنامه

مدیر مسئول: علی اشرفی زاده

هیأت تحریریه: سمیه چمانی، لیلا شیربان (سردبیر)، شروان عطایی و نصرت ا... گرانپایه

همکار: سوگند محمدجعفری

  * مسئولیت محتوای یادداشت ها بر عهده نویسندگان است.

تمدید عضویت

از اعضای محترمی که مدت عضویت ایشان در انجمن آموزش مهندسی ایران به پایان رسیده است درخواست می شود نسبت به تمدید عضویت خود از اینجا اقدام فرمایند.

انجمن آموزش مهندسی ایران از تمامی استادان و پژوهشگران عضو انجمن دعوت می نماید برای غنی تر شدن محتوای علمی و تخصصی خبرنامه، تألیفات و ترجمه های مفید و ارزشمند در زمینه آموزش مهندسی را در قالب مقاله، یادداشت، پیشنهاد آموزشی و ... در اختیار انجمن قرار دهند، تا پس از بررسی توسط هیأت تحریریه، هم در وبگاه و هم در شماره های آتی خبرنامه درج شود.

 تهران، خیابان طالقانی (بین وصال و قدس)، شماره 429، طبقه اول، واحد 1؛         کدپستی: 1417713763؛ تلفن: 88992215؛ نمابر: 88953188؛ رایانامه: isee@isee.ir؛           وبگاه: www.isee.ir.  تلگرام: https://t.me/anjomanisee   لینکدین: https://www.linkedin.com/in/isee-iran-515ba9188

                        اینستاگرام: https://www.instagram.com/isee.ir

درصورتی که مایل به دریافت خبرنامه نیستید، لطفا از اینجا اقدام کنید.

.

MailerLite